Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Από την 1η Μαΐου 1893… στην 1η Μαίου 1944



Η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο για να τιμηθούν οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες του 19ου αι. 
Την εποχή εκείνη οι εργάτες δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα εργοστάσια για 12-18 ώρες την ημέρα, χωρίς αργίες και ασφάλιση. 
Πολλά ήταν τα εργατικά ατυχήματα και οι νεκροί από τις άθλιες συνθήκες εργασίας ενώ συχνή ήταν και η παιδική εργασία, ιδίως στα

Πρωτομαγιά του ’44. Το προσκλητήριο του θανάτου είχε ήδη γίνει από τα χαράματα, στο Χαϊδάρι. Κι από κει στο Σκοπευτήριο. Στην Καισαριανή.


«…Μάνα μη λυπάσαι. Χαίρε μάνα» – Οι 200 της Καισαριανής

(γράφει ο Ν. Μπογιόπουλος  στον "Ημεροδρόμο")

 Η διαταγή των Γερμανών ναζί κατακτητών δημοσιεύτηκε στις 30 Απρίλη 1944:

«…Την 27.4.44 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν στρατηγόν και τρεις συνοδούς του (…) Ως αντίποινα θα εκτελεστούν: 1) Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1.5.1944. 2) Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην…».

«Ανανδρία» – στη γλώσσα των κατακτητών (και των συνεργατών τους) – ήταν ο ηρωικός αγώνας ενάντια στην Κατοχή.

Στη γλώσσα των ναζί (και των ντόπιων ομοϊδεατών και επιγόνων τους) «δολοφονία» ήταν η ένοπλη αναμέτρηση του λαού με τις ορδές και τους γκαουλάιτερ του Χίτλερ.

Την επομένη, μέρα Δευτέρα, ξημέρωνε Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά του ’44. Το προσκλητήριο του θανάτου είχε ήδη γίνει από τα χαράματα, στο Χαϊδάρι. Κι από κει στο Σκοπευτήριο. Στην Καισαριανή.

Στη διαδρομή από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, οι μελλοθάνατοι αποτυπώνουν τις στερνές τους σκέψεις στο χαρτί. Πετούν στο δρόμο τα στερνά τους σημειώματα.

Όσα απ’ αυτά διασώθηκαν δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το ’45 στην επιθεώρηση «Σήμερα».

Ανάμεσά τους ο Ναπολέων Σουκατζίδης. Ο κομμουνιστής που αρνήθηκε να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των μελλοθάνατων. Που αρνήθηκε να πάρει τη δική του θέση άλλος συγκρατούμενός του. Στο δρόμο προς το εκτελεστικό απόσπασμα, γράφει στον πατέρα του: «Πατερούλη, πάω για εκτέλεση, να ‘σαι περήφανος για τον μονάκριβο γιο σου».

Ο Νίκος Μαριακάκης στο δικό του σημείωμα έγραψε: «Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος».

Ο Δημήτρης Σόφης: «Χαίρετε φίλοι. Εκδίκηση. Μάνα μη λυπάσαι. Χαίρε μάνα».

Ο Μήτσος Ρεμπούτσικας: «…Οταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ…».

Οι 200 της Καισαριανής έδωσαν τη ζωή τους για εκείνα τα ανώτερα ιδανικά που δίνουν περιεχόμενο στην έννοια «άνθρωπος». Και δεν πέθαναν ποτέ.

Εκείνη την Πρωτομαγιά, την Πρωτομαγιά του ’44, την έγραψαν με το αίμα τους σε ένα κεφάλαιο της Ιστορίας που δε θα σβήσει ποτέ.

Οι 200 αντιφασίστες πατριώτες κομμουνιστές έγιναν θρύλος. Οι κομμουνιστές δεσμώτες, που η ελληνική πλουτοκρατία, η κυβέρνηση του Τσουδερού και το καθεστώς του Μεταξά κρατούσαν έγκλειστους στην Ακροναυπλία και την

Η ΕΣΗΕΑ στην αυλή της εργοδοτικής ΓΣΕΕ - Οι ενώσεις που απεργούν με τη ΓΣΕΕ κι έσπασαν το μέτωπο στο Διασωματειακό

 

Η ΕΣΗΕΑ στην αυλή της εργοδοτικής ΓΣΕΕ

 Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” έθεσε θέμα στην ένωση συντακτών για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της 6ης Μαΐου ενάντια στο αντεργατικό- αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. 

Η ηγεσία του γραφειοκρατικού- πελατειακού συνδικαλισμού απάντησε με συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 4 Μαϊου, απόφαση στην οποία συμμετείχε και η προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, παράταξη της Συσπείρωσης. Επιβεβαίωσε έτσι το ρόλο της ΕΣΗΕΑ ως συνοδοιπόρο της πολιτικής και μιντιακής εξουσίας. 

Τα όσα ακολούθησαν με τις προτάσεις και τις πιέσεις στο Διασωματειακό, σε ρεπορτάζ στο ΠΡΙΝ που θα κυκλοφορήσει τη Μεγάλη Παρασκευή

Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝΓια περισσότερα δείτε κι εδώ

*** Ποιά είναι η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στη συστηματική πλέον φίμωση λογοκρισία των δημόσιων ΜΜΕ; Να διοργανώσει Ημερίδα για τη δεοντολογία μέσα στον Μάιο! Η δεοντολογία εντέχνως αποκόπηκε από τη διπλή ασφυκτική πίεση που δέχονται οι δημοσιογράφοι στα Μέσα τους, τις εφιαλτικές εργασιακές συνθήκες, την ανελευθερία στην παραγωγή του ειδησεογραφικού περιεχομένου και τη φίμωση -λογοκρισία με προφανή στόχο να μην τεθεί θέμα μαχητικής διεκδίκησης.

*** Στα σιωπηλά πέρασαν οι ατομικές συμβάσεις στο Mega με την ΕΣΗΕΑ να επικυρώνει το καθεστώς δουλείας στο κανάλι του Β.Μαρινάκη με την αδράνεια της. Η πλευρά της εργοδοσίας δεν αποδέχθηκε συνάντηση με το ΔΣ της ένωσης για το ζήτημα των ατομικών συμβάσεων. Το δέλεαρ που προσφέρθηκε κατά πληροφορίες μας, στους πλέον χαμηλοαμειβόμενους των 500 ευρώ για εργασία σε κανάλι και ιστοσελίδα, ήταν η αύξηση κατά 100 ή 150 ευρώ. 

Οι ενώσεις που απεργούν με τη ΓΣΕΕ κι έσπασαν το μέτωπο στο Διασωματειακό:

Ο Νικόλας ο «τρελός»



Ο Νικόλας ο «τρελός»

Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη


Κανένας δεν του έκανε παρέα τα τελευταία χρόνια. Μήτε η γυναίκα του, μήτε τα παιδιά του.

Ακόμα κι εκείνος ο κολλητός του, ο αδερφικός του φίλος, ακόμα κι αυτός τον απέφευγε όταν τον έβλεπε.

Ποιος θέλει παρτίδες με έναν τρελό;

Δεν είναι πως δεν είχε όνομα, Νικόλα τον έλεγαν, μα κανένας πια δεν τον φώναζε με τ’ όνομά του.

«Ο τρελός», έλεγαν όλοι όταν τον έβλεπαν.

Τα έβγαζε πέρα, τρόπος του λέγειν, με τη σύνταξη που του αναλογούσε μετά από πενήντα χρόνια δουλειάς. Βλέπεις στα πρώτα χρόνια, ήταν δεν ήταν δεκαοχτώ χρονών, τα αφεντικά του ήταν καλά, άνθρωποι της εκκλησίας και του θεού, αλλά δεν είχαν να του κολλάνε και ένσημα. «Δεν έβγαιναν», όπως έλεγαν συχνά αν και το σωστό το ήξεραν. «Μάρτυς τους ο θεός» και ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Μπορείς να διαψεύσεις το θεό;

Του άρεσε του Νικόλα να πηγαίνει τα απογεύματα στην πλατεία. Καθόταν στο παγκάκι και χάζευε τα παιδιά που έπαιζαν μπάλα. Ή μάλλον που προσπαθούσαν να παίξουν γιατί οι καρέκλες και τα τραπέζια των καταστημάτων έφτασαν να είναι περισσότερα από τις πλάκες σχιστόλιθου της πλατείας.

Καθόταν στο διπλανό παγκάκι και παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον τα ποδοσφαιρικά ντέρμπυ των πιτσιρικάδων.

Με το που έφευγε η μπάλα από τα παιδιά κι έκανε να φτάσει στο δρόμο πεταγόταν σαν σφεντόνα και την προλάβαινε.

«Παίξτε αλλά να προσέχετε. Κι αν βγει στο δρόμο μην την κυνηγήσετε. Θα πηγαίνω εγώ να σας τη φέρνω».

Κάθε φορά που έχαναν τη μπάλα τους ή που κάποιος μαγαζάτορας τους την άρπαζε για να μην ενοχλούν τους πελάτες, ο Νικόλας πήγαινε και τους έπαιρνε άλλη.

Τα αγαπούσε τα παιδιά, τα είχε υπό την προστασία του. Ειδικά στο Γιαννάκη είχε μεγάλη αδυναμία. Του θύμιζε βλέπετε το δικό Γιαννάκη, το γιο του. Κι όταν καμιά φορά τύχαινε κάποιος πελάτης να τα μαλώσει επειδή η μπάλα τους πήγε στο τραπέζι του, εκείνος σηκωνόταν, έσφιγγε τα δόντια και τις γροθιές και χτυπούσε τα πόδια με δύναμη στις πλάκες. Δεν τολμούσε όμως ποτέ να πει ή να κάνει κάτι.

Ούτε και στη ζωή του τόλμησε ποτέ να σηκώσει ανάστημα ή να υψώσει τη φωνή του. Ακόμη κι αν ένιωθε το δίκιο να τον πνίγει, διάλεγε πάντα να μην μιλήσει και εισέπραττε κάθε φορά και μια καινούργια ήττα.

Μόνο μία, μία και μοναδική φορά αντέδρασε και από τότε παντρεύτηκε και τον τιμητικό τίτλο του «τρελού».

Δούλευε μεροκάματο στα καπνοχώραφα εκείνη την περίοδο. Από τις τέσσερις τα ξημερώματα μέχρι στις δέκα το πρωί και μετά αχθοφόρος σε αποθήκη μέχρι αργά το απόγευμα, αναλόγως τη δουλειά. Ήταν νέος και δυνατός. Ο γιος του ο Γιαννάκης, ήταν τότε γύρω στα δυο. Ήθελε να μαζέψει χρήματα μπας και του

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) σε ανακοίνωσή του ζητεί την ενδελεχή έρευνα των καταγγελιών του Κώστα Βαξεβάνη

 


«ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΥΠΟΥ – INTERNATIONAL PRESS INSTITUTE (ΙΡΙ)

27 Απρ 2021

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), ένα παγκόσμιο δίκτυο συντακτών, στελεχών ΜΜΕ και γνωστών δημοσιογράφων που δραστηριοποιούνται για την ελευθερία του Τύπου, εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία μετά τα δημοσιεύματα για την υπογραφή συμβολαίου θανάτου του Έλληνα δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη ΜΜΕ Κώστα Βαξεβάνη και καλεί τις Αρχές να διενεργήσουν  έρευνα για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων.

Στις 23 Απριλίου, ο Βαξεβάνης, βετεράνος ερευνητής δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, δημοσιοποίησε ότι  σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες κινδύνευε η ζωή του καθώς διαδιδόταν ότι υπήρχε συμβόλαιο δολοφονίας από την ελληνική μαφία.

Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας περί απειλής ο Βαξεβάνης τέθηκε αμέσως υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι η Εισαγγελία Αθηνών ξεκίνησε προκαταρτική έρευνα.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Documento το βράδυ της Παρασκευής, ο Βαξεβάνης ανακοίνωσε ότι

ETITA: Συμμετέχουμε στην 24ωρη γενική απεργία στις 6 Μάη που κήρυξε για την εργατική Πρωτομαγιά το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία μας η ΠΟΣΠΕΡΤ και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων

 


Αθήνα, 30 Απριλίου 2021 Αρ. Πρωτ: 3067

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 11 – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ


Συνάδελφοι,

Συμμετέχουμε στην 24ωρη γενική απεργία που κήρυξε για την εργατική Πρωτομαγιά το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία μας η ΠΟΣΠΕΡΤ, από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 6ης Μαΐου μέχρι τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, καθώς και στο συλλαλητήριο συνδικάτων της ίδιας ημέρας στις 11 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Σας περιμένουμε όλους πίσω από το πανό της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. για να βροντοφωνάξουμε και να στείλουμε το πρώτο ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της.
Ενώνουμε τις φωνές μας, ενώνουμε τη δύναμή μας, απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:

Η ΕΤΕΡ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ και όχι στις 4 Μαΐου που απλώς παρατείνει την αλυσίδα των αργιών του Πάσχα και ξεμπερδεύει με την «υποχρέωση» της κινητοποίησης για την Πρωτομαγιά

 


Ανακοίνωση

Η ΕΤΕΡ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΪΟΥ

Η  Πρωτομαγιά φέτος βρίσκει την εργατική τάξη να διεκδικεί όσα για πάνω από έναν αιώνα θεωρούνταν «κεκτημένα». Ο σημερινός Πρωθυπουργός με την βοήθεια του Υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, την επιλογή Φουρθιώτη σύμφωνα με τις δηλώσεις του προηγούμενου Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να καταργήσουν το οκτάωρο αλλά και καθετί που απέμεινε από την περίοδο των μνημονίων. Ετοιμάζονται εν μέσω της πανδημίας, με την αρωγή των ΜΜΕ, να συντρίψουν του εργαζόμενους εφαρμόζοντας εργασιακές σχέσεις που έρχονται από τον προπερασμένο αιώνα, σαν να μην προχώρησε η ανθρωπότητα καθόλου από τότε.

Με δήθεν μειλίχιο ύφος ο Χατζηδάκης, έχοντας συμμάχους φαιδρές τηλεπερσόνες, προσπαθεί να μας πείσει ότι με τις «μεταρρυθμίσεις» του θα οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει… Ξεχνά να μας πει ότι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται δεκάωρα και δωδεκάωρα για πενταροδεκάρες, ίσως γιατί ο ίδιος δεν χρειάστηκε να βρεθεί ποτέ σε ανάλογη θέση. Ας κοιτάξει ο Χατζηδάκης προς τη Μέκκα του καπιταλισμού, τις Η.Π.Α., την δική του «γη της επαγγελίας», και τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων εκεί. Εκατομμύρια

Θεμ. Αμπλάς (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας): Η μάχη όλων των μαχών για το εργατικό κίνημα ξεκινάει με τη μεγάλη διαδήλωση-απεργία της 6ης Μαΐου (VIDEO)

 


Με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη επιχειρείται η ολοκληρωτική υποταγή της εργασίας στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό το λόγο, λέει ο Θεμιστοκλής Αμπλάς, η μάχη όλων των μαχών για το εργατικό κίνημα ξεκινάει με τη μεγάλη διαδήλωση-απεργία της 6ης Μαΐου.:

Δημόσια ομολογία Μπάϊντεν : "Αυτήν τη χώρα δεν την έκτισε η Wall Street. Την έκτισε η μεσαία τάξη. Και την μεσαία τάξη την έκτισαν τα συνδικάτα… " ( Το άκουσε άραγε το "καλύτερο βιογραφικό της χώρας" και ο ανεπάγγελτος υπουργός του;;;)


Ακόμα και προσχηματικές να είναι οι δηλώσεις  του Μπάϊντεν  δεν παύουν να είναι  μια δημόσια ομολογία  της αποτυχίας  του νεοφιλελευθερισμού : "Αυτήν τη χώρα δεν την έκτισε η Wall Street. Την έκτισε η μεσαία τάξη. Και την μεσαία τάξη την έκτισαν τα συνδικάτα… "  

( Το άκουσε  άραγε το "καλύτερο βιογραφικό της χώρας" και ο ανεπάγγελτος  υπουργός του;;;)

«Αυτήν τη χώρα δεν την έκτισε η Wall Street. Την έκτισε η μεσαία τάξη. Και την μεσαία τάξη την έκτισαν τα συνδικάτα… 20 εκατομμύρια Αμερικανοί της μεσαίας και της εργατικής τάξης έχασαν τις δουλειές του στην πανδημία, την ίδια ώρα που 650 δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική έβλεπαν την καθαρή αξία της περιουσίας τους να αυξάνεται πάνω από 1 τρισ. δολάρια …Τα trickle-down economics ποτέ δεν δούλεψαν. Ήρθε η ώρα να

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ: TΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ; ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 



              TΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ; ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-                      ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Αυτή την περίοδο η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως φαίνεται από τις αλλεπάληλλες συνεντεύξεις του υπουργού Εργασίας και του αρμόδιου για την Κοινωνική Ασφάλιση υφυπουργού, να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ένταξη της Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, δηλαδή την πλήρη και οριστική ιδιωτικοποίησή της, προκειμένου οι ασφαλιστικές εισφορές να γίνουν ένας ακόμη μοχλός κερδοφορίας του κεφαλαίου, με χίλιους δυο κινδύνους για τις συντάξεις μας.

Ετσι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν εισφορές, αλλά δεν είναι σίγουρο αν θα πάρουν σύνταξη. Αλλωστε οι ίδιοι που το προωθούν μιλούν καθαρά για τους κινδύνους να χαθούν τα λεφτά των εργαζομένων από το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών και να χαθούν οι συντάξεις. Οι οικονομικές κρίσεις καθώς και οι πτωχεύσεις ασφαλιστικών εταιριών και άλλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυτό επιβεβαιώνουν.

Αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση βάζει την Επικουρική Ασφάλιση υποχρεωτικά με νόμο στη λαιμητόμο της αδηφαγίας του κεφαλαίου, ταυτόχρονα πραγματοποιεί έλεγχο στον ΕΔΟΕΑΠ, με κλιμάκιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορά σε ανείσπρακτο αγγελιόσημο, από το 2005 μέχρι 2014.

