Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

ΠΑΝΤΑ Η "ΦΩΝΗ" ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΤΟΥΦΕΚΙ ΤΟΥ "ΚΥΝΗΓΟΥ" - ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ NEWSBEAST: "ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ. ΞΕΧΑΣΤΕ ΟΤΙ ΞΕΡΑΤΕ"


(αναδημ. απο το newsbeast.gr)

Έντονο κλίμα ανησυχίας επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην ΕΡΤ καθώς οι εργαζόμενοι του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής ανησυχούν για το μέλλον τους μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προβεί άμεσα σε εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης που κατά τη Νέα Δημοκρατία τα τεσσεράμισι προηγούμενα χρόνια είχε μετατραπεί σε αμιγώς κρατική, δίνοντας έμφαση ως επί το πλείστων στην προβολή των ειδήσεων που άπτονταν των δραστηριοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το λόγο αυτό άλλωστε είχε προβεί και σε εμπάργκο απέναντί της.

Τώρα το Μέγαρο Μαξίμου υπό τον νέο ένοικο, θέλει να προβεί σε δραστική μείωση του κόστους της και βέβαια σε αλλαγή των προσώπων που άπτονται των ηγετικών κλιμακίων κάτι που άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά που εναλλάσσονται τα πρόσωπα στην εξουσία.

Ήδη αργά χθες το απόγευμα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γιάννης Δρόσος
υπέβαλλε την παραίτησή του στον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, κίνηση στην οποία προέβη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Μιχάλης Ψύλλος. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τους απάντησε πως θα γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις τους μόλις οριστικοποιηθούν τα πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν. Μέχρι τότε παραμένουν ως... υπηρεσιακοί. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ζήτησε τις παραιτήσεις τους. Να σημειωθεί ότι τη σχετική είδηση περί υποβολής παραιτήσεων μεταδόθηκε και μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 21:39 χθες το βράδυ, ενώ στις 23:20 ο ίδιος ο κ. Ψύλλος στον προσωπικό λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook έγραψε χαρακτηριστικά:

«Φιλαράκια καλησπέρα, ένας κύκλος κλείνει, ένας καινούργιος ανοίγει. Συνεχίζουμε, ως εργαζόμενος στο ΑΠΕ ΜΠΕ. Σας ευχαριστώ για τη φιλία σας» και από κάτω παρέθετε τη σχετική είδηση με τη φωτογραφία του.

Οι πρώτες σημαντικές αλλαγές δεν θα αφορούν το πρακτορείο ειδήσεων, αφού εκεί μονάχα η κεφαλή και κάποιοι από τους αρχισυντάκτες θα αλλάξουν, αλλά το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, το οποίο έχει επωμιστεί να θέσει σε νέες βάσεις ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Ζούλας. 

Εκεί θα αλλάξει καταρχάς το διοικητικό συμβούλιο που μέχρι σήμερα απαρτίζεται από τους:

1. Χριστόφορο – Ευτύχιο Λεοντή του Ιωάννη, Μουσικοσυνθέτη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
2. Ιωάννη Δρόσο του Ζαχαρία, Δικηγόρο, Διευθύνων Σύμβουλο
3. Δημήτριο Παπαδημητρίου του Στυλιανού, Μουσικοσυνθέτη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
4. Ελευθέριο Αρβανίτη του Αντωνίου, Δημοσιογράφο, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
5. Αικατερίνη Τσατσαρώνη του Μιχαήλ, Επικοινωνιολόγο, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
6. Αριστοτέλη Μεταξά του Θεοδώρου, Εικονολήπτη, Εκπρόσωπο των εργαζομένων, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αλλαγές θα γίνουν επίσης σε πρόσωπα δημοσιογράφων που μέχρι σήμερα εμφανίζονται στο «γυαλί».

Η παρουσιάστρια ειδήσεων Δώρα Αναγνωστοπούλου επί παραδείγματι, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και πρωτίστως με το One Channel, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται και από άλλους συναδέλφους της.

Να θυμίσουμε ότι το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Νέα Δημοκρατία από τις αρχές κιόλας του έτους, περιλάμβανε τη λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού και τριών ραδιοφωνικών, σε συνάρτηση με τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, από τα 3 ευρώ στο ενάμιση ευρώ.

Επί της ουσίας η επιθυμία πριν τις εκλογές ήταν να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο κανάλι στα πρότυπα της πάλαι ποτέ ΝΕΡΙΤ με λιγότερο και ικανό προσωπικό που θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της νέας εποχής. 

Μάλιστα ειδικά για την ΕΡΤ-3 θεωρείται πλεονασμός η λειτουργία της και θα μπορούσε να λειτουργεί ως γραφείο ανταποκριτών με δυναμικό μερικές δεκάδες δημοσιογράφους. 

Ανέκαθεν πάντως ο κ. Μητσοτάκης θεωρούσε ότι το προσωπικό της ΕΡΤ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τα 1.000 άτομα, όταν στις μέρες μας ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος.

Το εάν θα προχωρήσει όντως σε αυτό το σχεδιασμό η Νέα Δημοκρατία και τώρα που έγινε κυβέρνηση μένει να φανεί, όπως επίσης και το ποια θα είναι η τύχη όσων θεωρηθεί ότι πλεονάζουν.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο ο νυν πρωθυπουργός είχε δηλώσει με νόημα ότι «την ΕΡΤ όπως είναι σήμερα να την ξεχάσουμε. Η χώρα χρειάζεται δημόσια τηλεόραση, αλλά όχι όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας. [...] Αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό, θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό. Αυτό που γίνεται σήμερα στην ΕΡΤ είναι θλιβερό και απαράδεκτο».

Από την άλλη πλευρά μένει να δούμε εάν και με ποιον τρόπο θα αντιδράσει στις επικείμενες αλλαγές η ΠΟΣΠΕΡΤ, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που κατά το παρελθόν είχε συγκρουστεί και με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Γεώργιος Σαρρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου