ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ευχές που έλιωσαν από την πολλή χρήση! Να αλλάξουμε τη λούπα;


(απο το harddog-sport.blogspot.com)
Οι ευχές τούτες τις μέρες, συχνά ειπωμένες με γιορταστικές μάσκες καλοσύνης, πέφτουν σαν νιφάδες χιονιού –μας κατακλύζει μια απεραντοσύνη αγάπης, σαν το άσπρο σε αχανή τούνδρα. 
Καλοδεχούμενη, αλλά μην τα παραλέμε! 
Η αγάπη που εκδηλώνεται στις γιορτές είναι αναλώσιμη, είναι πτητική –δηλαδή εξατμίζεται σαν κηλίδα βενζίνης απλωμένη στο πάτωμα. Και, άλλωστε, οι νιφάδες λιώνουν. 
Σημασία έχει η αγάπη να είναι στέρεη, μασίφ, όλον τον χρόνο για όλα τα πλάσματα και όχι με ημερομηνία αυγών ημέρας. 
Δεν μπορεί να συμβεί αυτό, το ξέρω πρόκειται για ουτοπία!

Σκέφτομαι ότι είναι καιρός –από χρόνια είναι καιρός, αλλά τον αφήνουμε να περάσει– να αναδιατάξουμε τον χάρτη των ευχών που με την πολλή χρήση έλιωσαν, έγιναν πολτός, μια μάζα λέξεων που έχουν χάσει το νόημά τους, έτσι καταιγιστικά και μηχανικά που λέγονται -σαν λογύδρια.
 Λέξεις που άδειασαν σαν το πουκάμισο του τζίτζικα που είναι κολλημένο (κενό περιεχομένου) στον πευκοφλοιό. 
Να βρούμε άλλες ευχές, πακεταρισμένες, ατελώνιστες, αχρησιμοποίητες, αλλά δοσμένες από καρδιάς –όχι για να εντυπωσιάσουμε αλλά για να είμαστε ουσιαστικοί, άμεσοι και αληθινοί. 

Κάνω εγώ το πρώτο βήμα με μια μικρή λίστα προς επιλογήν, και ας είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο: 

Καλή χρονιά, λοιπόν, αρχίζοντας με αυτήν που ΔΕΝ
μπορεί να αλλάξει στον αιώνα των αιώνων, ΥΓΕΙΑ, και συνεχίζοντας με μια ευχή που την έχουμε ξεχάσει και η οποία τώρα φαίνεται πιο αναγκαία από ποτέ: ΕΙΡΗΝΗ. Από εκεί και πέρα διαλέξτε:

Καλή χρονιά με Ανθρωπιά, Αποφασιστικότητα, Συντροφικότητα, Δυνατές Φιλίες, Θάρρος (αυτό και αν δεν χρειάζεται), Αγωνιστικότητα, Απαντοχή, Δοτικότητα, Ταξίδια, Κατανόηση, Πί-στη (προς όλους), Εμ-πι-στο-σύνη, Έρωτα, Ευμάρεια σε λογικά μέτρα, Ευαισθησία, Καλαισθησία, Αξιοπρέπεια, Αλληλοσεβασμό Ει-λι-κρί-νει-α!

Αν βρίσκετε την πρόταση απύθμενα ουτοπική πετάξτε την στη θάλασσα και κάντε μια ευχή: να έχω στη χρονιά που άρχισε καλύτερες ιδέες από τούτην. Δεκτή! Ίσως και αναγκαία. 

Καλή χρονιά!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν ξέρω αν πρέπει, τελικά, να αλλάξει η λούπα των ευχών, αλλά αυτό με τις προκάτ, τις έτοιμες ευχές για όλους τους παραλήπτες στα sms, σαν να σου τις στέλνει δημόσια υπηρεσία, πρέπει να αλλάξει. Όπως και οι ετοιματζίδικες των σόσιαλ, σαν αγορασμένες από ράφια ιντερνετικών σουπερμάρκετ.

Μπλόγκερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου