Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Δημήτρης Ψαρράς: “Έχουν οι φασίστες δικαίωμα προβολής στα ΜΜΕ;”


Το παρακάτω κείμενο είναι η ομιλία του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά σε εκδήλωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, την Πέμπτη 22/9/2016 με θέμα “Καμία προβολή στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής”.
Το δίλημμα που θέτει η πρόσκληση της σημερινής συζήτησής μας είναι υπαρκτό. Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης κι εμείς οι δημοσιογράφοι μια ναζιστική οργάνωση που έχει πάρει τη μορφή κόμματος; Δεν ισχύει άραγε και γι’ αυτήν ο κανόνας του δημοκρατικού διαλόγου που επιτάσσει το άνοιγμα των μικροφώνων ακόμα και για τους εχθρούς της δημοκρατίας; Μήπως η άρνηση να δοθεί σήμερα βήμα σ’ αυτούς γίνει αφορμή για να μη δοθεί αύριο βήμα σε κάποιους άλλους που η σύγχρονη δημοκρατική τάξη θεωρεί επίσης «ακραίους»;
Αφορμή για τη σημερινή συζήτηση υπήρξε ασφαλώς η μετάδοση από την ΕΡΤ της συγκέντρωσης της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες στις 4 Σεπτεμβρίου. Για όσους από μας γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η Χρυσή Αυγή αυτό υπήρξε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι από την ετήσια αυτή εκδήλωση στις Θερμοπύλες εξαπολύει κάθε χρόνο η ναζιστική οργάνωση την επίθεσή της σε όσους αυτή έχει επιλέξει να θεωρεί εχθρούς: τους μετανάστες, τους ξένους, τους αριστερούς, τους πολιτικούς της αντιπάλους, όλους τελοσπάντων τους «υπανθρώπους», σύμφωνα με την ακραία ιδεολογία της.
Ηταν στις Θερμοπύλες τον Ιούλιο του 2008 όταν ο Κασιδιάρης μπροστά σε μερικές δεκάδες συναγωνιστών του ομολογούσε τον τρόπο δράση της οργάνωσης. Έλεγε τότε ο σημερινός υπαρχηγός της οργάνωσης:
 «Εν πλήρη ευταξία η παράταξις αυτή αναδεικνύει τον προορισμό του κινήματος. Είμαστε η ασπίδα της Σπάρτης που καρτερικά φυλάττει το σώμα της Ελλάδος. Συνεχίζουμε το μοναχικό μας δρόμο, υπομένοντας τις διώξεις, τις συκοφαντίες, τα συνεχή κτυπήματα των εχθρών που πληγώνουν με βαθιές χαρακιές τον όγκο της ασπίδας μας. Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας Κρυπτείας που έπληττε αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως».
Οι «εσωτερικοί εχθροί της πόλεως» είναι γνωστοί.
 Πρόκειται γι’ αυτούς που η Χρυσή Αυγή θεωρεί «υπανθρώπους»: τους μετανάστες, τους Εβραίους, τους αριστερούς, τους ομοφυλόφιλους, τους ρομά, κ.ο.κ. Αλλά σημασία έχει η επίσημη παραδοχή της οργάνωσης ότι στόχος της από το 2008 ήταν να ξεχυθεί τα βράδια «αθόρυβα μέσα στο απόλυτο σκότος» και να πλήξει αυτούς τους «εσωτερικούς εχθρούς». Γνωρίζουμε πλέον ότι αυτή η «Κρυπτεία» δρούσε επί χρόνια καθημερινά και ανεξέλεγκτα και άφηνε πίσω της νεκρούς και τραυματίες, στο όνομα της παράδοσης των Θερμοπυλών.
Αλλά και τον Αύγουστο του 2012, και πάλι στις Θερμοπύλες, λίγες βδομάδες μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, αφού εξέφρασε τη «σιχασιά» του για το κοινοβούλιο, ο Μιχαλολιάκος απευθύνθηκε στα μέλη της οργάνωσης λέγοντας ότι «εσείς είσαστε τα Τάγματα Εφόδου» και απείλησε ότι η Χρυσή Αυγή θα εγκαταλείψει τη Βουλή και θα βγει στους δρόμους και τότε «θα δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος». Και συμπλήρωσε: «Θα δούνε τότε τι σημαίνει Τάγματα Εφόδου, τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνες, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια». Η φράση αυτή με τις «ξιφολόγχες» δεν είναι ποιητική έμπνευση του αρχηγού. Αποτελεί μετάφραση ενός στίχου από το επίσημο εμβατήριο των χιτλερικών Ταγμάτων Εφόδου (SA). Προσθέτω ότι το εν λόγω εμβατήριο φέρει τον δηλωτικό τίτλο «Πρέπει να χυθεί αίμα» και οι επίμαχοι στίχοι του έχουν ως εξής: «Ακονίστε τα μακριά μαχαίρια στα πεζοδρόμια / Μπήξτε τα μαχαίρια στο κορμί των Εβραίων / Πρέπει να χυθεί πολύ αίμα / εμείς χέζουμε πάνω στην ελευθερία αυτής της Εβραϊκής Δημοκρατίας / Κρεμάστε ένα γουρούνι στη Συναγωγή / Και ρίξτε χειροβομβίδες στα κοινοβούλια».
Αυτή λοιπόν την εκδήλωση επέλεξε να προβάλει η ΕΡΤ. Και η φετινή παράσταση δεν ήταν λιγότερο ακραία από όσες προηγήθηκαν. Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν το καθαρά χουντικής προέλευσης «Λαός-Στρατός-Εθνικισμός».
Γνωρίζουμε βέβαια τη δικαιολογία που επικαλούνται οι αρμόδιοι. Το κάνουν, λένε με βαριά καρδιά επειδή είναι θεσμική υποχρέωσή τους, η οποία απορρέει από το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει το δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων να επιβάλουν στη δημόσια τηλεόραση την κομματική εκδήλωση που επιθυμούν να προβληθεί. Την ίδια δικαιολογία επικαλούνται και ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τα οποία σε αυστηρό ύφος επικρίνουν όσους αντιδρούν στην άκριτη προβολή της ναζιστικής οργάνωσης, η οποία κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Τα επιχειρήματά τους είναι γνωστά. Βασίζονται κυρίως στο πραγματικό γεγονός ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν προβλέπει την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων. 
Είναι αλήθεια ότι κατά τις συζητήσεις για το Σύνταγμα του 1975, το οποίο ισχύει τροποποιημένο, απορρίφθηκε η πρόβλεψη του αρχικού σχεδίου, σύμφωνα με την οποία «κόμματα, των οποίων η δράσις τείνει εις ανατροπήν του ελευθέρου δημοκρατικού πολιτεύματος ή εκθέτει εις κίνδυνον την εδαφικήν ακεραιότητα της χώρας, τίθενται εκτός νόμου δι’ αποφάσεως του κατά το άρθρον 100 του παρόντος Δικαστηρίου». Το άρθρο αυτό απορρίφθηκε με πρόταση του γενικού εισηγητή της μειοψηφίας Δημήτρη Τσάτσου, με τον οποίο συμφώνησαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και τελικά συντάχθηκε μαζί τους και η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπήρχε τότε μια γενική ευαισθησία των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς, εφόσον το ΚΚΕ είχε μόλις προ μηνών νομιμοποιηθεί, ενώ η ανατρεπτική δύναμη της Ακροδεξιάς και των νοσταλγών της χούντας δεν εκφραζόταν μέσω κάποιου κόμματος, αλλά μέσω συνωμοτικών κινήσεων στο στράτευμα και απειλών πραξικοπήματος.
Ενδιαφέρον όμως έχει το σκεπτικό της απόρριψης του άρθρου αυτού.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, συμφωνώντας με τον Τσάτσο, υποστήριξε ότι πρέπει να διώκεται η πράξη και όχι το φρόνημα. Αλλά ως προς την «ανατροπή του πολιτεύματος», αν το πρεσβεύει αυτό κάποιο κόμμα, κατά τον Παπανδρέου είναι «ποινικό αδίκημα».
Αυτό, έλεγε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ισχύει ειδικά για τα κόμματα, γιατί αυτά εάν πρεσβεύουν την ανατροπή του πολιτεύματος, την επιχειρούν κιόλας: «Εάν είμαι κομματικός μηχανισμός και πρεσβεύω, φυσικά δρω, διότι είμαι κομματικός μηχανισμός» (Συνεδρίαση 22.4.1975). 

Η σκέψη αυτή του Παπανδρέου έχει προφανή αξία σήμερα. Διότι η Χρυσή Αυγή, επειδή ακριβώς είναι «κομματικός μηχανισμός», δρα προς την κατεύθυνση της κατάλυσης της δημοκρατίας. Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα «κόμμα» όπως τα άλλα.
Η τελική διατύπωση του ισχύοντος Συντάγματος ορίζει ότι η οργάνωση των πολιτικών κομμάτων «οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» (άρθρο 29 παρ. 1), και επομένως όσοι άσκησαν το ατομικό δικαίωμα της ίδρυσης κόμματος με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων «έχουν ήδη προβεί σε καταχρηστική άσκηση δικαιώματος» (στο: Χ. Σαλτάνης, Λ. Μαργαρίτης, «Είναι δυνατή η θεώρηση ενός πολιτικού κόμματος ή μιας πολιτικής οργάνωσης ως εγκληματικής οργάνωσης;», Ποινική Δικαιοσύνη, τχ. 169, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2013, σ. 761-766). 

Είναι γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνει το αμετάκλητο βούλευμα, με το οποίο έχουν παραπεμφθεί σε δίκη τα μέλη της ηγεσίας της, θεωρείται από την ελληνική δικαιοσύνη ως μια εγκληματική οργάνωση, η οποία χρησιμοποιεί το μανδύα του πολιτικού κόμματος. Διαθέτουμε, μάλιστα, και ειδικό νόμο, ο οποίος αναφέρεται στο ζήτημα αυτό. Πρόκειται για το νόμο 4203/2013, τον οποίο ψήφισε η Βουλή λίγες βδομάδες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με μεγάλη πλειοψηφία και ο οποίος αναστέλλει την κρατική χρηματοδότηση σε όποιο κόμμα βρίσκεται υπό παρόμοια δικαστική διερεύνηση. Θεωρήθηκε ευλόγως ότι δεν είναι δυνατόν να δίνει η πολιτεία χρήματα σε κάποιον, ο οποίος έχει εις βάρος του μια τέτοια κατηγορία. 
Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αναφέρεται ότι «όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι, υπό το μανδύα ή υπό την κάλυψη ενός πολιτικού κόμματος, τελούνται από ηγετικά στελέχη αυτού, σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες στρέφονται άμεσα κατά της ίδιας της χώρας ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη αυτής, ανακύπτει ανάγκη αποτροπής του ενδεχομένου άμεσης ή έμμεσης κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για την στήριξη των ως άνω εγκληματικών δραστηριοτήτων»

Κατά μείζονα λόγο, επομένως, δεν μπορεί η δημόσια τηλεόραση να παραβιάζει αυτό τον ψηφισμένο νόμο και να «χρηματοδοτεί» έμμεσα την προβολή αυτού του υπό δικαστική διερεύνηση κόμματος.
Αυτό που προβλέπει ο νόμος το έχει παραδεχτεί δημόσια ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος, σε δημόσια συγκέντρωση των οπαδών του, στην οποία είχε πει τα εξής: 

«Θα μπούμε στη Βουλή για να τη διαλύσουμε, αν θέλει ο Θεός. Αυτός είναι ο σκοπός μας και το λέω ευθέως. Και στην ορκωμοσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, [εκεί] που παλάμιζα το Ευαγγέλιο, ήταν ο Καμίνης που έλεγε τον όρκο και έλεγε ‘ορκίζομαι στο Σύνταγμα και τους νόμους’. Εγώ μούγκα! Δεν την είπα αυτή τη φράση, γιατί δεν το πιστεύω αυτό το Σύνταγμα».
Η Χρυσή Αυγή προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε την προσφυγή, λέγοντας ότι 
«η ενδεχόμενη εμπλοκή μελών της ηγεσίας πολιτικού κόμματος, τα οποία δεδομένης της φύσεως αυτού ως νομικού προσώπου, προδήλως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη δράση του, σε εγκληματικές ενέργειες των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα (σ.σ.: σύσταση εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης, κ.λπ.), αποτελεί ενόψει της φύσεως των αδικημάτων και της συνάρτησής της προς την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, σοβαρό λόγο, ο οποίος καθιστά συνταγματικώς ανεκτή την αναστολή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης προς το εν λόγω πολιτικό κόμμα».
Ακόμη, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι η αναστολή της κρατικής επιχορήγησης 
«συνιστά προσωρινό διοικητικό μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, σκοπός του οποίου είναι να αποφευχθεί η παροχή κρατικών πόρων σε πολιτικό κόμμα, καθ’ όν χρόνο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις περί τελέσεως εκ μέρους της ηγεσίας του και στα πλαίσια της δράσης αυτού αξιοποίνων πράξεων των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης καταχρηστικής χρήσης των πόρων αυτών για τη στήριξη εγκληματικών δραστηριοτήτων».
Σε άλλο σημείο της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ σημειώνεται ότι η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης 
«παρίσταται αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από τον νομοθέτη σοβαρού δημοσίου σκοπού» και «δεν παρεμποδίζει τη συμμετοχή του κόμματος στην πολιτική ζωή και την εκλογική διαδικασία».
Υπάρχει και άλλος νόμος, ο οποίος περιορίζει την πολιτική δράση των χουντικών και των φασιστών. Πρόκειται για το άρθρο 37 παρ. 5γ του π.δ. 96/5.6.2007, σύμφωνα με το οποίο 

«απαγορεύεται η χρήση ως ονόματος και εμβλήματος ή σήματος κόμματος […] συμβόλων ή εμβλημάτων του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967 ή φωτογραφιών προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό»

Βασιζόμενος σ’ αυτή τη διάταξη, ο Αρειος Πάγος απαγόρευσε στις εκλογές του 2007 την κάθοδο συνδυασμού που έφερε το όνομα «Νέος Φασισμός». Απαγορεύουμε δηλαδή αυτούς που έχουν το όνομα, αλλά όχι εκείνους που έχουν τη χάρη.
Αντίθετα από αυτές τις σαφείς διατυπώσεις, ξενίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το οποίο δείχνει να μην έχει αντιληφθεί ότι το σύνολο της ηγεσίας ενός πολιτικού κόμματος κάθεται σήμερα στο εδώλιο με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Αριθ. 83/2.3.2015
Το ΕΣΡ έχει επιληφθεί της υποθέσεως κατόπιν καταγγελίας του κόμματος «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Πρόκειται περί του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της 29ης.12.2014. Δεν προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων οι απόψεις του κόμματος της Χρυσής Αυγής, οι οποίες είχαν διατυπωθεί από τον αρχηγό του κόμματος διά δελτίου τύπου το οποίο είχε αναρτηθεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε κάθε περίπτωση ο τηλεοπτικός σταθμός, εκ του νόμου, είχε υποχρέωση για αντικειμενική, αμερόληπτη και ισότιμη παρουσίαση όλων των απόψεων όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την εν λόγω εκτροπή, ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση του προστίμου. Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού ALPHA CHANNEL, τη διοικητική κύρωση του προστίμου των 15.000 ευρώ.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε την 2α Μαρτίου 2015, καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε κατά την 16η Μαρτίου 2015.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
Αριθ. 97/3.3.2015
Το ΕΣΡ έχει επιληφθεί της υποθέσεως κατόπιν καταγγελίας του κόμματος «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Πρόκειται περί του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της 7ης.11.2014. Δεν προβλήθηκαν οι απόψεις του κόμματος της Χρυσής Αυγής παρότι είχε εκδώσει δελτίο σχετικό με τη συνεδρίαση του eurogroup το οποίο είχε αποσταλεί σε όλους τους συντάκτες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είχε αναρτηθεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για την εν λόγω εκτροπή, ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση του προστίμου.
Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ANTENNA TV Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού με διακριτικό τίτλο ΑΝΤΕΝΝΑ, τη διοικητική κύρωση του προστίμου των 15.000 ευρώ.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε την 3η Μαρτίου 2015, καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε κατά την 16η Μαρτίου 2015.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
Αριθ. 146/30.3.2015
Το ΕΣΡ έχει επιληφθεί της υποθέσεως κατόπιν καταγγελίας του κόμματος «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Πρόκειται περί κεντρικών δελτίων ειδήσεων της 21ης και 22ας.12.2014. Δεν προβλήθηκαν οι απόψεις του κόμματος της Χρυσής Αυγής παρότι είχε εκδώσει δελτίο σχετικό με το ως άνω περιστατικό, το οποίο είχε αποσταλεί σε όλους τους συντάκτες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και είχε αναρτηθεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για την εν λόγω εκτροπή, ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση της συστάσεως.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. ιδιοκτήτριας του τηλεοπτικού σταθμού STAR CHANNEL, τη διοικητική κύρωση της συστάσεως όπως διασφαλίζει την πολιτική πολυφωνία και την παρουσίαση των απόψεων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για κάθε ζήτημα που καθίσταται αντικείμενο πολιτικής αντιδικίας, με απειλή επιβολής αυστηροτέρων κυρώσεων.
Κρίθηκε και αποφασίστηκε κατά την 30η Μαρτίου 2015.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
Αριθ. 171/15.4.2015
Το ΕΣΡ έχει επιληφθεί της υποθέσεως κατόπιν καταγγελίας του κόμματος «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Πρόκειται περί μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων της 22ας.1.2015. Δεν προβλήθηκε ρεπορτάζ από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή» ούτε οι απόψεις του εν λόγω κόμματος. Για την εν λόγω εκτροπή, ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθμό η διοικητική κύρωση της συστάσεως.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ιδιοκτήτριας του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL, τη διοικητική κύρωση της συστάσεως, με απειλή επιβολής αυστηροτέρων κυρώσεων.
Κρίθηκε και αποφασίστηκε κατά την 15η Απριλίου 2015.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
Αριθ. 172/15.4.2015
Το ΕΣΡ έχει επιληφθεί της υποθέσεως κατόπιν καταγγελίας του κόμματος «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Πρόκειται περί κεντρικών δελτίων ειδήσεων της 21ης και 22ας.12.2014. Δεν προβλήθηκαν οι απόψεις του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. ιδιοκτήτρια του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL τη διοικητική κύρωση τουπροστίμου των 15.000 ευρώ.
Κρίθηκε και αποφασίστηκε κατά την 15η Απριλίου 2015.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ
Αριθ. 299/17.9.2015
(Για το θέμα των εθνικιστικών συνθημάτων που ακούστηκαν στην παρέλαση από τα ΟΥΚ, ΝΕΡΙΤ-ΕΡΤ)
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η «Χρυσή Αυγή» αποτελεί νόμιμο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου που συμμετείχε στις εκλογές και, με βάση την εκλογική διαδικασία, εξέλεξε βουλευτές με την ψήφο του ελληνικού λαού, τότε οι απόψεις του οφείλουν κατ’ αρχήν να προβάλλονται στους σταθμούς για να τηρείται η αρχή της αντικειμενικής ενημέρωσης, της πληρότητας στην παρουσίαση των πληροφοριών και της αμεροληψίας. Στα πλαίσια της ελευθερίας του Τύπου και της δημοσιογραφικής ελευθερίας, οι δημοσιογράφοι έχουν μεν την ευχέρεια να αξιολογούν και να επιλέγουν από την καθημερινή δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων ποια γεγονότα είναι άξια μεταδόσεως, όμως δεν μπορούν να παραλείπουν ή να αποσιωπούν γεγονότα κατ’ επανάληψη.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε την 17η Σεπτεμβρίου 2015, καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε κατά την 22α Οκτωβρίου 2015.
Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.
ΛΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
Αριθ. 324/1.10.2015
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η «Χρυσή Αυγή» αποτελεί νόμιμο κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου που συμμετείχε στις εκλογές και, με βάση την εκλογική διαδικασία, εξέλεξε βουλευτές με την ψήφο του ελληνικού λαού, τότε οι απόψεις του οφείλουν κατ’ αρχήν να προβάλλονται στους σταθμούς για να τηρείται η αρχή της αντικειμενικής ενημέρωσης, της πληρότητας στην παρουσίαση των πληροφοριών και της αμεροληψίας. Στα πλαίσια της ελευθερίας του Τύπου και της δημοσιογραφικής ελευθερίας, οι δημοσιογράφοι έχουν μεν την ευχέρεια να αξιολογούν και να επιλέγουν από την καθημερινή δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων ποια γεγονότα είναι άξια μεταδόσεως, όμως δεν μπορούν να παραλείπουν ή να αποσιωπούν γεγονότα κατ’ επανάληψη.
Κρίθηκε, αποφασίστηκε την 1η Οκτωβρίου 2015, καθαρογράφτηκε και δημοσιεύθηκε κατά την 27η Οκτωβρίου 2015.
Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.
ΛΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
Το ΕΣΡ είναι παγιδευμένο σ’ αυτή τη λογική, ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα όπως όλα τα άλλα και παραβλέπει απολύτως το γεγονός ότι η ελληνική έννομη τάξη έχει ήδη καταλήξει σε μια άλλη άποψη, μέσω του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Ας θυμηθούμε τι έκανε το ΕΣΡ, την ίδια μέρα που είχαμε το γνωστό επεισόδιο Κασιδιάρη εναντίον Κανέλλη και Δούρου στα στούντιο του Antenna.
Αθήνα, 7 Ιουνίου 2012
ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κρίνει σκόπιμο να επισημάνει ότι βιαιοπραγίες και προσβολές της προσωπικότητας σε βάρος πολιτικών προσώπων αναιρούν την αρχή του δημοκρατικού διαλόγου, πολύ περισσότερο όταν πραγματοποιούνται κατά την διάρκεια εκπομπών από τα ΜΜΕ και δημιουργούν κλίμα που δυσχεραίνει την νηφάλια και δημοκρατική πορεία προς τις εκλογές.
Κατά το άρθρο 3 της υπ’ αρ. 11895/2012 αποφάσεως των Υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας, η ΕΡΤ και οι ενημερωτικοί ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης εθνικής περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τρεις τουλάχιστον αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 μετά την ανακήρυξή των από τον Άρειο Πάγο. Δεν επιβάλλεται η οργάνωση των συζητήσεων με ταυτόχρονη παρουσία εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων. Επομένως οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να οργανώσουν συζητήσεις με επιμέρους ομάδες των πολιτικών κομμάτων ούτως ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα. Από καμιά διάταξη του Συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλεισμός από την συζήτηση οιουδήποτε κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012. Η υποχρέωση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών εκπληρώνεται διά της οργανώσεως των συζητήσεων και της κλήσεως των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, ανεξαρτήτως ανταποκρίσεως ή μη αυτών. Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων.
Μ’ άλλα λόγια, το μόνο που λέει το ΕΣΡ είναι η χειροδικία σε απευθείας μετάδοση δεν αλλάζει τίποτα ως προς τη μεταχείριση των ναζιστών. Απλώς εισηγείται να τους προβάλλουν χωριστά, τον καθένα στο κλουβί του.
Για το πώς εισέπραξε η ίδια η Χρυσή Αυγή αυτή την απόφαση του ΕΣΡ είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Μιχαλολιάκου, ο οποίος, απευθυνόμενος στο Τάγμα Εφόδου της Νίκαιας, είναι αποκαλυπτικός: «Να καθησυχάσω όσους πιστεύουν ότι θα μας κοστίσει εκλογικά το επεισόδιο στον ΑΝΤ1. Λοιπόν, ακούστε τα νέα: η Χρυσή Αυγή ανέβηκε δύο ολόκληρες μονάδες στις κρυφές δημοσκοπήσεις μετά το επεισόδιο αυτό». Ακούγονται θερμές επευφημίες: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».
Και ο Αρχηγός συνεχίζει: «Ας το πάρουν απόφαση. Δεν τελειώνει ο αγώνας έτσι εύκολα. Κι αν νομίζουν τα ορφανά του Μαρξ και του Στάλιν, οι διάφορες Κανέλλη και οι διάφορες Δούρου και οι Τσίπρες ότι θα σταματήσουν το ποτάμι το εθνικιστικό, το κάναν κι άλλη φορά και τους θάψαμε στον Γράμμο και στο Βίτσι και νικήσαμε. Αυτό θα ξαναγίνει αν το θέλουν».
Ενθουσιασμένο το Τάγμα εκφωνεί την ύστατη απειλή που αποδίδεται στον Γκέμπελς: «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη».
Για ποιο λόγο τα κανάλια αντέδρασαν στην υπερπροβολή της Χρυσής Αυγής και έφτασαν να εκδηλώνουν σημάδια ανυπακοής στο ΕΣΡ;

 Όχι βέβαια επειδή ξαφνικά απέκτησαν αντιφασιστικά ανακλαστικά, αλλά επειδή επί μήνες μετά τη δολοφονία του Φύσσα και τις συνεχείς αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της οργάνωσης ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί ως ένα «κανονικό πολιτικό κόμμα». Μόνο το ΕΣΡ αδυνατούσε να δει αυτό που έβλεπε η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.
Δυστυχώς ο καιρός πέρασε και η υπόθεση έπαψε να έχει το χαρακτήρα σκανδάλου, επομένως έπαψε να ενδιαφέρει ως τέτοια τα μεγάλα κανάλια.
Σ’ αυτό το πλαίσιο είδαμε τον τελευταίο μήνα να παρελαύνουν από την Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων οι ιδιοκτήτες μεγάλων καναλιών και να υφίστανται την επίθεση του Κασιδιάρη, για την «αδικία» εις βάρος της Χρυσής Αυγής. Και ούτε ένας απ’ αυτούς δεν τόλμησε να του πει ότι η ηγεσία του δήθεν κόμματός του βρίσκεται αυτή τη στιγμή σύσσωμη στο εδώλιο με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Ψοφοδεείς οι περισσότεροι έριχναν το βάρος στους υπαλλήλους τους. Κανείς δεν υποστήριξε την πολιτική της απομόνωσης του ναζισμού. Το βάρος κατά συνέπεια πέφτει στους ώμους των επαγγελματιών του χώρου (δημοσιογράφων, τεχνικών), αλλά και των πολιτικών στελεχών, τα οποία ευτυχώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία αρνούνται να γίνουν άθυρμα στα προπαγανδιστικά τερτίπια των ναζιστών.
Γνωρίζω ότι η τρομοκρατία των ναζιστών δεν έχει αφήσει αλώβητη και το δικό μας συνάφι. 

Πριν από την πρώτη είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είχαμε ακούσει τον Άκη Παυλόπουλο να λέει τηλεφωνικά στο δελτίο του απευθυνόμενος στον Μιχαλολιάκο: «Είπατε πριν από λίγο τηλεφωνώντας ότι αν δεν σας βγάλω στον αέρα πρέπει να πάρω σωματοφύλακες;» Και ο Φίρερ με καμάρι: «Βεβαίως το είπα και το επαναλαμβάνω». Περιττό να πω ότι από τότε ουδέποτε έλειψε εκπρόσωπος των ναζιστών από τις εκπομπές του συγκεκριμένου δημοσιογράφου.
Δεν θα ήθελα να κλείσω χωρίς ένα σχόλιο για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα μέσα ενημέρωσης η Χρυσή Αυγή. 

Πρέπει καταρχάς να σημειώσουμε ότι αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η ίδια η ναζιστική οργάνωση, η προβολή της από τα μέσα ενημέρωσης επί πολλά χρόνια ήταν πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία από την πραγματική της εκλογική επιρροή. Μιλώντας στο Πέραμα κατά την προεκλογική περίοδο του 2012 ο Μιχαλολιάκος θα ισχυριστεί ότι τα κανάλια του ζητούν να εμφανιστεί και αυτός αρνείται: «Πρέπει να σας πω ότι τις τελευταίες ημέρες ξαφνικά, αφού μας εξυβρίζουν χυδαιότατα επί έναν ολόκληρο χρόνο, μας θυμήθηκαν και λέει ‘ελάτε να τα πείτε’. Και τους λέμε: ‘Ο χρόνος σας τέλειωσε. Θα πάμε στις κάλπες με το λαό. Ενάντια στα κανάλια της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ντροπής’. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τον προβλεπόμενο από το νόμο χρόνο των πενταλέπτων και τίποτε πέραν αυτού» (23.4.2012).
Βέβαια ο Μιχαλολιάκος θα δεχτεί με προθυμία δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος στο σπίτι του για συνέντευξη και μάλιστα θα του πει ότι «επιλέγει σε ποιον θα μιλήσει», εκφράζοντας την εύνοιά του για την εφημερίδα που τόσο τον στήριξε στην προεκλογική περίοδο, με αποκορύφωμα το στημένο ρεπορτάζ με την ηλικιωμένη γυναίκα στο ΑΤΜ, η οποία υποτίθεται ότι συνοδεύεται για λόγους ασφαλείας από χρυσαυγίτες, ενώ όπως αποκαλύφθηκε ήταν η μητέρα του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη, τοπικού στελέχους της οργάνωσης στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και ήδη καταδικασμένου για τις εμετικές του δηλώσεις περί «σαπουνιών» και «φούρνων».
«Τώρα τους έχω ρίξει πόρτα», θα πει ο Μιχαλολιάκος. «Εχω δεχτεί προσκλήσεις και από το ΣΚΑΪ και από το MEGA. Και δεν υπάρχει περίπτωση να συνομιλήσω μαζί τους διότι οι άνθρωποι αν ήθελαν θα μπορούσαν πολύ νωρίτερα να το κάνουν αυτό».
Βέβαια γνωρίζουμε ότι οι λεονταρισμοί του Αρχηγού δεν κράτησαν πολύ. Οι τηλεοπτικές του συνεντεύξεις στο MEGA (με τον Σταύρο Θεοδωράκη) και το ΣΚΑΪ (με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο) είναι ακόμα προσβάσιμες στο διαδίκτυο.
Στην ίδια συνέντευξη ο Μιχαλολιάκος θα απαντήσει και στο ερώτημα τι θα γινόταν αν ερχόταν η Χρυσή Αυγή στην εξουσία: «Θα δίναμε σε όλους βήμα, εφόσον σεβόντουσαν τις αρχές της πολιτείας και δεν δρούσαν εναντίον του κράτους φανερά, ούτως ώστε να είναι επικίνδυνοι για το κράτος». Και ο νοών νοείτω.
Αλλά αν θέλει κανείς να αντιληφθεί τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Χρυσή Αυγή τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να εξετάσει το πώς αντιμετώπισε η οργάνωση του κ. Μιχαλολιάκου τη δημοσιογραφική προβολή της δίκης τους. 

Μέχρι να φτάσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι Χρυσαυγίτες απειλούσαν ότι θα μετατρέψουν τη δίκη σε πεδίο αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους τους σκευωρούς και καλούσαν τα μέσα ενημέρωσης να συμμετάσχουν στις αποκαλύψεις. Μόλις, όμως, ξεκίνησε η δίκη, οι Χρυσαυγίτες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην υπάρχει τηλεοπτική, ραδιοφωνική και εντέλει δημοσιογραφική κάλυψή της. Οι ίδιοι που υποτίθεται ότι θα ξεσκέπαζαν τους σκευωρούς δεν πάτησαν καν στο δικαστήριο και ανέθεσαν στους συνηγόρους τους την υπεράσπιση. Αλλά αυτό είναι η απόλυτη απόδειξη ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα κανονικό πολιτικό κόμμα, αλλά με μια εγκληματική οργάνωση, όπως όλες οι άλλες, οι οποίες αμύνονται μόνο στο ποινικό επίπεδο.
Θα κλείσω με την απάντηση σε ένα γενικό ερώτημα που προβάλλεται πολλές φορές από καλοπροαίρετους πολίτες.

 Καλά, λένε, όλα αυτά. Αλλά ακόμα και αν ισχύουν οι κατηγορίες εις βάρος τους, έχουν δικαίωμα να εμφανιστούν και να προβάλουν τη δική τους αλήθεια. Στο κάτω κάτω της γραφής ισχύει και γι’ αυτούς το τεκμήριο της αθωότητας.

Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί τους. 


Και είμαι έτοιμος να συνταχθώ με όποιον συνάδελφο επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τους κατηγορουμένους, σ’ αυτό το επίπεδο. 
Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
 Όπως έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μια συνέντευξη με τον Βλαστό ή με τον Στεφανάτο ή κάποιον άλλο υπόδικο ή και καταδικασμένο με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, έτσι έχει ενδιαφέρον και η δημοσιογραφική έρευνα για τις απόψεις του Μιχαλολιάκου, του Κασιδιάρη και του Λαγού. 
Αλλά όπως από τον Βλαστό περιμένουμε ερωτήσεις για το δίκτυο και τη δράση του έτσι και από τους Χρυσαυγίτες μάς ενδιαφέρει η σχέση τους με τις γνωστές εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσής τους, τις δολοφονίες, τις επιθέσεις, την οργάνωση των Ταγμάτων Εφόδου. 
Οποιος δημοσιογράφος λάβει απαντήσεις σ’ αυτά από τον κ. Μιχαλολιάκο, θα έχει επιτελέσει το καθήκον του. 
Το έκανε για παράδειγμα ο Νίκος Χατζηνικολάου αποσπώντας την ομολογία της «πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα». 
Αλλά η άποψη του κ. Μπαρμπαρούση για το χρέος ποσώς μας ενδιαφέρει.
(αναδημ. απο το jailgoldendawn.com)
Διαβάστε επίσης:


                                                              

ΑΝΟΙΧΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ            
 Αγ. Παρασκευή  3/4/2019

Προς:
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τα κόμματα
ΣΥΡΙΖΑ,,ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, ΑΝΕΛ

Έχοντας ήδη μπει σε μια μακρά  προεκλογική περίοδο, μερικοί  θεωρούν στα πλαίσια της διακομματικά συμφωνημένης προεκλογικής τηλεοπτικής και  ραδιοφωνικής  κάλυψης  των κομμάτων, ως  θεσμικό - δημοκρατικό καθήκον  της  ΕΡΤ, τη μετάδοση των  εκδηλώσεων – δηλώσεων  της Χρυσής Αυγής, γεγονός  που  αυτόματα  την  μεταμορφώνει  σε μέσο  διάδοσης   μιας ιδεολογίας  που έχει ως πυρήνα  τα ρατσιστικά και μισάνθρωπα  προτάγματα του ναζισμού.

Σας καλούμε να τοποθετηθείτε  δημόσια και από  τη  θέση  ευθύνης που σας δίνει το Σύνταγμα,  σε ότι αφορά  στις  ρυθμίσεις  των  τηλεοπτικών καλύψεων  των κομμάτων κατά τις προεκλογικές περιόδους, μέσω της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής της Βουλής,  να στηρίξετε  την ουσία του  θεσμικού – δημοκρατικού καθήκοντος της  ΕΡΤ,  που σίγουρα  δεν είναι  η  «μετάγγιση» στο τηλεοπτικό κοινό  των ρατσιστικών, μισαλλόδοξων και μισάνθρωπων  φασιστικών  προταγμάτων  της  Χ.Α.

Όπως ήταν δική  σας ευθύνη η λήψη  της απόφασης για την χρηματοδότηση των κομμάτων με την οποία ορθώς αποκλείσατε τη  Χ.Α, έτσι είναι δική σας  ευθύνη και η λήψη μιας αντίστοιχης απόφασης για την  ραδιοτηλεοπτική της κάλυψη.
Μια απόφαση που όχι μόνο θα είναι εντός των  πλαισίων της ευρωπαϊκής νομολογίας, της ελληνικής νομοθεσίας και της σχετικής γνωμοδότησης του ΕΣΡ, αλλά θα  δίνει το μήνυμα σε όλους, ότι 
το δημοκρατικό δικαίωμα  της προβολής   των θέσεων  ενός κόμματος δεν είναι αυθύπαρκτο, αλλά εδράζεται πάνω  στην θεμελιώδη  αξία  της  Δημοκρατίας  που είναι  ο σεβασμός  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και η αναγνώριση ότι  αυτά δεν είναι  προνόμια που αποδίδονται  μέσω ρατσιστικών  φίλτρων.

Βέβαια γνωρίζετε, ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ  με τους αγώνες, τις θέσεις  και τις παρεμβάσεις της, έχει αποδείξει στην πράξη, ότι  πιστεύει και υπερασπίζεται την ελευθερία της  έκφρασης, την ισότητα, την ισονομία, τη Δημοκρατία  και το αυτεξούσιο  του κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα  απο χρώμα, φυλή, θρησκεία ή  ιδεολογία.

 Η προσήλωση μας σε αυτές τις αξίες είναι  εκείνη που μας υποχρεώνει να εμποδίζουμε με στάσεις εργασίας και απεργίες, τη μετάδοση από την ΕΡΤ  του ρατσιστικού, μισάνθρωπου  και μισαλλόδοξου  "κηρύγματος" της Χρυσής Αυγής, σεβόμενοι ταυτόχρονα και τη σχετική γνωμοδότηση του ΕΣΡ και  για αυτόν τον λόγο έχουμε  βρεθεί συχνά στο στόχαστρο αυτών των νοσταλγών του Χίτλερ, των ταγματασφαλιτών και του Παπαδόπουλου.

Για μας είναι ξεκάθαρο, ότι αυτοί που με δημόσιες δηλώσεις τους  ταυτίζονται «λόγω και έργω»  με τα SA, τα SS και  κάθε άλλο  κομμάτι του ναζιστικού απόπατου της ιστορίας, αυτοί που δημόσια  απειλούν κάθε  δημοκράτη  προειδοποιώντας ότι τα τάγματα εφόδου τους «θα ακονίζουν  τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια», αυτοί  που  μιλούν για  τον δολοφόνο του Π.Φύσσα  λέγοντας «Καλά έκανε, ήταν ένα κωλόπαιδο και μισό …καλά να πάθει.» (Δικη της Χ.Α - 241η Συνεδρίαση, Αίθ. Γυν. φυλακών Κορυδαλλού, 16.4.2018 - Ηχητικό με αριθ. 9336 [Δεβελέκος για Φύσσα]), δεν έχουν το δικαίωμα να εμφανίζονται στα ΜΜΕ, πόσω μάλλον δε στη  δημόσια ραδιοτηλεόραση,  για να προβάλλουν την ρατσιστική, διχαστική και μισάνθρωπη «κοσμοαντίληψή» τους.

 Εμείς  δεν πρόκειται να  ενδώσουμε σε όσους  αντιλαμβάνονται τις  αξίες  της Δημοκρατίας  ως πρόσχημα και θα συνεχίσουμε  τον αγώνα  μας εναντίον  εκείνων που τις χλευάζουν, εναντίον  εκείνων που  γελώντας περιγράφουν τα στρατόπεδα  εξόντωσης  του Χίτλερ ως campus στα οποία «καλλιεργούσαν τις μεταφυσικές τους ανησυχίες οι  Εβραίοι», εναντίον εκείνων που θεωρούν τα ελληνικά ολοκαυτώματα  από τους ναζί είτε ως «υπερβολές  της αντεθνικής προπαγάνδας» είτε ως  «φυσικό φαινόμενο» , εναντίον εκείνων που  βλέπουν  τις πανανθρώπινες αξίες  ως αδυναμία και την «ευγονική»  της στείρωσης και της «ευθανασίας των μη καθαρών» ως βάση  για την ανάπτυξη του έθνους.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι  στην ΕΡΤ, κάναμε και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εκπληρώσουμε το καθήκον μας  σαν θεματοφύλακες  του δημοκρατικού πολιτεύματος και ελπίζουμε ότι και εσείς  ως  μέλη του κοινοβουλίου  θα  ανταποκριθείτε  σε αυτό το καθήκον  δίνοντας μέσω  της απόφασης  της διακομματικής επιτροπής  μια ηχηρή  απάντηση σε όσους  αντιπαλεύουν τη δημοκρατία  χρησιμοποιώντας την.


               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου