Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Εργατική Πρωτομαγιά. Τότε και Σήμερα

Πέρασαν 136 χρόνια από  την 1η του Μάη 1886, όταν οι εργάτες στις ΗΠΑ κλιμακώνοντας ήδη από το 1865 τους αγώνες και τα αιτήματά  τους για να διεκδικήσουν το 8άωρο  και να πετύχουν καλύτερους όρους εργασίας προχώρησαν σε οργανωμένη μαζική, λευκή απεργία. Ήταν μια συλλογική απόφαση που πάρθηκε 2 χρόνια νωρίτερα, στα 1884, όταν η νεαρή τότε Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας, την κατοχύρωσε στο Συνέδριό της.  Η απόφαση έλεγε ότι μετά την 1 Μαΐου 1886 η εργατική μέρα θα διαρκούσε πια οχτώ μόνον ώρες και κήρυσσε για τη μέρα εκείνη την έναρξη ενός εκτεταμένου απεργιακού κινήματος με σκοπό να επιβάλλει το οχτάωρο σε εθνική κλίμακα. 

Σε ανάμνηση αυτής της μεγάλης μάχης καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι. 

 

Στην Ελλάδα η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1893 στο Παναθηναϊκό Στάδιο και επαναλήφθηκε το 1894. Τα αιτήματα που διεκδικήθηκαν δεν ήταν απλά και μόνο εργασιακά αλλά αποκτούσαν και πολιτικό χαρακτήρα διεκδικώντας ουσιαστικά ελεύθερο χρόνο, αξιοπρέπεια και τρόπο ζωής που οι εργαζόμενοι  και μόνο αυτοί θα διαφεντεύαν . 

     

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 17 χρόνια, με μεγάλες απεργίες σε όλη την Ελλάδα, ώσπου το 1911 γιορτάστηκε και πάλι η Εργατική Πρωτομαγιά στην Θεσσαλονίκη, όπου πρόταξε σαν κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο». 

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι. 

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, βρίσκει τους εργαζόμενους εγκλωβισμένους -όσο ποτέ άλλοτε- μέσα  στο πλαίσιο των συμφωνιών με την ΕΕ και τους «Θεσμούς», που εκφράζει την συνέχεια της σκληρής γραμμής επιτήρησης που έχει επιβληθεί  από τους δανειστές, «φίλους και εταίρους» στη χώρα μας. Τα ήδη αποδομημένα εργασιακά αλλά και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα περιστάλησαν ακόμα περισσότερο με την σκόπιμη διαχείριση-εργαλειοποίση της υγειονομικής κρίσης. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ήρθαν να επιτείνουν το πρόβλημα ήδη από τα μέσα του 2021, ενώ με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιβάλουσες πολιτικές, η ενεργειακή και η επισιτιστική κρίση ρίχνουν ήδη τις σκιές τους στις πλάτες μας. Η ανεργία, η φτώχεια και η περιθωριοποίηση αυξήθηκαν, ο μισθός, τα μεροκάματα και οι συντάξεις έχουν καταντήσει φιλοδωρήματα, η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία εκποιούνται, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πορεύεται στο άγνωστο, όχι με βάρκα την ελπίδα αλλά με σχεδία σε φουρτούνα. 

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα απολύτως να περιμένουν, από πολιτικούς φορείς και  κυβερνήσεις, που δίνουν γη και ύδωρ στους δανειστές, που δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν πολιτική αλλά μόνο να διαχειριστούν ως επίσημοι τοποτηρητές τις έξωθεν εντολές των άνομων συμφερόντων που εξυπηρετούν.  Όμως τίποτα δεν έχουν να περιμένουν και από τον κυβερνητικό – εργοδοτικό – γραφειοκρατικό συνδικαλισμό τύπου ΓΣΕΕ, που αποδέχτηκε δια της μη οργάνωσης και της συνθηκολόγησης την μετατροπή του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος από ένα μαχητικό και διεκδικητικό εργασιακό και πολιτικό υποκείμενο, σε μηχανισμό διαμεσολάβησης προς την εργοδοσία και το κράτος, αποστεωμένο και αποπροσανατολισμένο από τα πραγματικά και επείγοντα προβλήματα του εργαζόμενου σώματος.   

Καμιά απολύτως αναμονή δεν πρόκειται να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας, με εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ επισημαίνει οτι η 1η Μαΐου 2022, μπορεί και πρέπει να είναι η απαρχή νέων αγώνων, στους σημερινούς νέους όρους ξεριζώματος του εργατικού δικαίου, των ατομικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, που κατακτήθηκαν με αγώνες, κόπο, αίμα από τις παλαιότερες γενιές για εμάς.  

Στην τρέχουσα περίοδο Συνταγματικής  και Πολιτειακής εκτροπής, η πολιτικοποίηση και η ανάδειξη των κεντρικών πολιτικών ζητημάτων της χώρας μας μέσα στα συνδικάτα, αποτελούν την πραγματική πάλη απέναντι στο καθεστώς ανωμαλίας που βιώνουμε. 

Κανένα συντεχνιακό αίτημα, δεν μπορεί να σταθεί εάν δεν συνδεθεί και δεν ειδωθεί μέσα από αυτό το πρίσμα. 

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο να υπερασπιστούμε και να μαζικοποιήσουμε τα συνδικάτα, με ενωτικό άξονα μιας καλύτερα οργανωμένης, δημοκρατικής και αποτελεσματικής δομής και να υιοθετηθούν εκείνοι οι εργατικοί και πολιτικοί στόχοι που θα επιφέρουν συντριπτικό χτύπημα ενάντια στον οικονομισμό και τις πολιτικές δουλοπαροικίας του χρέους που μας εξοντώνουν. 

 

Η μαζική συμμετοχή όλων μας στις απεργιακές εκδηλώσεις της επετείου της 1ης Μαΐου να είναι καταλυτική. 

 

  • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΣΕ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΎΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. 
  • ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΈΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ. 
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ. 
  • ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ  ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ. 
  • ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. 
  • ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ 
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Τα αγαθά κόποις κτώνται

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγ. Παρασκευή 18/04/2022

«Τα αγαθά κόποις κτώνται;;», ή, Των πολλών υπονομεύονται των δε λίγων μεθοδεύονται.

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

 

Δεν είναι απλά προκλητικό. Είναι ευθεία επίθεση στην αξιοπρέπεια μας, τη νοημοσύνη μας, την ηθική μας, την έννοια του δικαίου, την εργασιακή μας υπόσταση.

Η άριστη Διοίκησή μας, σε πλήρη συνεργασία με την άριστη κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος βρίσκονται στο τελικό στάδιο υπογραφής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά την αύξηση των απολαβών και των αμοιβών στους εκλεκτούς, μια κάστα 75 περίπου στελεχών της ΕΡΤ που υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης. Γενικοί Διευθυντές, Εντεταλμένοι Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Τομέων Διευθυντές και διάφοροι ευφάνταστοι Συντονιστές, αναμένεται να λάβουν υπέρογκες αυξήσεις που κυμαίνονται από 80 έως και 200% αναλογικά με τις «θέσεις ευθύνης» τους, χώρια τα extra δωράκια των bonus επίτευξης στόχων όταν υλοποιούνται οι ποσοτικοί και ποιοτικοί σχεδιασμοί που έχουν χαραχτεί στο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Ένα Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο, που ως ΠΟΣΠΕΡΤ είχαμε κριτικάρει και καταγγείλει εξ’ αρχής, όταν υποκριτικά και σε ασφυκτικό χρόνο μας απευθύνθηκαν, δήθεν για να διατυπώσουμε, σε ήδη ειλημμένες αποφάσεις, βελτιωτικές προτάσεις σε μια καρικατούρα διαβούλευσης. Διαβάζαμε λοιπόν τότε  (Μάιος 2020) κατά λέξη στο περίφημο Σχέδιο: «ότι  το ενιαίο μισθολόγιο δεν  έβλαψε  το «εξειδικευμένο και υποστηρικτικό  προσωπικό της ΕΡΤ αλλά  όλα τα επίπεδα  της διοίκησης  (μεσαία, ανώτερα και ανώτατα) και ότι  «έχετε ήδη  ξεκινήσει  και γι΄ αυτό  το ζήτημα  συζητήσεις  με τον «μέτοχο».

Τους απαντούσαμε κατά λέξη με δημόσια Επιστολή μας, οτι: «έτσι οδηγείτε την  δημόσια ραδιοτηλεόραση να  λειτουργήσει με “ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια” και  να  γίνει …ελκυστική  ως προς τις παροχές  στα  golden boys  της αγοράς , τα οποία  όπως  προβλέπεται και στον  νέο  εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας,  θα  στελεχώσουν  όλα αυτά  τα «επίπεδα της διοίκησης».

Δεν έχουμε παρά να διαπιστώσουμε ότι.., πράγματι οι κύριοι τα κατάφεραν με «κόπο» και πρέπει να δρέψουν τους καρπούς για τις αμέριστες υπηρεσίες που προσέφεραν. Όχι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους αλλά στον πλέγμα συμφερόντων γύρω από την κρατική εξουσία όταν απροκάλυπτα ήδη από τον Ιούλιο του 2019, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, δηλαδή η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέρασε στον απόλυτο έλεγχο των αρίστων του Μαξίμου και του πρωθυπουργού. Τι να πρωτοθυμηθούμε από τότε για να βροντοφωνάξουμε «ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ»!;!

 Ότι την διεύθυνση του ειδησεογραφικού τμήματος της ΕΡΤ ανέλαβαν άνθρωποι που έκαναν ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας;

·         Ότι η λογοκρισία, η μεροληψία και η απόκρυψη αναδείχτηκαν σε κυρίαρχες τακτικές χειραγωγημένης ειδησεογραφίας, κατάλληλα προσαρμοσμένες στην αποστειρωμένη από  αντικειμενικά δεδομένα παρουσίαση  της  είδησης; Ενδεικτικές περιπτώσεις της κυβερνητικής προπαγάνδας και παρέμβασης, συνέβησαν σε πολιτικές εκπομπές που δεν τις άντεξαν ούτε οι παρουσιαστές της, στο κάζο της Ικαρίας με τα ραβασάκια, στην εξοργιστική μονοπώληση από τους τηλεπερσόνες «ειδικούς» σε καιρό πανδημίας, στις εξωθήσεις σε παραίτηση εγνωσμένων και άξιων δημοσιογράφων, στην πρόσφατη εξαφάνιση της συνέντευξης – είδησης  των νομικών εκπροσώπων του ΙΝΚΑ για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και τις χιλιάδες αγωγές καταναλωτών. Και ο κατάλογος στην σωστή πλευρά της ιστορίας, τέλος δεν έχει.

Ενδεικτικότερη όλων το φιάσκο της περίπτωσης της ανταπόκρισης από την Ρωσία, που βρίσκεται πλέον στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ και τον κ. Ζούλα αμίμητα να δηλώνει, αναρμόδιος για τα δημοσιογραφικά ζητήματα στην ΕΡΤ!!!

·            Ότι τις εκπομπές και τις ευαίσθητες θέσεις ευθύνης ανέλαβαν πρόσωπα που δεν ανήκουν στο προσωπικό της ΕΡΤ, ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι τέθηκαν στο περιθώριο;

·                Ότι η ΕΡΤ έχει μετατραπεί σε παρασιτικό όμιλο ενίσχυσης του holding και του outsourcing, αποθωρακίζοντας κάθε έννοια θεσμικότητας;

·                  Ότι η θεαματικότητα και ακροαματικότητα της ΕΡΤ βρίσκονται στο υπόγειο;

·         Ότι δεν δίνουν δεκάρα για την σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος  εκμετάλλευση και εκποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ;

·         Ότι επιδιώκουν με ανυπολόγιστες συνέπειες για την χώρα, το κλείσιμο της νευραλγικής μοναδικής υποδομής των Βραχέων στην Αυλίδα;

·               Ότι επενδύουν στην σταδιακή εξαφάνιση των μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας, με την εφαρμογή της πολιτικής μηδενικών προσλήψεων συμβάσεων αορίστου χρόνου, ενισχύοντας στην ΕΡΤ το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας;

·       Ότι εμπαίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία στην πορεία υπογραφής για μια Συλλογική Σύμβαση Επαιτείας (ΣΣΕ) κι εξαπάτησης, επενδύοντας στο διαίρει και βασίλευε;

 

Καταλήγαμε στην απαντητική Επιστολή μας τον Μάιο του 2020: «Το μόνο  που θα προκύψει  από  τα δικά σας  στρατηγικά και επιχειρησιακά  οράματα, θα  είναι  ένας  εφιάλτης  για τους εργαζόμενους  που  μοχθούν και αγωνίζονται καθημερινά  για  την ανάπτυξη  και την πρόοδο  της ΕΡΤ και μία  απογοήτευση  για  την  κοινωνία  που διψά  για  αντικειμενική έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, για αληθινή  ψυχαγωγία  και πολιτισμό, για  ελεύθερη  διακίνηση ιδεών, για  δημοκρατία.»

Όχι μόνο επιβεβαιωθήκαμε αλλά σήμερα προσθέτουμε δίπλα σε όλα αυτά: Με το αζημίωτο!!

 

Τελικά… «Τα αγαθά κόποις κτώνται;», ή, Των πολλών υπονομεύονται των δε λίγων μεθοδεύονται.

 

 Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

Επειδή πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να παγιώνονται και να αυξάνονται, τινάζοντας στον αέρα οικογενειακούς προϋπολογισμούς, όταν η ίδια η επιβίωση μας, τίθεται με όρους  αναξιοπρέπειας και δεν εξασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο από τους κόπους της εργασίας μας, κάθε συζήτηση για ΣΣΕ χωρίς πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, πέρα και πάνω από τους εξ’ ευρωπαϊκών «Θεσμών» επιβαλλόμενους, κίβδηλους δημοσιονομικούς περιορισμούς, χωρίς δηλαδή τους αυτονόητους όρους επιβίωσής μας δεν μπορεί να υπάρξει.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε εγρήγορση, μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή, όπως άλλωστε κι οι ίδιοι οι πολιτικοί μας ταγοί συνομολογούν και όπως ήδη κατανοεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Η ενεργή συμμετοχή στα σωματεία είναι η πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για την συλλογική αντιμετώπιση της ανελέητης και πρωτοφανέρωτης επίθεσης που δεχόμαστε και θα δεχθούμε.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Αγία Παρασκευή  13/04/2022

 

Μετά από 2 χρόνια της φονικής πανδημίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής διαχείρισης, με το ΕΣΥ να είχε ήδη καταρρεύσει, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή  και επαρκές προσωπικό, το αίτημα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης να ανοίξει το νοσοκομείο Λοιμωδών νοσημάτων στην Θεσσαλονίκη, αυτό που το 2013 με εντολή της Τρόικας ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπερηφανευόμενος είχε κλείσει  μαζί με ακόμα 16 νοσοκομεία, δεν είναι απλά δίκαιο.

Είναι αυτονόητο κι επιτακτικό.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στηρίζει το αίτημα  και τις δράσεις φορέων και συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης να ανοίξει το εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο Λοιμωδών, στελεχωμένο κι εξοπλισμένο και καλεί τους την Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ να ενημερώσει τους πολίτες της Βορείου Ελλάδας για τα φημολογούμενα σχέδια αξιοποίησής του.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΨΙΜΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  08/04/2022

Μια οφειλόμενη απάντηση στους όψιμους υπερασπιστές του ναζισμού στην Ουκρανία

 

Φαίνεται, πως όποιος αναδεικνύει τα έργα και τις ημέρες των νεοναζιστικών ταγμάτων Αζόφ στην πολύπαθη Ουκρανία, κατατάσσεται αυτόματα στους κρυφοπουτινικούς, στους εχθρούς της «Δημοκρατίας», στις δυνάμεις του κακού που θέλουν να γκρεμίσουν τον δυτικό πολιτισμό της ευμάρειας, της ευνομίας, και της αλληλεγγύης.  Κατατάσσονται χωρίς δεύτερη σκέψη στους πολεμοχαρείς υπερασπιστές της ρωσσικής εισβολής και στους πολέμιους της ειρήνης.

 

Αυτά και άλλα πολλά εξαπολύουν οι υποκριτές, οι αυτόκλητοι «υπερασπιστές της ειρήνης», διεκδικώντας το προνόμιο της εκ Θεού, μόνης και αδιαμφισβήτητης αλήθειας, άσχετα αν εδώ και 2 χρόνια αυτή η αλήθεια είτε υπαγορεύεται ανοικτά και απροκάλυπτα από τα φουσκωμένα και παράνομα κυβερνητικά κονδύλια, είτε από τις γνωστές πρεσβείες που κάνουν κουμάντο στην χώρα μας, μιας πρωτοφανέρωτης για τα παγκόσμια δεδομένα γκαιμπελικής προπαγάνδας παγίωσης της αντιστροφής της πραγματικότητας.

 

Ο λόγος για τους Κανέλληδες του ΔΟΛ, τις Κρουστάλληδες του iefimerida και διάφορους άλλους ασκούντες ακόμα και ανυπόγραφα την δημοσιογραφία του «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν», της γραμμής της κομματικής καμαρίλας του κράτους Μαρινάκη, της λαίλαπας του νεοφιλελευθερισμού της Μητσοτάκη ΑΕ και των ευαγών ειρηνοποιών ιδρυμάτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 

Είναι οι ίδιοι Κανέλλιοι «δημοκράτες» που ξεδιάντροπα σήμερα μας ενημερώνουν πόσο ευτυχείς είναι που δεν «έχουν ανάγκη να δουλέψουν στην ΕΡΤ για να ζήσουν», ξεχνώντας την μέχρι πρότινος άνωθεν τοποθέτησή τους στα δημοσιογραφικά έδρανα των πολιτικών εκπομπών της ΕΡΤ. Είναι οι ίδιοι που μας διαβεβαίωναν πόσο πάγωσε το αίμα τους στο άκουσμα της ανακήρυξης του Δημοψηφίσματος του 2015, καθώς η φασιστική τους αντίληψη δεν θα μπορούσε ποτέ να δεχτεί, πολύ περισσότερο να κατανοήσει οτι ακόμα και στις φιλελεύθερες δημοκρατίες οι λαοί καλούνται να αποφασίζουν για την ζωή τους.  Είναι οι υπερασπιστές της εκποίησης της χώρας και του εξανδραποδισμού του ελληνικού λαού, που η αναγωγή του καραμανλικού «Ανήκομεν εις την Δύση» μεταφράζεται στο «Σφάξε με Αγά μου να γιάσω», ενώ η Παπανδρεϊκή απάντηση «Η Ελλάδα ανήκει στους ΄Ελληνες» παραπέμπει στον εθνικισμό.

 

Είναι επίσης οι «Κρουστάλλιες» επιχαίροντες της αναβίωσης του εξοπλιστικού προγράμματος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, της «φιλειρηνικής ευρωπαϊκής δύναμης» όπως κατά λέξη διατύπωσαν, μη μπορώντας να κρύψουν την μεγάλη χαρά αναβίωσης του 4ου Ράιχ με πολεμικούς όρους. Τους προτρέπουμε, αν και αργά πλέον, να ξεψαχνίσουν λίγο το γενεαλογικό δένδρο του νέου καγκελάριου της Γερμανίας, προτού εκτεθούν. Είναι αυτοί που ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν το μνημείο της ΕΡΤ για τους 23 νεκρούς που επέφερε το κλείσιμο της ΕΡΤ και ζητούν την αποθεμελίωσή του. Να περάσουν να τους προμηθεύσουμε διευθύνσεις και ονόματα, μήπως ο κατήφορος της βυσσοδομίας τους πάρει ένα τέλος.

 

Σε αυτούς λοιπόν του κυρίους και κυρίες, τον πολτό του γκλομπαλισμού και των θιασωτών της εξαγωγής της δημοκρατίας εξ εσπερίας που ματοκυλά έθνη και λαούς πολλές δεκαετίες τώρα, αλλά και σε κάποιους ακόμα απαίδευτους, δήθεν δημοσιογράφους που αποτελούν ντροπή και όνειδος να εργάζονται ακόμα στην ΕΡΤ και τοποθετούνται μέσω διαδικτύου, εμείς θα τους παραπέμψουμε στο χτεσινό όνειδος, στην ντροπή της ντροπής που έλαβε χώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, με τα ναζιστικά τάγματα και τους απόγονους των ταγματασφαλιτών να παραδίδουν μαθήματα «πατριωτισμού» στους απάτριδες χειροκροτούντες ελληνόφωνους του κοινοβουλίου.

 

Αλήθεια αυτούς υπερασπίζονται οι δημοσιογραφικοί ταγοί της δημοκρατίας που σπεύσανε μισαλόδοξα να κατηγορήσουν ως κρυφοπουτινικούς όσους αποκαλύπτουν τα αυτονόητα; Μήπως θα βγούν να διαψεύσουν σήμερα, ακόμα και την Ουκρανική πρεσβεία στην Ελλάδα, η οποία διαβεβαιώνει τον ελληνικό λαό οτι οι ναζιστές του Αζόφ είναι οργανικό κομμάτι των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα;

 

Τέλος, από πότε οι κανέλληδες υπηρετούντες τον υποκρύπτοντα μοναρχοφασισμό, είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για το πότε και το πώς η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα νομιμοποιούνται για το αν θα διαμαρτύρονται για την παρουσία όσων προσβάλουν και συκοφαντούν την λειτουργία και την υπόσταση της;

 

Και για να ξεκαθαρίσουμε απαντώντας μιας και δια παντός στις συκοφαντίες. Η ΠΟΣΠΕΡΤ ποτέ δεν πήρε θέση υπέρ ή κατά της μίας ή της άλλης πλευράς. Υπερασπίστηκε την δημοσιογραφία με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, ειδικά στο επίμαχο θέμα με τα ναζιστικά τάγματα Αζόφ. Είναι στοιχεία γνωστά και αδιαμφισβήτητα από το 2014 και έχουν παρουσιαστεί κατά κόρον από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, ακόμα και από τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς που οι σημερινοί συκοφάντες υπηρετούν, ήδη από την εποχή που τα πραξικοπήματα στην Ουκρανία είχαν εκδηλωθεί. Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι ιδιαίτερα προσεκτική, απέναντι στην προπαγάνδα των εμπόλεμων μερών και δεν δέχεται a priori τις πληροφορίες που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας και μάλιστα με μονοδιάστατη κατεύθυνση όπως κατ’ επάγγελμα κάνουν οι παραχαράκτες της δημοσιογραφίας που σήμερα μας εγκαλούν.

 

Ας είναι λοιπόν περισσότεροι προσεκτικοί. Ακόμα και τώρα, εμείς θα δεχτούμε να πάρουν πίσω τα όσα προσάπτουν, τόσο στον συνάδελφο Θωμά Σίδερη, όσο και στην ΠΟΣΠΕΡΤ.  Τους προτρέπουμε να το τολμήσουν αν και αμφιβάλλουμε. Διαφορετικά θα παραμείνουν υπόλογοι στην συνείδηση όλων ως οι πλέον όψιμοι υπερασπιστές της αναβίωσης του ναζισμού στην Ευρώπη, και μάλιστα υπό την αιγίδα των αφεντικών τους, της πιό απονομιμοποιημένης πλέον κυβέρνησης στα μάτια του ελληνικού λαού, που γνώρισε ο τόπος.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταδικάζει τις συλλήψεις εργαζομένων στην Θεσσαλονίκη

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  08/04/2022

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταδικάζει τις συλλήψεις εργαζομένων στην Θεσσαλονίκη

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι απόλυτα αλληλέγγυα και στηρίζει τους συλληφθέντες εργαζόμενους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκη ενώ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις της κυβέρνησης  Μητσοτάκη.

 

Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας σε πλατφόρμες Νατοϊκών σχεδιασμών και μεταφορών, όχι μόνο δεν εργάζεται για την ειρήνη, αλλά ενισχύει τον πόλεμο στην Ουκρανία μετατρέποντας την χώρα μας σε οργανικό στοιχείο της Νατοϊκής αντιπαράθεσης με την Ρωσσία, μεγιστοποιώντας τους κινδύνους για την ασφάλεια στην χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή.

 

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και καλούμε κάθε δημοκράτη εργαζόμενο και πολίτη να δηλώσει την αντίθεσή του και να καταθέσει την αντίστασή του στον επικίνδυνο κατήφορο που έχει οδηγήσει χωρίς φρένα, η ανεκδιήγητη αυτή κυβέρνηση την χώρα μας.

 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΛΕΞΟΥΝ

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει τη Διοίκηση της ΕΡΤ και στηρίζει το συνάδελφο Θωμά Σίδερη


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  05/04/2022

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει τη Διοίκηση της ΕΡΤ και στηρίζει το συνάδελφο Θωμά Σίδερη

 

Σχετικά με τα ζητήματα ελευθεροφωνίας και χειραγώγησης της πληροφορίας, τον πλουραλισμό και την εγκυρότητα της ενημέρωσης, η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει σε τακτική βάση καταγγείλει και επικρίνει τις τακτικές της Διοίκησης της ΕΡΤ.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που στηλιτεύσαμε την αξιοπιστία της όταν αναφερθήκαμε στην έρευνα του  Reuters που κατατάσσει 3η από το τέλος σε θέματα εγκυρότητας της είδησης και αξιοπιστίας την κατ’ ευφημισμό «δημόσια τηλεόραση». Όταν φέραμε στην επιφάνεια τις καταγγελίες δημοσιογράφων για τα λογοκριμένα ρεπορτάζ αλλά και τα έγγραφα οδηγίες που δίδονται σε εργαζόμενους και βγήκαν στην δημοσιότητα, προκειμένου να αποκρυφθούν συγκεκριμένες ειδήσεις (πρωθυπουργός στην Ικαρία). Όταν καταγγέλλαμε την απομάκρυνση παραγωγών και δημοσιογράφων από εκπομπές στο prime time στα ραδιόφωνα. Για την τοποθέτηση ειδικών συμβούλων που παράλληλα είναι και διευθυντές προγράμματος σε άλλους ιδιωτικούς σταθμούς.

 

Παρ’ όλα αυτά, όσοι έχουν ακόμα αυταπάτες για το μέγεθος χειραγώγησης, μεροληψίας και ελέγχου της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, για τον τρόπο που Διοικήσεις και προϊστάμενοι ενημέρωσης και προγραμμάτων τηλεόρασης και ραδιοφώνου αντιλαμβάνονται την ισονομία, τον πλουραλισμό και την ελευθερία στην ενημέρωση, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν με τον εκλεκτό συνάδελφο Θωμά Σίδερη, τον προληπτικό έλεγχο, την επιχείρηση ψυχολογικής βίας και το  bulling που του ασκήθηκε, όταν ο καλός συνάδελφος με τεκμήρια και την επιστημονική επάρκεια του λειτουργήματός του, έφερε στην επιφάνεια τα έργα και τις ημέρες του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ, που δρα ανεξέλεγκτα στην Ουκρανία, καλυπτόμενο μάλιστα μέσα από τις δομές του ίδιου του ουκρανικού κράτους, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας κ. Ζελένσκυ ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα στην Διεθνή Κοινότητα.

 

Αλήθεια ποιο ήταν το έγκλημα του συναδέλφου; Η αποκάλυψη  με αδιάσειστα στοιχεία του προφίλ και της δράσης, του εν λόγω παραστρατιωτικού μηχανισμού; Μήπως η κατάρρευση του δυτικού αφηγήματος για το τι πραγματικά συμβαίνει και συνέβαινε στην πολιτική ζωή της πολύπαθης Ουκρανίας; Μήπως το σπάσιμο της κυβερνητικής και όχι μόνο, ομερτά, της εξωνημένης δημοσιογραφίας, που θέλει τον Έλληνα πολίτη απληροφόρητο κι ανενημέρωτο για όλες τις πτυχές και τις αιτίες του καταστροφικού αυτού πολέμου; Μήπως την έμμεση αποκάλυψη, ότι οι μηχανισμοί του ΝΑΤΟ της ΕΕ και των ΗΠΑ ποιούν τη νήσσαν για την αναβίωση του ναζισμού στην Ευρώπη και την υποστήριξή της;

Και αν υποθέσουμε, ότι ο συνάδελφος υπέπεσε σε ανακρίβειες, ή υπερέβαλε, ή χρησιμοποίησε ψευδή στοιχεία για όσα αποκάλυψε, γιατί κανείς μέχρι σήμερα δεν βγήκε επίσημα και με ανάλογα στοιχεία, να διαψεύσει κατηγορηματικά, να αντιπαραβάλει τις δικές του αλήθειες και έρευνες απέναντι στα όσα αποκάλυψε ο κ. Σίδερης;

 

 

 

Τίποτα απ’ όλα αυτά δε συνέβη. Παρά μόνο η επιστράτευση των γνωστών πέριξ της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΕΡΤ, «γνωστών παπαγαλακίων», δημοσιογραφικών διαπλεκόμενων οργανισμών και διατεταγμένων υπηρεσιών συκοφάντησης, με διαπιστευτήρια στην παραπληροφόρηση που εκπορεύονται από τις σχέσεις εξουσίας και τα κομματικά γραφεία.

 

Απόλυτα υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάντια, του πυροβολισμού της ελευθεροφωνίας, της νέας λογοκρισίας με την επίφαση της δημοκρατίας στις αξίες του δυτικού πολιτισμού, στην ΕΡΤ, φέρει η Διοίκηση Γαμπρίτσου – Ζούλα και τα φερέφωνά τους, που καρκινοβατώντας ανερυθρίαστα επάνω στον κυβερνητικά επιχειρούμενο εκφασισμό της κοινωνικής ζωής, επιβάλλοντας την μονοδιάστατη ενημέρωση και πληροφόρηση προς όφελος εξωχώριων και αλλότριων συμφερόντων κρατούν κυριολεκτικά τον ελληνικό λαό στο σκοτάδι.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στηρίζει ανεπιφύλακτα το συνάδελφο Θωμά Σίδερη, και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά, ότι η διαχρονική μονοπώληση της ενημέρωσης σύμφωνα με το κρατικό αφήγημα, έχει ξεπεράσει πλέον κάθε προηγούμενο προσλαμβάνοντας μορφή χιονοστιβάδας στα χρόνια που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα δεκανίκια της, νέμονται την εξουσία στον τόπο.

 

Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν λαμβάνει πλέον καμία νομιμοποίηση για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο, ούτε από τους εργαζόμενους της εταιρείας, πολύ δε περισσότερο από τον ελληνικό λαό που και γνώση και κρίση διαθέτει.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Πανεργατική Απεργία 6 Απρίλη.



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  04/04/2022

 

 Πανεργατική Απεργία 6 Απρίλη.

Οι εργαζόμενοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

 

 

 

 

Δώδεκα χρόνια είναι πολλά. Δώδεκα χρόνια που βασανιστικά μας έλεγαν ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να επιβιώσει η χώρα. Δώδεκα χρόνια που προστίθενται ένα προς ένα με όρους προσωρινότητας για να ξυπνήσουμε σε μια καλύτερη μέρα.

 

Η καλύτερη μέρα όμως δεν ήρθε ποτέ. Αντίθετα ήρθαν για να μείνουν πάνω από 800 παράνομοι μνημονιακοί νόμοι, 4.500 μνημονιακοί εγκύκλιοι που υποτίμησαν μέχρι φτωχοποίησης τους εργαζόμενους, διέλυσαν τα εργασιακά δικαιώματα, μετέτρεψαν την εργασία από δικαίωμα σε επαιτεία, τους μισθούς σε επιδόματα φτώχειας, εκτόξευσαν την ανεργία, εκποίησαν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, ενώ ο βασικός λόγος και αιτία που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων υπέμεινε την ολομέτωπη αυτή επίθεση, το Δημόσιο Χρέος, όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε και επικρέμεται εκ νέου δυσθεώρητο επάνω από τις ζωές μας.

 

Και επειδή όταν ανοίξει η όρεξη δύσκολα σταματά, με αφορμή την πανδημία, κατέλυσαν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια την συνταγματικά κατοχυρωμένη αξία του ανθρώπου, μας έκαναν ακόμα περισσότερο δούλους και υποτελείς, επενδύοντας στον φόβο και την πειθάρχηση, προκειμένου να προχωρήσουν ακάθεκτοι στην περαιτέρω διάλυση του ΕΣΥ την κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας του.

 

Σήμερα ετοιμάζουν την τελική πράξη του δράματος, με τον τεχνητό υπερπληθωρισμό, την ακρίβεια, την αποδόμηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας και την επισιτιστική κρίση για να μας πείσουν ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλες θυσίες, να τρώμε λιγότερο, να μην θερμαινόμαστε, να μην κυκλοφορούμε, να μεταλλαχτούμε σε ζοφερές σκιές των εαυτών μας, προκειμένου τα δυτικά καρτέλ ενέργειας και εφοδιαστικών αλυσίδων να καταγράψουν τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών.

 

Ως εδώ λοιπόν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να καταστήσουμε με σαφή τρόπο σε κάθε εγχώριο τοποτηρητή ξένων συμφερόντων, σε κάθε επίδοξο κυβερνήτη της δουλοπαροικίας του χρέους, ότι ο χρόνος τελείωσε. Game Over!

 

Η Πανεργατική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 6 Απρίλη, αν και καθυστερημένα, πρέπει να σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή για τους αγώνες που έρχονται.

 

  • Εδώ και τώρα, ξήλωμα όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων και των αντεργατικών νόμων αρχής γενομένης του Νόμου Χατζηδάκη.
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις πέρα και πάνω από τον πληθωρισμό.
  • Επαναφορά των ΣΣΕ με μισθολογικά κριτήρια και προϋποθέσεις.
  • Διαγραφή του χρέους
  • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
  • Μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ – ΕΕ – Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Για την ΕΡΤ:

  • Ένα, Ενιαίο Μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των δεκάδων κλάδων και ειδικοτήτων.
  • Προσλήψεις εργαζομένων για όλους τους τομείς της ΕΡΤ με ανελαστικές συμβάσεις εργασίας Αορίστου Χρόνου.
  • Έξοδος από τον στενό δημόσιο τομέα
  • Ελευθεροφωνία, πλουραλισμός στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία

 

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στηρίζει την Πανεργατική Απεργία στις 6 Απριλίου και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν με τα σωματεία τους στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις.