Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΒΡΑΧΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ


  

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ


Για άλλη μια φορά «η διοίκηση των αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας που διαφεντεύει την ΕΡΤ απέδειξε ότι παραμένει πιστή στις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της για απαξίωση της δημόσιας περιουσίας και σταδιακή εκχώρηση των δημοσίων δομών σε ιδιώτες, οδηγώντας σε πλήρη παρακμή και εγκατάλειψη το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας, βορά στα χέρια διαφόρων επιτήδειων, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τις καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ. 

Είναι πρωτοφανές ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ σιωπά επιδεκτικά, παρά το γεγονός ότι έχει αρμοδίως ενημερωθεί για σωρεία έκνομων ενεργειών που λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο Εκπομπής Αυλίδας, όπως κλοπές και καταστροφές μεγάλης αξίας εξοπλισμού της ΕΡΤ, θέτοντας σε διακινδύνευση τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων όσο και την περιουσία της εταιρείας.

Με την από 10.11.2021 ανοιχτή επιστολή μας θέσαμε υπόψη της Διοίκησης της ΕΡΤ μια σειρά από γεγονότα και καταγγελίες που έχουμε πληροφορηθεί, σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Εκπομπής Αυλίδας τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ υφίστανται διαρκή παρενόχληση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από άγνωστα πρόσωπα, ο εξοπλισμός της εταιρείας παραμένει αφύλακτος και έκθετος σε κλοπές που έχουν καταγγελθεί πρόσφατα, ενώ παράλληλα τρίτα πρόσωπα που έχουν αυθαίρετα πρόσβαση στο χώρο δεν τηρούν στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας και πυρασφάλειας με κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων, των περιοίκων, αλλά και για εκδήλωση πυρκαγιάς, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. 

Παράλληλα, καλέσαμε τη Διοίκηση της ΕΡΤ και Γενική Διεύθυνση Τεχνολογίας και Λειτουργίας Μέσων να ενεργήσει άμεσα λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και να προβεί στις δέουσες νομικές ενέργειες, ούτως ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στο Κέντρο Εκπομπής Αυλίδας και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και η περιουσία της ΕΡΤ, η οποία αποτελεί δημόσια περιουσία. Επισημάναμε ταυτόχρονα ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ φέρει ακέραιες τις ευθύνες, σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, για την κατάσταση και για τις ζημίες που υφίσταται η ΕΡΤ, ως δημόσια επιχείρηση. 

Σε συνέχεια των ανωτέρω πολύ σημαντικών καταγγελιών μας, η διορισμένη Διοίκηση της ΕΡΤ όχι μόνο δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες και δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων και των εγκαταστάσεων, αλλά αντίθετα επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία καθιστώντας πλέον σαφές ότι αφενός μεν δεν είναι ικανή να διαφυλάξει ούτε κατ’ ελάχιστον τα συμφέροντα της ΕΡΤ, αφετέρου δε ότι η απαξίωση του Κέντρου Εκπομπής Αυλίδας αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού της για τη διάλυση της ΕΡΤ. 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σαν κύριος εκφραστής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και πυλώνας του αγώνα ενάντια στο μαύρο, παραμένοντας αταλάντευτα πιστή στην αποστολή και τους καταστατικούς σκοπούς της θα διασφαλίσει, όπως απέδειξε και στο παρελθόν, τη δημόσια περιουσία ενάντια στην κακοδιοίκηση, την αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία μη επιτρέποντας σε κανέναν να λυμαίνεται την περιουσία της ΕΡΤ, η οποία αποτελεί περιουσία του Ελληνικού Λαού προορισμένη να εξυπηρετεί τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθεροφωνίας, της Ενημέρωσης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ


3.12.2021

Μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης περί υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών και την ακόλουθη, ίσως την πιο επαίσχυντη, τροπολογία που πέρασε ποτέ από το ελληνικό κοινοβούλιο, πέσανε και τα τελευταία φύλλα συκής που κάλυπταν την πολιτειακή, θεσμική και συνταγματική  εκτροπή από το δημοκρατικό μας πολίτευμα.  Η τροπολογία αυτή προσβάλει το σύνολο της κοινωνίας στην χώρα μας, είναι ευθέως αντισυνταγματική, επιτίθεται με αναλγησία στο πολιτισμικό μας υπόβαθρο που αναγνωρίζει τον σεβασμό και την τιμή στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν, είναι μη αναλογική με καθαρά ταξικούς προσανατολισμούς, αφού οι πλέον αδύναμοι είναι αυτοί που θα βιώσουν στο πετσί τους τον ωμό εκβιασμό του διλήμματος:

Ή σε εξοντώνω οικονομικά, ή σε εξευτελίζω στον εαυτό σου!

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα έπαψε πλέον να λειτουργεί, έστω τύποις, και την θέση της παίρνει ένα μόνιμο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας. Ενα καθεστώς με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, που δεν διστάζει να στοχοποιεί κάθε φορά και διαφορετική ηλικιακή κατηγορία, να εκβιάζει, να διαχωρίζει με όρους καθαρότητας και μιασμάτων τους πολίτες, να απολύει χωρίς αιδώ καταδικάζοντας κυριολεκτικά στην πείνα την πιό μάχιμη και απολύτως αναγκαία κατηγορία εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Οι χτεσινοί ήρωες, είναι σήμερα αποδιοπομπαίοι.

Ένα καθεστώς που ξέρει μόνο να διώκει και να επιβάλει οικονομική και φυσική εξόντωση σε όσους πολίτες και εργαζόμενους τόλμησαν να υπερασπίσουν την αυτοδιάθεση του σώματός τους, την ανθρώπινη αξία, την συνταγματικά κατοχυρωμένη συναίνεση απέναντι στις ιατρικές πράξεις και παρεμβάσεις, το απρόσκοπτο δικαίωμα και πρόσβαση στην εργασία, την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι και συνδικαλίζεσθαι, την μη επιβολή σε κάθε πολίτη ενός ασφυκτικού βιοπολιτικού ελέγχου αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και αόριστης διάρκειας.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή, που μεθοδικά συνεχίζει την διάλυση και των τελευταίων δομών του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή που κανένα από τα μέτρα που επέβαλε δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την επιδημία στην χώρα. Την ίδια στιγμή που ο εύκολος θύτης καταδεικνύεται πάντα στην ατομική ευθύνη του πολίτη. Την ίδια στιγμή που η καταστροφική πολιτική των lockdowns, - όπως άλλωστε και η ίδια παραδέχεται και σήμερα ξορκίζει, - δημιούργησε νέο κύμα φτωχοποιήσεων. Και το χειρότερο, την ίδια στιγμή που η γενική θνησιμότητα από κάθε αιτία στην Ελλάδα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι πρωτοφανέρωτη και τα ποσοστά θανάτων τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχει πλέον καμμιά αμφιβολία, οτι η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει ανοικτό πόλεμο  σε ολόκληρη την κοινωνία, με εξελιγμένα τα όπλα στο πεδίο του κοινωνικού αυτοματισμού που επενδύει στον διχασμό, στο διαίρει και βασίλευε, στην διασπορά του φόβου και των ψευδών ειδήσεων, στην λογοκρισία, στην ιατρικοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας, προκειμένου να συκοφαντήσει και να καταστείλει πλέον πρακτικά αλλά και συνειδησιακά κάθε σκέψη ή προσπάθεια άρθρωσης αντίθετου λόγου, έκφρασης ή άποψης, κάθε τωρινής ή δυνητικής αντίστασης στα έκνομα σχέδιά της. Είτε αυτή προέρχεται από απλούς πολίτες και εργαζόμενους, είτε από καταξιωμένους κάθε ιδιότητας και εγνωσμένου κύρους επιστήμονες. Ο δημόσιος διάλογος μονοπωλείται, η επιστήμη μεταπράτεται και εργαλειοποιείται σε κατευθυνόμενη πολιτική, η διαφορετική γνώμη δαιμονοποιείται.

Το πλέον λυπηρό γεγονός, όσο και ιδιαίτερα ανησυχητική διαπίστωση, είναι οτι απέναντί σε αυτήν την πολιτική, όχι μόνο δεν υπάρχει μιά κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, μείζωνα και ελάσσωνα, που να δείχνει ικανή να αρθρώσει λόγο ικανό και αναγκαίο στην κοινωνικά ισοπεδωτική, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο επίθεση, αλλά το λιγότερο, η κυβέρνηση είτε απολαμβάνει την κεκαλυμμένη συνεπικουρία, είτε τον υπερθεματισμό, είτε την αμηχανία και το δόγμα του «νίπτω τας χείρας μου», που οδηγούν τελικά σε μονοθεματική πολιτική και στοίχιση μέσα σε μια «καλοκουρδισμένη» ορχήστρα.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει από την αρχή, με σειρά Ανακοινώσεων, ξεδιαλύνει την θέση της απέναντι στις συνεχείς συνταγματικές και πολιτειακές εκτροπές που ξεδιπλώνονται με ρυθμό πολυβόλου από τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

 Από τον θεσμικό της ρόλο, την ιστορία και την εμπειρία της, θεωρεί όχι απλά απαραίτητο αλλά επιτακτικό και αναγκαίο το συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, τα πρωτοβάθμια, τα δευτεροβάθμια σωματεία αλλά και οι συνομοσπονδίες στην χώρα μας, να ορθώσουν ανάστημα, να οργανωθούν και να μαζικοποιηθούν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του λειτουργήματός τους, την υπεράσπιση των θεμελιωδών και αναπαλλοτρίωτων ατομικών δικαιωμάτων που πάνω τους στηρίχθηκαν και οικοδομήθηκαν όλες οι συλλογικές κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα.

Σήμερα είναι ανάγκη ν’ αντιληφθούμε, πως κανένα στενά κλαδικό, οικονομικό ή εργασιακό δικαίωμα δεν μπορεί να σταθεί και να επιβιώσει, αν αποκαθηλωθεί το υπέρτατο έννομο αγαθό της αξίας του ανθρώπου, συνώνυμο της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης του σώματος.

Οι αγώνες είναι μπροστά. Με την ενότητα κάτω από την υπεράσπιση στα αυτονόητα θα πορευθούμε, με την συμπαράταξη στην διεκδίκηση της ζωής, της αξιοπρέπειας, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και την αποκατάσταση της δημοκρατικής ομαλότητας θα νικήσουμε.

 

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ

 

Αγία Παρασκευή  19/11/2021

 

Ένας ακόμη εργαζόμενος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας, ενώ άλλος ένας εργαζόμενος χαροπαλεύει, μετά το τραγικό δυστύχημα το πρωί της Τρίτης στη Γραμμή 1 του Μετρό.

 

Τα εργατικά δυστυχήματα, πολλά εκ των οποίων οδηγούν στον θάνατο τους εργαζόμενους, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα και ειδικά μέσα στην τελευταία δεκαετία της απόλυτης  απαξίωσης της εργασίας. 

Και πως άραγε να μην πληθαίνουν, όταν στον βωμό του κέρδους, η εγκατάλειψη των δομών στους χώρους εργασίας, η χαλάρωση των κανόνων προστασίας και ασφάλειας, η εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και η εφαρμοσθείσα πολιτική παράδοσης κρίσιμων τομέων σε υπεργολαβικά συμφέροντα που απαξιώνουν και μειώνουν το αναγκαίο προσωπικό,  αποτελούν το κυρίαρχο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Μετά από τις σοβαρές καταγγελίες του εκπροσώπου των εργαζομένων του ΗΣΑΠ, που ενισχύουν τις υποψίες για τις ευθύνες της αναδόχου εταιρείας που πραγματοποιούσε τις εργασίες συντήρησης, η ΠΟΣΠΕΡΤ ενώνει την φωνή της με τους εργαζόμενους της ΣΤΑ.ΣΥ απαιτώντας εκτός από την τήρηση των μέτρων υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας, να χυθεί άπλετο φως στις αιτίες του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων καθώς και την απαιτούμενη κλιμάκωσή τους.

Εκφράζουμε την θλίψη μας και απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου, ελπίζοντας να είναι το τελευταίο αθώο θύμα στο εργασιακό τοπίο της χώρας μας.

 

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Πιο Επίκαιρο παρά ποτέ το Νόημα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου


 

Πιο Επίκαιρο παρά ποτέ

το Νόημα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 

1973 – 2021.  Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Από τότε που  το αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα κορύφωσε την αντίσταση του λαού μας απέναντι στο φασιστικό καθεστώς της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ενώνοντας την κοινωνία κάτω από το σύνθημα με την  παλλαϊκή απήχηση:

 

«ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

 

Η μεγαλειώδης εξέγερση του 1973, παρ’ ότι τελείωσε με την αιματηρή εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο, σήμανε και την αρχή του τέλους της αμερικανοκίνητης χούντας, που ολοκλήρωσε το καταστροφικό της έργο με την προδοσία στην Κύπρο.

 

Αν και κάποιοι από τους μετέχοντες στην εξέγερση του Πολυτεχνείου στην συνέχεια, όχι μόνο δεν τίμησαν αλλά πρόδωσαν τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν, οι μέρες εκείνες του Νοεμβρίου του ’73 ανέδειξαν τον διαχρονικό αγώνα του ελληνικού λαού για Κοινωνική Απελευθέρωση, Λαϊκή Κυριαρχία, Εθνική Ανεξαρτησία και την δίψα για την εγκαθίδρυση της πραγματικής Δημοκρατίας στον τόπο μας.

 

Όμως, από την εποχή των μνημονίων και των δανειακών δεσμεύσεων, μια νέα και συνεχής χούντα χωρίς τανκς, με κοινοβουλευτικό μανδύα αυτή τη φορά, που υπηρετείται πιστά απ’ όλες τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις, έχει αποδεχτεί πλήρως το καθεστώς αποικίας και δουλοπαροικίας του χρέους που μας έχει επιβληθεί από τους υπερεθνικούς οργανισμούς και το τραπεζικό καρτέλ. Η εργασία μετατράπηκε σε πολυτέλεια, ο μισθός σε επίδομα, τ’ ασημικά της χώρας ξεπουλιούνται επί πινακίου φακής. Η φτωχοποίηση, η ανεργία, η χρεοκρατία και η απελπισία προ της επιβίωσης, είναι τα βασικά δεδομένα που χαρακτηρίζουν την συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία.

 

Με την τωρινή κυβέρνηση, η κατάσταση αυτή βαθαίνει. Στο όνομα της Πανδημίας, η συνταγματική έννομη τάξη καταλύεται έτι περαιτέρω, ο αυταρχισμός των μέτρων εξαπολύεται κατά ριπάς, τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα καταλύονται και η λυσσώδης προσπάθεια κοινωνικού διχασμού μέσω ενός φασιστικού υγειονομικού απαρτχάιντ, αποτελεί την κορωνίδα άσκησης πολιτικής του «επιτελικού κράτους». Κάθε αντίθετη φωνή φιμώνεται, η λογοκρισία κυριαρχεί, οι Θεσμοί του Κράτους ισοπεδώνονται και τα εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ εξαγοράζουν συνειδήσεις και χαλκεύουν τις ειδήσεις.

 

Σήμερα, μετά από 47 χρόνια «μεταπολίτευσης», βρισκόμαστε όλοι σε χειρότερη θέση. Η Δημοκρατία τίθεται ξανά στο εκτελεστικό απόσπασμα και τα παλλαϊκά αιτήματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου αναβιώνουν πιο επίκαιρα παρά ποτέ. Ίσως στο «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία», πρέπει  σήμερα να προστεθεί και η Υγεία, διεκδικώντας πλέον ισότιμα την θέση της στο διαχρονικό σύνθημα του Πολυτεχνείου.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, διαπιστώνοντας τις ιστορικές αναλογίες, βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πρώτη γραμμή της μάχης. Όπως βρέθηκε και στις 13 Ιουνίου 2013, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά μας ξαναθύμισε πως η χούντα δεν τελείωσε το ’73! Όπως και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάλθηκε να ξεπεράσει τον τελευταίο προκάτοχο της παράταξής του.

Δεν υποκύψαμε τότε, δεν θα υποκύψουμε ποτέ, όσο η κοινωνική απελευθέρωση, η λαϊκή κυριαρχία και η εθνική ανεξαρτησία δεν επιστρέψουν θριαμβευτές στην χώρα που αποφασίσαμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Με προκοπή! Με τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα στην εργασία, την ευημερία, την αξία του ανθρώπου αλλά και τους κόπους και αγώνες ολόκληρου του λαού για  ελευθερία  και δημοκρατία, επιτέλους δικαιωμένα.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους εργαζόμενους συναδέλφους, να συμμετέχουν στους εορτασμούς για το Πολυτεχνείο και στην πορεία την Τετάρτη στις 17 Νοεμβρίου 2021.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Δελτίο Τύπου για τα ατυχήματα στα γυρίσματα της ταινίας δράσης «Οι Αναλώσιμοι 4» - «The Expendables 4»


Δελτίο Τύπου για τα ατυχήματα στα γυρίσματα της ταινίας δράσης

«Οι Αναλώσιμοι 4» - «The Expendables 4»

Σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγo για σοβαρό ατύχημα στα γυρίσματα της Millenium
και Nu Boyana Studios για την ταινία «Αναλώσιμοι 4».
Δημοσιογραφικές πληροφορίες, μας μιλούν για υπαρκτά ατυχήματα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ πριν ακόμα μιλήσει η παραγωγός εταιρεία βγαίνει και
διαψεύδει.

Οφείλουν οι αρμόδιοι να δώσουν κάποιες απαντήσεις;

Είναι ο κύριος Κουάνης εκπρόσωπος τύπου της Millennium Films, των Nu Boyana Studios;
Υπάρχει υπεύθυνος ασφαλείας, όπως ορίζει η Ελληνική νομοθεσία, στο γύρισμα και στην
προετοιμασία των γυρισμάτων;
Υπάρχει ελληνικό γραφείο παραγωγής που κάνει το service της παραγωγής;
Εργάζεται το συνεργείο σύμφωνα με το ωράριο της Ελληνικής εργατικής νομοθεσίας και αν
όχι, πόσες ώρες την ημέρα διαρκούν τα γυρίσματα και η προετοιμασία τους και βάσει
ποιου νόμου;
Είναι ασφαλισμένο το συνεργείο στην Ελλάδα, βάσει της Ελληνικής νομοθεσίας και
Ευρωπαϊκής Οδηγίας;
Οι τεχνικοί από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες που εργάζονται στο κινηματογραφικό
συνεργείο (δεν δουλεύει ούτε ένας Έλληνας τεχνικός στην συγκεκριμένη παραγωγή) είναι
επαγγελματίες;
Για ποιο λόγο η Millennium Films και η Nu Boyana Studios πραγματοποιούν τα γυρίσματα
στην Θεσσαλονίκη και όχι στην Βουλγαρία; Μήπως, γιατί στην Ελλάδα δίνουμε επιστροφή
φόρου 40% στα αλλοδαπά τιμολόγια; (δεν εργάζεται ελληνικό συνεργείο, τα γυρίσματα
γίνονται σε κατασκευασμένο χώρο εν είδη πλατό)
Πόσο είναι το ύψος του προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει στον ΕΚΟΜΕ για να πάρουν
cash rebate από τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες;
Οι επενδύσεις που οραματίζεται το ΕΚΟΜΕ κι ο κύριος Πιερρακάκης δεν
συμπεριλαμβάνουν Έλληνες εργαζόμενους τεχνικούς;
2
Βοηθώντας παραγωγές που έχουν πρακτικές και κανόνες εργασίας πέρα και έξω από τα
διεθνή πρότυπα του τρόπου εργασίας των κινηματογραφικών συνεργείων σίγουρα θα
μετράμε ατυχήματα.
E.T.E.K.T.-O.T.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ενημέρωση - Εκλογές ΕΔΟΕΑΠ




 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγ. Παρασκευή 10/11/2021

 

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι στις επικείμενες εκλογές του ταμείου ασφάλισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης (ΕΔΟΕΑΠ), που θα διεξαχθούν στις 19, 20, 21, 22, 23 έως και 24 Νοεμβρίου 2021, θέτουν υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του Οργανισμού, τα κάτωθι τρία μέλη του ΔΣ της  ΠΟΣΠΕΡΤ:

1.    Νταής Δημήτριος (ΕΡΤ)

2.    Κοτσερώνης Ρωμανός  (εργαζόμενος στα Ιδιωτικά ΜΜΕ)

3.    Πολύζος Κωνσταντίνος (εργαζόμενος στα Ιδιωτικά ΜΜΕ)

Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία θα πρέπει  να είναι καθολική, έτσι ώστε να εκλέξουμε στο ΔΣ του ΕΟΔΕΑΠ όλους όσοι διατίθενται να υπερασπίσουν τα συμφέροντα όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Οι εκλογές λαμβάνουν χώρα στην έδρα του ΕΔΟΕΑΠ στην Αθήνα (κτίριο Γ. Σισίνη 18 και Ηριδανού – 1ος όροφος και κτίριο Ορμινίου 38 και Ηριδανού – ισόγειο), καθώς και στα  γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ στην Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή 43 – 5ος όροφος).

Ευχόμαστε σε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες της ΕΡΤ που πιθανόν έχουν θέσει υποψηφιότητες για το ΔΣ του ΕΟΔΕΑΠ, Καλή Επιτυχία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΔ




ΥΠΟΠΤΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΠΑΚΟΥ & ΣΙΑ ΜΕ ΓΑΜΠΡΙΤΣΟ


Εμπαίζουν ξεδιάντροπα τους εργαζόμενους

στην ΕΡΤ με φωτογραφική ρύθμιση στον ΕΔΟΕΑΠ

 Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων της ΕΡΤ παίζει προεκλογικά η εργοδοτική πλειοψηφία της ομάδας Καπάκου στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ύστερα από μυστική συμφωνία με την διοίκηση της ΕΡΤ, κρατούν σε ομηρεία, ενόψει των εκλογών στο Ταμείο, δεκάδες τεχνικούς και διοικητικούς  υπαλλήλους, αρνούμενοι να συνεχίσουν την περίθαλψή τους στο Ταμείο, με σκοπό να φορτώσουν την ευθύνη σε άλλα μέλη του Δ.Σ του Οργανισμού , που καταγγέλλουν τις ανομίες και τα ρουσφέτια τους.

Η παραμονή όμως στον ΕΔΟΕΑΠ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσων συνταξιούχων της ΕΡΤ συμπληρώνουν 3 χρόνια ασφάλισης στον Οργανισμό πριν τη συνταξιοδότησή τους (εφαρμογή του άρθρου 26 του νόμου 4670/2020), αντί των 5 χρόνων που προβλέπουν το καταστατικό και η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού, θα μπορούσε να έχει ήδη επιτευχθεί ΜΟΝΟ ως εξής:

·         Αρχικά, θα έπρεπε από καιρό  να είχε εκπονηθεί σχετική επίκαιρη αναλογιστική μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθούν το μέγεθος της διεύρυνσης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ και το οικονομικό κόστος. 

·         Στη συνέχεια, θα έπρεπε να υπάρξει σχετική τεκμηριωμένη θετική εισήγηση του Δ.Σ προς τη Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΔΟΕΑΠ. Με την έγκριση της εισήγησης από τη Γενική Συνέλευση, θα μπορούσε να ζητηθεί αμέσως από το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης η εφαρμογή του άρθρου 26 του νόμου 4670/2020 και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Την πρόταση αυτή που κατέθεσε και εγγράφως στις 3 Μαρτίου 2021 το μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού, Κώστας  Ντελέζος, δυστυχώς,  απέρριψε τρεις φορές η πλειοψηφία του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ, συμπεριλαμβανομένου του προερχόμενου από την ΕΡΤ, Ν. Μιχαλίτση, αρνούμενη παράλληλα να θέσει το συγκεκριμένο θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, παρότι σε αυτό  συμφωνούσε η συντριπτική πλειονότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άλλωστε, η υπόγεια συμφωνία του προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ με την διοίκηση της ΕΡΤ προβλέπει ότι η «φωτογραφική»  ρύθμιση που θέλουν να κάνουν, δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα αφορά μόλις 38 εργαζόμενους ! 

Σε αντίθεση, δηλαδή, με την πρόταση που καταθέσαμε για να ασφαλιστούν ΟΛΟΙ στον ΕΔΟΕΑΠ, ανάμεσά τους και συνάδελφοι  τεχνικοί εφημερίδων που επέστρεψαν στον ΕΦΚΑ -  πρώην ΙΚΑ, καθώς δεν είχαν συμπληρώσει 5 χρόνια ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ. Όμως, η πρότασή μας αυτή όχι μόνο αποσιωπήθηκε, αλλά δεν μπήκε καν από τον Πρόεδρο για συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, ώστε να ψηφιστεί και να ισχύσει.

Η εξώδικη απειλή σε μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ που υπογράφουν λίγες μέρες πριν τις εκλογές 38 εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι προφανώς  έχουν παραπλανηθεί, έχει άρωμα από το ρετιρέ της διοίκησης  του ΕΔΟΕΑΠ. Μάλιστα, επικαλείται αναλογιστικό σημείωμα της εταιρίας PRUDENTIAL, το οποίο εμφανίστηκε κάποια στιγμή ως «πρόχειρη εκτίμηση», αλλά απεσύρθη άρον – άρον όταν καταγγέλθηκε ως στημένο.

                                                                                         8/11/2021

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

 

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ COSCO.



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  03/11/2021

 

Το απάνθρωπο καθεστώς στην Ειδική Οικονομική Ζώνη της COSCO.

Το θανατηφόρο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή ενός εργαζόμενου στο λιμάνι του Πειραιά αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της εταιρείας, με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η μεγάλη επένδυση στον Πειραιά υπάγεται στο ιδιότυπο καθεστώς "Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης" (ΕΟΖ) που έχει εγκαθιδρύσει η κινέζικη Cosco στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας. Πρόκειται δηλαδή για κράτος εν κράτει, όπου χαίρει οικονομικής, διοικητικής εργασιακής και φορολογικής ασυλίας.

Οι ΕΟΖ είναι χώροι όπου εκχωρείται η εθνική κυριαρχία ενός λαού υπέρ των ιδιωτών επενδυτών. Είναι χώροι όπου κυριαρχεί η ανομία, το έγκλημα και η άγρια εκμετάλλευση της εργασίας, κυρίως των μεταναστών. Οι ΕΟΖ είναι οι «μαύρες τρύπες» της παγκόσμιας οικονομίας όπου με όρους πλήρους αδιαφάνειας και σε συνθήκες ανομίας κινούνται μαύρες επενδύσεις, μαύρα κεφάλαια, εμπορεύματα και εργασία, που καμιά πολιτισμένη κοινωνία δεν θα αποδεχόταν.

Πάνω σε αυτό το αντιδραστικό, ουσιαστικά αποικιοκρατικό καθεστώς οικοδομείται η συνεχής επιχειρηματική επέκταση και γιγάντωση της Cosco στον Πειραιά.

Μεγάλη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να διαφημίζουν νυχθημερόν τις "εμβληματικές επενδύσεις" της COSCO να δίνουν "γη και ύδωρ" για να αυξάνονται και να μεγεθύνονται τα κέρδη των ξένων και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικά ο υπουργός Εργασίας, είναι ο ίδιος που ως υπουργός Ανάπτυξης στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012, θεσμοθέτησε τις ΕΟΖ στο πλαίσιο των μνημονιακών  διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  και τις επιβαλλόμενες πολιτικές της τρόικας και της ΕΕ.

Το νέο εργατικό έγκλημα φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να εντείνουν τον αγώνα τους για τη λήψη άμεσων ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους δουλειάς και τον ουσιαστικό ρόλο των συνδικάτων στην τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων για την προστασία της εργασίας και της ζωής των εργαζομένων. 

Ακόμα να αναδείξουν ότι οι ΕΟΖ και οι επενδύσεις τύπου Cosco, δεν προσφέρουν κανένα όφελος για την χώρα και το λαό της όταν αυτές γίνονται υπό καθεστώς φορολογικής, εργασιακής και διοικητικής ασυλίας. Σε τι συνεισφέρει μια επένδυση όταν δεν πληρώνει φόρους, ούτε καν ΦΠΑ, απασχολεί και αμοίβει εργαζόμενους με όρους χειρότερους από τα ελάχιστα που προβλέπει η εθνική νομοθεσία και μπορεί ελεύθερα να εξάγει τα κέρδη της στο εξωτερικό; 

 

 Για όλα αυτά:

Να γίνει δεκτή η δίκαιη απαίτηση των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη και κατοχυρωμένα δικαιώματα.

H ΠΟΣΠΕΡΤ στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΕΝΕΔΕΠ, με νέα 48ωρη απεργία, την Παρασκευή 5/11 και το Σάββατο 6/11 για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στο χώρο δουλειάς για τη ζωή τους και για να μη θρηνήσουν άλλον συνάδελφό τους.

Θα είμαστε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων για να επιστρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε ευνομούμενο εργασιακό και διοικητικό καθεστώς αλλά και την ανάγκη επιστροφής του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας σε δημόσιου χαρακτήρα επένδυσης.

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  02/11/2021

 

 

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

Έφυγε ξαφνικά από την ζωή, ο συνάδελφος, δημοσιογράφος Μπάμπης Ζαχαρόπουλος σε ηλικία 49 ετών. 

 

Ο Μπάμπης Ζαχαρόπουλος εργαζόταν επί 23 συναπτά έτη στην μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και ειδικότερα στο Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων.

 

Ο Μπάμπης Ζαχαρόπουλος ήταν ο άνθρωπος της πρώτης γραμμής, ήταν η ψυχή του καναλιού.

 

Οι συνάδελφοι και συνεργάτες του, θα τον θυμούνται πάντα ως έναν από τους πιο εργατικούς, αγαπητούς και πρόσχαρους ανθρώπους που τίμησε το δημοσιογραφικό χώρο με την ευγένειά του.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

 

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ψήφισμα για το σωματείο εργαζομένων του Αγίου Σάββα.

  



ΨΗΦΙΣΜΑ

Αγία Παρασκευή  26/10/2021

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα που δίνουν ενάντια στην απόλυση τους στις 31 Οκτώβρη 2021, 85 εργαζόμενοι στην καθαριότητα στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Ο Άγιος Σάββας”.

Πρόκειται για εργαζόμενους με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) τους οποίους η Διοίκηση πετάει στο δρόμο για να φέρει ιδιωτικό συνεργείο με εργολάβο.

Παρόλο που το Υπουργείο Υγείας είχε δώσει την δυνατότητα στις Διοικήσεις για παράταση των  ΣΟΧ μέχρι 31/12/2021 η Διοικήτρια, Μπαλαούρα περιόρισε αυτό το δικαίωμα στους συναδέλφους μέχρι 31/10/21. Παρόλο που ο υπ. Υγείας Πλεύρης, στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ στην πανυγειονομική απεργία στις 21/10 υποσχέθηκε δυνητική παράταση των ΣΟΧ μέχρι 31/3, η Διοίκηση επιμένει στο ξήλωμα όλων των ΣΟΧ.

Την στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας χρειάζεται την γενναία ενίσχυση σε όλες τις δομές του, σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές, τα ποσά που προϋπολογίζονται για τις αναθέσεις στους εργολάβους είναι σκανδαλώδη. Μετά την ανάρτηση διαγωνισμού για εργολάβο για 2+1 χρόνια με το ποσό των 4.65 εκατομμυρίων ευρώ στην καθαριότητα ακολούθησε νέα ανάρτηση στη Διαύγεια για απευθείας ανάθεση σε εργολάβο για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο με το ποσό των 258.000 ευρώ.

Είναι φανερό ότι η Διοίκηση του νοσοκομείου εργάζεται για τα ιδιωτικά συμφέροντα αποδομώντας κομμάτι κομμάτι τις δομές της δημόσιας υγείας και χτυπάει με κάθε τρόπο το σωματείο του Αγίου Σάββα. Αρχικά με την προσπάθεια απόλυσης του προέδρου Κώστα Καταραχιά και τώρα με την απόλυση 85 συναδέλφων στην καθαριότητα, ανάμεσά τους και ο νυν πρόεδρος του σωματείου που τυγχάνει να είναι καθαριστής με ΣΟΧ. Έχουνε βάλει στο μάτι το σωματείο και τον συνδικαλισμό στον Άγιο Σάββα, γιατί έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή ενάντια στις απολύσεις, τις αναστολές, τους εργολάβους και την ιδιωτικοποίηση. Έχει ξεσκεπάσει ξανά και ξανά την πολιτική του Υπουργείου και της κυβέρνησης διαχρονικά όσο και ειδικά μέσα στην πανδημία.

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που καλεί το σωματείο του Αγίου Σάββα, την Τρίτη 26 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι και στηρίζουμε τις αποφάσεις ενάντια στις άδικες απολύσεις και το χτύπημα στο σωματείο.

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ- ΜΟΝΙΜΟΠΟΊΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΡΑ!

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡ.Π.Ε. ΕΡΤ

 Να ξεσηκώσουμε τους συναδέλφους, να ενεργοποιήσουμε τα σωματεία μας, να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

 

Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας στην ΕΡΤ έχει γίνει τους τελευταίους μήνες ασφυκτική. Η ορισμένη από την κυβέρνηση, διοίκηση της ΕΡΤ, έχει μετατρέψει τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση σε ένα τεράστιο εργαστήρι εφαρμογής αντιδραστικών πολιτικών και προπαγάνδας, με θύματα την ενημέρωση και τους εργαζόμενους.

Στην ΕΡΤ δεν χρειάστηκε να δώσουν τα χρήματα που χάρισε ο Πέτσας την περίοδο της πανδημίας στα ιδιωτικά ΜΜΕ για να λιβανίζουν καθημερινά την «Αγία Οικογένεια». Η διοίκηση έπαιξε αυτόν τον ρόλο με επάρκεια, μετατρέποντας την ΕΡΤ σε καθαρά προπαγανδιστικό κανάλι υπέρ της κυβέρνησης και των φίλων της, και κόβοντας οποιαδήποτε άλλη φωνή. Η ΕΡΤ και με το νόμο πλέον ανήκει στον όμιλο της Μητσοτάκης Α.Ε.

 

Λίγες εβδομάδες αφότου ανέλαβε η τωρινή διοίκηση ξεκίνησε το “ξεκαθάρισμα” στα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα. Εργαζόμενοι που τη διετία 2013-2014 επέλεξαν να μην πάνε σε ΔΤ και ΝΕΡΙΤ βρέθηκαν εκτός προγράμματος. Το πογκρόμ συνεχίστηκε στους Περιφερειακούς, είτε με πρόθυμους ΕΡΤικούς, είτε με εξωτερικούς συνεργάτες να επιστρατεύονται ως γκαουλάιτερ.  

 

Κι αφού κλάδεψαν κάθε φωνή που ενοχλούσε, τώρα βλέπουμε να δρομολογούν την αλλοίωση του χαρακτήρα των καναλιών και των ραδιοφώνων της ΕΡΤ στο όνομα της επιτελικής διοίκησης και μόνο σκοπό να ελέγχουν απόλυτα κάθε τι που βγαίνει προς το κοινό.

Ακόμα και στο Πρώτο Πρόγραμμα που είναι ενημερωτικό ραδιόφωνο, έκοψαν το βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Ας φανταστεί κάποιος ένα τηλεοπτικό κανάλι χωρίς βραδινές ειδήσεις. Σίγουρα δεν θα ήταν ενημερωτικό κανάλι, αλλά αυτό έχουν κάνει για το Πρώτο Πρόγραμμα. Επίσης έκοψαν και τα μονόλεπτα δελτία στο και μισή της ώρας. Αυτό έχει ως συνέπεια η ΕΡΑ ΣΠΟΡ και το Δεύτερο Πρόγραμμα που είναι μουσικό και έπαιρναν τα μονόλεπτα δελτία να μην έχουν καθόλου δελτία ειδήσεων. Στο Δεύτερο επίσης οι λίστες τραγουδιών πλέον ετοιμάζονται από εξωτερικό συνεργάτη παραγκωνίζοντας τους μόνιμους παραγωγούς. Στο Πρώτο συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις», αφού και άλλοι εργαζόμενοι που δεν είχαν εργαστεί για τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ βρέθηκαν εκτός προγράμματος.  Όσο για την τηλεόραση, ολοένα αυξάνονται οι εξωτερικές παραγωγές τη στιγμή που απαξιώνονται συνάδελφοι και στούντιο.

Στους Περιφερειακούς ετοιμάζουν συγχωνεύσεις προκειμένου να ελέγχουν και την τελευταία γωνιά της ΕΡΤ.

 

Ενδεικτικό του πόσο η επιτελική διοίκηση νοιάζεται για τους εργαζόμενους είναι το γεγονός, πως βάζει τους ανεμβολίαστους συναδέλφους  να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα και να τα πληρώνουν από την τσέπη τους, την ώρα που διενεργούνται rapid test σε εμβολιασμένους συναδέλφους στο Ραδιομέγαρο. Η χώρα θρηνεί περισσότερους από 15.000 νεκρούς από την πανδημία και η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες της στους πολίτες με το σλόγκαν της «ατομικής ευθύνης», με τη διοίκηση της ΕΡΤ να ακολουθεί πιστά τον κυβερνητικό κατήφορο. Πρόκειται για μια χυδαία πολιτική, που πρακτικά κόβει από δεκάδες συναδέλφους 80-100 ευρώ το μήνα από το μισθό τους. Και βέβαια την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απολύει περίπου 7000 εργαζόμενους από τα δημόσια νοσοκομεία με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Τα rapid test είναι μέσο ατομικής προστασίας και είναι υποχρέωση του εργοδότη να τα εξασφαλίζει για τους εργαζόμενους.

Αυτοί οι απαράδεκτοι διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους συνεχίζονται παντού. Με τη νέα ΚΥΑ απαγορεύεται στους ανεμβολίαστους η δια ζώσης ψηφοφορία στα συνδικαλιστικά όργανα. Ήδη στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ το Νοέμβριο οι πρόθυμοι στην ΕΣΗΕΑ (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ), αποφάσισαν να το εφαρμόσουν, όπως επίσης να εφαρμόσουν και το νόμο Χατζηδάκη προχωρώντας σε ηλεκτρονική ψηφοφορία. Αυτή η πολιτική δεν πρέπει να περάσει στην ΕΡΤ.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Τώρα είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ξαναζωντανέψουμε τα σωματεία. Ακόμα και οι «πρόθυμοι» της ΕΡΤ πήραν χαμπάρι ότι η διοίκηση τους κοροϊδεύει και δεν έχει καμιά διάθεση να υπογράψει ΣΣΕ. Μόνο οι κινητοποιήσεις των σωματείων μας, με τη συμμετοχή όλων μας μπορεί να οδηγήσει αποτελεσματικά στις διεκδικήσεις μας. Μόνο έτσι μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο στον οποίο μας οδηγεί η κυβέρνηση. Τρανό παράδειγμα οι εργαζόμενοι της e-food που αντιτάχθηκαν απέναντι σε μια πολυεθνική και κέρδισαν. Μπορούμε πολύ καλύτερα απέναντι στη διοίκηση της ΕΡΤ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ήρθε η ώρα να ξαναβρεθούμε με όσους πραγματικά μας στήριξαν στα δύσκολα και είμαστε κι εμείς κοντά τους στους αγώνες. Μαζί με τους Υγειονομικούς, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και όλους τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους, μπορούμε να τους νικήσουμε και να τους ανατρέψουμε.

 

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

  


Αγία Παρασκευή  20/10/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μετά από διεξοδική συζήτηση για το θέμα των εκλογών στον ΕΔΟΕΑΠ, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των εργαζομένων της ΕΡΤ στην εκλογική διαδικασία. Ο ΕΔΟΕΑΠ μας αφορά όλους καθώς η ένταξή μας στον εν λόγω Οργανισμό καθορίζει  την επικουρική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.

Ως Ομοσπονδία όμως, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι:

1. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, μια διαδικασία η οποία προβλέπεται μεν από τον αντι-εργατικό νόμο Χατζηδάκη αλλά δεν παύει δε, να αντιβαίνει και να θέτει το εκλογικό δικαίωμα των μελών στην βάσανο μιας αντιδημοκρατικής και επιτρέψτε μας την έκφραση, αδιαφανούς διαδικασίας.

Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αποτελούν casus belli για κάθε εργαζόμενο, αφού υπονομεύουν την ζωντανή συμμετοχική δράση, υποθάλπουν λογικές ανάθεσης, απαξιώνουν την δημοκρατική διεκδίκηση αιτημάτων, αποτελούν τροχοπέδη στην συνδικαλιστική δράση και δεν συνάδουν με την δημοκρατία. Επίσης, και η επιστολική ψήφος κατά την γνώμη μας δεν θα πρέπει να αποτελεί προτιμητέα συνθήκη, παρά μόνο σε εκείνες τις περιπτώσεις που για εξαιρετικούς λόγους καθίσταται αδύνατη η δια ζώσης ψηφοφορία.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί την Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να διαφυλάξει την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, να μην νομιμοποιήσει τις αντιδημοκρατικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη, μεριμνώντας για την εγκατάσταση και στελέχωση των απαραίτητων εκλογικών κέντρων σε όλη την επικράτεια, ειδικά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, διαφυλάττοντας το αδιάβλητο του εκλογικού δικαιώματος όπως αρμόζει στις Δημοκρατίες.

2. Παρ’ ότι η ένταξη της ΕΡΤ στον ΕΔΟΕΑΠ κρίνεται σε σημεία θετική από τους εργαζόμενους, εν τούτοις δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε και στρεβλώσεις του Οργανισμού. Κυρίαρχα θέματα, η ομηρία συναδέλφων που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν μπορούν να το ασκήσουν περιμένοντας την συμπλήρωση 5ετίας στον Οργανισμό, αλλά και η ταλαιπωρία συναδέλφων στην περιφέρεια και τις ανυποστήρικτες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Τέλος η ΠΟΣΠΕΡΤ προτρέπει τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να στηρίξουν κοινούς υποψήφιους στις εκλογές.

 

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΝΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Στηρίζουμε τους συναδέλφους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγία Παρασκευή  19/10/2021

Στηρίζουμε τους συναδέλφους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία που απεργούν στις 21 Οκτώβρη για μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων στα νοσοκομεία και ενάντια στις αναστολές εργασίας που επιβάλει η κυβέρνηση σε όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει τις επιθέσεις της στους ανθρώπους που κυριολεκτικά παλεύουν για τη ζωή μας, με απολύσεις και αναστολές.  Ξηλώνει το δημόσιο σύστημα υγείας προκειμένου να το παραδώσει στους ιδιώτες.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ενώνει τη φωνή της με τους απεργούς εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία για μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ακύρωση των αναστολών εργασίας. Για μια πραγματικά Δημόσια Υγεία που θα μπορεί να περιθάλψει όσους το χρειάζονται, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε ανασφάλιστοι, είτε μετανάστες.

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Αγία Παρασκευή   18/10/2021

Στην αρχή ήταν η άλλοτε κραταιή και ενιαία ΔΕΗ που στήθηκε μεταπολεμικά  και κατάφερε να εξηλεκτρίσει, εκπολιτίζοντας και εκσυγχρονίζοντας, απ’ άκρο σε άκρο ολόκληρη την χώρα. Ήταν τότε που το ηλεκτρικό ρεύμα κατοχυρωνόταν στις λαϊκές συνειδήσεις ως κοινωνικό αγαθό, απρόσκοπτα διαθέσιμο σε όλους ανεξαιρέτως.

Μέχρι που με την μετατροπή της σε ΑΕ και την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το κοινωνικό αγαθό μετατράπηκε σε εμπόρευμα, ενώ το κομμάτιασμα της άλλοτε ενιαίας δημόσιας επιχείρησης σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ, άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση. Τα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και το αναπτυξιακό δεκαετές πρόγραμμα της ΔΕΗ, αντικαταστάθηκε από τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια των business plan, των outsourcing, και το βασίλειο της πελατοκεντρικής εργολαβίας άκμασε σε βάρος της ΔΕΗ, των εργαζομένων και των πολιτών.

 Στην εποχή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, πάντα για χάρη της ανταγωνιστικότητας και κατ’ εντολή των δανειστών, η πάλαι ποτέ ιδιωτικοποίηση μετατράπηκε σε πραγματική εκποίηση, ξεπούλημα των φιλέτων (ας είναι καλά το ΤΑΙΠΕΔ) και λεηλασίας της παραγωγής της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεπής στην συνέχεια της πολιτικής του γενικού ξεπουλήματος και της περαιτέρω εκποίησης, καμώνεται πως με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΗΕ – δόθηκε το 49% στo άσχετο με την διανομή ενέργειας αυστραλιανό κερδοσκοπικό κεφάλαιο Macquarie - και την διά της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου κατάργηση του Δημοσίου από την ΔΕΗ, επενδύει στην «πράσινη ανάπτυξη» ενισχύει την ανταγωνιστικότητα εκσυγχρονίζοντας την ελληνική οικονομία.

Στην πραγματικότητα, με το ηλεκτρικό ρεύμα ως χρηματιστηριακό εμπόρευμα, την κερδοσκοπία με τις επιδοτούμενες ΑΠΕ, την διαχείριση του χρηματιστηρίου ενέργειας και ρύπων, τα καπέλα στα δικαιώματα εκπομπών CO2, η παραγωγή και η τιμολόγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα δίδεται βορά στην χρηματιστική κερδοσκοπία, στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται ενώ οι πολίτες και οι οικογένειές τους παρακολουθούν τον υπερπολλαπλασιασμό των τιμών στην ενέργεια να απειλεί ακόμα και την επιβίωσή τους.

Είναι καθ’ όλα βέβαιο ότι οι πολιτικές αυτές οδηγούν σε απολύσεις, μετασχηματισμό των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα προς το χειρότερο και το κυριότερο σε εποχές ενεργειακής ένδειας την μεγαλύτερη μερίδα της πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης – εκποίησης της ΔΕΗ και της μετατροπής του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος σε χρηματιστηριακό είδος κυβείας για κερδοσκοπία.

Η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει δημόσια, ενιαία και ενεργειακά ανεξάρτητη, με γενναία δημόσια επένδυση στην καινοτομία και την παραγωγή, στρατηγικό σχεδιασμό για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, θωρακισμένη από την επίθεση των επενδυτικών καρτέλ της ενέργειας και της  χρηματιστικής κερδοσκοπίας. Με αύξηση του έμψυχου δυναμικού της, ανελαστικές και μόνιμες σχέσεις εργασίας, χωρίς διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων, εργασιακή και μισθολογική ανασφάλεια.

 

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΤΗΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΔΕΗ

 

 

 

Επισυνάπτονται ενημερωτικά:

 

1.Αρθρο του εκπρόσωπου εργαζομένων μέλους στο ΔΣ της ΔΕΗ Α.Ε. Νίκου Φωτόπουλου.

 

2. Άρθρο του Γραμματέα του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ-ΚΗΕ Γιώργου Γεωργή



Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

Αγία Παρασκευή, 13/10/2021

 

 

 

Φτωχότερη η οικογένεια της ΕΡΤ από σήμερα 13 Οκτωβρίου 2021. Η πληροφορία για την απώλεια της εκλεκτής συναδέλφου Ζέτας Καραγιάννη μας γεμίζει θλίψη και νοσταλγία. Η Ζέτα Καραγιάννη,  τίμησε με τον ιδιαίτερο τρόπο της την ελληνική δημοσιογραφία και τον πολιτισμό, μέσα από τα ΜΜΕ στα οποία εργάστηκε και ειδικά την ΕΡΤ, όπου από το 2002 συντέλεσε στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας ελληνικής ραδιοφωνίας.

 

Την διετία 2013-2015 η Ζέτα Καραγιάννη δεν αποστάτησε της αποστολής και της κοινωνικής ευθύνης του λειτουργήματός της, παλεύοντας από το μετερίζι της ΕRTOPEN ενάντια στο  κλείσιμο της ΕΡΤ, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα της υπέρ της Δημοκρατίας και της επαναλειτουργίας της Εταιρείας.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Καλό ταξίδι Ζέτα.