Ανείσπρακτο αγγελιόσημο σημαίνει ότι τα αφεντικά των αστικών ΜΜΕ ενώ εισέπραξαν μέσω των διαφημίσεων το αγγελιόσημο, δεν το πλήρωσαν στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά το έβαλαν στα ταμεία τους. Ακόμη και αν άλλοι επιχειρηματίες-διαφημιζόμενοι τους άφησαν χρέη από διαφημίσεις και επικαλεστούν ανείσπρακτο αγγελιόσημο, ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν στον ΕΔΟΕΑΠ ως Ασφαλιστικό Ταμείο των εργαζομένων και να λύσουν οι ίδιοι τις μεταξύ τους, μεταξύ επιχειρηματιών, χρηματικές οικονομικές διαφορές και όχι σε βάρος των εργαζομένων.

Βεβαίως όλες οι Διοικήσεις του ΕΔΟΕΑΠ έχουν ευθύνη γιατί άφησαν τα αφεντικά να φουσκώνουν με χρέη το Ταμείο μας. Αλλά την ίδια ευθύνη έχουν

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΕΤΕΡ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΣΡ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΤΟΥ"ΜΑΓΑΖΙ" (PARTY FM)

 



(αναδημ. απο τις "Τυπολογίες")

Eρωτήματα και για το ΕΣΡ για τον τρόπο απόκτησης και λειτουργίας του Πάρτυ FM δημιουργούνται μετά τη σύλληψη του Μένιου Φουρθιώτη.

Για το σταθμό είχε παρέμβει η ΕΤΕΡ με μια πολύ σοβαρή καταγγελία αναφέροντας πως “απολυμένος εργαζόμενος από τον ραδιοσταθμό του, δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα, από γνωστό άνθρωπο της νύχτας, για να πάρει πίσω την καταγγελία του από την Επιθεώρηση Εργασίας”.

Τα ερωτήματα προς τα μέλη του ΕΣΡ είναι:

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Ματίνα Παπαχριστούδη: Ας μιλήσουμε λοιπόν για φίμωση- λογοκρισία στα δημόσια ΜΜΕ

 


Ματίνα Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ του Σαββατοκύριακου

(ενημέρωση απο το mediatvnews.gr)

Με φόντο το άνοιγμα της εστίασης και την χαρμόσυνη προσέλκυση τουριστών στην χώρα η είδηση για την ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες υψηλού κινδύνου λόγω κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί. 

Σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα γεγονότα που αφορούν στον εφιάλτη της υγειονομικής κρίσης και τις κορεσμένες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία συστηματικά αγνοούνται τόσο στα συστηματικά Μέσα όσο και στα αποκαλούμενα “δημόσια”, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, η είδηση μεταδόθηκε. 

Το κρατικό Πρακτορείο ανέλαβε να την ανακατασκευάσει για να γίνει ανώδυνη και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση επικινδυνότητας, εξαφανίστηκε από το “ρεπορτάζ”. Η είδηση υποβαθμίστηκε, η προστασία της κυβερνητικής πολιτικής επιτεύχθηκε.

Το μοντέλο ελέγχου και χειραγώγησης του ειδησεογραφικού περιεχομένου στα δυο κρίσιμα για τη διανομή περιεχόμενου ενημέρωσης στήθηκε σταδιακά και σήμερα λειτουργεί πια στην εντέλεια. Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019 ήταν να περάσει ο έλεγχος και εποπτεία τους απευθείας στο μέγαρο Μαξίμου..

Ως επικεφαλής ορίστηκαν, τόσο στην ΕΡΤ όσο και στο ΑΠΕ, οι απόλυτα πιστοί στην κυβέρνηση της Ν.Δ. 

Τα κρούσματα φίμωσης και λογοκρισίας αρχικά αφορούσαν τις “ενοχλητικές” εκπομπές, σταδιακά προχώρησε η αδρανοποίηση των ρεπορτέρ και συντακτών της κρατικής τηλεόρασης. Η επιχείρηση ελέγχου ολοκληρώθηκε με την έλευση συμβασιούχων από την αγορά στους οποίους και ανατέθηκαν τα κρίσιμα πόστα του ρεπορτάζ.

 Όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με την απόλυτη συναίνεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της Ένωσης Συντακτών η οποία πέρα από σκόρπιες

Κώστας Αρβανίτης (Ευρ/της ΣΥΡΙΖΑ): Σύλληψη Λαγού - Η ΝΔ ρίχνει για μια ακόμη φορά τη μπάλα στην εξέδρα (video)

 


Δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LΙΒΕ) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, για τις εξελίξεις σχετικά με τη σύλληψη του καταδικασμένου Γ. Λαγού:

Ο Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ ( ΚΕΔ-ΜΕΛΟΣ Δ.Σ ΕΣΗΕΑ) ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ" ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ, ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ "ΥΠΟΘΕΣΗ ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ" ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


 Οι ραγδαίες  εξελίξεις στην υπόθεση  Φουρθιώτη  απαιτούν  άμεση εκκαθάριση του ζητήματος που έχει ανακύψει με χειρισμούς της πλειοψηφίας στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του  ΕΔΟΕΑΠ.

Η πρόεδρος της  ΕΣΗΕΑ επιμένει να  κρατάει ως δήθεν απόρρητη από τα μέλη του ΔΣ την αλληλογραφία της ως Προέδρου του σωματείου, με το συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ εκκρεμούν οι εξηγήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ΕΔΟΕΑΠ εξέδωσε ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ  βεβαίωση(!..) με την οποία η ΕΛΛΑΣ αποδέχτηκε την διαπίστευση του ως…. Συντάκτη!

Αδιευκρίνιστες παραμένουν επίσης οι συνθήκες  της «ταυτότητας» του μέλους της ΕΣΗΕΑ, που διαβιβάστηκε από διάφορα υπουργεία,  όπου είχε προσκομιστεί.

Ιδιαίτερη εντύπωση  προκαλεί η  άρνηση  της Προέδρου να  συγκαλέσει συνεδρίαση του ΔΣ για το κατεπείγον αυτό θέμα  όπως και η άρνηση  της να υπάρξει  αναλυτική ενημέρωση από τον ΕΔΟΕΑΠ που είναι ασφαλιστικός φορέας.

Συνεχίζεται επίσης η άρνηση της κατάθεσης των πρακτικών των συνεδριάσεων του ΔΣ στις δικαστικές αρχές, όπως έχει υποδειχτεί στους προέδρους της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ.  

Είναι απαράδεκτη η εμπλοκή του  ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων και της Ένωσης Συντακτών σε μια τέτοια υπόθεση με ευθύνη  των προέδρων των δυο φορέων και των ευκαιριακών πλειοψηφιών που τους ακολουθούν.

Όπως γνωρίζετε έχω ζητήσει από χθες το βράδυ συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Εσείς όμως όχι μόνο αρνείστε αλλά επιδιώκετε να

Κώστας Βαξεβάνης: Οι μεγαλόσχημοι στην ατζέντα Φουρθιώτη

 


Οι μεγαλόσχημοι στην ατζέντα Φουρθιώτη

(απο τη σελίδα του Kostas Vaxevanis στο facebook)

Ξαφνικά ο Μένιος Φουρθιώτης, το οποίο φρουρούσε η Αστυνομία όταν έκανε τις απάτες του, βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας ως κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. 

Επιμένω εδώ και καιρό, πως η δραστηριότητα του Φουρθιώτη , δεν είναι αποτέλεσμα της ιδιόμορφης προσωπικότητάς του, όπως θέλουν κάποιοι να περάσουν προς τα έξω. Ούτε υπάρχει στην «πιάτσα» συμβόλαιο 40.000 ευρώ για να πυροβολήσεις μια μάντρα έξω από το σπίτι του Μένιου.

Οι αστυνομικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα έχουν ενδιαφέρον, αλλά πρέπει να τις τοποθετούμε στο φόντο της πολιτικής πραγματικότητας.

Τις σχέσεις του Μένιου Φουρθιώτη με τη ΝΔ, αποκάλυψε η ένταξή του στη

ΠΟΣΠΕΡΤ - ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ: Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά και απεργούμε από τις 06:00 της Πέμπτης 06/05/2021 έως τις 06:00 της Παρασκευής 07/05/2021




ΕΞΩΔΙΚΗ – ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αγία Παρασκευή, 28/04/2021

ΑΠ : 2108 

Της Δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που εδρεύει στην Αθήνα (Λεωφ. Μεσογείων 432 – Αγία Παρασκευή) με την επωνυμία «Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), νόμιμα εκπροσωπούμενη. 

ΠΡΟΣ

1. Την Ανώνυμη Εταιρία που εδρεύει στην Αθήνα (Λ. Μεσογείων 432 – Αγία Παρασκευή) με την επωνυμία «Ελληνική Ραδιοφωνία- Τηλεόραση, Ανώνυμη Εταιρία (ΕΡΤ ΑΕ), νόμιμα Εκπροσωπούμενη.

2. Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Θεόδωρο Λιβάνιο 

3. Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

4. Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη 

5. Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη


Με απόφαση του συμβουλίου της, η ΠΟΣΠΕΡΤ συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική – πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει οι ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, όπως το ΕΚΑ.

Η απεργία ξεκινά από τις 06:00 της Πέμπτης 06/05/2021 έως τις 06:00 της Παρασκευής 07/05/2021.

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά και απεργούμε.

 ΕΠΙΣΗΣ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ : 

   Να μην προωθηθούν για ψήφιση στη βουλή, οι αντεργατικές ρυθμίσεις που ανακοινώνει ο Υπουργός Εργασίας και να καταργηθούν όλοι οι άδικοι νόμοι απορρύθμισης της εργασίας και της ασφάλειας αυτής.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Αθηνών και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος που κηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις.

   ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ – Η υπογραφή δίκαιης ΕΣΣΕ, προσλήψεις προσωπικού. Ζητάμε άμεσα να γίνουν προσλήψεις    προσωπικού για το κύριο παραγόμενο έργο της ΕΡΤ. Οι  τεράστιες ελλείψεις προσωπικού δεν μπορούν να γίνονται με εργολαβικές ή άλλου είδους σχέσεις ή με ανάθεση σε εταιρίες.

                         Απαιτούμε:

Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα στην ΕΣΗΕΑ, δεν θα βλάψει


  

Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα στην ΕΣΗΕΑ, δεν θα βλάψει

"Τυπολογίες" 28/04/2021

** H κυβερνητική γραμμή στην ΕΣΗΕΑ για την απεργία ήταν να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαϊου. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε απευθείας γραμμή με ομοσπονδίας και συνδικάτα ζήτησε η απεργία να γίνει στις 6 Μαϊου.

**Η Συσπείρωση η δημοσιογραφική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε η απεργία να γίνει άλλη μέρα στις 4 Μαϊου, ημέρα αργίας, στηρίζοντας, σταθερά τη θέση των “Ενωμένων Δημοσιογράφων” την κυβερνητική παράταξη της ΝΔ.

**Δεν προξενεί εντύπωση αυτό. Έχουμε εξηγήσει πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ, και ΕΣΡ τηρεί δική του γραμμή. Πρόβλημα δικό τους και δεν μας πέφτει και λόγος.

**Όμως δεν σκέφτηκαν εφημερίδες και εργαζόμενους. Το μεροκάματο της

Βαξεβάνης: Δεν είναι αυτή εικόνα πρωθυπουργού, ούτε εικόνα Δημοκρατίας (Audio)

 


Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, τοποθετήθηκε για την στοχοποίηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας και το συμβόλαιο θανάτου εναντίον του στην εκπομπή του Νίκου Ξυδάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

«Έχουν περάσει τρία εικοσιτετράωρα αφότου έκανα την καταγγελία και ήδη έχουν πάρει θέση οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» και οργανισμοί για την ελευθερία του Τύπου απ’ όλο τον κόσμο, αλλά δεν έχουν μιλήσει αυτοί που πρέπει να μιλήσουν στην Ελλάδα, αυτοί που δηλώνουν ότι είναι ενάντια στη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Φαίνεται ότι μερικές μορφές βίας γι’ αυτούς είναι αποδεκτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Βαξεβάνης.

«Το συμβόλαιο θανάτου ή η απειλή, είναι η κατάληξη μιας διαδικασίας επικίνδυνης που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Έχει ταυτιστεί η δημοσιογραφία με την αναπαραγωγή των δελτίων τύπου της εξουσίας. Οπότε κάθε άλλη αντίληψη όταν υπάρχει, αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από την εξουσία, και η στοχοποίηση της δημοσιογραφίας, έχει αυτή την κατάληξη».


«Έχουμε το συμβόλαιο που αποκαλύπτεται εναντίον μου και επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει μία σύνδεση με τις υποθέσεις Καραϊβάζ και Φουρθιώτη, την οποία ήξερε η εισαγγελία που είχαμε ενημερώσει πριν συμβεί οτιδήποτε, άρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας. Και έχουμε τον πρωθυπουργό ο οποίος

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης και τρεις ακόμα με ποινικό παρελθόν στη νύχτα που ερευνώνται για τη συμμετοχή τους στους σχεδιασμούς του

 




Συνελήφθη τελικά ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης ο οποίος είχε προσαχθεί την Μ. Τρίτη στο τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αθηνών. Εντός της ημέρας θα οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα ενώ παράλληλα συντάσσεται και το κατηγορητήριο εναντίον του.Παράλληλα, στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν και τρεις ακόμα συλληφθέντες με ποινικό παρελθόν στη νύχτα που ερευνώνται για τη συμμετοχή τους στους σχεδιασμούς του Μένιου Φουρθιώτη.

Ο γνωστός παρουσιαστής που πέρασε όλη τη νύχτα στο τμήμα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ κατηγορείται για ηθική αυτουργία για τις δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν στο σπίτι του, τόσο με καλάσνικοφ, όσο και με εκρηκτικό μηχανισμό στην γκαραζόπορτα, τις οποίες όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τις είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος, μετά την απομάκρυνση της αστυνομικής φρουράς του και είχε προσλάβει τους δύο συλληφθέντες για να τις υλοποιήσουν. Ο τρίτος από τους συλληφθέντες, είναι ο αδελφός ενός εκ των δύο, ο οποίος φέρεται ότι τους βοήθησε να κρύψουν το δίκυκλο με το οποίο διέφυγαν μετά τους πυροβολισμούς εναντίον των αστυνομικών στις 17 Απριλίου.

Οι αρχές κάνουν φύλλο και φτερό τους προσωπικούς υπολογιστές που κατέσχεσαν από το σπίτι του καθώς επίσης και τις τηλεφωνικές του συνομιλίες. Από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ προκύπτει επαφή από το παρελθόν του παρουσιαστή με τους δύο ποινικούς τους οποίους  και είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν ως σεκιούριτι. Πρόκειται για  ανθρώπους της νύχτας με πλούσιο βιογραφικό από εκβιασμούς σε μαγαζιά, «μπραβιλίκια», εκφοβισμούς σε πρόσωπα κατόπιν παραγγελίας που δεν διστάζουν να αναλάβουν ακόμα και συμβόλαια φυσικής εξόντωσης.

Τι έδειξε η βαλλιστική έρευνα

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας προέκυψε ότι

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Δεν μιλάμε πλέον για ασφάλιση, αλλά για τζογάρισμα. Κανονικό. Με τα όλα του Funds και ασφαλιστικές εταιρείες θα παίζουν στο χρηματιστηριακό μπαρμπούτι τον ιδρώτα των εργαζομένων

 


(αναδημ.αποσπασμάτων απο άρθρο στο  www.imerodromos.gr)

ΗΤΑΝ το 1997, την εποχή της σημιτικής εκσυγχρονιστικής αναγέννησης όταν διάφοροι διαμορφωτές γνώμης  άρχιζαν να μπάζουν από την πίσω πόρτα τα οικονομικά ευεργετήματα αιμοσταγών καθεστώτων,  όπως αυτό του Πινοσέτ.

Θυμηθείτε τι έγραφε στην

Στον Καιάδα οι συνταξιούχοι - Με πρότυπο τον Πινοσέτ η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην αρπαγή των αποθεματικών της επικουρικής ασφάλισης ύψους 60 δισ. ευρώ


(αναδημ. απο το www.documentonews.gr )

 Μπορεί η κυβέρνηση διά του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Τσακλόγλου να προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο και να πείσει – χωρίς επιτυχία, είναι αλήθεια– ότι με το σύστημα Πινοσέτ που θα επιβάλει οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθούν στο μέλλον.

Μπορεί ο καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου να μη χρησιμοποιεί επιχειρήματα στις συνεντεύξεις (πάντα σε φίλια ΜΜΕ) αλλά να καταθέτει μόνο την άποψή του, χωρίς να υφίσταται βάση στήριξης αυτής της άποψης, ωστόσο η αλλαγή στο μοντέλο που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι βέβαιο ότι αποσκοπεί σε ένα πράγμα: στην αρπαγή των αποθεματικών της επικουρικής ασφάλισης ύψους 60 δισ. ευρώ.

Αυτό όμως που προκαλεί οργή είναι η επίθεση στους νυν συνταξιούχους και η κυβερνητική προσπάθεια να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το κυρίαρχο αφήγημα Τσακλόγλου είναι: 

Το Face book μπλοκαρε τη σελίδα των εκδοσεων ΚΨΜ για το βιβλίο του Β. Λιόση «Ναζισμός-τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του»"

 

Ο αντιφασισμός αντίκειται στους κανονισμούς δημοσίευσης του Facebook; 

(αναδημ. απο το www.imerodromos.gr)

«Τα αντιφασιστικά βιβλία και αναρτήσεις μπλοκάρονται και λογοκρίνονται κατά εξακολούθηση από τον πολυεθνικό όμιλο Facebook» αναφέρουν σε ανακοίνωση – καταγγελία οι εκδόσεις ΚΨΜ και περιγράφουν τι έχει συμβεί. Παράλληλα, παρουσιάζουν άλλους τρόπους επικοινωνίας των αναγνωστών με τις εκδόσεις:

«Εδώ και πάνω από 1 μήνα, η σελίδα των εκδόσεων ΚΨΜ στο facebook είναι μπλοκαρισμένη και δεν λειτουργεί. Ο λόγος που επικαλείται η πολυεθνική εταιρεία facebook είναι ότι μια ανάρτησή μας του… περσινού Μαρτίου παραβίαζε τους κανόνες της «κοινότητας», δηλαδή τις αρχές και την άποψη του επιχειρηματικού κολοσσού Facebook. Για ποια ανάρτηση κατέβηκε για 90 (!) μάλιστα μέρες η σελίδα του εκδοτικού οίκου μας; Για την προβολή ενός αντιφασιστικού βιβλίου, συγκεκριμένα για την ανάρτηση του εξωφύλλου της νέας-τότε-έκδοσης του Βασίλη Λιόση «Ναζισμός-τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του». Η ανάρτηση υποκινεί την πολιτική βία… κατά τους κανονισμούς του «μεγάλου αδερφού» Facebook.

Συμπέρασμα πρώτο:

"ΤΗΛΕΣΥΝΑΝΤΗΣΗ" ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ 1000 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - "Σήμερα δε σας κάλεσα απλά για να ανταλλάξουμε θέσεις αλλά για να πάρουμε θέσεις. Να πάρουμε θέσεις μάχης" (VIDEO)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  είχε σήμερα μία "τηλεσυνάντηση"  με 1000 συνδικαλιστές, εκπροσώπους όλων των  σωματείων και των ομοσπονδιών  εργαζομένων της χώρας , στα πλαίσια  μιας εκδήλωσης  που είχε σαν  θέμα  τη χαριστική βολή  που θα ρίξει  η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ήδη πληγωμένο  σώμα της εργατικής τάξης.

Στην εκδήλωση  συμμετείχε και η ΠΟΣΠΕΡΤ  δια του προέδρου της  και μελών  του Δ.Σ .

Ο κ. Τσίπρας  στην αρχή  της τηλεσυνάντησης τόνισε  ότι:

ΠΟΣΠΕΡΤ: ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ «ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΟΚΤΟΝΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΕΟΥΔΑΛΙΣΜΟΥ»

 


                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ              Αγ. Παρασκευή  27/4/21

ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ  ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ  ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ  ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ

«ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΟΚΤΟΝΑ  ΜΕΤΡΑ  ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΕΟΥΔΑΛΙΣΜΟΥ»

Ο αντίλαλος  από τις φωνές  των  χιλιάδων  εργατών  που την πρωτομαγιά  του 1893  συγκεντρώθηκαν  μπροστά στο «καλιμάρμαρο στάδιο»  για να διεκδικήσουν  «τον περιορισμόν των εργάσιμων ωρών εις 8 καθ' εκάστην κατ' ανώτατον όριον», 128 χρόνια μετά,  φτάνει στα αυτιά μας  σαν  μια προειδοποίηση  για το κακό που έρχεται , σαν  μια προγονική  φωνή  που μας λέει «ξεσηκωθείτε»!

«Ξεσηκωθείτε» μας φωνάζουν  γιατί  ο «οδοστρωτήρας» του Μητσοτάκη, που όπως  έλεγε ο ίδιος, «θα ισοπεδώσει τα εμπόδια στην …επιχειρηματικότητα» , έχει  βάλει μπροστά  και  με οδηγό τον  Χατζηδάκη  είναι έτοιμος να ξεκινήσει  για να σαρώσει τα πάντα.

Στις  6 του Μάη  η ΠΟΣΠΕΡΤ  μαζί με  όλα τα συνδικάτα, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, θα  τιμήσουμε  την εργατική πρωτομαγιά  με 24ωρη απεργία, διαδηλώνοντας  μαζί με τους  εργάτες , τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους φοιτητές, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη κοινωνία , εναντίον  εκείνων  που  εξυφαίνουν  τα  εργατοκτόνα και λαοκτόνα  μέτρα  του  νέου φεουδαλισμού.

Γιατί στις 6 Μάη;

·         Γιατί στις 6 Μάη θα είμαστε όλοι

·         Γιατί στις 6 Μάη  θα διαδηλώσουν αυτοί που ξέρουν να ξεχωρίζουν το Σικάγο από τη Ντίσνεϋλαντ

·         Γιατί στις 6 Μάη δεν  θα υπάρχουν ανάμεσά μας  μεταμφιεσμένοι  πεμπτοφαλαγγίτες  και γιαλατζι συνδικαλιστές  του εργοδοτικού συνδικαλισμού

·         Γιατί στις 6 Μάη   θα  δείξουμε  στην κυβέρνηση πως δεν  ξεπουλάμε  την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας  στο παζάρι  των  «εκλεκτών» και των «αρίστων» που εκπροσωπούν.

·         Γιατί στις 6 Μάη  δεν θα υπάρχουν  ανάποδες  ικετευτικές  παλάμες , αλλά  σφιγμένες γροθιές  που θα διεκδικούν το δίκιο.

·         Γιατί στις 6 Μάη ,μαζί με τους  συναδέλφους μας  θα φωνάξουμε  και πάλι για μια ανεξάρτητη ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία , για ενημέρωση χωρίς λογοκρισία, για  τις απαράδεκτες  διώξεις  συναδέλφων, για  την  υπογραφή  δίκαιης ΣΣΕ, για προσλήψεις , για το δικαίωμα  όλων  όπου κι αν βρίσκονται να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην  δημόσια ραδιοτηλεόραση.

·         Γιατί στις 6 Μάη   έχοντας, όλοι  συναίσθηση  των  περιστάσεων , θα συγκεντρωθούμε  στις 11.00 π.μ  στην Πλατεία  Κλαυθμώνος ,τηρώντας κάθε  απαραίτητο  μέτρο προστασίας  της δημόσιας υγείας.




 

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Κώστας Βαξεβάνης :"...Σε ποια χώρα του κόσμου, όταν αποκαλύπτεται πως υπάρχει συμβόλαιο εκτέλεσης δημοσιογράφου, η ηγεσία της χώρας, σωπαίνει την ώρα που η βουή του κόσμου γίνεται τείχος προστασίας αυτού που κινδυνεύει;..."

 


(αναδημ. άρθρου του Κ. Βαξεβάνη στο "Documento")

Καμιά κοινωνική και πολιτική εξέλιξη δεν γίνεται εν κενώ. Τα γεγονότα δε φυτρώνουν ξαφνικά σα μανιτάρια στο δάσος. Οι άνθρωποι και η δράση τους, ακόμη και όταν γίνονται στατιστική, έχουν ως βάση την πραγματικότητα και τους κανόνες της.

Στις ΗΠΑ, δε δολοφονούνται δημοσιογράφοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υλοποιούνται συμβόλαια θανάτου δημοσιογράφων. Στη Γερμανία κανένας δε τολμά να απειλήσει δημόσια άνθρωπο του Τύπου, πολύ δε περισσότερο, όταν ο ίδιος έχει δημόσιο ρόλο. Στη Γαλλία ο Μακρόν δεν διανοείται να κατηγορήσει εφημερίδα.

Δημοσιογράφος όμως δολοφονήθηκε στη Μάλτα, μια χώρα διαφθοράς με εξίσου διεφθαρμένη κυβέρνηση. Η Δάφνη Γκαλιζία, ανατινάχτηκε γιατί είχε το θάρρος να ερευνήσει τη σύνδεση της πολιτικής με τη διαφθορά.

Στην Ελλάδα δολοφονούνται δημοσιογράφοι, απειλούνται δημόσια και αποκαλύπτονται συμβόλαια θανάτου.

Τι οπλίζει το χέρι των δολοφόνων στη Μάλτα και την Ελλάδα, εν αντιθέσει με άλλες χώρες στην Ευρώπη; 

Τα γεγονότα κινούνται από τις συνθήκες. Η Μάλτα, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Πολωνία είναι χώρες εχθρικές προς τον Τύπο. 

Ο δημοσιογράφος που ψάχνει την αλήθεια ενοχοποιείται ως γραφικός και εμμονικός, η αλήθεια ταυτίζεται με το αφήγημα μιας κατεστημένης δημοσιογραφίας και όποιος τολμά τιμωρείται. Πολύ πριν κάποιος πατήσει τη σκανδάλη, άλλοι, συντονισμένα και φονικά, του έχουν δείξει ποιος είναι ο στόχος.

Γύρω από την ερευνητική δημοσιογραφία και τους πραγματικούς ρεπόρτερ, δημιουργείται η αχλή της αθλιότητας μέσα στην οποία θα κρυφτεί ο επίδοξος δολοφόνος. Επιστρατεύονται απαξιωτικές φήμες, βρόμικα υπονοούμενα, ενώ οργανώνεται η συντονισμένη δολοφονία της προσωπικότητάς τους.

Πριν από χρόνια χρησιμοποιούσα και εγώ τη σύγκριση με την Αφρικανική Μποτσουάνα, για να σηματοδοτήσω με υπερβολή ίσως, τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Μποτσουάνα όμως, σύμφωνα με τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», είναι πιο ψηλά στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου, απ ό,τι η Ελλάδα. Με λίγα λόγια, ο δημοσιογράφος μιας από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο, έχει περισσότερη ελευθερία στο να κρίνει τον τοπικό αυταρχικό φύλαρχο, απ ό,τι ο Έλληνας συνάδελφός του να κρίνει τον πρωθυπουργό.

Το συμβόλαιο θανάτου εναντίον μου είναι δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, ακόμη και αν αποτελεί ένα προσωπικό κίνδυνο. 

Στη χώρα που ζούμε, κανένας δε θα τολμούσε να σκοτώσει ή να απειλήσει δημοσιογράφο αν δεν υπήρχαν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί στο έγκλημα της δολοφονίας της «ενοχλητικής» δημοσιογραφίας.

Τι συμβαίνει εδώ και χρόνια;

 Η δημοσιογραφία της σύμπλευσης, η παρακοιμώμενη δημοσιογραφία της πλαδαρότητας και η εκμαυλισμένη μορφή του δημοσιογραφικού λόγου, έχουν γίνει το επίσημο σύστημα αναφοράς της δημοσιογραφίας. 

Η ερευνητική δημοσιογραφία και η δημοσιογραφία με στόχο τη διαφθορά, έχουν ενοχοποιηθεί ως σκανδαλοθηρική δημοσιογραφία που απειλεί την πολιτική νηνεμία και ποιότητα.

Εξακολουθεί φυσικά να υπάρχει η αιμομικτική σχέση εκδοτικών συγκροτημάτων και πολιτικών, που γεννά τα εκτρώματα της καθημερινότητας

Η Ελλάδα είναι στην 70η θέση στη λίστα Ελευθερίας του Τύπου, κάτω και από το Μαλάουι, το Μπουτάν και τη Μογγολία. 

Και αν δεν σας λένε κάτι οι στατιστικές, να το πω αλλιώς.

Καταγγέλλεται ότι υπάρχει συμβόλαιο δολοφονίας δημοσιογράφου και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καταδικάσει έστω τυπικά με μια ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, προτίμησε τα τελευταία 24ωρα να παρέμβει στο δημόσιο χώρο με ένα τσουρέκι Τερκενλή και φωτογραφίες στο instagram και όχι με μια δήλωση καταγγελίας όσων θα ήθελαν νεκρό ένα δημοσιογράφο. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Δεν πρόκειται για μικροψυχία του Μητσοτάκη η οποία εκπορεύεται από κάποια βεντέτα. Είναι η εχθρική στάση απέναντι στον Τύπο και την άσκηση κριτικής που ξεκίνησε με επιθέσεις στο Documento και καταλήγει με γενική απειλή.

  • Σε ποια χώρα του κόσμου, Υπουργός όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης, θα απειλούσε δημόσια στο twitter δημοσιογράφο και εφημερίδα με μελλοντικές διώξεις; 
  • Σε ποια χώρα τα δημοσιεύματα εφημερίδας και οι πληροφορίες των δημοσιογράφων θα ονομάζονταν σκευωρία ενώ θα υπήρχε ένα κλίμα εκφοβισμού με εργαλείο τη Δικαιοσύνη; 
  • Σε ποια χώρα, ακόμη και της Αφρικής, (ναι στη Μποτσουάνα) οι δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν πως η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει