Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

7,5 Εκατ. Ευρώ Κόστισε Το «Μαύρο» Στο Ψηφιακό Δίκτυο Της ΕΡΤ -Το Ιστορικό Της Συνεργασίας ΕΡΤ – Digea


Τέλος στη σχέση εξάρτησης Digea-ΕΡΤ

 πηγή:typologies.gr

Από την 1η Φεβρουαρίου η ΕΡΤ εκπέμπει πλέον αυτόνομα από το δικό της ψηφιακό δίκτυο τα τηλεοπτικά προγράμματά της στις δύο ψηφιακές συχνότητες που διαθέτει εκ του νόμου σε όλη τη χώρα. Η συμφωνία με την Digea έληξε στις 31 Ιανουαρίου και η ΕΡΤ ενεργοποίησε στο σύνολο των κέντρων εκπομπής σε όλη τη χώρα τους ψηφιακούς πομπούς της. Τελικά η ΕΡΤ απέκτησε ψηφιακούς πομπούς δίνοντας 1,65 εκατ. ευρώ για 135 ψηφιακούς πομπούς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε χρόνο ρεκόρ από τους τεχνικούς της εταιρείας. Ήδη από το τέλος του 2016 η ΕΡΤ είχε ενεργοποιήσει ιδιόκτητους ψηφιακούς πομπούς σε δεκάδες κέντρα εκπομπής ανά την Ελλάδα.

Η τετραετία του «μαύρου» στη λειτουργία του ψηφιακού δικτύου, δηλαδή από το 2014 που
βγήκε στον αέρα η ΝΕΡΙΤ έως και τον Ιανουάριο του 2019 που ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Digea, την εταιρεία των τεσσάρων ιδιοκτητών ιδιωτικών τηλεόρασης πανελλαδικής εμβέλειας, ο δημόσιος φορέας ραδιοτηλεόρασης δαπάνησε συνολικά περί τα 7,5 εκατ. ευρώ σε ενοίκια για μία μόνο ψηφιακή συχνότητα. Λεφτά που έλαβε ο ιδιώτης πάροχος δικτύου της Digea, τη στιγμή που πήρε όλες τις ψηφιακές συχνότητες για πανελλαδική εμβέλεια από την ΕΕΤΤ το 2014 έναντι ποσού 15,3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια. Πρακτικά τα μισά χρήματα τα έβγαλε από το ενοίκιο της ΕΡΤ. Και δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το ποσό στην ΕΕΤΤ καθώς μέχρι σήμερα έδωσε μόνο τρεις δόσεις.

Το Ιστορικό Της Συνεργασίας ΕΡΤ – Digea


Η σύμβαση μεταξύ ΕΡΤ και Digea υπογράφηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 και είχε ετήσιο κόστος περί το 1,66 εκατ. ευρώ για την κρατική τηλεόραση. Το 2014, με τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, η Digea ανέλαβε τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος του μοναδικού κρατικού καναλιού ως… χάρη στην κυβέρνηση έναντι ποσού 719.180 ευρώ για το διάστημα Ιούνιος 2014 – Απρίλιος 2015. Η σύμβαση που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2015 ανανεωνόταν κάθε έξι μήνες. Με την ίδια σύμβαση και με αυξημένο πλέον κόστος για την ΕΡΤ εξέπεμπαν ψηφιακά σε όλη τη χώρα τα προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης από τον Ιούνιο του 2015, όταν το σήμα της ΕΡΤ επανήλθε στον αέρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσπάθειες ωστόσο να αποκτήσει δικό της δίκτυο η ΕΡΤ απέβησαν όλες άκαρπες, μέχρι τον τελευταίο διαγωνισμό του 2018, ο οποίος, με προσωπική μάχη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου και την πολιτική στήριξη του Νίκου Παππά, ολοκληρώθηκε χωρίς προσκόμματα. Μία από τις βασικές συνέπειες του λουκέτου στην ΕΡΤ έχει πλέον αρθεί.
Να σημειώσουμε πως ο αρχικός διαγωνισμός για την προμήθεια ψηφιακών πομπών, που θα επέτρεπαν στην ΕΡΤ να είναι αυτόνομη ψηφιακά, ώστε να μη χρειάζεται να πληρώνει ενοίκιο στην Digea των ιδιωτών, ανερχόταν στο ποσό των 5,3 εκατ. ευρώ. Τέλος, από το 2017 μειώθηκαν τα κέντρα εκπομπής που χρησιμοποιούσε η ΕΡΤ. Έτσι, το ενοίκιο 1,94 εκατ. ευρώ που πλήρωσε το 2016 η ΕΡΤ στην Digea μειώθηκε σε 1,67 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου