Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΑΒ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  23/06/2022

 

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΑΒ

 

 

Δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Η τελευταία εξέλιξη στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), όπου η κυβερνητικά διορισμένη Διοίκηση της εταιρείας κατέθεσε μήνυση – αγωγή εναντίον πέντε (5) μελών της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων απαιτώντας το εξωφρενικό ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ (532.336), έρχεται να επιβεβαιώσει το πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει ο επιτελικός θίασος των «Αρίστων», εναντίον όποιου διανοηθεί να σταθεί όρθιος.

 

Η ΕΑΒ, η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη αεροναυπηγική και αμυντική βιομηχανία αιχμής της χώρας, προορισμένη να κατοχυρώνει υψηλότατο τεχνολογικό επιπέδο όσον αφορά την ετοιμότητα, την παράδοση, την συντήρηση, την καλύτερη αξιοποίηση και υποστήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται σε κλιμακούμενη τροχιά απαξίωσης. Θύμα και αυτή των μνημονιακών δεσμεύσεων, έχει οδηγηθεί από το 2012 στην δεινότατη θέση να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Μάταια οι εργαζόμενοι της ΕΑΒ, ουρλιάζουν 10 χρόνια τώρα να δοθεί έμφαση στο εργοστάσιο, συνειδητοποιώντας αφ’ ενός την εθνική κρισιμότητα του κλάδου τους, αφ’ ετέρου την πορεία απαξίωσης του εργοστασίου και της εργασίας τους.

 

Μαρτυρούν και καταγγέλλουν:

  • Οτι η Διοίκηση της ΕΑΒ τινάζει όλα τα προγράμματα στον αέρα, εξυπηρετώντας σχεδόν αποκλειστικά εδώ και χρόνια, μόνο τα προγράμματα που ευνοούν την Lockheed Martin.
  • Την έλλειψη ανταλλακτικών και υλικού.
  • Την εργολαβοποίηση της εταιρείας ανά κομμάτια ανάθεσης.
  • Την αποξήλωση του έμπειρου εργατικού δυναμικού υψηλής τεχνογνωσίας όπου αριθμούσε 2.500 εργαζόμενους το 2008 και σήμερα μόλις 1.100, ενώ οι ανάγκες της αμυντικής βιομηχανίας πολλαπλασιάζονται.
  • Την μισθολογική υποτίμηση, όπου εργαζόμενοι με 25 χρόνια προϋπηρεσία και εξαιρετικές πιστοποιημένες γνώσεις στο αντικείμενο, αμείβονται με 950 ευρώ. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου εργαζομένων του Σωματείου, όπου μαρτυρούν πως τέτοιου είδους εργαζόμενοι προτιμούν να παραιτούνται προκειμένου να εργαστούν σε Super Market όπου οι απολαβές είναι λίγο καλύτερες.
  • Την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στο ένα τέταρτο. (280 εκατομμύρια, έναντι 1,4 δις του πρόσφατου παρελθόντος.)
  • Το μεγάλο φαγοπότι από εργολαβικές εταιρείες ημετέρων και φίλα προσκείμενων στους κυβερνητικούς κύκλους, όπου με ανύπαρκτο κεφάλαιο αναλαμβάνουν προγράμματα διεκπεραίωσης αναγκών, από εργατικό δυναμικό χωρίς εμπειρία και πιστοποίηση, με τον κίνδυνο αστοχιών και παραλείψεων να ελοχεύει.
  • Την ομηρία νέων εργαζομένων, που προσλαμβάνονται χωρίς μονιμότητα και με εξευτελιστικές απολαβές, ανανεώνοντας ετήσιες συμβάσεις εργασίας χωρίς μέλλον.

 

 

Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει το μενού των μνημονιακών δεσμεύσεων για την μοναδική βιομηχανική εταιρεία αιχμής, που αφορά τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της άμυνας και ασφάλειας της χώρας και μάλιστα σε καιρούς κλιμάκωσης των πολεμικών εγέρσεων της ευρύτερης περιοχής.

 

Η Διοίκηση της ΕΑΒ, μπροστά σε αυτές τις αποκαλύψεις από την πλευρά των εργαζομένων αλλά και όταν διαπίστωσε τις πρόσφατες οργανωμένες και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις τους, έθεσε σε εφαρμογή τους φασιστικής κοπής νόμους Χατζηδάκη, καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης και των ελευθεριών και προχώρησε σε κατάθεση μήνυσης και αγωγής επιχειρώντας να καταπνίξει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους.

 

Μπροστά στο όργιο του φαγοποτιού των ημετέρων, της εκποίησης της βιομηχανίας άμυνας που κερδοσκοπεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, με σοβαρούς του κινδύνους για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και με περαιτέρω φτωχοποίηση και εξαθλίωση των πολύτιμου εναπομείναντος εργατικού δυναμικού της ΕΑΒ, ο αγώνας των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού Σωματείου τους, είναι ένας ακόμη αγώνας που μας αφορά όλους.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ συντάσσεται στο πλευρό τους και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τον δίκαιο αγώνα τους. Απέναντι στην καταιγίδα της διαχρονικής μνημονιακής διάλυσης της χώρας, διάλυση που απλώνεται σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής, πολιτικής,  εργασιακής και κοινωνικής υπόστασης της χώρας, ο δρόμος είναι ένας.

 

Πλατιά συμμαχία όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Παρά μόνο την παρασιτική αυτή τάξη της πολιτικής και οικονομικής ζωής, που νέμεται προς ίδιον και αλλότριο όφελος, τους ανθρώπους της εργασίας και του μεροκάματου, τον πλουτοπαραγωγικό ιστό της χώρας, τα χρυσαφικά του τόπου μας.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην αιχμή του δόρατος της φτωχοποίησης εργαζομένων και της αποβιομηχάνισης της χώρας

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, στην αιχμή του δόρατος της φτωχοποίησης εργαζομένων  και της αποβιομηχάνισης της χώρας

 

Το έγκλημα της εκποίησης της ΛΑΡΚΟ μπήκε στην τελική πράξη. Με την τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από την κυβέρνηση, ψηφίστηκε τελικά με απόλυτη κυβερνητική πλειοψηφία 157 ψήφων στις 15 Ιουνίου 2022, το Σχέδιο Νόμου για  την αποκρατικοποίηση της στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οκονομία, βιομηχανία σιδηρομεταλλεύματος ΛΑΡΚΟ.

 

Όπως είχε επισημάνει η ΠΟΣΠΕΡΤ σε πρόσφατη Ανακοίνωση για το ζήτημα, «ο στόχος είναι, να αφαιρεθεί από την ελληνική οικονομία, η εμβληματική ΛΑΡΚΟ, ένας στρατηγικής σημασίας δημόσιος επιχειρηματικός κολοσσός που αξιοποιεί μεταξύ άλλων τα πλούσια αποθέματα σιδηρονικελίου που διαθέτει η χώρα και αποτελούν το 90% των αποθεμάτων στην ΕΕ. Εμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, ορυχεία, μεταλλεύματα, εργαστάσια επεξεργασίας πρώτων υλών και σημαντικές υποδομές, άνθρωποι και δημόσιος πλούτος κρίνονται  χρεοκοπημένα και μη βιώσιμα, και με απλές υπουργικές υπογραφές μετατρέπονται σε καύσιμη ύλη για κάθε επίδοξη επένδυση πάνω στη νέα φτωχοποίηση και το πλιάτσικο με την δημόσια περιουσία.»

 

Πιό συγκεκριμένα, με τον συνήθη τρόπο που ακολουθείται όλη την υπερδεκαετή περίοδο λαϊκής φτωχοποίησης, εκποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, η τροπολογία προβλέπει την δυνατότητα σε ειδικό εκκαθαριστή να προβεί σε εκκαθάριση της εταιρείας, πετώντας στον δρόμο πάνω από 1000 εργαζόμενους. Πρόκειται για την επιτομή της διαδικασίας αποβιομηχάνισης της χώρας, που υπαγορεύεται από τις νόρμες της ΕΕ, της δήθεν ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αντανακλώντας παράλληλα το σκληρό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού στο απόγειό του.

 

Για την ΠΟΣΠΕΡΤ, δεν παύει να είναι ένα ακόμη ιδιότυπο μαύρο, όπως εκείνο του Ιουνίου 2013, όπου ανάλογοι ειδικοί εκκαθαριστές έθεταν σε κίνηση τις απολύσεις 2.500 εργαζομένων στην ΕΡΤ, δημιουργώντας το περιβάλλον για το ξεπούλημα και την εκποίηση των δημόσιων συχνοτήτων, στερώντας την δυνατότητα στον δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης να συμμετέχει στην δημοπρασία.

 

Είναι τέτοια η εμμονική μανία των στελεχών και των ανθρώπων που νέμονται ή βάζουν πλάτη στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, που στην χθεσινή παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόσφατα διαγραμμένος από τα μητρώα μελών  της ΕΣΗΕΑ, λόγω του φιάσκου της εκ Κυψέλης ανταπόκρισης από την Μόσχα, πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας, επέμενε να υποστηρίζει οτι δεν ήταν λάθος που έκλεισε η ΕΡΤ, αλλά ο τρόπος που έκλεισε. Εμείς απλά θα αναγνωρίσουμε στον κ. Ζούλα αφ’ ενός την απύθμενη αμετροέπεια του, αφ’ ετέρου την υπόρρητη αποστολή του να απαξιώνει την ΕΡΤ επιβάλλοντας με ιδιότυπο τρόπο ένα νέο μαύρο, με τον απόλυτο έλεγχο στην ενημέρωση, την εγκληματική απόφαση για το κλείσιμο του μοναδικού Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας. Αναγνωρίζουμε επίσης τη νέα, κατά Ζούλα, διαφορετική επιχείρηση κλεισίματος διά της συρρίκνωσης, με την σταδιακή μετατροπή του έμψυχου εργατικού δυναμικού σε ομήρους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, χωρίς την δυνατότητα διαπραγμάτευσης σε μιά πραγματική ΣΣΕ με μισθολογικές αυξήσεις, χωρίς την δυνατότητα ανανέωσης στην βάση ανελαστικών σχέσεων εργασίας.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει το έγκλημα αποβιομηχάνισης, την άνευ προηγουμένου βάρβαρότητα των απολύσεων υψηλά ειδικευμένου προσωπικού και επισημαίνει οτι αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ατέρμονη καταβύθιση της ελληνικής οικονομίας, και την μετατροπή της χώρας σε χώρο παρέλασης αρπακτικών επενδυτικών συμφερόντων, που αδημονούν να ξεζουμίζουν με όρους χρηματηστηριακών υπερκερδών, τους πόρους και τον φυσικό πλούτο της χώρας και των πολιτών της.

 

Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν με τις παροχές επιδότησης της φτώχειας που τους τάζει ο καταρρέων δημοσκοπικά κυβερνητικός θίασος και να πάρουν την βιομηχανία στα χέρια τους, διεκδικώντας για λογαριασμό του δημοσίου συμφέροντος και της επιβίωσης των οικογενειών και των χιλιάδων επαγγελματιών που επιβιώνουν από την σχέση τους με την παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος στην χώρα, την ανάσχεση της εγκληματικής πολιτικής των αρίστων.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ταυτίζεται με τα αιτήματα των εργαζομένων και απαιτεί:

 

§  Την διασφάλιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.

