Τρίτη 22 Μαΐου 2018

21 Μαΐου 1938 – Έναρξη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Αφιέρωμα της ΕΡΤ



Εκπομπή αφιερωμένη στο ελληνικό ραδιόφωνο και τα 40 χρόνια ζωής του που
επιμελήθηκε ο Νίκος Πιλάβιος το 1978.
(Αναδημ. απο το www.ert.gr/arxeio-afierwmata)

Ανατρέχει στην ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου από την εποχή της επίσημης έναρξής του το Μάιο του 1938 και θυμάται πρόσωπα και σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής του. Βασισμένη στη μαρτυρία του Τζών Βεϊνόγλου, που υπήρξε από τους πρώτους εκφωνητές του ραδιοφώνου, η αναδρομή στην ιστορία του ραδιοφώνου ξεκινά με μια σύντομη αναφορά στις πρώτες πειραματικές απόπειρες εγκατάστασης ραδιοφωνικού δικτύου στην Ελλάδα όπως, το Ράδιο Τσιγγιρίδη το 1928 με έδρα τη Θεσσαλονίκη ή την μετάδοση διάλεξης από το κτίριο του Παρνασσού στην πλατεία Καρύτση.




 Ο Τζών Βεϊνόγλου στη συνέντευξή του αναφέρεται επίσης στον αριθμό του προσωπικού του Σταθμού και στον τεχνικό εξοπλισμό του στο πέρασμα των χρόνων, πώς αποκτήθηκαν τα πρώτα μαγνητόφωνα και ο πομπός ισχύος 50kw. 


Αφηγείται ακόμη, περιστατικά από το ραδιόφωνο στην Κατοχή, τότε που το πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Γερμανών.

 Ανάμεσα στους σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η ίδρυση του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος  το 1952 και το 1954 αντίστοιχα. 
Γίνεται ακόμη λόγος για τους εκφωνητές και το ρόλο τους, για τα προσόντα του καλού εκφωνητή αλλά και για τους περίφημους χορούς των εκφωνητών κατά τις δεκαετίες ’50 και ’60. 

Στα κύρια σημεία του αφιερώματος και οι προσωπικότητες  που πέρασαν από το ΕΙΡ, ανάμεσα στις οποίες ο Διονύσιος Ρώμας, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μήτσος Λυγίζος, ο Κώστας Κροντηράς, ο Κάρολος Κουν, ο Νίκος Γκάτσος. 


 Στην εκπομπή ακούγονται σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο του Τζών Βεϊνόγλου –αποσπάσματα από την επετειακή εκπομπή του ΕΙΡ του 1958 για τα 20 χρόνια του ελληνικού ραδιόφωνου- όπως,  συνέντευξη της πρώτης εκφωνήτριας του ΕΙΡ Αφροδίτης Λαουτάρη. Επίσης, μια επιλογή από σπάνιες ηχογραφήσεις του Αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όπου μεταξύ άλλων ακούγονται οι φωνές της Κυβέλης, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Μαρίας Κάλλας, της Παξινού, του Δημήτρη Χορν, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, του αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακάριου Γ΄ και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κείμενα – παρουσίαση: Νίκος Πιλάβιος

Έτος παραγωγής: 1978, Διάρκεια:  00:01:29’

Δείτε επίσης την εκπομπή:

ΝΤΟΥΜΠΛ ΦΑΣ

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Σειρά ημίωρων εκπομπών για τον ελληνικό κινηματογράφο. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στο ραδιόφωνο και την εποχή του όπως την κατέγραψε ο ελληνικός κινηματογράφος.

 Μας μεταφέρει τη μαγεία που ασκούσε το ραδιόφωνο στις ποικίλες όψεις της καθημερινής ζωής των ανθρώπων, καθώς αποτελούσε το μοναδικό μέσο μαζικής επικοινωνίας και ψυχαγωγίας πριν από την εμφάνιση της τηλεόρασης. 

Στιγμές που οικογένειες έσκυβαν με αγωνία γύρω από το ραδιόφωνο για να ακούσουν τα νέα του πολέμου το 1940 ή μαζεύονταν το βράδυ των εκλογών κατά τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων ή για να ακούσουν το αγαπημένο τους μουσικό κομμάτι. 

Για την προσφορά του ραδιοφώνου στην κοινωνική ζωή και στον πολιτισμό μιλάει ο μουσικός και παλιό στέλεχος της ΕΡΤ Βασίλης Ριζιώτης ο οποίος μέσα από προσωπικές του μνήμες περιγράφει τη σχέση των ανθρώπων με το ραδιόφωνο. 

Θυμάται επίσης την πρώτη φορά που συνάντησε τον Μάνο Χατζιδάκι στους Ραδιοθαλάμους του Ζαππείου ενώ έμφαση δίνει στη μουσική που ακούγονταν από το ραδιόφωνο κατά τις δεκαετίες ’50 και ’60. Η εκπομπή διανθίζεται με αποσπάσματα από ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου που αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα μιας αλλοτινής εποχής.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μένης Θεοδωρίδης, Επιμέλεια-παρουσίαση: Άρης Μαλανδράκης

Παραγωγή: ΕΤ 2 1996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου