Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Στηρίζουμε το συνάδελφο Θωμά Σίδερη

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  22/03/2022

 

                                                                 

Οι τα φαιά φορούντες και περί (δημοσιογραφικής) ηθικής λαλούντες

Παραφράζοντας  τον Καβαφικό λόγο  θα λέγαμε πως  “οι τα φαιά φορούντες και περί (δημοσιογραφικής) ηθικής λαλούντες”  έβαλαν αυτή τη φορά  στον στόχο τους  το συνάδελφο δημοσιογράφο  Θωμά Σίδερη.

Και πιθανόν  να είχαν  δίκιο εάν π.χ τον είχαν πιάσει  με τη «γίδα στην πλάτη», εάν  το όνομά του υπήρχε σε  κάποια από αυτές  τις  ύποπτες  λίστες  που τάραξαν κάμποσους «επώνυμους», ή αν είχε  την είδηση και την έκρυβε  κάτω από το μαξιλάρι του, όπως έκαναν  κάμποσοι  τάχα  «υπηρέτες της ενημέρωσης».

Τον στοχοποίησαν , τον απείλησαν  και τον λοιδόρησαν  διότι  όπως φαίνεται «δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις» και τόλμησε να παρουσιάσει  ακόμα μια εξαιρετική  δημοσιογραφική   δουλειά,  που αυτή τη φορά  αφορούσε  στο  περιβόητο νεοναζιστικό  ουκρανικό  τάγμα Αζόφ.

Τι σημασία  έχει για δαύτους  αν ο Θωμάς ο Σίδερης  έχει  τιμήσει  την ΕΡΤ και την ελληνική δημοσιογραφία  με τόσες  προσωπικές  διακρίσεις  για το  δημοσιογραφικό του έργο. Τι σημασία έχει για  τα  μιντιακά (και όχι μόνο)  «θυμιατά», αν  ο  κ. Σίδερης  ήταν  υποψήφιος για το βραβείο του  καλύτερου Ευρωπαίου δημοσιογράφου ( PRIX EUROPA 2018) ή αν  είχε τιμηθεί με το βραβείο Μπότση  την ίδια χρονιά. Αυτό που είχε και έχει σημασία  για  τους υβριστές  του, είναι να λειτουργεί η δημοσιογραφία  σαν  πλυντήριο  και ο  δημοσιογράφος  σαν  μοσχοσάπουνο.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ   συμπαραστεκόμαστε   στον  συνάδελφό μας  δημοσιογράφο  Θωμά  Σίδερη  αλλά και σε κάθε  δημοσιογράφο  που  έχει στοχοποιηθεί  ή προκείται να γίνει στόχος  αρνούμενος   να υπηρετήσει το ψέμα , την παραπληροφόρηση , τον μισανθρωπισμό, την προπαγάνδα  το ρατσισμό και το σκοτάδι.

Μπορεί , όπως  σωστά λέγεται,  στον πόλεμο η αλήθεια  να είναι  το πρώτο θύμα, όμως εμείς  θα είμαστε πάντα  αλληλέγγυοι  σε εκείνους  που  αρνούνται να την θάψουν.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Μαύρο στο Sputnik και το Russia Today

 

Αθήνα, 17  Μαρτίου 2022

                      Αρ. Πρωτ:  3169

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαύρο στο Sputnik και το Russia Today

32 εργαζόμενοι στο Sputnik Ελλάδας με απόφαση της κυβέρνησης πετάγονται στον δρόμο.
Έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της ανεργίας στη σκιά του πολέμου, με τον κίνδυνο να χάσουν ακόμα και αυτή την αποζημίωση απόλυσης ως «θύματα» ενός «περιστατικού ανωτέρας βίας», όπως προτείνει το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας. Αυτό σημαίνει την απαλλαγή της επιχείρησης από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων.
Η απόφαση της κυβέρνησης που με την εμπλοκή της στον πόλεμο συμμετέχοντας και στις κυρώσεις που κήρυξε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην Ρωσία, ήδη καταγράφει ως πρώτα «θύματα» εργαζόμενους στην χώρα μας που προστίθενται στις στρατιές των ανέργων. Η απόφασή της αυτή δεν στρέφεται στην πραγματικότητα κατά της καταδικαστέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά εντάσσεται στον «πόλεμο προπαγάνδας», που διεξάγεται απ’ όλες τις πλευρές που στόχο έχει τις λαϊκές συνειδήσεις προκειμένου να διαλέξουν στρατόπεδο, είτε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είτε τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο την Ρωσία.
Το γεγονός ότι όχι μόνο απολύθηκαν, αλλά βρέθηκαν στο δρόμο χωρίς αποζημίωση, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τον ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης, ενώ «φουσκώνει» περισσότερο την επιθετικότητα των εργοδοτών των ΜΜΕ σε βάρος όλων των εργαζομένων.
Η βάρβαρη και αποτρόπαια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι εικόνες φρίκης των βομβαρδισμένων πόλεων, των τρομαγμένων ανθρώπων που στριμώχνονται κατά χιλιάδες στις αποβάθρες της τελευταίας διαφυγής, το αίμα των σκοτωμένων δίπλα στο ποτήρι με το γάλα, είναι η τελική κτηνώδης πράξη του ίδιου άδικου συστήματος που στέλνει τους 32 συναδέλφους και συναδέλφισσες που εργάζονται στο Sputnik στο καναβάτσο της ανεργίας και της ανέχειας και πνίγει ακόμα περισσότερο όλους τους λαούς στην ακρίβεια.
Για αυτό λοιπόν η Ε.Τ.Ι.Τ.Α. και σύσσωμοι οι τεχνικοί της τηλεόρασης.
-  Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους 32 συναδέλφους του «Sputnik» και θα κάνουμε  ό,τι περνά από το χέρι μας για να δικαιωθούν.
-   Απαιτούμε εδώ και τώρα την προστασία όλων των δικαιωμάτων τους.
-  Καλούμε όλους τους συναδέλφους στα ΜΜΕ να σταθούν αλληλέγγυοι με τους απολυμένους και να κάνουν δική τους υπόθεση την διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους.
-  Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και όσα κόμματα την σιγοντάρουν να πάψουν κάθε εμπλοκή, κάθε συμμετοχή, στον πόλεμο για τα συμφέροντα των απανταχού πλουτοκρατών, που μοναδικά θύματα έχουν πάντα τους λαούς
-   Απαιτούμε από την κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια ανθρωπιστική αλληλεγγύη και να προσφέρει την ίδια προστασία και δικαιώματα σε όλους τους προσφυγές από όλους τους πολέμους, από όλες τις εμπόλεμες περιοχές που φτάνουν στην χώρα μας.

-   Είμαστε αποφασισμένοι  να πάρουμε στα χέρια μας την οργάνωση της πάλης για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στη δουλειά, για υπογραφή ΣΣΕ με ικανοποιητικές αμοιβές, για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, μη αποδεχόμενοι οποιαδήποτε θυσία στο όνομα του πολέμου.

ΟΧΙ ΣΤΟ «ΜΑΥΡΟ» ΣΕ SPUTNIK ΚΑΙ RT

ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ- ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                       

     Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Σκεπετζάκης                                                                        Κώστας Πολύζος       

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Έμπρακτη Βοήθεια και Αλληλεγγύη στους Εκτοπισμένους Υγειονομικούς

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  15/03/2022

Έμπρακτη Βοήθεια και Αλληλεγγύη στους Εκτοπισμένους Υγειονομικούς

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

«Οι χθεσινοί ήρωες που αγωνίστηκαν επί 18 μήνες μέσα στα νοσοκομεία -και που σήμερα κρίνονται απαραίτητοι παρά ποτέ- εκτοπίστηκαν από το Ε.Σ.Υ, έχασαν τις δουλειές τους και βρίσκονται σήμερα σε αναστολή χωρίς μισθό, χωρίς ασφάλιση, χωρίς έστω κάποιο επίδομα φτώχειας, αδυνατώντας να συντηρήσουν πλέον τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους! Έχουν καταδικαστεί να λιμοκτονούν, προκειμένου να εκβιαστούν περισσότερο. Ας μην τους αφήσουμε να λυγίσουν. Ας προσφέρουμε όλοι κάτι από το υστέρημά μας. Ας βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι σ’ αυτόν τον αγώνα».

Εάν εμείς που βιώσαμε την βαναυσότητα και εμμονικότητα του συστήματος το 2013 -  που έκλεισε την ΕΡΤ, που μας βάφτισε «ΙΕΡΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ» και «ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΥΣ», κομίζοντας μνημονιακά διαπιστευτήρια στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, καθιστώντας μονοπώλιο την DIGEA, κλείνοντας τα στοματά μας για αυτά που διεκδικούσαμε   -  δεν σταθούμε αλληλέγγυοι στους υγειονομικούς τότε ποιός θα το κάνει;

ΟΙ Υγειονομικοί είναι οι σημερινές Ιφιγένειες στον βωμό της διάλυσης του Ε.Σ.Υ, βιώνοντας την εκδικητική υστερία του αυταρχικότερου αντεργατικού καθεστώτος που έχει γνωρίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της ΕΡΤ, συμπάσχοντες στο ανεκδιήγητο δράμα και συμπαραστεκόμενοι στους εκτοπισμένους εργαζόμενους της υγείας, οργανώνουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη μας, καλώντας όλους τους συνάδελφους και συναδέλφισσες να προσφέρουμε από το υστέρημα μας είτε με οικονομική αρωγή, είτε με την συγκέντρωση απαραίτητων αγαθών σε τροφή ή άλλων καταναλωτικών ειδών πρώτης ανάγκης που θα τους βοηθήσουν να επιβιώσουν.

Στα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, από την Τετάρτη 16 Μαρτίου και μέχρι την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 καθημερινά από τις 10:00 έως τις 15:00, θα γίνεται δεκτή η συγκέντρωση της βοήθειας αλληλεγγύης προς τους συνάδελφους επαγγελματίες υγείας.

 

Ας καταθέσουμε την ανθρωπιά μας.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Η «αντικειμενική» ενημέρωση στο εκτελεστικό απόσπασμα

Αγ. Παρασκευή 09/03/2022 
 

Πολλαπλά είναι πλέον τα χτυπήματα απέναντι στην ελευθεροφωνία και την ελευθεροτυπία, απέναντι στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην πλουραλιστική ενημέρωση, την μόνη αναγκαία συνθήκη που θωρακίζει την αντικειμενικότητα.  

Πρόκειται αναμφίβολα για μια κατάσταση που άρχισε να εκτροχιάζεται από το 2010, όταν ο δρόμος των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων δεν επέτρεπε σε καμία εναλλακτική φωνή να αρθρώσει ισότιμα δημόσιο λόγο.  Συνεχίστηκε και ενισχύθηκε την εποχή της πανδημίας στα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά ΜΜΕ, με τον επιστημονισμό των «ειδικών» να μονοπωλούν την ενημέρωση, προσφέροντας παράλληλα νομιμοποίηση στα αντισυνταγματικά επιβαλλόμενα διχαστικά κυβερνητικά μέτρα. 

Σήμερα και με αφορμή το ξέσπασμα των πολεμικών επιχειρήσεων, λαμβάνει χώρα αναβαθμισμένη, νέα επίθεση υπερμονοπώλησης στην ενημέρωση, με αποκορύφωμα την μακαρθικού τύπου ευρωενωσιακή εντολή απαγόρευσης του  Russia Today και Sputnik, δηλαδή κάθε μη αρεστού και μη εναρμονισμένου με την κυρίαρχη προπαγάνδα, μέσου ενημέρωσης. Στην «δημοκρατική» ΕΕ, της πλήρους ελευθερίας έκφρασης των μελών της, εφαρμόζεται ένας ιδιότυπος ρατσιστικός αυταρχισμός, ικανός να αφαιρεί την δυνατότητα από τους πολίτες ν’ αποφασίζουν αυτοί για τις επιλογές τους, να κρίνουν οι ίδιοι ποιος παραπληροφορεί,  πότε και γιατί χρησιμοποιεί την προπαγάνδα των fake news για ίδιον όφελος.  

Αλλά και στην δήθεν απρόσκοπτης πρόσβασης, «πλουραλιστική και αντικειμενική δημόσια τηλεόραση», τα γεγονότα συνηγορούν.  

Με έκπληξη αντιληφθήκαμε ιδίοις όμμασι, τις παλινωδίες της Διοίκησης της ΕΡΤ, με την απαραίτητη ειδικά σε κρίσιμες περιόδους συνεχή ειδησεογραφική ενημέρωση που επιχειρησιακά ανήκει στην ΕΡΤ1, να γίνεται τραμπάλα πότε στην ΕΡΤ 2, πότε στην ΕΡΤ 3 και τελικά να καταλήγει χωρίς εξήγηση, χωρίς καμία ενημέρωση των εργαζομένων και του κοινού,  στην συχνότητα απ’ όπου εξέπεμπε η Deutsche Welle, με ελλιπή κάλυψη μετάδοσης στο 70% με 75% της ελληνικής επικράτειας και διαδικτυακά από την  ΕRTNews, στερώντας έτσι την δυνατότητα του ελληνικού λαού να χαίρει απρόσκοπτης ενημέρωσης από την δημόσια τηλεόραση.   

Επίσης, η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται κάπου στην Κυψέλη, αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της  αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στην Ρωσσία, ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων;

Τέλος, δεν έχει περάσει ούτε μήνας από τις καταγγελίες της ΠΟΣΠΕΡΤ για το κλείσιμο του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας και η είδηση από τον Βρετανικό  Guardian έρχεται δυστυχώς να μας δικαιώσει. Το  BBC, μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, επαναλειτουργεί εσπευσμένα τα Βραχέα Κύματα, σε έναν επιβεβλημένο από την κατάσταση επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της σπουδαιότητάς τους. Αλήθεια τι θα μας απαντήσουν τώρα οι «φωστήρες» της Διοίκησης; Πραγματικά αγωνιούμε να δούμε που τελικά θα κρυφτούν όσοι λαμβάνουν αυτές τις επικίνδυνες αποφάσεις.  

Δεν γνωρίζουμε αν οι παλινωδίες και το αλαλούμ είναι σκόπιμες ενέργειες ή προϊόν ανικανότητας. Αν είναι κυβερνητικές εντολές, περαιτέρω προσπάθεια απαξίωσης της ΕΡΤ,  ή... «αριστεία» ενός σχεδιασμού χωρίς αρχή, μέση και τέλος. 

Γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, το οποίο κατοχυρώνει όπως και να το εκλάβει κανείς, την κατάρρευση του συνταγματικού ρόλου που καλείται η ΕΡΤ να υπηρετήσει. Και γι’ αυτό οι μόνοι υπεύθυνοι είναι η Διοίκηση και ο κυβερνητικός θίασος του «επιτελικού κράτους». 

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ γνωρίζουν καλά από φίμωση, όπως γνωρίζουν και τι σημαίνει επίθεση στην εργασία, στην ενημέρωση, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία. Νωπές οι μνήμες της επίθεσης στην Δημοκρατία με το μαύρο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο 2013, πολύ περισσότερο η καταδίκη σε ανεργία των εργαζομένων συναδέλφων μας στα μέσα ενημέρωσης που φιμώθηκαν τις τελευταίες μέρες 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες πολιτικές, δηλώνοντας απερίφραστα ότι θα σταθεί αλληλέγγυα στους εργαζόμενους και θα συνεχίσει να καταγγέλλει την επίθεση στην αντικειμενική ενημέρωση.

 

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Καταγγελία των εργαζόμενων της ΕΡΤ Χανίων.

 


ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΜΠΟ ΜΕΣΑΙΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΡΤ.

Με το πρακτικό του ΔΣ της ΕΡΤ 282/20-12-21, που είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, επίκειται η αποξήλωση των κεραιών πομπών μεσαίων κυμάτων ανά την επικράτεια ,εκτός των τριών λειτουργούντων πομπών Μπογιατίου, Κέρκυρας και Τρίπολης, για λόγους ασφαλείας, όπως αναφέρεται. 

¨Όμως με το πρακτικό του ΔΣ της ΕΡΤ 288/16-02-22, που και αυτό είναι αναρτημένο στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εξαιρείται ο ανενεργός πομπός της Κομοτηνής και αποφασίζεται η επαναλειτουργία του. 

Οι αόριστοι λόγοι ασφαλείας που επικαλείται η πρώτη απόφαση του ΔΣ,- δεν κατονομάζει ούτε ένα λόγο-, αποδεικνύονται ήδη προσχηματικοί στην περίπτωση του πομπού της Κομοτηνής, αφού επαναλειτουργεί με τη νεότερη απόφασή του. 

Σύμφωνα με την πρώτη αναφερόμενη απόφαση του ΔΣ, σύντομα θα αρχίσει η αποξήλωση της κεραίας του πομπού της ΕΡΤ Χανίων, ο οποίος πομπός είναι ανενεργός από το 2018 και δεν έχει επισκευαστεί, με ευθύνη της Διοίκησης της ΕΡΤ, όσο και αν προσπάθησαν για την επισκευή του οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ Χανίων. 

Στην οριστική σίγαση του πομπού, συμβάλλει και η ερώτηση που έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Βολουδάκης Μανούσος, την 8-2-2022, στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας την άρση των πολεοδομικών περιορισμών της περιοχής, που υφίστανται λόγω της εκπομπής του σήματος της ΕΡΤ Χανίων από την κεραία των μεσαίων. 

Το σήμα της ΕΡΤ Χανίων σήμερα εκπέμπεται μόνο από τον πομπό των FM της Σκλόκας (συχνότητα 104) με αποτέλεσμα την πλημμελή κάλυψη ακόμα και της πόλης των Χανίων, πόσο μάλλον ολόκληρου του Νομού, αλλά και του όμορου Νομού Ρεθύμνης.

 Η επαναλειτουργία λοιπόν του πομπού των μεσαίων κυμάτων και όχι η οριστική σίγασή του με την αποξήλωση της κεραίας του είναι επιτακτική ανάγκη επειδή:

 - Το σήμα της ΕΡΤ Χανίων πρέπει να εκπέμπεται σε όλο το Νομό Χανίων και σε όλο στο Νομό Ρεθύμνης, μέσω των μεσαίων κυμάτων, αφού δεν υπάρχουν πομποί των FM να μεταφέρουν το σήμα της. 

-Ο πομπός 100 kw της ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ είχε μεγάλη εμβέλεια. Λήψεις ακροατών είχαμε από πολλές χώρες της Ευρώπης, Αφρική ,Ασία. Και φυσικά εντός Ελλάδας.Πλήρη κάλυψη ακόμα και σε δυσπρόσιτες περιοχές των Νομών Χανίων Ρεθύμνης και με έντονη κάλυψη στην ενδοχώρα, που δεν καλύπτεται από τα FM. Κρητικοί της Αττικής μας άκουγαν ανελλιπώς.

 -Πολλοί ακροατές από μακρινές αποστάσεις τηλεφωνούν και ζητάνε να μάθουν πότε θα επισκευαστεί ο πομπός και θα ξανακούσουν την αγαπημένη τους ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ. -Επίσης ο πομπός χρησιμοποιείται για εφεδρεία από υποβρύχια. Η κεραία του είναι βοήθημα για το αεροδρόμιο Χανίων. 

-Λόγω του αντικεραυνικού συστήματος που διαθέτει ,έχει σώσει πολλές φορές περιοίκους από κεραυνούς και καταστροφή της περιουσίας τους. Και μας έχουν ευχαριστήσει για αυτό.

 -Ο πομπός της ΕΡΤ ΧΑΝΙΩΝ είχε βραβευτεί από αμερικάνικο περιοδικό σχετικό με εκπομπή, για λήψη σε μακρινές αποστάσεις με σταθερότητα στο παραγόμενο σήμα. 

-Οι οδηγίες της πολιτικής προστασίας προτείνουν ραδιοφωνικό δέκτη σε περιπτώσεις σεισμού και γενικά εκτάκτων αναγκών ιδίως στο σημερινό ρευστό περιβάλλον .

 Η μετάδοση και η λήψη των οδηγιών αυτών μέσω των μεσαίων κυμάτων είναι ασφαλέστερη και σταθερότερη για την προστασία των πολιτών και των δύο Νομών (Χανίων και Ρεθύμνης) που είναι στην αρμοδιότητα της ΕΡΤ Χανίων. 

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ Χανίων

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΕΑΕΚ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μάρτη 2022 Όχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη.

 

ΕΑΕΚ,  ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ:

Ημέρα της Γυναίκας, 8 Μάρτη 2022

Όχι στον πόλεμο, ναι στην ειρήνη.


Με τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν στην γειτονιά μας και τις φρικτές εικόνες από στρατιωτικές επιθέσεις  να ξεδιπλώνονται στις οθόνες μας, η φετινή 8η Μάρτη -  η ημέρα της γυναίκας - μας κάνει να αναλογιστούμε πως αν δεν θέλουμε να γίνουμε κρέας για κανόνια, πυραύλους ή αεροπορικούς βομβαρδισμούς, ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινός. Ο αγώνας των γυναικών για εξάλειψη των διακρίσεων, διεκδικεί έναν κόσμο όπου οι ανάγκες των πολλών και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους θα είναι αυτές που θα  καθορίζουν τις εξελίξεις και όχι τα συμφέροντα των ισχυρών.
 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μαύρη Πέμπτη που ξημέρωσε για τη Ουκρανία στις 24 του Φλεβάρη δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την θέση των γυναικών.
Τώρα που οι σειρήνες  του πολέμου ηχούν, δυστυχώς και πάλι,  παλεύουμε για την ειρήνη, γιατί όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν … Βρεθήκαμε πάντα στην πρώτη γραμμή στον αγώνα υπέρ της ειρήνης, με το σύνθημα για «ψωμί και ειρήνη» να ακούγεται από τα χείλη γυναικών μέσα στη δίνη του Α’ Παγκοσμίου  και του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Πάντα πρωτοπόρες διαχρονικά, στην αντίσταση, στο αντάρτικο, στους αγώνες του λαού μας για τη Δημοκρατία, έτοιμες τώρα και πάλι να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη βαναυσότητα της προσφυγιάς.
Ενωμένες μια γροθιά να αντιμετωπίσουμε τις κακοποιήσεις και τους βιασμούς που γίνονται εις βάρος μας. Στην χώρα μας, οι γυναικοκτονίες  (17 μέσα στο 2021), οι βιασμοί και τα επεισόδια σεξουαλικής κακοποίησης είναι εγκλήματα που βαραίνουν πάνω στη συλλογική συνείδηση  ως εγκλήματα κατά των γυναικών.
Βάρος που έρχεται να προστεθεί στα ατελείωτα καθήκοντα και υποχρεώσεις στα οποία οι γυναίκες οφείλουν να ανταποκριθούν, στην διάρκεια του 24ωρου για  365 ημέρες τον χρόνο. Δουλεύοντας διπλοβάρδια σε καθημερινή βάση, η σωματική και ψυχική εξουθένωση φθάνει σε τέτοιο σημείο που η συζήτηση για συμμετοχή στα κοινά φαίνεται αδιανόητη.
Δυστυχώς δεν είναι λίγα και τα βήματα προς τα πίσω! Οι τελευταίοι αντι-εργατικοί νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ που  καθιερώνουν τις απλήρωτες υπερωρίες, τα σπαστά ωράρια, την ουσιαστική απελευθέρωση των απολύσεων κ.α., πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες που συνήθως εργάζονται στις πλέον επισφαλείς και χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας.
Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δικαιούνται άδεια τοκετού, λοχείας, ειδική άδεια μητρότητας αλλά αυτά τα δικαιώματα είναι ακόμα ζητούμενα για τις εργαζόμενες με ψευδο-αυτοαπασχόληση (μπλοκάκι) που  είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές απασχόλησης για τη νέα γενιά γυναικών αλλά και ανδρών, επιστημόνων και ανειδίκευτων.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη προώθηση της πατριαρχικής κουλτούρας από μερίδα συστημικών ΜΜΕ  που είτε κατηγορούν τα θύματα κακοποίησης είτε προβάλλουν επικίνδυνα σεξιστικά πρότυπα ως προς το ρόλο της γυναίκας, την γυναικεία ομορφιά κλπ.
Οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παλεύουμε για να καταργήσουμε την επισφάλεια στους χώρους εργασίας που πλήττει άνδρες και γυναίκες.
Παλεύουμε για σωματεία που να είναι στήριγμα και οι οργανωτές της συλλογικής απάντησης για κάθε περιστατικό παρενόχλησης, για να μην στοχοποιούνται τα θύματα αλλά να βρίσκουν δικαίωση χωρίς να χρειάζεται να περάσουν χρόνια.
Εμείς , οι γυναίκες εργαζόμενες, επιλέγουμε να αντιδράσουμε συλλογικά, συμμετέχουμε ενεργά στα σωματεία μας θυσιάζοντας ακόμα ένα κομμάτι από τον ελάχιστο προσωπικό μας χρόνο, για ένα καλύτερο αύριο για μας, τις κόρες μας και τους γιους μας !!

Παλεύουμε για την ειρήνη και φωνάζουμε ΟΧΙ στον πόλεμο

Συμμετέχουμε στην 3ωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ και καλούμε στην συγκέντρωση, τη Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, και πορεία έως το Σύνταγμα  τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας λόγω της πανδημίας.

Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  01/03/2022

 

ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

Έκπληκτοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι παρακολουθούμε το καθεστώς Μητσοτάκη να εμπλέκει την χώρα μας στις εμπόλεμες επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Με την αποστολή πολεμικού υλικού στα θέατρα επιχειρήσεων, ίσως και πολεμικών αεροπλάνων και Ελλήνων πιλότων, κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και η πρόσφατη κατ’ εντολήν ΗΠΑ απόφαση κλεισίματος του εναέριου χώρου της Θράκης στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, μαρτυρούν απροκάλυπτα την ενεργή πολεμική συμμετοχή της Ελλάδας και θέτουν τον ελληνικό λαό σε εξαιρετικά επικίνδυνους ατραπούς στην πορεία των εξελίξεων.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ αποστρέφεται και καταδικάζει τις πολεμικές επιχειρήσεις, στέκεται πάντα δίπλα στους αδύναμους συνανθρώπους μας που βιώνουν την πολεμική βαρβαρότητα.

Καταγγέλλει και καταδικάζει επίσης τους επικίνδυνους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της «ελληνικής» κυβέρνησης η οποία για άλλη μια φορά λειτουργεί στην βάση εξωχώριων συμφερόντων ξένων πρεσβειών και δεσμεύσεων, χωρίς καμία θεσμική και λαϊκή νομιμοποίηση εμπλέκοντας την χώρα στον παραλογισμό ενός γενικευμένου πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ εκθέτει σε πιθανά αντίμετρα και την ελληνική ομογένεια που βρίσκεται στο κέντρο των πολεμικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή.

Κανένας πολίτης, κανένας εργαζόμενος, ανεξάρτητα των πολιτικών του προτιμήσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη. Το εθνικό και λαϊκό συμφέρον δεν μπορεί να είναι άλλο από την αμέριστη αλληλεγγύη και κάθε είδους υγειονομική βοήθεια προς τους πληττόμενους λαούς της περιοχής αλλά να εκφράζει και την ρητή απαίτηση για την πλήρη αποφυγή και μη συμμετοχή της χώρας και του λαού της, σε οποιουδήποτε είδους ενεργή πολεμική εμπλοκή.

 

ΚΑΜΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ

 

ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΩΝ