Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Επιβράβευση στην αναξιοκρατία.



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  28/02/2022

Αποτελεί πρόκληση η Απόφαση με Α.Π. 4597/17-02-2022 (πρακτικό 288/16-02-22) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ με την οποία εξουσιοδοτείται ο Διευθύνων Σύμβουλος ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση ΚΥΑ για την αύξηση των αποδοχών των στελεχών που σχεδιάζουν, διευθύνουν και  ασκούν διοίκηση, σύμφωνα με το Νόμο Λιβάνιου.

Η Διοίκηση που είναι η μόνη υπεύθυνη για την αρνητική κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους εργαζόμενους για την ΣΣΕ.

·         Που μετατρέπει την ΕΡΤ στον παράδεισο της εκμετάλλευσης με την τακτική του outsourcing κρατώντας την παράλληλα στην πλήρη αναξιοπιστία.

·         Που μεθοδικά και αποτελεσματικά συρρικνώνει με τον κανόνα των μηδενικών προσλήψεων ικανού και αναγκαίου προσωπικού το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας αποδυναμώνοντας τις δομές της.

·         Που νοιάζεται μόνο για την εξασφάλιση των δικών της παχυλών απολαβών, ουσιαστικά για το περαιτέρω προκλητικό άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους περιούσιους και εκλεκτούς της κυβέρνησης και τους πληβείους εργαζόμενους στην παραγωγή.

 

Την ίδια στιγμή που ούτε καν ιδρώνει το αφτί τους για τα υπέρογκα κόστη λόγω αύξησης της τιμής των καυσίμων που επωμίζονται οι συνάδελφοι για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους και χρηματοδοτούν το έργο της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, που στις επίκαιρες αποστολές, στις δύσκολες εμπόλεμες συνθήκες, ζητούν αποδείξεις αγοράς για τα κράνη, τα γιλέκα και τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή που η αν-«αποτελεσματικότητα» στην άσκηση υπεύθυνης διοίκησης κατάφερε να θέτει επανειλημμένα εκτός λειτουργίας το streaming server μετάδοσης προγραμμάτων τηλεόρασης και ραδιοφώνου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αποκορύφωμα; Η ασύγχρονη με την ανάγκη της επικαιρότητας απόφαση συντήρησής του και μη μετάδοσης, επάνω στις πρώτες επίμαχες ώρες έναρξης, της παγκοσμίου και άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά που κατά καιρούς η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει, αλλά και για την τελευταία απαράδεκτη Απόφαση να κλείσει το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων στην Αυλίδα, φαίνεται πως έφτασε η ώρα της υλικής - χρηματικής επιβράβευσης της Διοίκησης και των Διευθυντικών στελεχών της, ώστε να συμβαδίζουν με τα Golden Boys του ΕΦΚΑ.  

Τι κι αν άγονται και φέρονται, όταν με την ανάκληση της απόφασης παύσης λειτουργίας των κεραιοσυστημάτων Μεσαίων Κυμάτων στην Κομοτηνή, αναγνωρίζουν  τις λαθεμένες και επικίνδυνες υπηρεσίες τους, αποδεικνύοντας την ανυπαρξία στον στρατηγικό σχεδιασμό;

Οι καλοί υπηρέτες και εντολοδόχοι της κυβέρνησης προχωρούν ακάθεκτοι στην προκλητική και ανήθικη ικανοποίηση  αποκλειστικά των αναγκών τους.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ επιφυλάσσεται και θα επανέλθει με νέα στοιχεία που εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις τακτικές της Διοίκησης. 

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΟΝΟΜΕΛΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

 

                                                                                                                  Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2022                                                                                      

 Αρ. Πρωτ:  3164

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό με έμφαση από το 2010 και έπειτα, το γεγονός ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούν με πρόσχημα την τεχνολογία πρακτικές που οδηγούν σταδιακά και υποδόρια είτε στην κατάργηση ειδικοτήτων είτε στον περιορισμό θέσεων εργασίας ή και στα δύο ταυτόχρονα.

 

Και ενώ η μεταβολή της ειδικότητας δεν είναι απαραίτητα πάντα κάτι αρνητικό, δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να δούμε ότι αυτές οι πρακτικές βρήκαν εφαρμογή στην κατάργηση ολόκληρων τμημάτων με απόλυση των μελών τους. Όπως για παράδειγμα του τμήματος των τεχνικών ραδιοζεύξεων, ή στην κατάργηση ειδικοτήτων όπως αυτή του ηχολήπτη εξωτερικών συνεργείων που οδήγησαν σε απολύσεις και μετατροπή των των συνεργείων σε μονομελή, ή την κατά περίπτωση κατάργηση του σκηνοθέτη, του φωτιστή, του ηχολήπτη, του παραγωγού σε πιο απαιτητικά γυρίσματα, όπως είναι αυτά που γίνονται εκτός σταθμού, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών.

 

Ούτε χρειάζεται ιδιαίτερη παρατήρηση για να καταλάβουμε τόσο εμείς ως τεχνικοί και ειδικοί του χώρου, όσο και οι τηλεθεατές ως μη ειδικοί ότι αρκετά ρεπορτάζ και απ’ ευθείας συνδέσεις συναδέλφων δημοσιογράφων, κάτω από την άμεση ή έμμεση πίεση της εργοδοσίας, γίνονται με ένα κινητό και ένα σελφοκόνταρο, καταργώντας επί της ουσίας τουλάχιστον τρεις θέσεις εργασίας τεχνικών και υποβαθμίζοντας δραματικά την ποιότητα και αρτιότητα των συνδέσεων και εν γένει του τηλεοπτικού προϊόντος του οποίου η ποιότητα βάσει άδειας πρέπει να διασφαλίζεται υψηλή.

 

Αρκετά πρόσφατα δε, παρατηρούνται φαινόμενα όπως: πολυήμερη αποστολή μονομελούς συνεργείου, σε χώρα του εξωτερικού η οποία πλέον έχει χαρακτηριστεί εμπόλεμη ζώνη, το οποίο καλύπτει από το πρωί έως αργά το βράδυ ρεπορτάζ και απ’ ευθείας συνδέσεις για δύο τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Ένας άνθρωπος, για δύο δημοσιογράφους για δύο κανάλια σε ρόλο οπερατέρ, ηχολήπτη και τεχνικού απ’ ευθείας συνδέσεων σε μία επικίνδυνη περιοχή.

 

Επί πλέον εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία πρακτική, μορφή της οποίας ήδη έχει βγει στον αέρα, η οποία με την βοήθεια αυτοματισμού, την παρέμβαση ενός δημοσιογράφου στο κοντρόλ ειδήσεων, ενός μόνο τεχνικού στη ροή προγράμματος και ενός παρουσιαστή που μπορεί να βρίσκεται είτε στο κοντρόλ είτε οπουδήποτε αλλού ακόμα και σπίτι του, δίνει τη δυνατότητα και εν τέλει κάνει πράξη την εκπομπή δελτίου ειδήσεων έστω και “έκτακτου” απουσία ολόκληρης βάρδιας κοντρόλ δέκα και πλέον σχετιζόμενων ειδικοτήτων τεχνικών και τουλάχιστον ακόμα δύο θέσεων δημοσιογράφων.

 

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι οτιδήποτε παράγεται με αυτόν τον τρόπο και δεν καλύπτει τη θεμιτή ανάγκη για άμεση ενημέρωση του κοινού ενός έκτακτου γεγονότος που συμβαίνει σε ώρα απουσίας της βάρδιας τεχνικών και δημοσιογράφων, δεν είναι τίποτε άλλο από περιορισμός του κόστους λειτουργίας σε βάρος των εργαζομένων και προπομπός για κατάργηση θέσεων εργασίας και ειδικοτήτων.

 

Είναι προφανές ότι τόσο η εισαγωγή νέων τεχνολογιών όσο και η συνεχής ανανέωσή τους επιφέρουν αλλαγές στην οργάνωση της εργασίας. Και ενώ ως επιτεύγματα της ίδιας της εργατικής τάξης μπορούν να λύσουν προβλήματα στην παραγωγή, να διευκολύνουν τις διαδικασίες, να βελτιώσουν την ποιότητα και το πλήθος των παραγόμενων προϊόντων και να συντμήσουν τον χρόνο εργασίας προς όφελος των εργαζομένων, εντούτοις γίνονται στα χέρια των εργοδοτών μέσο για κατάργηση θέσεων εργασίας ή μέσο για δημιουργία ενός τύπου «εργαζόμενου πολυεργαλείου» με αποσπασματική επιδερμική κατάρτιση, τις περισσότερες φορές χωρίς ούτε αυτή, που να μπορεί τσάτρα - πάτρα ν’ ανταποκριθεί σε διαφορετικούς τύπους καθηκόντων με όλο και χαμηλότερες αμοιβές με όλο και περισσότερη ένταση εργασίας.

 

Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και το μόνιμο αίτημά τους στον ΟΜΕΔ με το οποίο ζητάνε ν’ αναγνωρίζονται μόνο οι εξής πέντε ειδικότητες τεχνικών στην τηλεόραση: «τεχνικός λήψης και επεξεργασίας ήχου και εικόνας», «ηλεκτρολόγος», «κομμωτής / μακιγιέρ», «παραγωγός» και «σκηνοθέτης». 

 

Εμείς, ως σωματείο τεχνικών στην tv, δεν μένουμε μόνο στο να καταγγείλουμε τις συγκεκριμένες πρακτικές καλώντας τις εργοδοσίες να τις σταματήσουν εδώ και τώρα, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση συστράτευσης σε αυτή την κατεύθυνση σε όλες τις οργανώσεις του κλάδου, αλλά παράλληλα επεξεργαζόμαστε όλα τα νέα στοιχεία ώστε να τα κάνουμε αιτήματα μιας νέας συλλογικής σύμβασης που θα ανταποκρίνεται στις εξελίξεις της τεχνολογίας όπου χρειάζεται, θα επιχειρεί να διασφαλίσει το τι μπορεί και τι όχι να κάνει ένας εργοδότης στην τηλεόραση με το τεχνικό προσωπικό και πρωτίστως να στέκεται στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας.

 

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και συναδέλφους να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους συμβάλλοντας σ’ αυτή την προσπάθεια συμμετέχοντας στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει σύντομα.

 

 

 

 

 

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


                       

 

                           Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

                  Γιώργος Σκεπετζάκης                                                        Κώστας Πολύζο

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη στην Ομόνοια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  23/02/2022

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι, εργαζόμενες και εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας και κλάδου, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέες και νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι, συνταξιούχοι.

Όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη στην Ομόνοια

Η   κοινωνική   και   οικονομική   κατάσταση   στην   χώρα   μας   έχει   μετατραπεί   με   όρους ακήρυχτου πολέμου  σε ένα πραγματικό πογκρόμ ενάντια σε κάθε έννοια δικαίου, σε μια πρωτοφανή   επίθεση   στα   θεμελιώδη   κι   αναπολλοτρίωτα   ατομικά   και   συλλογικά δικαιώματα, στην ίδια την έννοια της εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, στην κατάλυση     συνταγματικών   ελευθεριών,   της   αξίας   του   ανθρώπου,   της   ελευθερίας   του συνέρχεσθαι,  του  συνδικαλίζεσθαι,   σε   ότι   με   αίμα,   κόπο   και   θυσίες   μπόρεσε   να κατοχυρώσει  ο   εργαζόμενος   λαός,   ο   απλός  πολίτης     προκειμένου   να   οικοδομήσει   ένα καλύτερο παρόν και υποσχόμενο μέλλον για τον ίδιο και τις επόμενες γενιές των παιδιών του.

Η υπερδεκαετία των μνημονίων,  η υγειονομική κρίση  και τώρα ο υπερπληθωρισμός, οι υπέρογκες ανατιμήσεις, η ακρίβεια αλλά και τα σχέδια πολέμου που εμπλέκουν και την πατρίδα μας   στο  ευρύτερο ασταθές διεθνές  πλαίσιο, έχουν   δημιουργήσει ένα  αφόρητο περιβάλλον όπου η ίδια η ζωή μας έχει μετατραπεί σε μία άνιση μάχη με Θεούς και δαίμονες για την επιβίωση, όπου κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί, πολύ περισσότερο να θωρακίσει με όρους δημοκρατίας, πρόνοιας, εργασιακής ασφάλειας και ομαλότητας την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των πολιτών.

Η   διαχρονική   και   επίμονη   διάλυση   του   δημόσιου   συστήματος   υγείας,   με   τελευταίο   το ανάλγητο   χτύπημα   του   ρεβανσιστικού   εκτοπισμού   και   τις   αναστολές   εργασίας   των πολύτιμων   εργαζόμενων   υγειονομικών   χωρίς   καμία   επιστημονική   τεκμηρίωση,   τα διοικητικά   πρόστιμα   στους  απόμαχους   της   δουλειάς,   οι   επικίνδυνοι   για   την   υγεία   και ατελέσφοροι περιορισμοί πρόσβασης   και κίνησης, η αδιαφορία για  την εξόντωση  όσων έχουν την ατυχία να χρειαστούν υγειονομική περίθαλψη, η διάλυση της δημόσιας Παιδείας και   των   πανεπιστημίων,   οι   απολύσεις   και   η   υπερδιόγκωση   της   ανεργίας,   οι   αφόρητες υπερφορολογήσεις   στις   ζωτικές   ανάγκες   ενέργειας,   και   αναγκαίων   ειδών   διατροφής, η εκποίηση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και η ζούγκλα στους χώρους δουλειάς σύμφωνα με τις εντολές που υπαγορεύονται από «αλληλέγγυους υπερεθνικούς Θεσμούς» και ευαγή τραπεζικά και επενδυτικά ιδρύματα, η διάλυση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας το ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ, Υπερταμείου στρατηγικών υλικών και άυλων αγαθών που συνθέτουν τον σκληρό πυρήνα ανεξαρτησίας της  χώρας  και  των   λαϊκών  αναγκών  των  εργαζομένων,  δεν  μπορούν   να   συνθέτουν  μια μοιρολατρική και παθητική στάση από την πλευρά μας.

Αντίθετα πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα της διεκδίκησης και των αιτημάτων της λαϊκής πλειοψηφίας.

Λέμε ως εδώ και μη παρέκει

Καλούμε το Σάββατο 26/2/2022  όλες και όλους στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται από Πρωτοβάθμια Σωματεία Εργαζομένων, Ομοσπονδίες, Συλλογικότητες και Φορείς στο κέντρο της Αθήνας για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το ξήλωμα των ανάλγητων πολιτικών, τις ίδιες τις ζωές μας.

Προσυγκέντρωση Ομόνοια στις 11:30

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΒΡΑΧΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

   

Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

Μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ-WFTU)

Αγ. Φιλοθέης 5β,  105 56 Aθήνα

Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786   Fax  210 3802 864

Site: https://pamehellas.grE-mail:pame@pamehellas.grTwitter: https://twitter.com/PAMEhellas

      

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΒΡΑΧΕΩΝ ΑΥΛΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

 

Με πρωτοβουλία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εργαζόμενους του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας (ΚΕΒΑ) της ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία ότι 1½ χρόνο μετά η κυβέρνηση επαναφέρει το κλείσιμο των Βραχέων και τους γνωστοποίησαν εγγράφως, για την απόφαση του Δ.Σ της ΕΡΤ (20-12-2021), να σταματήσει την εκπομπή από τα Βραχέα στις 31-03-2022.

Στην ίδια απόφαση του Δ.Σ της ΕΡΤ  επισημαίνεται «να ενημερωθούν άμεσα τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας για την πρόθεση της ΕΡΤ, ώστε να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τη συνέχιση της λειτουργίας των Βραχέων, καθώς και την απόκτηση της κυριότητας και της λειτουργίας των Βραχέων με δική τους ευθύνη».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, το Δ.Σ της ΕΡΤ, με αυτή την απόφαση για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων στην Αυλίδα, καταργούν την «Φωνή της Ελλάδας», που εκπέμπει από τα βραχέα και απευθύνεται στα 14 εκατ. Έλληνες ομογενείς σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κά, τους χιλιάδες ναυτεργάτες στα ποντοπόρα καράβια και τους οδηγούς φορτηγών, που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

            Διαχρονική είναι η απαξίωση των υποδομών στα Βραχέα από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχοντας ως κριτήριο το «κόστος» δεν προχώρησαν σε εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, που αποτελούν   στρατηγικής σημασίας σε συνθήκες γεωπολιτικών κρίσεων με την χώρα μας να βρίσκεται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

            Η συχνότητα των Βραχέων δεν μπορεί να παρεμποδιστεί, όπως μπορεί να συμβεί με το διαδίκτυο (internet) ή την δορυφορική μετάδοση.

            Όπως έχουν αναφέρει για αυτό το σε σχετική καταγγελία τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, «η σύγχρονη τεχνολογία (internet) δεν φτάνει στον Έλληνα ποντοπόρο ναυτικό γιατί απαιτείται να πληρώσει ακριβά για να έχει πρόσβαση. Μια κάρτα ιντερνέτ έχει 35 δολάρια για μικρό όγκο δεδομένων. Οι Έλληνες ναυτεργάτες θέλουν τις εκπομπές στα βραχέα, για να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε ενημέρωση και ψυχαγωγία όπως μουσικές εκπομπές,  αθλητικά κλπ».

            Παρότι στις 12 Αυγούστου 2020 είχαμε επισημάνει ότι αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται προς όφελος των τεχνικών αναγκών της ΕΡΤ τα 1.100 στρέμματα, που βρίσκονται εγκατεστημένοι οι τρείς πομποί και τα κατάλληλα κεραιοσυστήματα, αλλά έχει δοθεί μέρος της έκτασης για αγροτικές καλλιέργειες σε μεγαλοτσιφλικά της Θήβας και χωρίς κανένα μέτρο φύλαξης της εγκατάστασης, ενημερωθήκαμε για τις κλοπές σε αποθήκες (containers), που έχουν γίνει  σε υλικά πομπών και ανταλλακτικά κεραιών, αξίας πάνω από 8 εκατ. ευρώ!!!

            Οι ευθύνες είναι τεράστιες της κυβέρνησης της ΝΔ, του Υπουργείου Επικρατείας, της Διοίκησης της ΕΡΤ, για τις εξελίξεις του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας (ΚΕΒΑ) της ΕΡΤ και ζητάμε την άμεση ενημέρωση μας από τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ.Ζούλα.

            Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τα σωματεία, να καταγγείλουν το κλείσιμο του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων στην Αυλίδα και να εκφράσουν την αλληλεγγύη  στους εργαζόμενους του.

Αθήνα 16 Φλεβάρη 2022

 

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΡΟΥΤΣΟΣ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  18/02/2022

 

 

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΕΡΟΥΤΣΟΣ

 

Ο συνάδελφος μουσικός παραγωγός – δημοσιογράφος Γιώργος Νερούτσος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου σε ηλικία 66 ετών.

 

Εργαζόταν στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στη Φωνή της Ελλάδας στο Δεύτερο Πρόγραμμα καθώς και στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο Γιώργος Νερούτσος προσέφερε τις υπηρεσίες του με επαγγελματισμό τόσο με τις μουσικές όσο και με τις ενημερωτικές εκπομπές του, από το 1985.

 

Οι συνάδελφοι και συνεργάτες του, θα τον θυμούνται πάντα ως έναν ευγενικό και αγαπητό συνάδελφο.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Ανακοίνωση στήριξης για Χρήστο Αβραμίδη.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγ. Παρασκευή 27/01/2022

                Η προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης από την κυβέρνηση, δεν σταματά μόνο στην λίστα Πέτσα, ή τις διώξεις γνωστών δημοσιογράφων (Βαξεβάνης, Παπαδάκου, Γιαννόπουλος, κ.α.), αλλά και δεξιών ακόμα εφημερίδων (Δημοκρατία).  

                Συνεχίζεται και στον "δρόμο", όπου το έργο του εκφοβισμού έχουν αναλάβει οι δυνάμεις καταστολής. Αυτή την φορά η στοχοποίηση αφορά τον  δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη, όταν αυτός κάλυπτε δημοσιογραφικά την πορεία αντιεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων στο κτίριο του τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ 

και του εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

               Όπως αναφέρει ο ίδιος, αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες των συναδέλφων του, παρά το γεγονός ότι έδειξε στους αστυνομικούς τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, υπεβλήθη σε έλεγχο στοιχείων επειδή τραβούσε σε βίντεο τους αυθαίρετους αστυνομικούς ελέγχους.

               Αφού τον εξανάγκασαν να σταματήσει την δουλειά του, μια ομάδα των ΜΑΤ τον περικύκλωσε. Κάποιοι από αυτούς τον έβριζαν, ενώ ένας αστυνομικός τον χτύπησε. Με την παρέμβαση των συναδέλφων του που βρίσκονταν εκεί κατάφερε να ξεφύγει από τον αστυνομικό κλοιό. Είναι φανερό ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει στοχοποιηθεί από την Ασφάλεια αφού το επιβεβαίωσαν εκείνη την στιγμή λέγοντας ότι είναι "ο γνωστός Αβραμίδης".

              Ενώνουμε την φωνή μας μαζί του και καταγγέλλουμε την παρεμπόδιση, για ακόμα μια φορά, δημοσιογράφου από άνδρες της Ασφάλειας να κάνει την δουλειά του. 

             Οι δημοσιογραφικές ενώσεις οφείλουν να τοποθετηθούν και να καταγγείλουν την αστυνομική βία και αυθαιρεσία εναντίον δημοσιογράφων. Παράλληλα οφείλει ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη   να καταδικάσει το γεγονός και το περιστατικό να διερευνηθεί σε βάθος.

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

ΜΑΥΡΟ ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την εντολοδόχο και διορισμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ διοίκηση της ΕΡΤ, που επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και ρεβανσισμού προχωρώντας με μια αιφνιδιαστική απόφαση αφ’ ενός να διακόψει τη λειτουργία του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας και αφ’ ετέρου να προχωρήσει στην αποξήλωση των κεραιών στα Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων ΑΜ (Μέγαρα, Ρόδος, Χανιά, Κομοτηνή, Μάλγαρα κ.ά.). 

Το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων, το οποίο είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, επιτελεί κρίσιμο ρόλο στην εξυπηρέτηση του συνταγματικού σκοπού της ΕΡΤ και τη μετάδοση του ραδιοφωνικού της προγράμματος σε όλο τον κόσμο, το οποίο η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι κρατήσαμε ανοικτό κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στο «πραξικόπημα του μαύρου», διασφαλίζοντας τόσο τη μετάδοση του προγράμματος όσο και τον εξοπλισμό της ΕΡΤ που αποτελεί δημόσια περιουσία του Ελληνικού Λαού. 

Μεγάλη εντύπωση και ανησυχία για τα ζητήματα ασφάλειας της χώρας, προκαλεί η ενημέρωση της Διοίκησης με την μορφή ερώτησης (!) προς τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών νααποφασίσουν τα ίδια, εάν επιθυμούν την συνέχιση της λειτουργίας των Βραχέων με δική τους ευθύνη, την στιγμή που μια σειρά γειτονικές χώρες κοινού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν ιδιαίτερα τις ανάλογες δομές. 

Συγκεκριμένα, από το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας εκπέμπει, μεταξύ άλλων, «η Φωνή τηςΕλλάδας» που αποτελεί ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό διεθνούς εμβέλειας και απευθύνεται στα 14 εκατομμύρια Ελλήνων ομογενών σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κ.α., σε φοιτητές πουσπουδάζουν στο εξωτερικό καθώς και σε πλήθος Ελλήνων εργαζομένων εκτός συνόρων, όπως ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία και οδηγών φορτηγών που ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη. 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων και της «Φωνής της Ελλάδας» στη διατήρηση δεσμών του απόδημου ελληνισμού με την πατρίδα, είχε διαχρονικά τονίσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης τωνεγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων στηλιτεύοντας την διαρκή εγκατάλειψη καιυπονόμευση της λειτουργίας του τόσο από την Διοίκηση της ΕΡΤ όσο και από την Πολιτεία. 

Παρά τις διαρκείς παρεμβάσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ, η Διοίκηση της ΕΡΤ οδήγησε στοχευμένα το Κέντρο Εκπομπής σε μαρασμό και υπολειτουργία, υποστελεχωμένο και με λιγοστό προσωπικό, παραδίδοντάς το βορά στα χέρια διαφόρων επιτήδειων ιδιωτών, αδιαφορώντας ακόμη και γιατην ασφάλεια του προσωπικού καθώς και για τον μεγάλης αξίας εξοπλισμό της εταιρείας. 

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πρόσφατα η Διοίκηση δεν είχε καν μεριμνήσει για τη φύλαξη του χώρου με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρές καταγγελίες για κλοπές στο χώρο από τρίτα πρόσωπα και μόνο κατόπιν των ενεργειών της ΠΟΣΠΕΡΤ τοποθετήθηκε στο χώρο ένας φύλακας.
Με σειρά εγγράφων είχαμε καλέσει τη Διοίκηση να ενεργήσει άμεσα, λαμβάνοντας όλα τααπαιτούμενα μέτρα προστασίας και να προβεί στις δέουσες νομικές ενέργειες, ούτως ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στο Κέντρο Εκπομπής Αυλίδας και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και η περιουσία της ΕΡΤ τονίζοντας την ανάγκη για αξιοποίησητου Κέντρου Εκπομπής Αυλίδας. 

Σε συνέχεια των ανωτέρω πολύ σημαντικών καταγγελιών μας, η διορισμένη Διοίκηση της ΕΡΤ όχι μόνο δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες για την αναβάθμιση του Κέντρου (επιτακτικές προμήθειες ανταλλακτικών), αλλά αντίθετα, πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της και υποτελής στις έξωθεν και έσωθεν εντολές για απαξίωση της δημόσιας περιουσίας και σταδιακή εκποίηση και εκχώρηση των δημοσίων δομών σε ιδιώτες, προχώρησε στην απαράδεκτη απόφασηγια παύση της λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής· μία πρακτική φίμωσης, γνωστή από τα «παλιά», όπως αυτή που είχε χρησιμοποιήσει και τον Ιούνιο του 2013 όταν έριξε μαύρο στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ. 

Η εν λόγω απόφαση της ΕΡΤ να κλείσει ξαφνικά το Κέντρο Εκπομπής Αυλίδας και να αποξηλώσειτα συστήματα ιστών και κεραιών των Μεσαίων συχνοτήτων, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τιςδιαρκείς καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ ότι η σταδιακή και χρόνια υποβάθμισή τους απέβλεπε καιείχε ως μόνο στόχο το κλείσιμο και την παύση λειτουργίας τους, όπως είχαμε τονίσει. 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σαν κύριος εκφραστής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων της ΕΡΤ παραμένοντας αταλάντευτα πιστή στην αποστολή και τους καταστατικούς σκοπούς της θα διασφαλίσει, όπως πάντα, τη δημόσια περιουσία της ΕΡΤ και τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθεροφωνίας και της Ενημέρωσης ενάντια και σε αυτό το νέο «πραξικόπημα του μαύρου», ενάντια στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της Διοίκησης της ΕΡΤ και όσων την στηρίζουν.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ 

Ο Πρόεδρος
Κούνης Δημήτριος 

Ο Γενικός Γραμματέας
Συμβουλόπουλος Θεμιστοκλής