Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Η ΠΟΣΠΕΡΤ στηρίζει την κοινή προσπάθεια των σωματείων ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση της ΕΡΤ3

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγία Παρασκευή  27/6/2023

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) στηρίζει τις προειδοποιητικές στάσεις εργασίας που κήρυξαν για την ΕΡΤ3 τα πρωτοβάθμια σωματεία ΠΑΣΥΜΗΤΕ – ΠΣΥΠΕΡΤ – ΕΕΕΡΤ – ΣΕΚΟΧΕΡΤ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ & ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΜΕ.

‘Όλοι οι εργαζόμενοι/-ες στην ΕΡΤ παρακολουθούμε με αγωνία τη συρρίκνωση του προγράμματός της ΕΡΤ3 και τον κεντρικό σχεδιασμό, που δεν περιέχει ξεκάθαρη προοπτική για τον τρίτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας.

Είναι ενδεικτικό ότι, μόνο τον τελευταίο μήνα, στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου, η ΕΡΤ3 περιορίστηκε στην αναμετάδοση του προγράμματος του ERTnews, ενώ δεν διαφοροποιήθηκε το πρόγραμμά της σε έκτακτα γεγονότα.

Οι εργαζόμενοι/-ες στην ΕΡΤ3 διεκδικούν:

·         Ενίσχυση της φυσιογνωμίας και των χαρακτηριστικών του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, με πολυθεματικό περιεχόμενο, ενημερωτικό, πολιτιστικό, μορφωτικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με την ανάπτυξη εσωτερικών παραγωγών και ντοκιμαντέρ.

·         Προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

·         Αναβάθμιση των χώρων μοντάζ, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

·         Ενίσχυση όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ σε μέσα και προσωπικό.

·         Αναβάθμιση των δύο ραδιοφωνικών σταθμών, 102 FM και 95.8 FM με διεύρυνση της εμβέλειάς τους.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και τα σωματεία εργαζομένων στην ΕΡΤ, καλούν τη διοίκηση της ΕΡΤ  να δώσει απαντήσεις για τον σχεδιασμό της αναφορικά με τον ρόλο και την προοπτική της ΕΡΤ3.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά στις στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει τα πρωτοβάθμια σωματεία:

·         την Τετάρτη 28 Ιουνίου, από τις 12.00 έως τις 15.00,

·         την Πέμπτη 29 Ιουνίου, από τις 16.00 έως τις 19.00.

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                        



Αγία Παρασκευή, 22/06/2023   

                       


                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                             

 

Χτες Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε  στα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με επικεφαλής τον Δημήτρη Μάντζο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας, η Πρόεδρος του σωματείου ΠΣΥΠΕΡΤ και ο εκπρόσωπος εργαζομένων Μανώλης Παπανικήτας. Τον εκπρόσωπο τύπου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο επικρατείας Δημήτρη Μάντζο συνόδευαν η υποψήφια στον Βόρειο Τομέα Ρένα Καρανικολάου, μέλη της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Αγίας Παρασκευής, ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Διακογιάννης και η Κατερίνα Λάσπα από το γραφείο επικοινωνίας.     

Μέσα σε κλίμα δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων συζητήσαμε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ καθώς και οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας. Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Α΄ Αντιπρόεδρος, η Πρόεδρος του ΠΣΥΠΕΡΤ και ο εκπρόσωπος εργαζομένων ΕΡΤ ανέπτυξαν σειρά θεμάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους εδώ και χρόνια, όπως μισθολογικά (ΣΣΕ, επεκτασιμότητα), προσλήψεις, συμβάσεις έργου, επίδομα ανθυγιεινό και επικίνδυνο, προϋπηρεσία από τον ιδιωτικό τομέα,  λειτουργία περιφερειακών σταθμών, εξωτερικές μεταδόσεις, μικτές παραγωγές ενημερωτικών εκπομπών και μυθοπλασίας, επαναφορά με ποσόστωση των 400 εργαζομένων στην ιδιωτική τηλεόραση.

Υπήρξε θετική ανταπόκριση από την πλευρά τους.

Ακολούθησε επίσκεψη στους χώρους εργασίας.             

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ 35ΩΡΟ

 





Αθήνα, 22 Ιουνίου 2023

 

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ 35ΩΡΟ

 

Εργαζόμενες –οι,

Ως παράταξη αισθανόμαστε την ανάγκη και το χρέος να συγχαρούμε δημόσια την Ομοσπονδία Ηλεκτρολόγων Ελλάδος

(Π.Ο.Β.Ε.Σ.Α.) και αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων που για 2η φορά μέσα σε 8 μήνες υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας, σπάζοντας το 40ωρο και ανοίγοντας το δρόμο προς το 35ωρο.

Συγκεκριμένα υπέγραψε σύμβαση για 38 ώρες εργασία.

Η πρώτη φορά ήταν στις 25/10/22 με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας.

Η δεύτερη ήταν πριν λίγες μέρες (12-06-23) με:

Α) την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και

Β) την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (Π.Ο.Σ.Ε.Η.)




Η σύμβαση αυτή αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των ηλεκτρολόγων, ηλεκτρολογικών καταστημάτων όλης της χώρας.

Εργαζόμενες –οι,

Όπως αντιλαμβάνεστε όλοι,

Οι συμβάσεις αυτές ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που η κυβερνητική πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα ξήλωσε δεκάδες διατάξεις του εργατικού δικαίου αλλά και προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, έρχονται να δώσουν δύναμη και κουράγιο σε όλους μας και μαζί με μια σειρά άλλων συμβάσεων που έχουν υπογράψει πρόσφατα μια σειρά ομοσπονδίες όπως για παράδειγμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), μας δείχνουν το δρόμο και στέλνουν το μήνυμα ότι με ενότητα και αγώνα τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!

Ο δρόμος για το 35ωρο άνοιξε!

Όλοι μαζί την κατάκτηση της Ομοσπονδίας Ηλεκτρολόγων Ελλάδος να την πάμε παραπέρα.

 

Γραφείο Τύπου

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

 

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

11 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                                                                

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγία Παρασκευή  13/06/2023

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ήταν η κεντρική θέση όλων των ομιλητών στην ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την βίαιη διακοπή λειτουργίας της και 8 χρόνων από την επαναλειτουργία της.

Στο κατάμεστο στούντιο Ε τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Δημήτρης Κούνης όσο και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου υπογράμμισαν την ανάγκη της θεσμικής θωράκισης της ΕΡΤ για την ανεξάρτητη λειτουργία της. 

Χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων Γιώργος Καραμέρος ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ, Δημήτρης Μάντζος ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ, Περικλής Κουρμούλης ΚΚΕ - είχαν προσκληθεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα – καθώς και η Ντέμπυ Βρεττού ΜΕΡΑ 25 και ο Πέτρος Κωνσταντίνου ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ παρέθεσε τις προϋποθέσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανεξαρτησία και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΕΡΤ:  Απουσία εμπορικών κριτηρίων και άρα διαφήμισης στη διαμόρφωση του προγράμματος και περισσότερο πολιτικό περιεχόμενο προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική πολυφωνία στο ενημερωτικό πρόγραμμα.

Η Μαρίνα Ρήγου, δημοσιογράφος, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του ΕΚΠΑ ανέφερε δυο προτάσεις για την θεσμική ανεξαρτησία της ΕΡΤ:

α) ενισχυμένη πλειοψηφία από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

β) επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια συμβουλίου που θα εποπτεύει το ΔΣ. 

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου επεσήμανε ότι είναι συνταγματική επιταγή η πολυφωνία καθότι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες και τόνισε ότι πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς μεταδίδεται πλέον η πληροφορία στην κοινωνία του διαδικτύου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης: Η γ.γ. της ΠΟΕΣΥ Μιμή Τουφεξή, ο γ.γ. της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος, η ειδική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μάχη Νικολάρα, ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ΟΣΜΕ Θέμης Αμπλάς, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, ο οργανωτικός γραμματέας της ομοσπονδίας ΠΟΘΑ Τάσος Κατωπόδης, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας Γιώτα Λαζαροπούλου, το μέλος της ομοσπονδίας ΟΣΝΙΕ Κώστας Κρέτσης, το μέλος του ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ Χρήστος Γιαμπουράνης.




Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ για τα 10 χρόνια από το κλείσιμο της ΕΡΤ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ)

 

 

Αρ.Πρωτ.: 181/09.06.2023

 

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2023

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ

για τα 10 χρόνια από το κλείσιμο της ΕΡΤ

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το κλείσιμο της ΕΡΤ, υπενθυμίζουν τον κρίσιμο και κομβικό ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για την κοινωνία και τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Αυτό, άλλωστε, είχε δείξει η ομόθυμη καταδίκη των πολιτών σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε, στις 11 Ιουνίου 2013, να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ. Με τις ογκωδέστατες συγκεντρώσεις εκείνης τις περιόδου οι πολίτες εξέφρασαν την οργή τους για το κλείσιμό του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, παραμένει αδήριτη η ανάγκη για μια σύγχρονη και πλουραλιστική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για έναν θεσμικά και ουσιαστικά ανεξάρτητο Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική του αποστολή, με πλουραλιστική ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία και προαγωγή του πολιτισμού.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ χαιρετίζουν όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους των τεχνικών, διοικητικών και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων οι οποίοι δίνουν καθημερινά, σε όλη τη χώρα, τον αγώνα για μια σύγχρονη, πολυφωνική και ποιοτική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, καλούμε τη διοίκηση της ΕΡΤ να αναλογιστεί το βάρος της ευθύνης και τον κρίσιμο ρόλο της ΕΡΤ που ανήκει σε όλη την κοινωνία, και υπό αυτό το πρίσμα να πορευθεί.

Με σύνθημα «Ποτέ Ξανά», οι δύο ομοσπονδίες δηλώνουμε την ισχυρή θέλησή μας να αγωνιστούμε για να στηρίξουμε μια ΕΡΤ σύγχρονη και πλουραλιστική με το βλέμμα στο παρόν και το μέλλον και χωρίς να ξεχνάμε τι συνέβη πριν 10 χρόνια. Ταυτόχρονα τιμούμε επίσης όλους εκείνους που πάλεψαν για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και για να είναι σήμερα ανοιχτή η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όλες τις δομές και τους εργαζόμενους της.

Η επέτειος της 11ης Ιουνίου δεν μας επιτρέπει να ξεχάσουμε πέραν της ΕΡΤ και όλα εκείνα τα ΜΜΕ που έκλεισαν στη χώρα μας, την τελευταία και πλέον δεκαετία, καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτά που έμειναν άνεργοι. Ο κλάδος της ενημέρωσης υπέστη βαρύτατο πλήγμα λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και κυβερνητικών επιλογών καθώς και λόγω της ψηφιακής επέλασης.

Καθήκον όλων μας είναι μην επιτρέψουμε να συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον και ταυτόχρονα να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον εντός του οποίου θα υπάρξουν θεσμικές εγγυήσεις για ουσιαστική ανεξαρτησία της ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι σε αυτή θα απολαμβάνουν αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Ένα περιβάλλον όπου η ενημέρωση και ο πολιτισμός θα αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως δημόσια αγαθά.

 

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών

 

 

Mε την παράκληση να αναρτηθεί, δημοσιευθεί και μεταδοθεί.