§  Την διασφάλιση της βιωσιμότητας, των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

§  Την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς,

§  Την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ΛΑΡΚΟ.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΚΟ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Χρεωστικές Διαφορές του ΟΑΕΔ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  08/06/2022

 

Σχετικά με τις Χρεωστικές Διαφορές του ΟΑΕΔ

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

 

Σχετικά με τις επιστολές με τίτλο «Διαφορές ΟΑΕΔ» που έλαβαν αρκετοί συνάδελφοι μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, από τον Υποδ/ντή Οργάνωσης Αποδοχών και Παροχών – Τμήμα Μισθοδοσίας, με τις οποίες ενημερώνονται ότι:  «προκύπτουν χρεωστικές διαφορές συγκεκριμένων ποσών κατόπιν ελέγχου από τον ΟΑΕΔ, για τα συνολικά επιδόματα που δήλωσαν ότι έλαβαν μέσα στο  χρονικό διάστημα Ιούνιος 2013 έως Ιούνιος 2015 και που θα πρέπει η ΕΡΤ Α.Ε. να καταβάλλει στον ΟΑΕΔ προχωρώντας ταυτόχρονα σε σχετική παρακράτηση, τμηματικά, από μελλοντικές μισθοδοσίες τους», επισημαίνουμε τα εξής:

 

Για ακόμα μια φορά, η πρακτική που ακολουθείται από την συγκεκριμένη υποδιεύθυνση, όχι μόνο δεν συνάδει με την πρέπουσα δεοντολογία χρηστής διαχείρισης οικονομικών ζητημάτων που αφορούν εργαζόμενους αλλά υπερβαίνει και την πραγματικότητα, προεξοφλώντας οτι οι χρεωστικές διαφορές που καταλογίζει και ζητά ο ΟΑΕΔ είναι όντως υπαρκτές, δίκαιες, και μη αμφιλεγόμενες.

 

Να διευκρινίσουμε, οτι οι χρεωστικές απαιτήσεις που ζητούνται να επιστραφούν, είναι αφ’ ενός προϊόντα διαφορετικών αιτιών μεταξύ των εργαζομένων, και αφ’ ετέρου, δεν είναι κατηγορηματικά δεδομένο είτε οτι ισχύουν, είτε οτι πρέπει να επιστραφούν στο ύψος του ποσού που αναφέρονται. Τα λέμε αυτά, γιατί από πλήθος των περιπτώσεων που είχαμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε, μερικές ενδέχεται να είναι αληθείς αλλά είναι και αρκετές όπου λάθη, παραβλέψεις           και αστοχίες του συστήματος του ΟΑΕΔ, επιχειρούνται να χρεωθούν στους εργαζόμενους.

 

Δεδομένης αυτής της υπολανθάνουσας κατάστασης, της οποίας την ύπαρξη  παραδέχεται και ο ίδιος ο Υποδιευθυντής Αποδοχών και Παροχών, είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό, αντισυναδελφικό και επικίνδυνο, να θεωρούνται δεδομένες οι συγκεκριμένες απαιτήσεις ενώ χρήζουν επανελέγχου και να ανακοινώνεται εκ των προτέρων στις επιστολές (mails), η τμηματική παρακράτηση από τους μισθούς και μάλιστα κατά περίπτωση σε δυσθεώρητα ποσά που προκαλούν ίλιγγο.

 

Η πρακτική αυτή αναδεικνύει την προχειρότητα, την «ελαφρά την καρδία» και την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης που φαίνεται να διακατέχει την Υποδιεύθυνση Αποδοχών και Παροχών, σε σχέση με την αφόρητη πίεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι συνάδελφοι, προϊόν της  υπάρχουσας απελπιστικής οικονομικής κατάστασης και μάλιστα σε καιρούς που οικογενειακοί προϋπολογισμοί τινάζονται στον αέρα, όταν οι μισθοί δεν αρκούν για την εξυπηρέτηση ενός και μόνο λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος!

 

Το μόνο που είχε να κάνει ο Υποδιευθυντής Αποδοχών και Παροχών προκειμένου να σταθεί αντάξιος της θέσης του, θα ήταν να ενημερώσει ως όφειλε τους υπόχρεους εργαζόμενους καλώντας προσωπικά τον καθένα στο τμήμα του εξηγώντας την κατάσταση και να τον καθοδηγήσει στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει, χωρίς να αναγράφει ως απλός «εκτελεστής», στεγνά, τα ποσά που υποδεικνύονται από τον ΟΑΕΔ, χωρίς να είναι επικυρωμένα με τον απαραίτητο και ενδελεχή επανέλεγχο.

 

Εντύπωση επίσης προκαλεί, πως οι περιπτώσεις πιστώσεων, δηλαδή θετικών διαφορών που προκύπτουν από τον ΟΑΕΔ, δεν κρίθηκε σκόπιμο να ενημερωθούν αντίστοιχα όσοι συνάδελφοι τις δικαιούνται. Ίσως είναι κι αυτό ζήτημα ενσυναίσθησης!

 

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ συστήνει στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, είτε να επισκεφτούν τα καταστήματα του ΟΑΕΔ που είναι καταγεγραμμένοι ζητώντας νέες Βεβαιώσεις, είτε να επισκεφτούν τα γραφεία της Ομοσπονδίας προκειμένου να καθοδηγηθούν ηλεκτρονικά μέσα από τον ιστότοπο του ΟΑΕΔ και να επανελέγξουν μόνοι τους τις χρεωστικές διαφορές που τους καταλογίζονται.

Ως τρίτη επιλογή, να αποταθούν στην Υποδιεύθυνση Αποδοχών και Παροχών και με Υπεύθυνη Δήλωση να την εξουσιοδοτήσουν για τις περαιτέρω ενέργειες.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ MEGA)

Αθήνα, 7 Ιουνίου  2022

    Αρ. Πρωτ:  3185


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ MEGA)

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη και αδικαιολόγητη απόλυση των δύο συναδέλφων από το master του MEGA. Στην προσπάθεια του σωματείου μας να επικοινωνήσουμε με τη διοίκηση του σταθμού, οι υπεύθυνοι είτε μας απέφευγαν, είτε μας αντιμετώπισαν με πλήρη απαξιωτικό και αλαζονικό τρόπο. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν ότι "εκβιάζονται" όταν απλώς ρωτήσαμε το λόγο των απολύσεων.

 

Ο σταθμός, ως προς τον έναν συνάδελφο, προέβαλε ως δικαιολογία την αξιολόγησή του από την οποία δήθεν κρίθηκε ανεπαρκής. Στον άλλο συνάδελφο χρέωσαν λάθος σε ζωντανή μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα. Η συμμετοχή όμως του ενός στις συνελεύσεις του σωματείου μας, αλλά και των λοιπών συναδέλφων ήταν αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι για την εργοδοσία.

 

Όταν οι συνάδελφοί μας στο MEGA αποφάσισαν μαζικά και συλλογικά να ζητήσουν ΣΣΕ, και όχι αυτές τις κατάπτυστες συμβάσεις που εφαρμόζει ο σταθμός, με 900 € στάνταρ μισθό χωρίς να αναγνωρίζει υπερωρίες και Σ/Κ, όταν ζήτησαν να συμμετέχουν στο σωματείο τους παραβλέποντας νουθεσίες και τρομοκρατία από μέρους της διοίκησης, ακριβώς τότε αποφάσισε να χτυπήσει η διοίκηση απολύοντας δύο συναδέλφους με συνοπτικές διαδικασίες.

 

Η τελευταία αυτή εξέλιξη στο MEGA επιβεβαιώνει τον φόβο των εργοδοτών απέναντι στη συλλογική διεκδίκηση μέσω των σωματείων. Αποδεικνύει όμως και το πόσο καλά είναι εξοπλισμένοι εξαιτίας όλων των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες ώστε ν' αποδίδουν στους εργοδότες κέρδη ωφελήματα και νομικές διευκολύνσεις και στους εργαζόμενους οικονομική εξαθλίωση, πενιχρά έως ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και τεράστια εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, διαλύοντας ακόμα και αυτούς τους ελάχιστους και υποστελεχωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2019, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της καθώς και ο μετέπειτα νόμος Χατζηδάκη που ισοπέδωσε ό,τι εργασιακό δικαίωμα μας είχε απομείνει.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Είναι ξεκάθαρο πως ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε την πολύμορφη επίθεση που δεχόμαστε και να αναγκάσουμε τους εργοδότες να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η οργάνωση στο σωματείο μας. 

 

Ξεκάθαρο είναι επίσης ότι θα μεταχειριστούμε κάθε αγωνιστικό μέσο, την αποφασιστικότητα  και την αλληλεγγύη όλων μας ώστε οι απολύσεις να μην περάσουν.

 

Καλούμε τη διοίκηση του MEGA να ανακαλέσει άμεσα τις άδικες, αναιτιολόγητες και εκβιαστικές απολύσεις των δύο συναδέλφων μας.

Παράλληλα ας γνωρίζει ότι η προσπάθειά της να τρομοκρατήσει ώστε να αποτρέψει τη συσπείρωση στο σωματείο ξεδιπλώνει ακόμα περισσότερο τη φλόγα μας να υπερασπιστούμε ως ένα σώμα όσους βάλλονται, και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

 

Καλούμε όλους και όλες σε αγωνιστική επαγρύπνηση και συντονισμένη πάλη υπέρ της ΣΣΕ των αναγκών μας, δίνοντας μαζική απάντηση στις συμβάσεις γαλέρας, υψώνοντας τοίχο στις απολύσεις, διαλύοντας κάθε πρακτική εργοδοτικού εκφοβισμού.

 

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!!!

 

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ


 


για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 


   Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Σκεπετζάκης                                                                               Κώστας Πολύζος       

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

«Στην Γειτονιά των Αρίστων»

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  02/06/2022

 

«Στην Γειτονιά των Αρίστων»

 

Από τις 9/3/2022 στην Ανακοίνωσή με τίτλο «Η Αντικειμενική Ενημέρωση στο Απόσπασμα»,  η ΠΟΣΠΕΡΤ θίγοντας τα «χτυπήματα απέναντι στην ελευθεροφωνία και ελευθεροτυπία», μεταξύ άλλων θεμάτων, είχε αναδείξει φέρνοντας πρώτη στο προσκήνιο και το ζήτημα του «μαϊμού» ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Μόσχα.

 

Πιο συγκεκριμένα γράφαμε:

 «Η απουσία ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Ρωσία και οι φήμες που ήθελαν τον δημοσιογράφο να βρίσκεται  κάπου στην Κυψέλη, αποτελούν τις προϋποθέσεις που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της ανυπαρξίας της αντικειμενικότητας. Αλήθεια, τελικά υπάρχει ανταποκριτής στην Ρωσία, ή η αντικειμενικότητα ακόμα θυσιάζεται στον βωμό των υπερατλαντικών και ευρωενωσιακών πολιτικών σκοπιμοτήτων;»

 

Έκτοτε, με το φαινόμενο της σοβαρής παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας να επικρέμεται πάνω στους μεγαλοσχήμονες της ΕΡΤ για εξαπάτηση του κοινού και αφού συνελέγησαν περισσότερα επαρκή στοιχεία, το ζήτημα πέρασε γρήγορα στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, που αποφάσισε να καλέσει για διευκρινήσεις ολόκληρη την διοικητική πυραμίδα της ενημέρωσης στην δημόσια τηλεόραση.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν επίσημα στον ελληνικό τύπο και δεν διαψεύδονται, (αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης), το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, επέβαλε ποινή προσωρινής διαγραφής 6 μηνών από τα μητρώα των μελών της, στον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης κ. Φώτη Καφαράκη και τον Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημερωτικών Εκπομπών κ. Ιωάννη Τρουπή και 2 μηνών στην κα. Άννα Παπασωτηρίου προϊστάμενη τμήματος Διεθνών Ειδήσεων της ΕΡΤ. Προσωρινή διαγραφή από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ για 3 μήνες, επιβλήθηκε και στον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Κ. Ζούλα.

 

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,  διαπίστωσε συμπεριφορά που αντίκειται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων και ότι υπήρξε «παραπλάνηση κοινού» καθώς παραβιάστηκε η παρ. β. αρ.1 για «τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών».

 

Με αυτές τις εξελίξεις, κατανοεί ο κάθε εργαζόμενος καθώς και ο «ανύποπτος πολίτης», οτι το ζήτημα της ενημέρωσης στην χώρα μας, της αντικειμενικής δημοσιογραφίας και της απρόσκοπτης πρόσβασης στην είδηση, τελεί υπό μη δημοκρατικό καθεστώς, υφαίνοντας σκοτεινό πέπλο αντιπληροφόρησης, οικοδομώντας τείχος ελέγχου και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.  Πολύ περισσότερο δε, όταν αυτό εκπορεύεται από τους διορισμένους στην Διοίκηση της κατ’ ευφημισμό πλέον δημόσιας τηλεόρασης και της εξώφθαλμα προστατευμένης και «επιτελικά διαπιστευμένης» διοικητικής πυραμίδας εντός της ΕΡΤ.

 

Δεν χαιρόμαστε για τις εξελίξεις, ούτε εφορμούμαστε από κάποιου είδους ρεβανσισμό. Θεωρούμε όμως χρέος μας, την με κάθε κόστος υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος από το μετερίζι του εργαζόμενου, του πολίτη, και του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος που «έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων…» (αρ.15, Σ).

 

Δεν γνωρίζουμε αν με το συγκεκριμένο ζήτημα θα ασχοληθεί και το ΕΣΡ, μιάς και είναι αρμόδιο για την κατάρτιση στους Κώδικες Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών Εκπομπών, όπως και για τον συστηματικό έλεγχο και την  τήρηση των κανόνων της δεοντολογίας, της πληρότητας του προγράμματος και της πολυφωνίας στην ενημέρωση.

Δεν γνωρίζουμε επίσης, εάν εκεί «Στην Γειτονιά των Αρίστων» του Μαξίμου, έχουν συνειδητοποιήσει τα πεπραγμένα του πρώην επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και νυν Προέδρου της ΕΡΤ, όπως και των ευνοούμενων Διευθυντών Ενημέρωσης και Ειδήσεων.

 

Ούτε γνωρίζουμε εάν τελικά τέτοιου είδους δημοσιογραφία, θα φτάσει να βραβευθεί επίσημα από την ανώτατη πολιτειακή αρχή, ως είθισται στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

 

Για εμάς είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας. Όπως και ζήτημα προστασίας και επαναφοράς της αξιοπιστίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος στην υπηρεσία της κοινωνίας, πρώτα και κύρια από την ίδια την δημοσιογραφική εργασιακή κοινότητα της ΕΡΤ, στην οποία και θα επιχειρηθεί να μετακυλιστεί η ευθύνη.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ θα βρίσκεται στο πλευρό τους ενάντια σε κάθε παρελκυστική τακτική που υπονομεύει τον ρόλο, το λειτούργημα και την εργασιακή τους  υπόσταση. Όπως και στην πρόσφατη απαράδεκτη μετακίνηση των δημοσιογράφων του 1ου Προγράμματος της ΕΡΤ από το φυσικό τους περιβάλλον στο υπερ-στοιβαγμένο News Room, συνθήκη που ανάγκασε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), να επισκεφθεί το ραδιομέγαρο, προκειμένου να ελέγξει τις ασφυκτικές συνθήκες εργασίας που καταγγέλθηκαν.