Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

OVER FM: Ιστορίες για αγρίους…

 OVER FM: Ιστορίες για αγρίους…


Τρίτη  20/09/2022

OVER FM: Ιστορίες για αγρίους…

Ένας χρόνος έχει πλέον περάσει από την στιγμή που ο Γιώργος Χελάκης… «συνταξιοδοτήθηκε» από το να καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων του.

Επικαλούμενος ως δικαιολογία την ομηρική μάχη που του κάνουν οι υπόλοιποι εργοδότες του χώρου, ώστε να μην αποκτήσει διαφημιστικά έσοδα, καθώς και την άδεια λειτουργίας του σταθμού, ο κύριος Χελάκης αποποιείται των ευθυνών του και γυρνά επιδεικτικά την πλάτη στην πολυήμερη απεργία των υπαλλήλων του.

Το παράδοξο και κωμικοτραγικό όμως της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός πως η πάλαι πότε φωνή του πειρατικού του 2004, αμείβεται κανονικότατα από τους «κακούς» και «κυνηγούς» εργοδότες για τις μεταδόσεις του σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Μήπως εν τέλει το «κακό» αφεντικό και ο κακοπληρωτής είναι ο ίδιος ο Γιώργος Χελάκης;

Καλούμε λοιπόν τον Γιώργο Χελάκη να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες που του αναλογούν και να απαλλαχθεί από το σύνδρομο καταδίωξης το οποίο τον βαραίνει. Οι ιστορίες για αγρίους (κατά κόσμον «παπατζιλίκια») πλέον αποτελούν πολύ φθηνές δικαιολογίες για εγκλήματα τα οποία αφήνουν κόσμο και οικογένειες στην τύχη τους.

Η Ε.Τ.Ε.Ρ. δεν θα αφήσει στον κ. Χελάκη περιθώρια διαφυγής και θα τον κυνηγάει μέχρι να διευθετήσει το ζήτημα ως οφείλει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΑΠΕΡΓΙΑ 14/9)

                                                                                    

  

Αρ. πρωτ:  3205

  Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου  2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (ΑΠΕΡΓΙΑ 14/9)

 

Συνάδελφοι! Όλοι γνωρίζουμε ότι η νέα τροπολογία της Κυβέρνησης για τα Μ.Μ.Ε. φέρνει ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στον ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο μας. Η αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που μπορούν να μεταφέρουν οι εργοδότες από τα κανάλια σε συμβεβλημένες εταιρείες παραγωγής, από 15 σε 40 τοις εκατό επί των 400 (τους οποίους έχουν υποχρέωση να απασχολούν), θα επιφέρει μείωση των θέσεων εργασίας, ακόμα χειρότερες συνθήκες δουλειάς, αλλά και μεγάλα πλήγματα στα εργασιακά μας δικαιώματα.

 

Και αυτό γιατί:

-   Το ποσοστό είναι τόσο μεγάλο αφού φτάνει πια τα 160 άτομα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλεύουν πλέον τα κανάλια τους δίχως να υπάρχει ούτε ένας τεχνικός σε αυτά, αφού όλοι κάλλιστα θα μπορούμε να ανήκουμε  σε εταιρεία παραγωγής. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή να το πούμε αυτό, αν σκεφτούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που έχει ήδη μεταφερθεί μέχρι σήμερα, είναι τεχνικοί.

-   Ο κάθε τεχνικός που θα ανήκει πλέον σε εταιρεία παραγωγής, θα είναι υποχρεωμένος να δουλεύει όπου του πει η εταιρεία, αφού θα ανήκει πια εκεί. Είτε είναι για οποιαδήποτε εκπομπή, είτε για οποιοδήποτε κανάλι(!!!). Και σε συνδυασμό με την πάγια τακτική των εργοδοτών να μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε «πολυεργαλεία», αρκεί για να καταλάβουμε τον τεράστιο αριθμό απώλειας των θέσεων εργασίας.

-  Επιπλέον οι τεχνικοί των εταιρειών παραγωγής χάνουν τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και μεταφέρονται εκ νέου στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

-  Χάνουν τις όποιες Σ.Σ.Ε. ή και Διαιτητικές Αποφάσεις υπογραφούν στο μέλλον, καθώς έχει καταργηθεί η επεκτασιμότητα και υπάγονται στις διατάξεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Ο αγώνας λοιπόν που έχουμε ήδη ξεκινήσει για Σ.Σ.Ε. θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

-  Στις εταιρείες παραγωγής έχει χαθεί ήδη κάθε έννοια οκταώρου ή και πενθημέρου. Δουλεύεις όσες μέρες ή και όσες ώρες χρειαστεί. Οι υπερωρίες στην καλύτερη περίπτωση θα συμψηφιστούν με ρεπό που… «έχεις λαμβάνειν», και οι αργίες και οι Κυριακές σε πλείστες περιπτώσεις δεν πληρώνονται.

Όλα τα παραπάνω είναι μόνο κάποιες από τις συνέπειες που μπορούν να υπάρξουν αν περάσει η συγκεκριμένη τροπολογία.

 

Η κυβέρνηση δια του υπουργού κ. Οικονόμου σύμφωνα με ενημέρωση των προεδρείων της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Π.Ο.Ε.Σ.Υ. φέρεται να δεσμεύτηκε προφορικά, ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν αφορούν τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών. Είναι ολοφάνερο ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να διασπάσει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αφού η δέσμευση του υπουργού φωτογραφίζει ξεκάθαρα απολύσεις τεχνικών και διοικητικών. Μια νέα σφαγή σε θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα είναι προ των πυλών με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση της κερδοφορίας των καναλαρχών από την οποία δεν πρόκειται να ξεφύγουν στο τέλος ούτε οι δημοσιογράφοι.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες,

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μία 24ωρη απεργία και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ο αγώνας θα κλιμακωθεί και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ.

 

ΖΗΤΑΜΕ:

 

-       Όχι μόνο την απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας, αλλά και την κατάργηση κάθε ποσοστού επί των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που επιτρέπεται να εργάζονται σε συνδεδεμένες εταιρείες και εταιρείες παραγωγής και να προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό εργαζομένων στους εν λόγω σταθμούς.

 

-       Την υπογραφή της ΣΣΕ που όλο το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αντικείμενο διαβουλεύσεων και ζυμώσεων ανάμεσα σε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και σε όσους εργάζονται σε εταιρείες παραγωγής και αποτυπώνει τις σύγχρονες και επείγουσες ανάγκες μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα, αξιοπρεπείς αμοιβές, όρους και ασφάλεια στην εργασία.

 

-       Τον συντονισμό όλων των ενώσεων του κλάδου στα ΜΜΕ ώστε να καταρτιστεί ενιαία κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που να βάζει τέλος στο χάος των κατακερματισμένων σχέσεων εργασίας και στην εκμεταλλευτική ασυδοσία των μεγαλοεργοδοτών.

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ, ΜΑΖΙΚΑ, ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ, ΝΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

 

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 14/9

 

Υ.Γ. Πριν κάποια χρόνια πάνω στο ίδιο νομοσχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης για τα Μ.Μ.Ε., χάνονταν και πάλι πολλές θέσεις εργασίας. Το σωματείο μας πάλεψε με δυναμικές κινητοποιήσεις ως είχε υποχρέωση και το απέτρεψε. Δεν έχουμε ξεχάσει βέβαια τα «κροκοδείλια δάκρυα» των εργοδοτών για τις θέσεις εργασίας οι οποίες θα χάνονταν, κάτι που είχαμε επισημάνει από τότε, αφού τα πραγματικά τους δάκρυα αφορούσαν τα συμφέροντά τους και μόνο. Τώρα που η παρούσα Κυβέρνηση φέρνει μια τροπολογία που και πάλι βάζει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας, αλλά είναι σύμφωνη με τα συμφέροντά τους, δεν υπάρχει κανένας λόγος για «κροκοδείλια δάκρυα»!!!

 

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                       

 

   Ο Πρόεδρος                                                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Σκεπετζάκης                                                                                                Κώστας Πολύζος                                                    

 

 

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Όταν η ντροπή ντύνεται την περηφάνεια

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  08/09/2022

Όταν η ντροπή ντύνεται την περηφάνεια

 

Πιστός στην πλήρη αναστροφή της πραγματικότητας όπως άλλωστε κι ο κυβερνητικός επιτελικός θίασος τον οποίο υπηρετεί , ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας δεν σταματά να μας προσφέρει απίστευτες παραστάσεις «κάλους», διανθισμένες βέβαια με την αμετροέπεια, την προκλητικότητα, ενίοτε και την αλαζονεία που τον διακρίνει.

 

Όπως ακριβώς στο προχτεσινό του παραλήρημα με αφορμή την παρουσίαση του νέου προγράμματος της ΕΡΤ, που χωρίς σημάδια κοκκινίσματος στο πρόσωπο, δήλωσε πως κάποτε ντρεπόμαστε να δουλεύουμε στην ΕΡΤ, ενώ σήμερα περηφανευόμαστε.

 

Δεν γνωρίζουμε ποιοι και αν του γράφουν τέτοιους ανιστόρητους λόγους. Αυτό που γνωρίζουμε είναι οτι ο υπό πειθαρχική δίωξη και διαγραμμένος από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ «κύριος» αυτός, είναι τόσο αποξενωμένος από την αλήθεια, που το έτος φωτός δεν αρκεί ως μονάδα μέτρησης για να υπολογίσει κανείς την απόσταση που τον χωρίζει από την πραγματικότητα. Συνεπώς κι από το πως κατανοεί την περηφάνεια και την ντροπή.

 

Σε πρόσφατη Ανακοίνωσή μας με αφορμή τα ανεξάντλητα ζητήματα ελέγχου και λογοκρισίας στην ΕΡΤ  σημειώναμε: «...μόνο ντροπή μπορεί να αισθάνεται σύσσωμο το εργατικό δυναμικό της ΕΡΤ, μπροστά στις καταφανείς επαναλαμβανόμενες αντιδημοκρατικές πρακτικές των υπεύθυνων της Σύνταξης, της Διοίκησης και των εντολοδόχων τους απ’ όπου κι αν προέρχονται.»

 

Φαίνεται πως όσο περισσότερο ελέγχεται η ενημέρωση στην ΕΡΤ, όσο περισσότερο η λογοκρισία εγκαθίσταται ως καθεστώς, όσο απαξιώνεται και φθίνει το μόνιμο εργατικό δυναμικό και κλείνουν οι δομές της, όσο βαθαίνει η ιδιωτικοποίηση προγραμμάτων και παραγωγών, όσο διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις, ξηλώνεται, εργαλειοποιείται και εκφυλίζεται η συνδικαλιστική δράση, όσο παραπλανώντας κι εκβιάζονται οι εργαζόμενοι με κίβδηλη εργασιακή ειρήνη, τόσο περισσότερο περηφανεύεται ο κ. Ζούλας.

 

Ποιός θα ξεχάσει άλλωστε  την  περήφανη απάντησή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου επανειλημμένα  έχει δηλώσει ότι για το Μαύρο στην ΕΡΤ το 2013 έφταιγαν οι γερασμένοι εργαζόμενοι και οι συνεχιζόμενες απεργίες!!

 

Αυτός είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΡΤ. Περήφανος για τις πολλές και καλές υπηρεσίες προς την παράταξη που πέταξε στον δρόμο 2.300 γέρους και νέους εργαζόμενους. Περήφανος για τις συνεχιζόμενες καταστροφές της τάξης που ανήκει και  ντροπιασμένος για όσους διεκδίκησαν, αγωνίστηκαν, πάλεψαν και παλεύουν να παραμείνει η ΕΡΤ ανοικτή, δημοκρατική και πρωτοπόρα στην υπηρεσία του πολίτη και του δημόσιου συμφέροντος. 

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Αναφορικά με την ΣΣΕ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  06/09/2022

Αναφορικά με την ΣΣΕ

 

Με ανησυχία και θλίψη παρακολουθούμε, χωρίς να μπορούμε να παρέμβουμε ουσιαστικά, την τροπή που πήρε η τελική διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Διοίκηση και την «Σύμπραξη» των τριών πρωτοβάθμιων σωματείων για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).  Η χειρότερη δυνατή εξέλιξη που υπήρχε εξ’ αρχής ως πιθανότητα, η προσχώρηση δηλαδή Διοίκησης και σωματείων σε ενοχική ιδιωτικού χαρακτήρα «συμφωνία» μερών που δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων έγινε (γίνεται) δυστυχώς πραγματικότητα.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ανταποκρινόμενη  στον ρόλο της ως Ομοσπονδία, ταγμένη εκ της θεσμικής της ιδιότητας τόσο στην υπηρεσία της εκπροσώπευσης όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων όσο και της αντιπροσώπευσης του συλλογικού χαρακτήρα των διεκδικήσεων, των αιτημάτων, των κατακτήσεων, των αγώνων, της οργάνωσης αλλά και  της συλλογικής ευθύνης που διέπει όλα τα παραπάνω, οφείλει να επισημάνει τα εξής:

 

1.                  Η ΠΟΣΠΕΡΤ αν και από θέση αρχής δεν συμφωνεί, με τον τρόπο και τους όρους που ίσχυσαν στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης, εν πολλοίς ούτε με σημεία του περιεχομένου της Σύμβασης ειδικά στα ζητήματα των μη ανταποκρινόμενων παροχών απέναντι στην πρωτοφανέρωτα δύστοπη οικονομική συγκυρία αλλά αναγνωρίζοντας τα αδιέξοδα και εκβιαστικά διλήμματα που ενέκυψαν στην πορεία μέχρι την τελική της φάση, τάσσεται υπέρ της υπογραφής της ΣΣΕ και κατά της προσχώρησης των σωματείων σε ιδιωτικές και ενοχικές συμφωνίες μερών. Κανείς και τίποτα από την μεριά του συνδικάτου δεν επιτρέπεται να στέκεται εμπόδιο στην υπογραφή ακόμα και αυτής της εξαιρετικά υπολειπόμενης ΣΣΕ, που οι φτηνές παροχές της δεν αντιστοιχούν παρά στο ελάχιστο στις κοινωνικές μας ανάγκες. Υπογραμμίζει δε, πως την κύρια και μεγαλύτερη ευθύνη για την χρόνια καθυστέρηση και το διαφαινόμενο τελικό ναυάγιο της διαπραγμάτευσης για την ΣΣΕ, φέρει η διορισμένη Διοίκηση. Αποτελεί επίσης όνειδος, η επιχειρούμενη παρουσίαση των τροφείων με την μορφή κουπονιών, ως αποκατάσταση του 13ου μισθού. Η κοροϊδία έχει ξεπεραάσει τα όρια και της Μαρίας Αντουανέττας!

 

2.                  Αποδεικνύεται πως ο εξοστρακισμός και η απαγόρευση στην ΠΟΣΠΕΡΤ να αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο, ως εγγυητής στην ευόδωση της διαπραγμάτευσης, όχι μόνο ωφέλησε εργαζόμενους και σωματεία, όπως δυστυχώς πολλοί, ακόμα και με καλές ή κακές προθέσεις, υπέθεσαν ή διαττείνονταν πως θα συμβεί αλλά αντίθετα υπονόμευσε την ενότητα, απονεύρωσε την εργασιακή συνοχή, αποδυνάμωσε την αλληλεγγύη, δίχασε συναδέλφους και διέσπασε το ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα των διεκδικήσεων για όλους τους εργαζόμενους.

 

3.                  «Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» χωρίς οικονομικούς όρους αμοιβής της εργασίας και διαπραγμάτευση για μισθολογικές αυξήσεις, δεν μπορεί και δεν πρέπει να νοείται ως δίκαιη και ολοκληρωμένη συμφωνία μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων. Οι θεσμικές τακτοποιήσεις είναι μεν σημαντικές, αλλά παραμένουν δευτερεύουσας σημασίας όταν δεν κυριαρχούνται και δεν συμπληρώνουν τους οικονομικούς όρους αμοιβής. Η εργασία αγοράζεται από τον εργοδότη και η αξία της πρέπει ν’ αντιστοιχεί στις κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, η  απαγόρευση εκ των προτέρων και εκ μέρους της εργοδοσίας οποιασδήποτε συζήτησης μισθολογικών αμοιβών αλλά και η συγκατάθεση του όποιου συνδικάτου σε αυτή την συνθήκη, όπως συνέβη στην εν λόγω διαπραγμάτευση, αποτελεί κατάφωρη υποβάθμιση και απόρριψη των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων. Λυπούμαστε αλλά τέτοιου είδους συγκαταθέσεις δεν αποτελούν μοδάτο έντιμο συμβιβασμό, αλλά προδιαγραφή ήττας!

 

4.                  Παράλληλα η υιοθέτηση και ο προσφερόμενος ως μονόδρομος της παροχής δωροκαρτών, κουπονιών, vouchers και κάθε λογής θαμπών καθρεφτών προς ιθαγενείς, ακυρώνει την δύναμη της αξίας της εργασίας και μας εισάγει σε μια ιδιότυπη μορφή «επαιτείας» και στην απόλυτη εξάρτηση από την υποκριτική φιλευσπλαχνία του εργοδότη.

 

5.                  Ειδικά στην σημερινή εποχή, όπου ολόκληρη η εργαζόμενη κοινωνία σύρεται σε αναγκαστική επιδοματική πολιτική με τα κάθε λογής «pass» να τείνουν σε καθεστώς και ν’ αποτελούν την βασική μορφή αμφιλεγόμενης επιβίωσης, η μόνη συνθήκη που αναδύεται είναι η εγγυημένη διαχείριση της φτώχειας, της ανέχειας, της ομηρείας και της κατάθλιψης.

 

6.                  Είναι πραγματικά τραγικό σε τέτοιες συνθήκες, απέναντι δηλαδή στην παροχή ψιχίων, σωματεία και εργαζόμενοι να έρχονται σε αντιπαράθεση και να αλληλοενοχοποιούνται για το αν τα ψιχία θα είναι 4 ή 5 γραμμάρια λιγότερα ή περισσότερα και  που σκόπιμα η διορισμένη Διοίκηση ανισότιμα προκαθορίζει μεταξύ των κλάδων των εργαζομένων, οριοθετώντας τη ναρκοθέτηση και μάλιστα σε άγονο έδαφος. Τα ψιχία παραμένουν ψιχία που παράγονται στον μύλο του κοινωνικού αυτοματισμού. Είναι καταστροφικό και απαράδεκτο να ρίχνουν το νερό σε αυτόν τον μύλο σωματεία και εργαζόμενοι!

 

7.                  Κανείς και τίποτα δεν νομιμοποιείται να απονομιμοποιήσει την απεργία, την συνδικαλιστική δράση ή την κινητοποίηση, όση «εργασιακή ειρήνη» και αν προτάξει, από την στιγμή που το συνδικάτο είναι μαζικό, συμμετοχικό στην λήψη αποφάσεων και έχει κηρύξει τον πόλεμο στην ανάθεση.  Θα θέλαμε να μας υποδείξει κάποιος πότε νομοθετήθηκε η απαγόρευση της αντίστασης!.

 

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

 

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε κι εμείς αυτό που σύσσωμη η εγχώρια και ξένη καθεστυκυία τάξη προβάλει με όρους τρομοκρατίας. Οι σημερινές πολιτικές ολιγαρχίες και οι διορισμένοι εντολοδόχοι τους έχουν άλλους,  δικούς τους λόγους, πέρα και μακρυά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Ο επερχόμενος  Χειμώνας και η κατάσταση όπως οι ίδιοι σκόπιμα διαμορφώνουν, έχει ήδη υπερβεί τα κουπόνια φτώχειας της Διοίκησης, τα power και fuel pass και οτι άλλο σκαρφιστούν αυτοί που καμώνονται πως θα μας σώσουν. Όχι άλλο σώσιμο. Ρεαλιστική διεκδίκηση στην διαπραγμάτευση θα ήταν η αυτόματη αναπροσαρμογή ακόμα και των τροφείων, αναλογικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού. Προτάθηκε από συγκεκριμένο σωματείο εκτός της «Σύμπραξης» αλλά δεν υιοθετήθηκε.

 

Επιτακτικότερη απαίτηση όμως και διεκδίκηση από εδώ και στο εξής, πρέπει να είναι οι πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις καθώς και η πλήρης επαναφορά των αμοιβών, των εργασιακών δικαιωμάτων και δεδομένων που ίσχυαν πριν τα μνημόνια. Εξ’ άλλου οι ίδιοι που σήμερα κόπτονται για να μας σώσουν, επαίρονται για το τέλος των μνημονίων και ενισχυμένων εποπτειών. Γιατί λοιπόν δεν προχωρούν και στην αποκατάσταση της εργασιακής ομαλότητας;

 

 

 

Για την διαμορφωθείσα κατάσταση στην συγκυρία, η ΠΟΣΠΕΡΤ αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της στιγμής, καλεί τα σωματεία της Σύμπραξης να αναλάβουν την ευθύνη του βάρους που επωμίστηκαν και να καταβάλουν την ύστατη προσπάθεια τελικής υπογραφής της ΣΣΕ. Η προσχώρηση σε συμφωνίες μερών δεν αποτελεί λύση, ενώ θα υπονομεύσει έτι περαιτέρω την ενότητα των εργαζομένων.

 

 

Η συνέχεια επιβάλει στα συνδικάτα να κατοχυρώσουν με κάθε τρόπο μαζικό και συμμετοχικό, ως κορωνίδα των απαιτήσεων και διεκδικήσεων τους την ΜΕΤΑΒΑΣΗ, από την δωδεκαετή ανωμαλία της πλήρους κατάρρευσης της συνταγματικής έννομης τάξης, της κατάλυσης του εργατικού δικαίου και της αποσύνθεσης των εργασιακών συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων, στην ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της συνταγματικής, εργασιακής και κοινωνικής ομαλότητας. 

 

Τίποτα λιγότερο, ούτε σπιθαμή πίσω από αυτό.

                               Οι αγώνες είναι μπροστά και η ενότητα απαραίτητη

Η ΕΤΕΡ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

 

Η ΕΤΕΡ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.


05/09/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

        Η ΕΤΕΡ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας στηρίζει των αγώνα των δημοσιογράφων και των τεχνικών και την εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργιακή κινητοποίηση στους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας που κήρυξαν οι Ενώσεις του Τύπου.

Ενώνουμε και εμείς την φωνή μας με τους συναδέλφους μας και ζητάμε την κατάργηση του άρθρου που μειώνει τεχνηέντως, για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια, τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα «κανάλια». Ακόμη ένα δώρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στους «πτωχούς» καναλάρχες ώστε να συνεχίσουν να την χαϊδεύουν παρά τα πρωτοφανή ατοπήματά της.

Είναι πλέον φανερό πως μόνο μέσω της ύπαρξης ισχυρών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα απλωθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους απέναντι στην ακόρεστη δίψα των εργοδοτών για υπερκέρδη σε όποιο τομέα της οικονομίας και αν δραστηριοποιούνται. Για την ανυπαρξία των Συλλογικών Συμβάσεων στον Κλάδο φέρουμε πρωταρχική ευθύνη όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Είναι όμως αλήθεια πως ευθύνη αναλογεί και σε όλους τους εμπλεκομένους : πολιτικά κόμματα, εργαζόμενους, «ανεξάρτητες» αρχές κτλ.

Μόνο με την συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε κινητοποιήσεις για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ορθή εφαρμογή τους θα αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση. Ειδάλλως θα βρισκόμαστε πάντα μπροστά σε τέτοιες «εκπλήξεις», χωρίς κανένα φραγμό ή σταματημό από τους εργοδότες.  

                                                                 Το Διοικητικό Συμβούλιο

Μαζικές απολύσεις πακέτα στους καναλάρχες και μητρώο παρακολούθησης Τύπου και ΜΜΕ



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μαζικές απολύσεις  πακέτα στους καναλάρχες

και μητρώο παρακολούθησης Τύπου και ΜΜΕ

 

Σχέδιο για ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης  είναι σε εξέλιξη  με το υπό διαβούλευση  νομοσχέδιο σκούπα, για τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ που έρχεται να «κουμπώσει»

με το σκάνδαλο της Κυβέρνησης  για υποκλοπές και παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων  Χαρίζει στους καναλάρχες  μαζικές απολύσεις  εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια τα οποία στο εξής θα μπορούν να λειτουργούν μόνο με το 60% του  προσωπικού που προβλέπει ο νόμος με μισθό, αφού το υπόλοιπο 4ο% θα είναι  απασχολούμενοι  όπως-όπως σε άλλες εταιρίες ή και ενοικιαζόμενοι!.. για να κάνουν την ίδια δουλειά αλλά με μισά λεφτά.

Είναι,  μετά την λίστα Πέτσα,  τις αναστολές  δημοσιογραφικής εργασίας την περίοδο της πανδημίας  και τον πακτωλό των επιδοτήσεων για την ενέργεια ( δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που συνδέονται με το καρτέλ των καυσίμων και του ρεύματος) ένα ακόμη «πακέτο»  στα ιδιωτικά κανάλια για την καθημερινή αβάντα  στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι πνίγεται , από εκδότες και καναλάρχες, η πραγματική εικόνα  της ακρίβειας  που καλπάζει δυο χρόνια τώρα, χρεώνεται  στον πόλεμο και  μονοπωλούν στα δελτία  στις τηλεοράσεις, στα πρωτοσέλιδα και στο διαδίκτυο  τα κουπόνια της ντροπής.

Ανάλογη όμως με τα κανάλια είναι και η  αντιμετώπιση των εφημερίδων. Το νομοσχέδιο κόβει εν ψυχρώ δεκάδες θέσεις εργασίας δημοσιογράφων διότι προβλέπει ότι  με 15 συντάκτες μπορούν να βγαίνουν εφημερίδες και στην επαρχία από 1-3 συντάκτες  και κάτι ανάλογο στις ιστοσελίδες!..

Μαχαίρι  πέφτει και στους εργαζόμενους στα δημόσια ΜΜΕ (ΕΡΤ-ΑΠΕ) με καθιέρωση ασυμβίβαστου για τους μόνιμους,  ώστε  ειδικά στην Αγία Παρασκευή να υποκατασταθούν από  συμβασιούχους  (από μικτές παραγωγές κλπ.)

Τεράστια  είναι και η ζημιά που προκύπτει  για τον  ΕΔΟΕΑΠ από  την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά του που σε αρκετές περιπτώσεις είναι στο κόκκινο και γι αυτό η διοίκηση κόβει εν ψυχρώ ή μειώνει τις παροχές.

Αποκορύφωμα όμως της χειραγώγησης, είναι η καθιέρωση και τήρηση  μητρώου ελέγχου-παρακολούθησης  για τον Τύπο και  τα ΜΜΕ άρα και για τους εργαζόμενους με  την  Επιτροπή Λογοκρισίας που θα ελέγχει το περιεχόμενο, στον  Τύπο και ΜΜΕ αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας , αν παραβιάζεται η…. δεοντολογία!.. Και θα επιβάλλει ως ποινή την απαγόρευση δημοσίευσης κρατικών διαφημίσεων μέχρι δυο χρόνια.

Πάντως Αύγουστος ήταν και τότε… το 1936.

ΥΓ Προς το παρόν η ΕΣΗΕΑ κάνει απεργία  τη Τρίτη για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κανάλια..

5/9/2022

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Ν’ αποσυρθεί άμεσα η διάταξη για τα ιδιωτικά ΜΜΕ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ν’ αποσυρθεί άμεσα η διάταξη για τα ιδιωτικά ΜΜΕ

Αγία Παρασκευή  05/09/2022

Η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε την 1η Σεπτέμβρη και είναι σε διαβούλευση έως τις 15 του μήνα, επιχειρεί ν' αυξήσει το ποσοστό των εργαζομένων που προσμετρώνται σε συνδεδεμένες ή και συνεργαζόμενες εταιρείες στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας από 15% που είχε νομοθετήσει η ίδια πριν από περίπου 1,5 χρόνο σε 40%.

 

Παρέχει λοιπόν το δικαίωμα στους καναλάρχες, από τους 400 εργαζόμενους που υποχρεούνται να απασχολούν βάσει άδειας γενικού περιεχομένου, οι 240 να είναι άμεσα εργαζόμενοί τους και οι υπόλοιποι 160 να εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής.

 

Σε σχέση με το ισχύον καθεστώς (του 15% που αντιστοιχεί σε 60 εργαζόμενους) τους δίνει τη δυνατότητα να απολύσουν επιπλέον 100 εργαζόμενους από κάθε αδειοδοτημένο τηλεοπτικό σταθμό. Στέλνοντας αυτούς τους εργαζόμενους είτε στην ανεργία, είτε ως αντικαταστάτες των εαυτών τους σε εταιρείες παραγωγής και συνδεδεμένες εταιρείες με υποβαθμισμένους τους όρους αμοιβής και εργασίας.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ συντάσσεται και στηρίζει την απόφαση όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων που συμμετέχουν στην προειδοποιητική 24ωρη απεργία στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας την Τρίτη 6/9 και ζητά την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας

 

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