Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ ΔΕΗ ΑΕ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ



 Νίκος Φωτόπουλος

Μέλος ΔΣ ΔΕΗ Α.Ε.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων

28/9/2021

 

                                               ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ;

 Λέει η κυβέρνηση:

«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξη της εταιρίας. Γίνεται για να βρεθούν χρήματα να υλοποιηθεί το επενδυτικό της πλάνο».

 

Απάντηση: Είναι ψέμα.

 Κατ’ αρχήν το πρώτο που πρέπει να πει κανείς είναι ποιο επενδυτικό πλάνο;

Αυτό που δεν κουβεντιάστηκε ποτέ επί της ουσίας στο ΔΣ της επιχείρησης;

Η έκθεση ιδεών που μας παρουσιάστηκε εν ριπή οφθαλμού μέσα σε 15’ σε 26 διαφάνειες;

Αυτό για το οποίο πριν προταθεί η ιδέα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν κουβεντιάσαμε ποτέ αν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι οικονομικής στήριξης του;

Στο ΔΣ δεν παρουσιάστηκε κανένα συγκεκριμένο πλάνο επενδύσεων, κοστολογημένο, με απαιτήσεις χρηματορροών κάθε χρόνο ώστε να γίνει κάποια στοιχειώδης έστω συζήτηση για το αν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι οικονομικής στήριξής του.

Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ότι με αυτές τις διαδικασίες έχει εγκριθεί επενδυτικό σχέδιο.

 Συναδέλφισσες, -φοι

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν γίνεται όπως υποκριτικά λένε για να βρει χρήματα η ΔΕΗ ώστε να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο.

Απόδειξη τούτου είναι ότι η ΔΕΗ σήμερα, κυρίως χάρη στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων από τον Σεπτέμβρη του 2019 και τα 500 εκ. που πήρε από την τιιτλοποίηση (έστω με ένα χρόνο καθυστέρηση),  δεν έχει κανένα οικονομικό πρόβλημα.

 

Επιπροσθέτως τα παρακάτω στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

α. πριν 4 ημέρες η επιχείρηση ανακοίνωσε λειτουργική κερδοφορία ΕΒΙΤDA για το πρώτο εξάμηνο 471,5 εκ.€

β. έχει τη μεγαλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση.

γ. θα εισπράξει 1,3 δις. (και όχι 2,1 δις. με τα ψέματα του κ. Σκρέκα) από το ξεπούλημα του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

δ. το χρήμα σήμερα για πράσινη ανάπτυξη είναι άφθονο και πάμφθηνο.

 Όμως πέρα από τα παραπάνω υπάρχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Υπάρχει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για το ξεπέρασμα της κρίσης από τον κορονοϊό, από το οποίο θα μπορούσαν να αντληθούν τα αναγκαία κεφάλαια για επενδύσεις. Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση τα προορίζει για τους ιδιώτες και όχι για τη ΔΕΗ.

 

Συναδέλφισσες, -φοι

Όλα αυτά αποκαλύπτουν ότι δεν χρειάζεται καμία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όλα γίνονται για να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ. Όλα γίνονται για την ιδιωτικοποίηση της τελευταίας μεγάλης επιχείρησης του ελληνικού λαού, που είναι δογματική νεοφιλελεύθερη εμμονή της Ν.Δ.

 Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τη μη συμμετοχή του Ελληνικού δημοσίου γίνεται μόνο και μόνο αφενός για να δοθεί η δυνατότητα να εισέλθουν ξένα funds στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης, αφετέρου δε για να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Για όποιον έχει αμφιβολίες ως προς αυτό παραθέτω απόσπασμα από την Καθημερινή της Κυριακής με τίτλο «Εξι funds είπαν «ναι» στην αύξηση κεφαλαίου. Συγκεκριμένα η Καθημερινή της Κυριακής γράφει: «Tουλάχιστον έξι επενδυτικά funds φέρεται να έχουν «κλειδώσει» τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά την πρώτη διερεύνηση της αγοράς που πραγματοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για τα BlackRock Fidelity, Apollo, Bluecrest, Pictet και KKR.»

 

Λέει η κυβέρνηση:

«Έχει άλλωστε αποδειχθεί σε ότι αφορά το ποσοστό καταστατικής πλειοψηφίας ότι ένα ποσοστό του πλειοψηφούντος μετόχου στο 34% με ευρεία διασπορά μετοχών δεν οδηγεί σε απώλεια του πραγματικού ελέγχου επί μιας ανώνυμης εταιρίας από τον πλειοψηφούντα μέτοχο».

 

Απάντηση: Είναι ψέμα.

 Προσπαθεί να μας πείσει ότι οι δυνατότητες που σου δίνει το 34% είναι ίδιες με το να κατέχεις το 51% των μετοχών. Αν ήταν έτσι, γιατί όλα τα κόμματα και μέχρι πρότινος και το κόμμα της Ν.Δ. έλεγαν και ξαναέλεγαν, έγραφαν και ξαναέγραφαν στα κυβερνητικά τους προγράμματα ότι το ελληνικό δημόσιο πάντα πρέπει να κατέχει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ το 51% των μετοχών;

 Ρωτώ τον κ. Πρωθυπουργό που πριν λίγες μέρες χρησιμοποίησε τη ΔΕΗ ως μοχλό πίεσης προς τους ιδιώτες προμηθευτές για την συγκράτηση των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος: Eάν το κράτος δεν κατείχε το 51%  θα μπορούσε να το κάνει;

Μεθαύριο, αν και εφόσον περάσουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησής του και το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου περιοριστεί στο 34% θα μπορεί να το κάνει;

 Η απάντηση είναι πως όχι, γιατί οι μέτοχοι που δεν δραστηριοποιούνται για να προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες δεν θα το επιτρέπουν. Όσο δε για τα περί ευρείας διασποράς των μετοχών, πέρα από το ότι αυτό δεν θα γίνει, αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αρχικώς γίνεται, δεν ξέρουμε πως και με ποιους τρόπους μια σειρά κερδοσκοπικά funds μπορούν να μαζέψουν τις μετοχές;

Μια και δύο φορές έχει γίνει σε μια σειρά επιχειρήσεις;

 Συναδέλφισσες, -φοι

Η απόφαση της κυβέρνησης για την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου του δημοσίου στους ιδιώτες είναι εγκληματική απόφαση.

Είναι εγκληματική απόφαση, γιατί αφενός μεν το κράτος παραδίδει ένα βασικό εργαλείο άσκησης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής, αφετέρου δε, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις των τιμολογίων.

 Αυτό έγινε παντού.

Όπου το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας παραδόθηκε από τα χέρια του δημοσίου στους ιδιώτες αυτό έγινε. Οι ιδιώτες δεν δραστηριοποιούνται για την ψυχή της μάνας τους. Ο Θεός τους, το κίνητρό τους είναι ένα και μόνο ένα. Το κέρδος.

Αυτό το κέρδος, είναι διαπιστωμένο χιλιάδες φορές, δεν βγαίνει από πουθενά αλλού παρά μόνο από τις πλάτες των καταναλωτών.

Όσο δε για τις ανοησίες περί ανταγωνισμού των ιδιωτών, δεν είδαμε πουθενά σε βάθος χρόνου ο ανταγωνισμός να ρίχνει τις τιμές.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι οι ιδιώτες να συνεννοούνται, να δημιουργούν ΚΑΡΤΕΛ και από κοινού να γδέρνουν τους καταναλωτές.

 Συναδέλφισσες, -φοι

Είναι ολοφάνερη η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει και να αποκοιμίσει τους καταναλωτές προκειμένου να υλοποιήσει τα καταστροφικά της σχέδια.

Καθήκον δικό μας, βλέποντας το τι έχει γίνει σε μια σειρά πρώην δημόσιες επιχειρήσεις και πως τελικά βρέθηκαν βήμα-βήμα στα χέρια των ιδιωτών, είναι να μην επιτρέψουμε να παραπλανηθεί και να αποκοιμηθεί κανείς.

 



Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Δ. ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ





 Δ. ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. 22-9-2021

Όχι στο απαρτχάιντ σε συναδέλφους και σε μερίδα της κοινωνίας.
Όχι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ως μέσο διάκρισης, και ελέγχου των πολιτών. Όχι στον αστυνομικό έλεγχο όλης της κοινωνίας.
Όχι στις αναστολές εργασίας και στην εργοδοτική ασυδοσία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Με αφορμή τον κόβιντ η κυβέρνηση επιτέθηκε σε ένα πλήθος δικαιωμάτων, ατομικών και κοινωνικών, από την απαγόρευση των πολιτικών συναθροίσεων, έως τον έλεγχο της αναπνοής των πολιτών από την αστυνομία, όπως ομολόγησε ο απερχόμενος υπουργός κ. Χρυσοχοίδης .Είχαμε και έχουμε την πλήρη αντικατάσταση των υγειονομικών μέτρων με αστυνομικά, τα οποία από άποψη υγειονομική, όχι μόνο δεν απέδωσαν αλλά μάλλον συνέβη το αντίθετο. Τα έκτακτα μέτρα συνεχώς βαθαίνουν και η έκτακτη κατάσταση μονιμοποιείται. Η Δημοκρατία είναι σε κίνδυνο. Είναι σήμερα πια σαφές, ότι το εμβόλιο είναι μέσο ατομικής προστασίας, γιατί όλοι συμβάλλουν στην μετάδοση του ιού, ανεξάρτητα αν το έχουν κάνει ή όχι. Είναι επίσης σαφές ότι ο κίνδυνος από την επιδημία συναρτάται με την ηλικία. Οι νέοι όμως κυνηγιούνται ιδιαίτερα, αλλά και όλων όσων δεν κάνουν το εμβόλιο, η ζωή γίνεται ανυπόφορη. Επίσης οι αναστολές των υγειονομικών είναι η πρώτη πράξη απολύσεων και άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο. Ακόμη τα τεστ που λογικά σε μία κοινωνία με δημόσιο σύστημα υγείας είναι δωρεάν στην χώρα μας πληρώνονται. Πρόκειται για την αρχή του τέλους της δημόσιας υγείας. Αλλά με την αντισυνταγματική διάκριση των πολιτών, η κοινωνία μας μεταβάλλεται σε ρατσιστική αν όχι σε ολοκληρωτική κοινωνία . Η επίθεση στην εργασία και στις ελευθερίες αφορά όλους, οι διαθεσιμότητες, οι αναστολές και οι απολύσεις είναι μια τρομοκρατία που δεν θα έχει τελειωμό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ο έλεγχος των πολιτών δεν έχει άλλο στόχο από την εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους, και την επιβολή του φόβου για την πειθάρχηση της κοινωνίας, για την πάταξη των δυνάμεων της εργασίας και της ελευθερίας. Απαιτούμε:

Α) το τέλος των διακρίσεων ανάμεσα σε ανεμβολίαστους πολίτες που έχουν αναδειχτεί οι σύγχρονοι μαύροι της κοινωνίας μας (και πάνε να τους φορτώσουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης) και σε εμβολιασμένους πολίτες. Β) Την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως μέσο κατηγοριοποίησης και ελέγχου των πολιτών. Ιδιαίτερα στα σχολεία μας και στα πανεπιστήμια, αλλά και σε όλους τους εργασιακούς και ιδιωτικούς χώρους. Γ) Υγειονομικά και όχι αστυνομικά μέτρα, στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δ) Δωρεάν τεστ για όλους, αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας αλλά και της νοσοκομειακής υγείας.


Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

24ωρη απεργία, Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, Συγκέντρωση μοτοπορεία, 11:00 π.μ, από το Π. Άρεως, προς τα γραφεία της e-food.

 Η ΠΟΣΠΕΡΤ στέκεται αλληλέγγυα και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τις κοινητοποιήσεις των διαμονέων της e-food και των σωματείων του κλάδου. 

Ακολουθεί ανακοίνωση των εργαζομένων και των σωματείων τους.

   

24ωρη απεργία, Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη,

Συγκέντρωση μοτοπορεία, 11:00 π.μ,

από το Π. Άρεως, προς τα γραφεία της e-food.

 

Από τον αγώνα δρόμου, στο δρόμο του αγώνα

 

Συνάδελφοι,

Στην 4ωρη στάση εργασίας της 22ας Σεπτεμβρίου, που κάλεσαν από κοινού η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού, οι εργαζόμενοι διανομείς της e-food (ποδηλάτες και δίκυκλα) μαζί με πλήθος συναδέλφων και αλληλέγγυων, πραγματοποιήσαμε μαζική μοτοπορεία από το Π. Άρεως, προς τα γραφεία της e-food (Λ. Ηράκλειου 409).  Διανομείς έφταναν κατά κύματα στην συγκέντρωση, από τις ζώνες που εργάζονται, μέσα σε χειροκροτήματα και επευφημίες. Ήταν μια γιορτή για τον κλάδο, το επάγγελμα, την τάξη. Η μοτοπορεία ξεκίνησε γύρω στις 12:45 με κατεύθυνση το Υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση. Εκεί πρωτοκολλήσαμε τα αιτήματά μας, περάσαμε από το Σύνταγμα, και ο απεργιακός χείμαρρος χύθηκε στην Πατησίων. Από εκεί φτάσαμε στην Ηρακλείου και η πορεία τερμάτισε κοντά στα γραφεία της e-food. 

 

Η συμμετοχή των συναδέλφων διανομέων της e-food ήταν τεράστια και παρέλυσε το σύστημα διανομής της εταιρείας σε όλη την Αττική. Ταυτόχρονα, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, η συμμετοχή στην στάση και τις κινητοποιήσεις ήταν καθολική.

 

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Κατά τη διάρκεια της μοτοπορείας, δεκάδες κόσμου που μας έβλεπαν να περνάμε, μας χειροκροτούσαν, μας εμψύχωναν, μας τραβούσαν φωτογραφίες και βίντεο για να διαδώσουν τον αγώνα μας. Όπως και τις προηγούμενες ημέρες, αμέτρητες ήταν οι κινήσεις αλληλεγγύης από πλατιά κοινωνικά κομμάτια. Κινήσεις αυθόρμητες, όπως το hashtag #cancelefood, που πλήγωσαν την αίσθηση παντοδυναμίας και το αποδεδειγμένα πλέον εύθραυστο γόητρο του πολυεθνικού γίγαντα. Οι διανομείς βρήκαμε ένα πλήθος αλληλέγγυων δίπλα μας για πολλούς λόγους: η συνδικαλιστική δουλειά που έχει γίνει για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει κάνει το επάγγελμα ορατό. Δεν είμαστε τα παιδιά για τα θελήματα, είμαστε εργάτες με αξιοπρέπεια. Το επάγγελμά μας είναι από τα λίγα που διεκδικεί σταθερά και μαχητικά ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβερνητική περίοδο. Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε όλες τις καιρικές συνθήκες, το θόρυβο, το καυσαέριο, τις μυοσκελετικές παθήσεις. Είμαστε από τα επαγγέλματα με τα πιο υψηλά στατιστικά στα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα. Τέλος, η δυναμική στήριξη από την πλευρά της κοινωνίας οφείλεται στο ότι βλέπουν και τον εαυτό τους στον αγώνα μας, στον αγώνα των ταχυδιανομέων για συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

«Τώρα αισθάνομαι πως ανάμεσα στους διανομείς και την εταιρεία υπάρχουν οι κλούβες»  (Δήλωση Απεργού)

Από την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο και το Σωματείο έστειλαν mail στην εταιρεία ζητώντας συνάντηση την Τετάρτη 14:30, κατά την διάρκεια δηλαδή της 4ωρης στάσης εργασίας. Η εταιρεία αρνήθηκε και αντιπρότεινε να μας συναντήσει μετά το πέρας της 4ωρης στάσης, ώστε να μην είναι οι συγκεντρωμένοι απεργοί στον προαύλιο χώρο και τους γύρω δρόμους. Όπως μας δήλωσαν ευθέως «δεν θέλουμε να συνδεθεί η συνάντηση των εκπροσώπων σας με την απεργία».

Θεωρούμε ότι η πρόταση της εργοδοσίας, ήθελε να κλονίσει την εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει με τους συναδέλφους μας. Όντας εργάτες μιλάμε ως εργάτες. Δεν παζαρεύουμε. Έτσι, όταν έφτασε η μοτοπορεία στην εταιρεία στις 14:30, αντί να συναντήσουμε τα στελέχη της επιχείρησης και να κάτσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κλούβες των ΜΑΤ.

 

Όμως εργοδότες, αστυνομία και κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να μας εκφοβίσουν, απλά έσπασαν τα μούτρα τους στον όγκο και την αποφασιστικότητα των απεργών. Η αστυνομία είχε κλείσει τον δρόμο προς την εταιρεία, προφανώς σε πλήρη συνεννόηση μαζί της. Επικράτησε ένταση και τελικά καταφέραμε να περάσει η αντιπροσωπεία μας τον κλοιό των ΜΑΤ και να βρεθεί στα γραφεία της e-food. Όμως, η συνάντηση έγινε με δύο κατώτερα στελέχη που δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση να κάνουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, αλλά ήρθαν εκεί, όπως δήλωσαν, μόνο για να ακούσουν τα αιτήματα μας. Αιτήματα που είχαν γνωστοποιηθεί ήδη από την Κυριακή, όπως αναφέραμε και παραπάνω και που έχουν τεθεί από όλες τις συνελεύσεις της Δευτέρας 20/09 ανά την Ελλάδα. 

 

Η στάση της εταιρείας απέναντι στους απεργούς υπήρξε απαξιωτική, προσβλητική. Κι εδώ επιβάλλεται να αναφέρουμε πως η εταιρεία συνεχίζει να στέλνει απειλητικά μηνύματα σε συναδέλφους με το απειλητικό δίπολο : ή freelancer ή απόλυση. Κι όταν οι συνάδελφοι περήφανα απαντούν πως δέχονται μόνο ανανέωση σύμβασης με εξαρτημένη εργασία, η εταιρεία αναδιπλώνεται και μιλά για λάθος.

 

 

Νίκη, νίκη, νίκη και μόνο νίκη: μια μεγαλειώδης συλλογική απόφαση

Στις 15:30, λίγο πριν την λήξη της στάσης εργασίας, το σύνολο των συγκεντρωμένων απεργών αποφασίσαμε στο δρόμο, με πλήρη ομοφωνία, να προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 24/9, ενάντια στον εμπαιγμό της e-food και μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων μας. Η μόνη χαμένη από τις εξελίξεις είναι η ίδια η εταιρεία, γεγονός που το αντιλήφθηκε πολύ αργά. Κι ενώ τα δίκυκλα μας ήταν ακόμη ζεστά από την μοτοπορεία, καθώς πλησιάζαμε στο Πεδίον του Άρεως, η εταιρεία ζήτησε συνάντηση την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη. Και τα δύο σωματεία σε πλήρη συμφωνία δεχτήκαμε να γίνει συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης απεργιακής μοτοπορείας, όπως είχαμε ζητήσει εξ’ αρχής.

 

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη οδηγούμε για άλλη μια φορά, στον δρόμο του αγώνα και απαιτούμε:

·       Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας από την efood με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

·       Κατάργηση της αξιολόγησης (batch)

 

 

 

 

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ.) για Ταχυμεταφορείς (courier), Ταχυδιανομείς (delivery) και Υπάλληλους Εξωτερικών Εργασιών με δίκυκλο

Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων & Συναφών ΕπαγγελμάτωνΝομού Αττικής.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγ. Παρασκευή 22/09/2021

 

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Στηρίζουμε τις συμβασιούχες καθαρίστριες του Υπουγείου Οικονομικών, που μήνες τώρα δίνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις τους.

Διεκδικούν τη μονιμοποίηση, καθώς για πολλά χρόνια δουλεύουν με το καθεστώς της ομηρείας των συμβάσεων, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε εφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και στο υπουργείο.

Κλιμακώνουν τις δράσεις τους εν όψει και των δικαστηρίων που θα εκδικάσουν οριστικά το αν θα παραμείνουν στη δουλειά, ύστερα από παρατάσεις που κέρδισαν με ασφαλιστικά μέτρα.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να στηρίξουμε με την παρουσία μας το δίκαιο αίτημα των συναδέλφισσών καθαριστριών για μονιμοποίησή τους, στη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνουν για την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη  στις 17:30  έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, στον πεζόδρομο Ερμού και Νίκης.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                  ΣΥΜΒΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

 

Νίκος Φωτόπουλος

Μέλος ΔΣ ΔΕΗ Α.Ε.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων

 

21/9/2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

 

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗ ΓΥΜΝΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΞΑΤΕ

 

 

Φίλοι Δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Επειδή η προπαγάνδα του να παρουσιαστεί το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ ως μεγάλη επιτυχία (προφανώς για να κουκουλώσουν τις νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος) καλά κρατεί, επανέρχομαι σήμερα με εκείνο το στοιχείο που ότι και αν λέει ο καθένας μας, αιώνες τώρα, μιλάει μόνο του. Τους αριθμούς.

Κύριοι της Κυβέρνησης, αν μπορείτε διαψεύστε τους. Αν έχετε κάποιους άλλους παρουσιάστε τους.

1. Λέει η κυβέρνηση: «Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πουλήθηκε 2,1 δις».

Απάντηση: Είναι ψέμα

Το ποσό που θα καταβάλει το αυστραλιανό fund είναι 1,3 δις. Ούτε ευρώ παραπάνω. Συνυπολογίζουν το μέρος των δανείων που αναλογεί στο 49%, δηλαδή 803 εκ. αφήνοντας έντεχνα να εννοηθεί ότι το fund θα πληρώσει και το ποσό αυτό. Μεγάλο ψέμα. Τα δάνεια θα αποπληρώνονται σταδιακά από τον ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τις οικείες δανειακές συμβάσεις, και όχι από τους μετόχους του (ΔΕΗ-Αυστραλοί).

2. Λέει η κυβέρνηση (κ. Σκρέκας): «Η οικονομική προσφορά της spear WTE Investments sars αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρίας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Επίσης προσθέτει: «Το ποσό της πώλησης σημαίνει αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ 1,45 φορές την αξία του, γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα που δείχνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της».

Απάντηση: Είναι ψέμα.

Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω ούτε στο ελάχιστο την απαράδεκτη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, απλά και μόνο για την ιστορία και για να αναδείξω ότι και εδώ ο κ. Σκρέκας λέει ψέματα πρέπει να πω ότι για το 24% του ΑΔΜΗΕ η κινέζικη STATE GRID κατέβαλε στη ΔΕΗ 327,5 εκ. Αυτό αντιστοιχεί σε αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ 1365 εκ. Τότε η καθαρή (χωρίς τα δάνεια) λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ ήταν περίπου 916 εκ. Κατά συνέπεια το ποσό της πώλησης στη STATE GRID αντιστοιχούσε σε αποτίμηση 1365:916=1,49 φορές τη λογιστική του αξία.

Συνεπώς τα ακούσματα ότι το ποσό της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι πρωτοφανές γεγονός, είναι ψέμα.

3. Λέει η κυβέρνηση: «Θα μειωθεί ο δανεισμός της ΔΕΗ και η επιχείρηση θα έχει κεφάλαια για να αναπτύξει ΑΠΕ».

Απάντηση: Λάθος επιχειρηματική κίνηση.

Η ΔΕΗ θα διαθέσει το 50% δηλαδή 650 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων. Μάλιστα πανηγυρίζουν γι αυτό. Αλλά ποιο είναι το μέσο επιτόκιο δανείων που θα αποπληρωθούν; Είναι ζήτημα να ξεπερνά το 3,5% και πάντως είναι πολύ μικρότερο από το 6,7% που της απέφερε η ιδιοκτησία των δικτύων που έχει πλέον μεταβιβάσει στο ΔΕΔΔΗΕ για την πώληση του 49%. Με το 3,5% προκύπτουν τα εξής:

H ΔΕΗ κερδίζει ετήσια από τόκους 3,5% επι 650 εκ. ήτοι 22,5 εκ. και χάνει ετήσια 6,7% επι 650 εκ. ήτοι 43,5 εκ! Διαφορά 21 εκ. ! Πως μπορεί να χαρακτηριστεί επιχειρηματικά αυτή η ενέργεια;

Σε ότι αφορά στον ισχυρισμό ότι με την πώληση θα υπάρξουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των νέων ΑΠΕ, , λαμβανομένου υπόψη ότι σήμερα τα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ για πράσινη ανάπτυξη είναι της τάξης του 2%, πρόκειται για αστείο.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν γίνει, τα άλλα 650 θα πάνε για την ανάπτυξη της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Δηλαδή και πάλι πουλήσαμε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που θα μας απέδιδε 6,7% ετησίως για να αποφύγουμε να πάρουμε δάνεια 2%!!

 

Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

επιγραμματικά, η ΔΕΗ πούλησε ένα ασημικό από το οποίο εισέπραττε 6,7% για να αποπληρώσει δάνεια κόστους 3,5% και για να έχει στη διάθεση της χρήματα που μπορούσε να τα βρει με επιτόκιο 2%! Και αυτό το έκανε χωρίς καμιά υποχρέωση. Μόνο σε συμμόρφωση με την κυβερνητική πολιτική!

Οφείλω να επισημάνω ότι ακόμα και αν δεν διαφωνούσε κανείς ιδεολογικά με την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (προσωπικά διαφωνώ κάθετα και ριζικά), οι επιχειρήσεις δεν πωλούν περιουσιακά στοιχεία, και μάλιστα κερδοφόρα, για να αποπληρώσουν δάνεια, εκτός εάν έχουν περιέλθει σε κατάσταση χρεωκοπίας, η εάν το τίμημα είναι τόσο μεγάλο ώστε να αντισταθμίσει με το παραπάνω την πραγματική αξία του πωλούμενου στοιχείου η, τέλος, για να εξυπηρετήσουν στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης τους. Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη πώληση.

Σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, το αυστραλιανό fund, σε μια εποχή που οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς (ακόμη και των ελληνικών), και τα τραπεζικά επιτόκια κυμαίνονται κάτω της μονάδας, αγοράζει ένα φυσικό μονοπώλιο, με μηδενικό ρίσκο, ισοδύναμο από αυτή την άποψη με ομόλογο προηγμένης οικονομικά χώρας, με αναμενόμενη απόδοση σύμφωνα με την κερδοφορία του ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 4 η 5%. Με βάση τα παραπάνω, παραβλέποντας προς στιγμή τις γενικότερες αντιρρήσεις για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, θέτω το ερώτημα: δεν θα ήταν προτιμότερο να πωληθεί το 49% στον ΕΦΚΑ;

 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑ

 

Όμως πέρα από τα παραπάνω για να γίνει απολύτως αντιληπτό το μέγεθος του εγκλήματος που έγινε, δωρίζοντας στην κυριολεξία ένα πολυτιμότατο περιουσιακό μας στοιχείο στο αυστραλιανό fund, πρέπει να επισημανθεί ότι η πραγματική αξία του ΔΕΔΔΗΕ έχει τεράστια απόσταση από την αναπόσβεστη αξία των παγίων του που παραπλανητικά χρησιμοποιούν για να πουν ότι το ποσό της πώλησης αντιστοιχεί σε αποτίμηση 1,45 φορές την αξία του.

Η πραγματική αποτίμηση της αξίας του είναι πάνω από 12 δις.

Ας πάρουμε μια εικόνα.

1.    Το μήκος του εναέριου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ είναι 214,186 χιλιόμετρα εκ των οποίων 101.622 χιλ. είναι δίκτυο μέσης τάσης και 112.564 χιλ. δίκτυο χαμηλής τάσης.

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι για να κατασκευάσεις δίκτυο μέσης τάσης ενός χιλιομέτρου θέλεις τουλάχιστον 30.000€, και για το δίκτυο χαμηλής 24.000, εάν κάνεις δύο πολλαπλασιασμούς και μια πρόσθεση θα δεις ότι η πραγματική αξία του εναέριου δικτύου είναι 5,7 δις. €.

2.   Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εκτός από το εναέριο δίκτυο έχει άλλα 26.000 χιλιόμετρα υπόγειο δίκτυο εκ των οποίων τα 11.000 χιλιόμετρα στη μέση τάση και τα 15.000 χιλιόμετρα στη χαμηλή, που η κατασκευή του κάθε χιλιομέτρου κοστίζει για μεν το δίκτυο μέσης τάσης 100.000€ και της χαμηλής 80.000€, εάν κάνει τους αντίστοιχους πολλαπλασιασμούς και την πρόσθεση θα δει ότι πρέπει να προσθέσει στην αξία του ΔΕΔΔΗΕ άλλα 2,3 δις. €.

3.   Εάν λάβει υπόψη του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 163.431 μετασχηματιστές χαμηλής τάσης που ο καθένας στοιχίζει τουλάχιστον 7.000€, θα δει ότι πρέπει να προσθέσει στην αξία του ΔΕΔΔΗΕ άλλο 1,14 δις. €.

4.    Εάν δε λάβει υπόψη του ακόμη ότι:

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 241 Υποσταθμούς-ΚΥΤ υψηλής τάσης με πάνω από 500 μετασχηματιστές που ο καθένας κοστίζει δεκάδες εκ. €

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 993 χιλιόμετρα δίκτυο υψηλής τάσης που κοστίζει δεκάδες εκ. €

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στην κατοχή του τεράστιες εδαφικές εκτάσεις, εκατοντάδες οικόπεδα φιλέτα και χιλιάδες κτίρια, στα ήδη μέχρι στιγμής 9,4 δις. € πρέπει να προσθέσει πολλά δις. ακόμη!

Όμως ούτε και αυτό είναι αρκετό για την αποτίμηση της πραγματικής αξίας. Το σημαντικότερο είναι οι προοπτικές. Τα Δίκτυα Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τον πολυτιμότερο και κρισιμότερο κρίκο στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού. Ο ρόλος τους θα γίνεται όλο και κρισιμότερος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την όλο και πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή τους στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος(μετατροπή τους από απλούς consumers σε prosumers),και βέβαια την αξιοποίηση τους για τη μεταφορά δεδομένων με την τεχνολογία 5G για την οποία είναι τα πλέον κατάλληλα καθώς εκτείνονται στην τελευταία γωνιά της χώρας. Αυτά θα προσδώσουν πολύ μεγάλη αξία στους μετόχους, το 49%της οποίας θα το επωφεληθεί ο ιδιώτης μέτοχος.

Τελικά κ. Χατζηδάκη, κ. Σκρέκα και πάνω από όλα κ. Μητσοτάκη, ποιος πιάστηκε κορόιδο;

Εμείς ή οι Αυστραλοί που με 1,3 δις. ενθυλάκωσαν το 49% του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ;

Συναδέλφισσες, -φοι,

συμπερασματικά η συγκεκριμένη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ακόμη και με όρους νεοφιλελευθερισμού κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι επιζήμια για τη ΔΕΗ και τη χώρα.

Αυτό είναι το «κατόρθωμα» της κυβέρνησης της Ν.Δ.

 

 

 

Νίκος Φωτόπουλος


Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Covid-19


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Αγ. Παρασκευή 17/09/2021

Η ΠΟΣΠΕΡΤ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ευθύς εξαρχής ότι δεν αποδέχεται και δεν υποκύπτει στο τεχνητό και πλαστό διαχωρισμό που μεθοδεύει η «αυθεντία της αριστείας του επιτελικού κράτους». Έσπευσε να ξεκαθαρίσει, ότι στέκεται απέναντι στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός κοινωνικού απαρτχάιντ στο όνομα δήθεν, της δημόσιας υγείας, που επιβάλλεται δια της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας «κατά παρέκκλιση» και που επιχειρεί να επιβάλει, χάριν της ευγενικής χορηγίας των κάθε λογής πληρωμένων και απλήρωτων προθύμων, τον διαχωρισμό του κόσμου της εργασίας και της κοινωνίας ευρύτερα, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Επί της ουσίας πρόκειται για την παλιά γνωστή και ενίοτε επιτυχημένη συνταγή πυροδότησης της κοινωνικής μηχανικής του «διαίρει και βασίλευε», ποιοτικά αναβαθμισμένη αλλά δυστυχώς και άκρως επικίνδυνη.  Ουδεμία έκπληξη για εμάς!

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ποτέ δεν ανέχτηκε την κοινωνική αδικία, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την αυθαιρεσία της εκάστοτε εντολοδόχου Διοίκησης, από όποια κυβέρνηση αυτή κι αν καθοδηγούνταν. Στα πλαίσια της θεσμικής συνδικαλιστικής δράσης της, είτε με κινηματικούς, είτε με νομικούς και δικαστικούς αγώνες, βρισκόταν πάντα στην πλευρά διεκδίκησης και υπεράσπισης των εργασιακών και συλλογικών δικαιωμάτων. Πάλεψε και παλεύει για μία ελεύθερη, δημοκρατική κι ανεξάρτητη από τους χαλκάδες της εξουσίας πλουραλιστική και αντικειμενική ΕΡΤ, στην υπηρεσία του δημόσιου συμφέροντος, με τον εργαζόμενο στην αιχμή του δόρατος της παραγωγής, στο πλευρό κάθε Έλληνα πολίτη.

Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά τώρα, όταν η πολιτειακή εκτροπή που συντελείται και η βαθύτατη θεσμική  κρίση στις δομές του Κράτους παίρνουν την μορφή εργασιακού και κοινωνικού Αρμαγεδδώνα. Γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την νομοθετική αυθαιρεσία (Ν 4820/21, αρ. 205-206) κατάλυσης εκείνων των διατάξεων του Συντάγματος, που κατά την επίκαιρη παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου: «προσδίδουν, εν είδει θεσμικού εποικοδομήματος, κανονιστικές διαστάσεις υπέρτερης τυπικής ισχύος και προσδιορίζουν τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα.»*                                                                                                                                                         Αναφερόμαστε κυρίως στο υπέρτατο έννομο αγαθό της Αξίας του Ανθρώπου, όπως ρητά διατυπώνεται στο αρ.2 παρ.1 του Συντάγματος και αποτελεί, πάντα κατά τον κ. Πρ. Παυλόπουλο: «κυριολεκτικά όσο και κανονιστικά την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας>>.

 Αλήθεια πως μπορεί κανείς να μένει απαθής μπροστά στην στοχευμένη κατάλυση συνταγματικών διατάξεων «υπέρτερης τυπικής ισχύος» που θεμελιώνουν ως αφετηριακές και νομικά δεσμευτικές αρχές, τα πρωταρχικά ανθρώπινα ατομικά δικαιώματα; Πώς είναι δυνατόν, η συνταγματική υποχρέωση του Κράτους, που εγγυάται και διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για τον σεβασμό στην Αξία του Ανθρώπου, να μεταλλάσσεται από υποχρέωση σε ανάλγητη αυθαιρεσία και να μετατρέπει το υπέρτερο έννομο αγαθό, σε προϊόν αποκλειστικής δικαιοδοσίας και πεδίο κοινωνικού διχασμού στα χέρια της κρατικής εξουσίας;

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα, όπως την κατάφωρη παραβίαση σειράς Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων που είναι νόμοι του Κράτους, αλλά και την ισοπέδωση του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας. Ωστόσο δεν θα επεκταθούμε.

Επικεντρώνοντας σε ό,τι αφορά αποκλειστικά για την ώρα την ΕΡΤ και την εφαρμογή του άρθρου 205 του Ν.4820/21 περί επίδειξης, ουσιαστικά κατάθεσης και ελέγχου  των πιστοποιητικών εμβολιασμών ή νόσησης και την υποχρεωτική διενέργεια διπλών εβδομαδιαίων διαγνωστικών ελέγχων (rapid test) με επιβάρυνση του εργαζόμενου, η ΠΟΣΠΕΡΤ τοποθετήθηκε με προηγούμενη Ανακοίνωση και κατήγγειλε με σαφήνεια και τα δύο ζητήματα, αναδεικνύοντας την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οριζόντια, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας, είτε με την μορφή αντισυνταγματικών δυσμενών διακρίσεων, είτε με την άρση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αλλά και την κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος.

Όλα αυτά, τα θέσαμε και τα συζητήσαμε με πρωτοβουλία της ΠΟΣΠΕΡΤ στην τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε πρόσφατα με τον Γενικό Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Ε. Λουριδά, εκφράζοντας τόσο τις θέσεις μας, όσο και ερωτήματα που αφορούν περισσότερες διευκρινήσεις στην εφαρμογή των εγκυκλίων. Οι απαντήσεις αφού επικεντρώθηκαν στην υποχρέωση από πλευράς της Διοίκησης στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων, όχι μόνο δεν ικανοποίησαν, αλλά  αποκάλυψαν και την έκδηλη αμηχανία όσο και αδυναμία να αιτιολογηθεί η σύγκρουση συνταγματικών διατάξεων και νόμων και η γενικότερη αντινομία που παράγεται από τις νέες διατάξεις.

Απάντηση δεν πήραμε, ακόμα και μέσα στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου, στην πρόταση της ΠΟΣΠΕΡΤ  για την αναλογικότερη εφαρμογή του μέτρου διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, [από δυο (2) σε ένα (1) test εβδομαδιαία], σε όσους μη εμβολιασμένους συνάδελφους δεν υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες (πρόβες, ρεπεράζ, προεργασίας τηλεοπτικών, κινηματογραφικών γυρισμάτων, οπτικοακουστικών παραγωγών), που υποχρεώνονται σε δυο (2) rapid test, να ισχύσει ότι για την πλειοψηφία των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Διευκρινίζουμε ότι η είσοδος των συνάδελφων γίνεται με επίδειξη και όχι με κατάθεση βεβαίωσης αρνητικού αποτελέσματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ΠΟΣΠΕΡΤ διαμηνύει ότι θα επιλέξει τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσει  δυναμικά στην αντιμετώπιση αυτών των ανάλγητων και πέρα από κάθε έννοια εγχώριου και διεθνούς δικαίου μέτρων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία που απαρτίζουν την Ομοσπονδία σε επαγρύπνηση.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 

* Άρθρο Προκόπη Παυλόπουλου:

 «Τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην εποχή της Πανδημίας του Covid-19»

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΜΕ

 




Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες αναφορικά με το καθεστώς απόλυτης αυθαιρεσίας που επικρατεί πλέον στα ιδιωτικά κανάλια και ΜΜΕ, σε σχέση με την διαχείριση του εργατικού δυναμικού τους. Καταγγελίες και αναφορές που μαρτυρούν και αποκαλύπτουν, την  ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν οι εργοδότες μεγαλοκαναλάρχες ενάντια στους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και στην εργασία ευρύτερα.

Με όπλο τον κατάπτυστο νόμο του κ. Λιβάνιου για τα ΜΜΕ που χρυσώνει τους κάθε λογής «εντεταλμένους» του Μαξίμου σε ΕΡΤ – ΑΠΕ και χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες, μέσω της έμμεσης απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης για τις άδειες αλλά και της μείωσης του κατώτατου ορίου εργαζομένων (γεγονός που ήδη δρομολογεί απολύσεις), οι παραμπουκωμένες εργοδοσίες προχωρούν τώρα σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις ειδικοτήτων στον τεχνικό κλάδο, στα πλατώ και τα masters, μειώνοντας θέσεις εργασίας, επιφορτίζοντας τους εργαζόμενους τεχνικούς με καθήκοντα και αρμοδιότητες πέραν της ειδίκευσής τους και του τομέα ευθύνης τους, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις ώρες εργασίας εκμεταλλευόμενοι το εργασιακό εκτρωματικό τοπίο που διαμόρφωσε ο νόμος Χατζηδάκη.

Με του νόμους Λιβάνιου για τα ΜΜΕ και Χατζηδάκη για την Εργασία, η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά την περαιτέρω φτωχοποίηση και εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και του μεροκάματου, χτυπά τον πυρήνα της εργασιακής σχέσης δηλαδή την παροχή εργασίας και την καταβολή μισθού έναντι της παροχής αυτής, μειώνει περαιτέρω το κόστος εργασίας προς όφελος του εργοδότη, επεκτείνει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, εγκαινιάζοντας ένα εργασιακό τοπίο στον κλάδο αλλά και ευρύτερα, που ολοένα και προσιδιάζει με αυτό χωρών της υποσαχάριας Αφρικής.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της δωροδοκημένης με την Λίστα Πέτσα εργοδοσίας των μεγαλοκαναλαρχών ενάντια στους εργαζόμενους ενώ θα  συνεχίσει να καταγγέλλει τις κυβερνητικές πολιτικές μετατροπής των εργαζομένων σε κολίγους άλλων εποχών.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ RAPID TEST - Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ

Είναι προφανές ότι το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη επενδύει ανοικτά και απροκάλυπτα στον κοινωνικό διχασμό, κηρύσσοντας χωρίς ενδοιασμούς την εγκαθίδρυση ενός υγειονομικού απαρτχάιντ τόσο μέσα στις δομές των εργασιακών χώρων αλλά και στον κοινωνικό ιστό ευρύτερα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ είχε καταγγείλει με προηγούμενες Ανακοινώσεις την πολιτική αυτή, αλλά και είχε προειδοποιήσει για την πρακτική εντός της ΕΡΤ, όταν οι κάθε είδους πρόθυμοι έσπευσαν να ασκήσουν πρώιμα τους εκβιασμούς και το bullying σε συναδέλφους, αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμών. Σήμερα έρχεται πλέον και επίσημα η Διοίκηση της Εταιρείας δια της Εγκυκλίου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού να δικαιώσει τις καταγγελίες και τις ενστάσεις μας, θέτοντας σε εφαρμογή τη νομιμοποίηση της πολιτειακής εκτροπής, που συντελείται μεθοδικά από την «επιτελική» κυβέρνηση, και πάντα βέβαια στο όνομα της Δημόσιας Υγείας.

Το υποχρεωτικό μέτρο της κατάθεσης πιστοποιητικών εμβολιασμών ή νόσησης από τους εργαζόμενους, είτε το θέλουμε είτε όχι, θέτει ζητήματα και οδηγεί σε αδιαμφισβήτητα τετελεσμένα κατά όλων των συναδέλφων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων:

α) τόσο κατά της ελεύθερης επιλογής των εργαζομένων να εμβολιαστούν, επιβάλλοντάς τους την άρση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων έναντι διευθυντικού δικαιώματος,

β) της ελεύθερης επιλογής των εργαζομένων να μην εμβολιαστούν δημιουργώντας καθεστώς διακρίσεων

γ) λειτουργεί τελικά ενάντια στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος ειδικά στον τομέα της δημόσιας υγείας και θέτει αμείλικτα ερωτήματα:

1. Εγκαθιδρύει καθεστώς διακρίσεων από την στιγμή που η Διοίκηση έχει την πρακτική ευχέρεια να κατατάξει το προσωπικό σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έχουν προσκομίσει το ψηφιακό πιστοποιητικό ή σχετική βεβαίωση νόσησης, και σε αυτούς που δεν το έχουν. Η κατηγοριοποίηση αυτή  αναμένεται καταρχήν να οδηγήσει σε μια άνιση ή διακριτική (κατά διάκριση) ενάσκηση του διευθυντικού δικαιώματος σε βάρος των πράγματι ή κατά τεκμήριο ανεμβολίαστων εργαζομένων, όπως άλλωστε αναμένεται από τη νέα οδηγία, που θα υποχρεώσει σε μια δυσανάλογη οικονομική αιμορραγία διενέργειας διαγνωστικών τεστ αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

 Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι η άρνηση των διακρίσεων και η εφαρμογή της αρχής της ισότητας στο ατομικό εργατικό δίκαιο και στη σχέση εξηρτημένης εργασίας δεν απορρέει μόνο από τις Διεθνείς Συμβάσεις (ΔΣ) και τον ν. 4808/2021, στον βαθμό που απαγορεύει τις εκ των ΔΣ διακρίσεις, αλλά και ευθέως από το άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος δηλαδή την γενική αρχή της ισότητας, το δικαίωμα στην ίση μεταχείριση και το απαράδεκτο, κατ’ αρχάς, των δυσμενών διακρίσεων. 

Επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι το διευθυντικό δικαίωμα είναι ένα πλαίσιο άσκησης ιδιωτικής εξουσίας, το οποίο απορρέει από την ατομική σύμβαση εργασίας. Η σύμβαση εργασίας δεν περιέχει όρους ή προϋποθέσεις που σχετίζονται με την κατάσταση υγείας του εργαζόμενου. Ούτε και θα μπορούσε να περιέχει.

Από πότε το διευθυντικό δικαίωμα λοιπόν, μπορεί να φτάνει στην άρση του ατομικού και μάλιστα του σωματικού αυτοκαθορισμού του εργαζόμενου, και την υποχρεωτική ενημέρωση από τον εργαζόμενο για ιατρικές επεμβάσεις στο σώμα του ή για την κατάσταση τυχόν νόσησης ή μη; Τέτοιες απαιτήσεις που επιβάλλονται μάλιστα με διατάξεις νόμου σε βάρος του εργαζομένου είναι πρωτοφανείς και δεν έχουν, τουλάχιστον στο ελληνικό δίκαιο, κανένα νομικό προηγούμενο.

 

Εδώ, να σπεύσουμε να ενημερώσουμε σε όσους επικαλεστούν ότι η άρνηση των διακρίσεων επιδέχεται ορισμένες κάμψεις ή εξαιρέσεις, ότι η όποια άνιση ρύθμιση θα πρέπει:

α) να ακολουθεί γενικά, αφηρημένα και αντικειμενικά κριτήρια και όχι «προσωποποιημένα»,

β) να μην οδηγεί σε έκδηλη άνιση μεταχείριση, όπως έχει δεχθεί γενικότερα και η νομολογία του ΣτΕ και

γ) να στηρίζεται σε ειδικά αιτιολογημένο γενικό και δημόσιο συμφέρον.

Αλήθεια ποιο ακριβώς δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται, όταν πληθαίνουν οι αναφορές για μολύνσεις σε εμβολιασμένους υγειονομικούς, ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα και όταν ο ίδιος ο επιστημονικός συνεργάτης της διορισμένης Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου Τ. Βιδάλης επισημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα της Βρετανίας και του Ισραήλ καθίστανται αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τα εμβόλια για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, και άρα επί ματαίω αποσιωπάται ότι οι εν λόγω υποχρεωτικότητες δεν μπορεί να εφαρμόζονται στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος;

2. Θέτει ζητήματα και εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την τήρηση, επεξεργασία και αρχειοθέτηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τον εργοδότη, αφού κατά κανόνα αυτά δεν επιτρέπονται σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων (ν.4624/2019, Κανονισμός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2016/679 περί GDPR).

Οι όποιες εξαιρέσεις (αρ.22 4624/2019) που αφορούν στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος και που σχετίζονται με την δημόσια υγεία συμβάλουν κατά τρόπο πρόσφορο, αναγκαίο και αναλογικό στην μη μετάδοση της νόσου (δεδομένου και όπως προαναφέρθηκε ότι ο εμβολιασμένος και αυτός μπορεί να νοσήσει, ή και να μεταδώσει τον ιό) ή αποτελούν δυσανάλογο περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων; Οφείλει ναι ή όχι ο εργοδότης στην τήρηση και επεξεργασία αυτών των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων να έχει την ρητή προγενέστερη συναίνεση του εργαζόμενου, τον οποίον να έχει πληροφορήσει σχετικώς;

3. Τέλος αναφορικά με την επερχόμενη διάταξη που θα υποχρεώνει τους μη εμβολιασμένους συναδέλφους να προσκομίζουν διαγνωστικά τεστ (rapid) ανά εβδομάδα με αποκλειστικά δικά τους έξοδα: Γιατί παραβιάζεται και δεν εφαρμόζεται το αρ. 18 του ν. 3850/2010, που προβλέπει, ότι οι συμπληρωματικές ιατρικές εξετάσεις  είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ιατρού εργασίας και οι δαπάνες που προκύπτουν αφορούν αποκλειστικά τον εργοδότη;

Για όλα αυτά, η ΠΟΣΠΕΡΤ τάσσεται κατά της κατάθεσης πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, απαιτεί από την Διοίκηση την ίση και οριζόντια μεταχείριση όλων των εργαζομένων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων καθώς και την διενέργεια των απαιτούμενων διαγνωστικών ελέγχων (rapid test) ανεξαιρέτως χωρίς επικίνδυνους και ανόητους διαχωρισμούς και διακρίσεις, με την μέριμνα και το κόστος να βαρύνει αποκλειστικά την εταιρεία.

Κάθε άλλη κατά παρέκβαση, κατάχρηση των δικαιωμάτων που απορρέουν τόσο από το Διεθνές και Συνταγματικό Δίκαιο αλλά και την εργατική νομοθεσία, καθιστά την Διοίκηση και τους εντολοδόχους της υπόλογους.

Ο επιχειρούμενος τεχνητός διχασμός, δεν θα τους περάσει!

Η ΠΟΣΠΕΡΤ επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νόμιμου δικαιώματός της.