Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ψήφισμα για το σωματείο εργαζομένων του Αγίου Σάββα.

  



ΨΗΦΙΣΜΑ

Αγία Παρασκευή  26/10/2021

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα που δίνουν ενάντια στην απόλυση τους στις 31 Οκτώβρη 2021, 85 εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας”.

Πρόκειται για εργαζόμενους με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) τους οποίους η Διοίκηση πετάει στο δρόμο για να φέρει ιδιωτικό συνεργείο με εργολάβο.

Παρόλο που το Υπουργείο Υγείας είχε δώσει την δυνατότητα στις Διοικήσεις για παράταση των  ΣΟΧ μέχρι 31/12/2021 η Διοικήτρια, Μπαλαούρα περιόρισε αυτό το δικαίωμα στους συναδέλφους μέχρι 31/10/21. Παρόλο που ο υπ. Υγείας Πλεύρης, στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ στην πανυγειονομική απεργία στις 21/10 υποσχέθηκε δυνητική παράταση των ΣΟΧ μέχρι 31/3, η Διοίκηση επιμένει στο ξήλωμα όλων των ΣΟΧ.

Την στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται την γενναία ενίσχυση σε όλες τις δομές του, σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, τα ποσά που προϋπολογίζονται για τις αναθέσεις στους εργολάβους είναι σκανδαλώδη. Μετά την ανάρτηση διαγωνισμού για εργολάβο για 2+1 χρόνια με το ποσό των 4.65 εκατομμυρίων ευρώ στην καθαριότητα ακολούθησε νέα ανάρτηση στη Διαύγεια για απευθείας ανάθεση σε εργολάβο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο με το ποσό των 258.000 ευρώ.

Είναι φανερό ότι η Διοίκηση του νοσοκομείου εργάζεται για τα ιδιωτικά συμφέροντα αποδομώντας κομμάτι κομμάτι τις δομές της δημόσιας υγείας και χτυπάει με κάθε τρόπο το σωματείο του Αγίου Σάββα. Αρχικά με την προσπάθεια απόλυσης του προέδρου Κώστα Καταραχιά και τώρα με την απόλυση 85 συναδέλφων στην καθαριότητα, ανάμεσά τους και ο νυν πρόεδρος του σωματείου που τυγχάνει να είναι καθαριστής με ΣΟΧ. Έχουνε βάλει στο μάτι το σωματείο και τον συνδικαλισμό στον Άγιο Σάββα, γιατί έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή ενάντια στις απολύσεις, τις αναστολές, τους εργολάβους και την ιδιωτικοποίηση. Έχει ξεσκεπάσει ξανά και ξανά την πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης διαχρονικά όσο και ειδικά μέσα στην πανδημία.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που καλεί το σωματείο του Αγίου Σάββα, την Τρίτη 26 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι και στηρίζουμε τις αποφάσεις ενάντια στις άδικες απολύσεις και το χτύπημα στο σωματείο.

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ- ΜΟΝΙΜΟΠΟΊΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΡΑ!

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡ.Π.Ε. ΕΡΤ

 Να ξεσηκώσουμε τους συναδέλφους, να ενεργοποιήσουμε τα σωματεία μας, να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας στην ΕΡΤ έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ασφυκτική. Η ορισμένη από την κυβέρνηση, διοίκηση της ΕΡΤ, έχει μετατρέψει τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε ένα τεράστιο εργαστήρι εφαρμογής αντιδραστικών πολιτικών και προπαγάνδας, με θύματα την ενημέρωση και τους εργαζόμενους.

Στην ΕΡΤ δεν χρειάστηκε να δώσουν τα χρήματα που χάρισε ο Πέτσας την περίοδο της πανδημίας στα ιδιωτικά ΜΜΕ για να λιβανίζουν καθημερινά την «Αγία Οικογένεια». Η διοίκηση έπαιξε αυτόν τον ρόλο με επάρκεια, μετατρέποντας την ΕΡΤ σε καθαρά προπαγανδιστικό κανάλι υπέρ της κυβέρνησης και των φίλων της, και κόβοντας οποιαδήποτε άλλη φωνή. Η ΕΡΤ και με το νόμο πλέον ανήκει στον όμιλο της Μητσοτάκης Α.Ε.

 

Λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε η τωρινή διοίκηση ξεκίνησε το “ξεκαθάρισμα” στα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα. Εργαζόμενοι που τη διετία 2013-2014 επέλεξαν να μην πάνε σε ΔΤ και ΝΕΡΙΤ βρέθηκαν εκτός προγράμματος. Το πογκρόμ συνεχίστηκε στους Περιφερειακούς, είτε με πρόθυμους ΕΡΤικούς, είτε με εξωτερικούς συνεργάτες να επιστρατεύονται ως γκαουλάιτερ.  

 

Κι αφού κλάδεψαν κάθε φωνή που ενοχλούσε, τώρα βλέπουμε να δρομολογούν την αλλοίωση του χαρακτήρα των καναλιών και των ραδιοφώνων της ΕΡΤ στο όνομα της επιτελικής διοίκησης και μόνο σκοπό να ελέγχουν απόλυτα κάθε τι που βγαίνει προς το κοινό.

Ακόμα και στο Πρώτο Πρόγραμμα που είναι ενημερωτικό ραδιόφωνο, έκοψαν το βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ας φανταστεί κάποιος ένα τηλεοπτικό κανάλι χωρίς βραδινές ειδήσεις. Σίγουρα δεν θα ήταν ενημερωτικό κανάλι, αλλά αυτό έχουν κάνει για το Πρώτο Πρόγραμμα. Επίσης έκοψαν και τα μονόλεπτα δελτία στο και μισή της ώρας. Αυτό έχει ως συνέπεια η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και το Δεύτερο Πρόγραμμα που είναι μουσικό και έπαιρναν τα μονόλεπτα δελτία να μην έχουν καθόλου δελτία ειδήσεων. Στο Δεύτερο επίσης οι λίστες τραγουδιών πλέον ετοιμάζονται από εξωτερικό συνεργάτη παραγκωνίζοντας τους μόνιμους παραγωγούς. Στο Πρώτο συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις», αφού και άλλοι εργαζόμενοι που δεν είχαν εργαστεί για τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ βρέθηκαν εκτός προγράμματος.  Όσο για την τηλεόραση, ολοένα αυξάνονται οι εξωτερικές παραγωγές τη στιγμή που απαξιώνονται συνάδελφοι και στούντιο.

Στους Περιφερειακούς ετοιμάζουν συγχωνεύσεις προκειμένου να ελέγχουν και την τελευταία γωνιά της ΕΡΤ.

 

Ενδεικτικό του πόσο η επιτελική διοίκηση νοιάζεται για τους εργαζόμενους είναι το γεγονός, πως βάζει τους ανεμβολίαστους συναδέλφους  να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα και να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, την ώρα που διενεργούνται rapid test σε εμβολιασμένους συναδέλφους στο Ραδιομέγαρο. Η χώρα θρηνεί περισσότερους από 15.000 νεκρούς από την πανδημία και η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες της στους πολίτες με το σλόγκαν της «ατομικής ευθύνης», με τη διοίκηση της ΕΡΤ να ακολουθεί πιστά τον κυβερνητικό κατήφορο. Πρόκειται για μια χυδαία πολιτική, που πρακτικά κόβει από δεκάδες συναδέλφους 80-100 ευρώ το μήνα από το μισθό τους. Και βέβαια την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απολύει περίπου 7000 εργαζόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Τα rapid test είναι μέσο ατομικής προστασίας και είναι υποχρέωση του εργοδότη να τα εξασφαλίζει για τους εργαζόμενους.

Αυτοί οι απαράδεκτοι διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους συνεχίζονται παντού. Με τη νέα ΚΥΑ απαγορεύεται στους ανεμβολίαστους η δια ζώσης ψηφοφορία στα συνδικαλιστικά όργανα. Ήδη στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ το Νοέμβριο οι πρόθυμοι στην ΕΣΗΕΑ (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ), αποφάσισαν να το εφαρμόσουν, όπως επίσης να εφαρμόσουν και το νόμο Χατζηδάκη προχωρώντας σε ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αυτή η πολιτική δεν πρέπει να περάσει στην ΕΡΤ.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τώρα είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ξαναζωντανέψουμε τα σωματεία. Ακόμα και οι «πρόθυμοι» της ΕΡΤ πήραν χαμπάρι ότι η διοίκηση τους κοροϊδεύει και δεν έχει καμιά διάθεση να υπογράψει ΣΣΕ. Μόνο οι κινητοποιήσεις των σωματείων μας, με τη συμμετοχή όλων μας μπορεί να οδηγήσει αποτελεσματικά στις διεκδικήσεις μας. Μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο στον οποίο μας οδηγεί η κυβέρνηση. Τρανό παράδειγμα οι εργαζόμενοι της e-food που αντιτάχθηκαν απέναντι σε μια πολυεθνική και κέρδισαν. Μπορούμε πολύ καλύτερα απέναντι στη διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούμε με όσους πραγματικά μας στήριξαν στα δύσκολα και είμαστε κι εμείς κοντά τους στους αγώνες. Μαζί με τους Υγειονομικούς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, μπορούμε να τους νικήσουμε και να τους ανατρέψουμε.

 

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

  


Αγία Παρασκευή  20/10/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μετά από διεξοδική συζήτηση για το θέμα των εκλογών στον ΕΔΟΕΑΠ, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των εργαζομένων της ΕΡΤ στην εκλογική διαδικασία. Ο ΕΔΟΕΑΠ μας αφορά όλους καθώς η ένταξή μας στον εν λόγω Οργανισμό καθορίζει  την επικουρική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.

Ως Ομοσπονδία όμως, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

1. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, μια διαδικασία η οποία προβλέπεται μεν από τον αντι-εργατικό νόμο Χατζηδάκη αλλά δεν παύει δε, να αντιβαίνει και να θέτει το εκλογικό δικαίωμα των μελών στην βάσανο μιας αντιδημοκρατικής και επιτρέψτε μας την έκφραση, αδιαφανούς διαδικασίας.

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αποτελούν casus belli για κάθε εργαζόμενο, αφού υπονομεύουν την ζωντανή συμμετοχική δράση, υποθάλπουν λογικές ανάθεσης, απαξιώνουν την δημοκρατική διεκδίκηση αιτημάτων, αποτελούν τροχοπέδη στην συνδικαλιστική δράση και δεν συνάδουν με την δημοκρατία. Επίσης, και η επιστολική ψήφος κατά την γνώμη μας δεν θα πρέπει να αποτελεί προτιμητέα συνθήκη, παρά μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που για εξαιρετικούς λόγους καθίσταται αδύνατη η δια ζώσης ψηφοφορία.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί την Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να διαφυλάξει την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, να μην νομιμοποιήσει τις αντιδημοκρατικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, μεριμνώντας για την εγκατάσταση και στελέχωση των απαραίτητων εκλογικών κέντρων σε όλη την επικράτεια, ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διαφυλάττοντας το αδιάβλητο του εκλογικού δικαιώματος όπως αρμόζει στις Δημοκρατίες.

2. Παρ’ ότι η ένταξη της ΕΡΤ στον ΕΔΟΕΑΠ κρίνεται σε σημεία θετική από τους εργαζόμενους, εν τούτοις δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και στρεβλώσεις του Οργανισμού. Κυρίαρχα θέματα, η ομηρία συναδέλφων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν μπορούν να το ασκήσουν περιμένοντας την συμπλήρωση 5ετίας στον Οργανισμό, αλλά και η ταλαιπωρία συναδέλφων στην περιφέρεια και τις ανυποστήρικτες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Τέλος η ΠΟΣΠΕΡΤ προτρέπει τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να στηρίξουν κοινούς υποψήφιους στις εκλογές.

 

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΝΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Στηρίζουμε τους συναδέλφους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγία Παρασκευή  19/10/2021

Στηρίζουμε τους συναδέλφους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία που απεργούν στις 21 Οκτώβρη για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στα νοσοκομεία και ενάντια στις αναστολές εργασίας που επιβάλει η κυβέρνηση σε όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιθέσεις της στους ανθρώπους που κυριολεκτικά παλεύουν για τη ζωή μας, με απολύσεις και αναστολές.  Ξηλώνει το δημόσιο σύστημα υγείας προκειμένου να το παραδώσει στους ιδιώτες.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ενώνει τη φωνή της με τους απεργούς εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ακύρωση των αναστολών εργασίας. Για μια πραγματικά Δημόσια Υγεία που θα μπορεί να περιθάλψει όσους το χρειάζονται, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε ανασφάλιστοι, είτε μετανάστες.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Αγία Παρασκευή   18/10/2021

Στην αρχή ήταν η άλλοτε κραταιή και ενιαία ΔΕΗ που στήθηκε μεταπολεμικά  και κατάφερε να εξηλεκτρίσει, εκπολιτίζοντας και εκσυγχρονίζοντας, απ’ άκρο σε άκρο ολόκληρη την χώρα. Ήταν τότε που το ηλεκτρικό ρεύμα κατοχυρωνόταν στις λαϊκές συνειδήσεις ως κοινωνικό αγαθό, απρόσκοπτα διαθέσιμο σε όλους ανεξαιρέτως.

Μέχρι που με την μετατροπή της σε ΑΕ και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το κοινωνικό αγαθό μετατράπηκε σε εμπόρευμα, ενώ το κομμάτιασμα της άλλοτε ενιαίας δημόσιας επιχείρησης σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση. Τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και το αναπτυξιακό δεκαετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, αντικαταστάθηκε από τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια των business plan, των outsourcing, και το βασίλειο της πελατοκεντρικής εργολαβίας άκμασε σε βάρος της ΔΕΗ, των εργαζομένων και των πολιτών.

 Στην εποχή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, πάντα για χάρη της ανταγωνιστικότητας και κατ’ εντολή των δανειστών, η πάλαι ποτέ ιδιωτικοποίηση μετατράπηκε σε πραγματική εκποίηση, ξεπούλημα των φιλέτων (ας είναι καλά το ΤΑΙΠΕΔ) και λεηλασίας της παραγωγής της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεπής στην συνέχεια της πολιτικής του γενικού ξεπουλήματος και της περαιτέρω εκποίησης, καμώνεται πως με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ – δόθηκε το 49% στo άσχετο με την διανομή ενέργειας αυστραλιανό κερδοσκοπικό κεφάλαιο Macquarie - και την διά της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου κατάργηση του Δημοσίου από την ΔΕΗ, επενδύει στην «πράσινη ανάπτυξη» ενισχύει την ανταγωνιστικότητα εκσυγχρονίζοντας την ελληνική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, με το ηλεκτρικό ρεύμα ως χρηματιστηριακό εμπόρευμα, την κερδοσκοπία με τις επιδοτούμενες ΑΠΕ, την διαχείριση του χρηματιστηρίου ενέργειας και ρύπων, τα καπέλα στα δικαιώματα εκπομπών CO2, η παραγωγή και η τιμολόγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα δίδεται βορά στην χρηματιστική κερδοσκοπία, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται ενώ οι πολίτες και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τον υπερπολλαπλασιασμό των τιμών στην ενέργεια να απειλεί ακόμα και την επιβίωσή τους.

Είναι καθ’ όλα βέβαιο ότι οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε απολύσεις, μετασχηματισμό των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα προς το χειρότερο και το κυριότερο σε εποχές ενεργειακής ένδειας την μεγαλύτερη μερίδα της πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης – εκποίησης της ΔΕΗ και της μετατροπής του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό είδος κυβείας για κερδοσκοπία.

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσια, ενιαία και ενεργειακά ανεξάρτητη, με γενναία δημόσια επένδυση στην καινοτομία και την παραγωγή, στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, θωρακισμένη από την επίθεση των επενδυτικών καρτέλ της ενέργειας και της  χρηματιστικής κερδοσκοπίας. Με αύξηση του έμψυχου δυναμικού της, ανελαστικές και μόνιμες σχέσεις εργασίας, χωρίς διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων, εργασιακή και μισθολογική ανασφάλεια.

 

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΔΕΗ

 

 

 

Επισυνάπτονται ενημερωτικά:

 

1.Αρθρο του εκπρόσωπου εργαζομένων μέλους στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. Νίκου Φωτόπουλου.

 

2. Άρθρο του Γραμματέα του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ-ΚΗΕ Γιώργου Γεωργή



Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

Αγία Παρασκευή, 13/10/2021

 

 

 

Φτωχότερη η οικογένεια της ΕΡΤ από σήμερα 13 Οκτωβρίου 2021. Η πληροφορία για την απώλεια της εκλεκτής συναδέλφου Ζέτας Καραγιάννη μας γεμίζει θλίψη και νοσταλγία. Η Ζέτα Καραγιάννη,  τίμησε με τον ιδιαίτερο τρόπο της την ελληνική δημοσιογραφία και τον πολιτισμό, μέσα από τα ΜΜΕ στα οποία εργάστηκε και ειδικά την ΕΡΤ, όπου από το 2002 συντέλεσε στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας ελληνικής ραδιοφωνίας.

 

Την διετία 2013-2015 η Ζέτα Καραγιάννη δεν αποστάτησε της αποστολής και της κοινωνικής ευθύνης του λειτουργήματός της, παλεύοντας από το μετερίζι της ΕRTOPEN ενάντια στο  κλείσιμο της ΕΡΤ, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα της υπέρ της Δημοκρατίας και της επαναλειτουργίας της Εταιρείας.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Καλό ταξίδι Ζέτα.

 

 

 

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τη δημόσια εκπαίδευση και απεργούν ενάντια στην αντιπαιδαγωγική και καταστροφική για το δημόσιο σχολείο, «εσωτερική κι εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» που επιχειρεί να επιβάλει, η κυβέρνηση.  Αλήθεια αξιολόγηση από ποιόν και με ποιόν τρόπο;

Όταν ο νόμος Χατζηδάκη επιχειρεί να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες και τις απεργίες, η ΔΟΕ με τα εκπληκτικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία – αποχή μας δείχνει το δρόμο για την ακύρωση – ανατροπή και τελικώς κατάργηση του νόμου αυτού.

Στηρίζουμε την απεργία των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη ενάντια στον εκφοβισμό που επιχειρεί η κυβέρνηση με αγωγές από το Υπουργείο Παιδείας και επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής στις κινητοποιήσεις τους.

 

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

 

Οργή προκαλούν στους εργαζόμενους και τη νεολαία οι επιθέσεις των φασιστικών ταγμάτων εφόφου κατά φοιτητών και µαθητών στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, κατά αντιφασιστών στον Εύοσµο, κατά της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη και κατά της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο.

Η κυβέρνηση της Νέας ∆ημοκρατίας, µε την υπουργοποίηση του ακροδεξιού Πλεύρη, τους έχει ανοίξει ξανά το δρόμο. Η  ίδια χτυπά µε άγρια καταστολή και απαγορεύσεις τις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και φοιτητών, απαγορεύει τις απεργίες, πνίγει τους πρόσφυγες στα κλειστά σύνορα της «Ευρώπης – φρούριο», τους εξοντώνει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η κυβέρνηση κρατά στάση ανοχής, µε τα στελέχη της να ταυτίζουν τις εργατικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις, µε τους τραμπουκισμούς των φασιστών, δίνοντας το πράσινο φως για να επιστρέψουμε στην περίοδο όπου τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής είχαν ασυλία και έτσι φτάσαμε στις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκµάν, στις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Η κυβέρνηση µε την κλιμάκωση της ρατσιστικής εκστρατείας έχει ανοίξει την όρεξη στους φασίστες. Παίζει το χαρτί του ρατσισµού για να φορτώσει τις αποτυχίες της στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας στους πρόσφυγες. ∆εν θα την αφήσουμε! Οι διανομείς της eFOOD µε την ενότητα ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων νίκησαν! Έτσι θα συνεχίσουμε κι εμείς!

Το εργατικό κίνημά, κάθε μαχόμενο κομμάτι της κοινωνίας είναι ώρα να µπει μπροστά για να τους φράξουμε το δρόμο. Ετσι οδηγήσαμε τη Χρυσή Αυγή στη δίκη, την καταδίκη και την απομόνωση. Με απεργίες και διαδηλώσεις στις γειτονιές καταφέραμε να τους πετάξουμε έξω και να στείλουμε φυλακή την ηγεσία τους.
Σήμερα, ξανά, έχουμε τη δύναμή να τους σταματήσουμε!


Έναν χρόνο µετά την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής ως εγκληµατική οργάνωση συνεχίζουμε για να ξηλώσουμε την κληρονομιά των ταγμάτων εφόδου, ξεριζώνοντας από τις γειτονιές και τα σχολεία τα υπολείµµατα τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ στο συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Οκτώβρη στις 3μμ στην Ομόνοια για βάλουμε φρένο στην κλιμάκωση της φασιστικής βίας.

 


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΤΗΣ

 



ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΤΗΣ

 ΣΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΙΤΣΩΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΦΟΥΦΟΥΔΑΚΗ

 

Αγ. Παρασκευή 05/10/2021

 

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛOYΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΙΤΣΩΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΦΟΥΦΟΥΔΑΚΗ

 

 Η ΠΟΣΠΕΡΤ συμπαραστέκεται στους αγωνιστές που κατηγορούνται χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και καλούνται να υπερασπίσουν τη θέση τους στο εφετείο Χανίων. 

Όλοι στα δικαστήρια των Χανίων, Τρίτη 12/10/2021 Στις 27/4/2014 και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δύο αστυνομικοί της ασφάλειας επιτέθηκαν σχεδιασμένα στον αγωνιστή Βαγγέλη Κιτσώνη, χτυπώντας τον βίαια στο κεφάλι, και στη συνέχεια τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο αστυνομικό Μέγαρο Χανίων με κατηγορίες για απρόκλητη επίθεση, ξυλοδαρμό, ακόμα και κλοπή σε βάρος του αστυνομικού! Στη συνέχεια και χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, κατηγόρησαν για συνεργό έναν ακόμη αγωνιστή, τον Γιάννη Φουφουδάκη, υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές στον νομό Ηρακλείου με το ψηφοδέλτιο της ΟΚΔΕ.

 Στη δίκη των αγωνιστών στις 16/10/2019, ύστερα από 4,5 χρόνια και τέσσερις αναβολές, ο ένας αστυνομικός δήλωσε ότι απλώς έσπευσε στο σημείο να βοηθήσει τον συνάδελφό του και ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει ποιος επιτέθηκε σε ποιον (!) και ο άλλος σκαρφίστηκε ένα ευφάνταστο σενάριο με πούλμαν που πήγαιναν για εκπαίδευση στο βουνό Ομαλό Χανίων, σε ένα παραδοσιακό ορμητήριο ανταρτών! Με αυτές τις καταθέσεις, τις αντιφατικές και γεμάτες ψέματα, όλες οι κατηγορίες καταρρίφτηκαν, ωστόσο η έδρα κατά πλειοψηφία αποφάσισε να εξαντλήσει την αυστηρότητά της με βαριές ποινές για τα αδικήματα της αντίστασης κατά της αρχής και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Την ερχόμενη Τρίτη 12/10/2021 δικάζεται στα Χανιά η έφεση των δύο αγωνιστών, που δεν τρομοκρατούνται αλλά αντιστέκονται στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, που ενισχύθηκε από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, σε μια προσπάθεια να φιμώσουν και να καταστείλουν κάθε αντίσταση. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δίστασε να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, να επιτεθεί και να φυλακίσει χωρίς στοιχεία νεολαίους και φτωχούς εκφοβιστικά μετά την έκρηξη της κοινωνίας στη Ν. Σμύρνη.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν τρομοκρατούμαστε! Με φωτεινό παράδειγμα τον νικηφόρο αγώνα των εργαζομένων στην e-food, με την ενότητα και τον αγώνα μας θα βάλουμε τέλος στη φτωχοποίηση και τους αντεργατικούς νόμους, στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και την καταστολή.

Ø    Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες σε βάρος των αγωνιστών Β. Κιτσώνη και Γ. Φουφουδάκη

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 


                                                 ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

 

Μετά την γνωστοποίηση-καταγγελία του θέματος στην ΠΟΣΠΕΡΤ από τους  άμεσα θιγόμενους εργαζόμενους στην ΕΡΑ Φλώρινας, η Ομοσπονδία ενημερώνει όλους τους συνάδελφους για τα πεπραγμένα της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και για την προφανή τάση παγίωσης της υιοθέτησης αυθαίρετων, παράνομων, τώρα και οικονομικών ενεργειών και διώξεωv,  καθ’ υπέρβαση κανονισμών και κανόνων δικαίου.


Ακολουθεί Επιστολή της ΠΟΣΠΕΡΤ προς την Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ:


Αγία Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2021

              Αρ. Πρωτ.: 2148

ΠΡΟΣ: ΕΡΤ Α.Ε.

            ΓΔΔΟΥ – κ. Ε. Λουριδά

ΚΟΙΝ.: Δ/ΝΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – κ. Β. Πατσιαντό

 

ΘΕΜΑ: Περικοπή μισθοδοσίας υπαλλήλων.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τα όσα απαράδεκτα συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στην ΕΡΤ κατά παράβαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, του Γ.Κ.Π. της εταιρείας, αλλά και σε αντίθεση με κάθε έννοια συναδελφικής αλληλεγγύης και κατανόησης, και αφορούν στην παράνομη απόφαση που έλαβε η Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού της εταιρείας να προβεί μονομερώς στην περικοπή των μισθολογικών αποδοχών συναδέλφων, οι οποίοι, μάλιστα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς να τους καλέσει να εκθέσουν τις απόψεις τους, ως όφειλε και υποχρεούταν!

Αντί αυτού με μόνη κοινοποίηση ενός εγγράφου, τους γνωστοποίησε την αυθαίρετη απόφασή της να προχωρήσει σε περικοπή σημαντικού ποσού της μισθοδοσίας τους, γεγονός που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, ιδίως δε του δικαιώματός τους σε προηγούμενη ακρόαση, και καταδεικνύει την αντίληψη που υπάρχει σε πλήθος διευθυντικών στελεχών της εταιρείας σε σχέση με την τήρηση της νομιμότητας και εν γένει με τον τρόπο που αυτοί ασκούν τα καθήκοντά τους, ο οποίος βρίθει αυθαιρεσιών, παρατυπιών, αρχομανίας και ρεβανσισμού!

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος, στο άρθρο 6 του ΚΔΔια παρ.1, και όπως έχει διαμορφωθεί από μακρού ως γενική αρχή του δικαίου (ενδεικτικά, ΣτΕ 1811-1831/1969), επιβάλλει στις αρχές αλλά και στις δημόσιες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΡΤ Α.Ε. (αρ. 1 ΚΔΔια), όταν αυτές πρόκειται να λάβουν δυσμενή μέτρα ή να εκδώσουν διοικητική πράξη που έχει επαχθείς συνέπειες στα έννομα συμφέροντα κάποιου να καλέσουν αυτόν να εκθέσει τις απόψεις του με κλήση προς ακρόαση, η οποία πρέπει να είναι έγγραφη, ορισμένη και να κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ημέρα της ακρόασης (ενδεικτικά, ΣτΕ 715/2013).

Σύμφωνα με τα παγίως γενόμενα δεκτά η φύση της προηγούμενης ακρόασης είναι διττή, δηλαδή αυτή κατοχυρώνεται ως ατομικό διαδικαστικό δικαίωμα (ΣτΕ 921/2012, 1191/2016, 2703/2017, 555/2019) και ως ουσιώδης τύπος της διαδικασίας (ΣτΕ 433/1999, 3745/2007, 1877/2016, 869/2018). Η προηγούμενη ακρόαση αποβλέπει στην παροχή της δυνατότητας σε εκείνον, τον οποίο θίγει η δυσμενής πράξη που πρόκειται να εκδοθεί, να προβάλει συγκεκριμένους ισχυρισμούς ενώπιον του αρμόδιου οργάνου σχετικά την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης, πριν την έκδοση της δυσμενούς πράξης, συνιστώντας ένα εκ των θεμελιωδών δικαιωμάτων άμυνας.

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, ουδέποτε η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ κάλεσε τους συναδέλφους να εκθέσουν τις απόψεις και τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με όσα τους καταλογίζει, αλλά προέβη αυθαίρετα στη λήψη αυτού του δυσανάλογου μέτρου, το οποίο έχει επιφέρει στους συναδέλφους δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες, καθώς αυτοί όλως απροσδόκητα, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς καν να τους δοθεί η δυνατότητα να παράσχουν τις εξηγήσεις τους, αποστερήθηκαν σημαντικό μέρος των (ήδη χαμηλών) μηνιαίων αποδοχών τους σε μία περίοδο που, όπως προεκτέθηκε, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι, άλλωστε, βέβαιο ότι εάν οι συνάδελφοι είχαν κληθεί από την Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ να εκφράσουν τις θέσεις τους, μετά βεβαιότητας θα είχαν εκθέσει εκείνα τα πραγματικά περιστατικά που συντρέχουν στο πρόσωπο τους και συνιστούν ανυπαίτιο κώλυμα για παροχή εργασίας (ΑΚ 658) και σε κάθε περίπτωση θα είχε εξευρεθεί λύση. Αντ’ αυτού η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ, σε μία επίδειξη εκδικητικότητας, όχι μόνο προέβη στην αυθαίρετη ως άνω απόφασή της κατά παράβαση της νόμιμης διαδικασίας, αλλά απείλησε, με το εν λόγω έγγραφο, τους συναδέλφους με επικείμενες πειθαρχικές διώξεις!

Κατόπιν των ανωτέρω, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη και παράνομη απόφαση  που εξέδωσε η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ, η οποία είναι προδήλως παράνομη καθώς παραβιάζει ευθέως το κατοχυρωμένο δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης των συναδέλφων και σας δηλώνουμε ότι τέτοιες αυθαίρετες συμπεριφορές από πλευράς στελεχών της εταιρείας δεν γίνονται ανεκτές από τους εργαζόμενους!

Σας καλούμε ως ιεραρχικά ανώτερo όργανο να ανακαλέσετε, όπως έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση, την ως άνω προδήλως παράνομη απόφαση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ, η οποία με τη λήψη τέτοιων αυθαίρετων και ανάλγητων αποφάσεων εις βάρος των συναδέλφων εκθέτει την ΕΡΤ, την Γενική Διεύθυνση και τον εαυτό της.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στεκόμενη πάντα δίπλα στους συναδέλφους με αγωνιστικότητα, αλληλεγγύη και μαχητικότητα ενάντια σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας, σας δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια αυταρχικά και αντιδημοκρατικά μέτρα, επιφυλασσόμεθα , δε, να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ενώπιον κάθε αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής, για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών μας, περιλαμβανομένης της αναζήτησης ενδεχόμενων ευθυνών από κάθε υπαίτιο φυσικό και νομικό πρόσωπο.