Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ο άτυπος εμφύλιος στην ΕΡΤ

(Αναδημ. απο  τις "Τυπολογίες")
Ο άτυπος εμφύλιος στην ΕΡΤ
12/10/2018

Οι διαφωνίες στην ΕΡΤ δεν ξεκίνησαν σήμερα, αλλά το 2013, μετά το λουκέτο, ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους. Αποτυπώθηκαν δε το 2015, όταν έγινε ανακατανομή της ισχύος εντός του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η κυβέρνηση άνοιξε την ΕΡΤ με μια ομάδα εργαζομένων που αντιμετώπιζε φιλικά τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έλαβε σταδιακά θέσεις ευθύνης.

Η απαίτηση, τότε, ήταν να περιοριστεί η ΠΟΣΠΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι είχε καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ είχε συγκρουστεί επί ΝΔ με τον τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Παναγόπουλο, την εποχή που άλλοι εντός ΕΡΤ απολάμβαναν παχυλά μπόνους. 
Ο αποκλεισμός της ΠΟΣΠΕΡΤ κράτησε δύο έτη, ενώ η ομάδα που ανέλαβε να λειτουργήσει την ΕΡΤ δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Υποθέσεις όπως
η Digea ή η ΑΕΠΙ αντιμετωπίζονταν με τη συνηθισμένη λογική, ενώ η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είχε γραμμή σύγκρουσης.

Το καλοκαίρι του 2017 έγινε μια σοβαρή διοικητική αλλαγή. 

Στη θέση του Λάμπη Ταγματάρχη, που παραιτήθηκε, ορίστηκε νέος διευθύνων σύμβουλος ο Βασίλης Κωστόπουλος, πρώην νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ, από τα ελάχιστα ανώτερα στελέχη της ΕΡΤ που δεν συνεργάστηκαν με ΔΤ – ΝΕΡΙΤ. 

Μαζί του, από την ιδιωτική αγορά, ήταν ο Γιώργος Θαλασσινός, ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, με πρόεδρο τον Διονύση Τσακνή. 

Η πολιτική επιλογή να αρθεί ο αποκλεισμός της ΠΟΣΠΕΡΤ και να συμμετάσχει στις διεργασίες στην ΕΡΤ, ισότιμα, προκάλεσε δυσανεξία στην άλλη πλευρά, η οποία έχανε σταδιακά το μερίδιο της εξουσίας που είχε θεσπίσει στο Ραδιομέγαρο.

Η παραίτηση του Διονύση Τσακνή, ύστερα από προστριβές με τον Βασίλη Κωστόπουλο (του είχε απαγορεύσει την είσοδο μεταξύ άλλων), εξαιτίας και παλαιότερης σύγκρουσης για τις σχέσεις ΕΡΤ – ΑΕΠΙ, έφερε τον Χρήστο Λεοντή στη θέση του προέδρου.

 Η αναμέτρηση όσον αφορά τις επιλογές της ΕΡΤ συνεχίστηκε ανάμεσα στον Βασίλη Κωστόπουλο και τον Γιώργο Θαλασσινό. Το διάστημα αυτό του ενός έτους, η ΕΡΤ δεν κατάφερε να αποκτήσει ενδιαφέρον ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, ενώ η διαφωνία ανάμεσα στους δύο κορυφώθηκε με την κυβερνητική επιλογή για την απόκτηση των δικαιωμάτων των επτά ομάδων της Super League.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου