Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

ΠΟΣΠΕΡΤ: ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠ. ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠ. Κ.ΠΕΤΣΑ

               


 Στα πλαίσια  του θεσμικού της ρόλου αλλά και της τυπικής διαδικασίας όταν υπάρχει αλλαγή κυβερνησεων, η ΠΟΣΠΕΡΤ απέστειλε στον αρμόδιο υφυπουργό υπόμνημα με τις προτάσεις τις απόψεις και τις θέσεις της σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ και των εργαζόμενων  σε αυτήν.

 Το υπόμνημα  εστάλη στις 5Αυγουστου 2019, χωρίς να  γνωρίζουμε το πολυσέλιδο πόρισμα της Grant Thornton  που αφορά το επιχειρησιακό  σχέδιο  και τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΡΤ για τα επόμενα χρόνια, το οποίο μας έστειλε η απερχόμενη  διοίκηση λίγες ημέρες μετά (είναι αυτονόητο ότι  το πόρισμα της Grant Thornton είναι εκ μέρους της ΠΟΣΠΕΡΤ διαθέσιμο σε  κάθε  σωματείο  μέλος  της  ομοσπονδιας).

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα συγκληθεί το Δ.Σ της ΠΟΣΠΕΡΤ  με αφορμή αφενός τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που προκαλουν  στα εργασιακά  και οι  πρόσφατες τροπολογίες, αφετέρου το περιεχόμενο του πορίσματος της Grant Thornton αλλά και τα όσα "διαρρέονται"  και βρίσκουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ και των εργαζομένων σε αυτην.
Είναι προφανές ότι μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΟΣΠΕΡΤ θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Έχοντας την βεβαιότητα, ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, πιθανότατα δε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που  ως γνωστόν έχει την προσωπική εποπτεία και της ΕΡΤ, έλαβε γνώση του περιεχομένου του υπομνήματος μας, το παραθέτουμε αυτούσιο παρακάτω προκειμένου να γίνουν κοινωνοί αυτής της γνώσης  όλοι.

                       

        Αγία Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2019
    Α.Π. 1969
               
Προς
Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό
Κυβερνητικό Εκπρόσωπο
κ. Στέλιο Πέτσα

Θέμα : Αίτημα για συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

  Κύριε Υφυπουργέ
Μαζί με τις ευχές μας για καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και ως υπεύθυνος για τα Μέσα Ενημέρωσης (ενός δύσκολου και νευραλγικού τομέα), σας καταθέτουμε παράλληλα και τις προτάσεις μας για κρίσιμα ζητήματα της ΕΡΤ, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από την πλούσια εμπειρία μας στην λειτουργία της ΕΡΤ, έχουν καταγραφεί μέσα από τις καταστατικές λειτουργίες και είναι διατυπωμένες από τα θεσμικά της όργανα (ΔΣ, Συνέδριο). Έχουν κατατεθεί από το 2009 σε όλους τους θεσμικούς φορείς – και στη ΒΟΥΛΗ των Ελλήνων, αρκετές φορές όποτε κληθήκαμε - για ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα με εθνικό, πολιτιστικό, δημοκρατικό και περιφερειακό ρόλο. 

                      Η ΠΟΣΠΕΡΤ
είναι η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στο χώρο των Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, εκπροσωπεί και εκφράζει τους εργαζομένους των Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (και της ΕΡΤ και του ιδιωτικού τομέα) εκτός δημοσιογράφων. Λειτουργεί σύμφωνα με το πρότυπο ELOT 1429:2008
Μέλη της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων της ΕΡΤ (πλην ενός) καθώς και οι σύλλογοι εργαζομένων στις Δημοτικές και Ιδιωτικές επιχειρήσεις Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης σε όλη την Ελλάδα.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι μέλος της ΓΣΕΕ και της παγκόσμιας συνομοσπονδίας UNI MEI, στην οποία εκπροσωπείται με μέλος του Δ.Σ. της, που καλύπτει τους εργαζόμενους στους κλάδους των Ηλεκτρονικών ΜΜΕ, του Πολιτισμού, των Τεχνών και της Ψυχαγωγίας.

                     Η σημερινή διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ ανέλαβε καθήκοντα κατά το τακτικό Συνέδριο του 2009, που ανανεώθηκε στα επόμενα συνέδρια το 2012 και το 2018 με πλειοψηφίες άνω του 70%.                                 
               
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας μέχρι σήμερα πρωταρχικό μας καθήκον και επιδίωξη είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών μας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η τήρηση των κανόνων του εργατικού δικαίου μεταξύ εργοδοτών εργαζομένων, σε κάθε χώρο. 

Αγωνιζόμαστε σταθερά και αταλάντευτα για τις αρχές μας και τη συνεχή υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που πλήττονται ολοένα και πιο βάναυσα σε καθημερινό επίπεδο, από τις μειώσεις των μισθών, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τις απολύσεις, την εργασιακή ζούγκλα που εντείνεται και γενικεύεται.
Συνεχής είναι ο αγώνας μας για συλλογικές συμβάσεις που θα εφαρμόζονται για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με πλήρη και σταθερή εργασία.

Οι εργαζόμενοι στα ΗΜΜΕ απαιτούμε από την νέα Κυβέρνηση να τηρήσει και να υπερασπίσει με νέες βελτιωμένες θέσεις για τους εργαζόμενους το θεσμικό πλαίσιο για τα ΗΜΜΕ. 

Να στηρίξει τον θεσμό των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δηλαδή την ελευθερία κατάρτισης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και το Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο που τις προστατεύει.  Να επανέλθουμε δηλαδή στο προηγούμενο καθεστώς του Ν. 1876/1990.   

Επίσης  να επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα του 2009, η λειτουργία του ΟΜΕΔ, ενός θεσμού που η δημοκρατία απαιτεί. Θέλουμε ένα ΟΜΕΔ να δίνει λύσεις και όχι ένα ΟΜΕΔ να παίζει το ρόλο της ιδιαιτέρας των εργοδοτών.

Οι ιδιοκτήτες των ΗΜΜΕ καλά θα κάνουν να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για περαιτέρω μείωση μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, μη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, συνεργεία ενός ατόμου, ενοποιήσεις παραγόμενου έργου.
Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο της χώρας. Αν δεν υπάρξει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της αναλογικής κατανομής των βαρών, δεν προβλέπεται ένα ομαλό και ειρηνικό μέλλον αντάξιο της ανάγκης που έχει η χώρα ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει, ένα μέλλον και που σε αυτό θα έχουμε συμβάλλει όλοι οι εργαζόμενοι. 

Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ΗΜΜΕ και η διογκούμενη εμπορευματοποίηση βαθαίνουν το έλλειμμα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και κοινωνικής έκφρασης με κυρίαρχο και εντεινόμενο το ρόλο της διαπλοκής σε βάρος του λαού. 

Οι φιλοεργοδοτικές συμπεριφορές και οι νομοθετικές ρυθμίσεις προς όφελος της εργοδοσίας, αποθρασύνουν την τελευταία που με τις ενέργειές της ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον  των εργασιακών σχέσεων με απολύσεις, εφεδρείες, «εθελούσιες» εξόδους,  κλπ σε όλο τον χώρο των ΗΜΜΕ.

Πρέπει να ενταθεί και να λειτουργεί ο έλεγχος της πολιτείας από τους ελεγκτικούς φορείς (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ κλπ).

Για το επίπεδο και τον τρόπο λειτουργιάς των δημοτικών και ιδιωτικών Ραδιοτηλεοπτικών μέσων καθώς και στο επίπεδο των συνθηκών των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν οξυμμένα εργασιακά προβλήματα, οι παράνομες αναιτιολόγητες απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και κατάργηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος των τεχνικών τηλεόρασης και κινηματογράφου καταλύει κάθε ενιαία  εργασιακής αξιοπρεπείας και αξιοκρατίας.

Για τα θέματα αυτά περιμένουμε πρόσκληση σας ώστε μαζί με τα σωματεία των εργαζομένων που είναι  και μέλη μας, να σας καταθέσουμε αναλυτικά τις θέσεις μας και καθ’ ότι αφορά τις αρμοδιότητές σας να βρεθούν κοινά αποδεκτές δίκαιες λύσεις. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ :

Τα προβλήματα είναι σύνθετα, πολύμορφα, δισεπίλυτα και πιστεύουμε ότι με θέληση και διάλογο θα  βρεθεί διέξοδος προς την επίλυση τους.

Ξεκινώντας θα αναφερθούμε σε ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και αυτό είναι η θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ.

Θεωρούμε και το έχουμε δηλώσει πολλές φορές και στη Βουλή ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ για να μπορεί να αποδώσει και να είναι λειτουργικό θα πρέπει να μην αλλάζει συνεχώς και να έχει πλήρη θητεία στην πράξη και όχι στα χαρτιά και αυτό θα διασφαλιστεί με αλλαγή του νόμου και τοποθέτησή του σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ανεξάρτητων αρχών.

 Δηλαδή μέσω της Βουλής και της απαραίτητης ανεξαρτησίας που ναι μεν προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά εν τοις πράγμασι δεν υπάρχει.
Επιπλέον πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 4324, όσον αφορά το μέγεθος της ΕΡΤ και αυτό να αλλάζει στο εξής με απόφαση της Βουλής και όχι από τις διαθέσεις της εκάστοτε Διοίκησης. Εκτός όλων των άλλων, θα πάψει και η ανασφάλεια των  εργαζομένων.

Επίσης πρέπει να προβλεφθεί, κατά την άποψή μας, τα μέλη του Δ.Σ. να είναι εννέα (9) και από αυτά να προέρχονται ο Πρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος (1 θέση) και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι που προβλέπονται. Εννοείται ότι σε αυτούς θα περιλαμβάνονται εκπρόσωποι εργαζομένων και όχι κλάδων.

Στο καθεστώς των δημόσιων τηλεοπτικών μέσων θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και ξεκαθαριστεί ο ρόλος, οι συνέργειες κλπ του καναλιού της Βουλής σε συνάρτηση με την ΕΡΤ η οποία μεταδίδει το σήμα της μέσω της δικής της πολυπλεξίας.

Θεωρούμε απαραίτητο να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από τον ασφυκτικό κλοιό των ΔΕΚΟ όπως είχε γίνει και επι της περιόδου 2006 (υπ’ αριθμ. 10078/12.4.2006 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Επικρατείας «Εξαίρεση της ΕΡΤ ΑΕ από τις διατάξεις του ν. 3429/2005 «Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ)» (ΦΕΚ Α΄ 314)» (ΦΕΚ Β΄ 492).

 Παρά λοιπόν την πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας μας σε ρυθμούς εξοντωτικούς, οι αγκυλώσεις που δημιουργούνται λόγω της ένταξής μας στο καθεστώς ΔΕΚΟ σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και λειτουργία 24 ωρών καθ’ όλο το έτος δε δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να μπορεί να είναι αποτελεσματική και λειτουργική. Η ΕΡΤ θα παραμείνει ΔΕΚΟ με μια μετοχή στο δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) με πλήρη οικονομικό έλεγχο και διασφαλίσεις για το κράτος.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν την τεράστια προσπάθεια για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας, του ιδιαίτερου ρόλου της και την ανάδειξή της σε μοχλό ανάπτυξης. Όμως σε αυτή την προσπάθεια οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ χρειάζονται την απαραίτητη συμπαράσταση και βοήθεια της πολιτείας και της Διοίκησης ώστε να μπούμε σε νέους ρυθμούς, καλύτερους, εντατικότερους, με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε το αποτέλεσμα να έχει την καθολική αποδοχή και αντίκτυπο στην ακρόαση και στη θέαση.

Θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ότι η ιδιαίτερη λειτουργία της ΕΡΤ και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και δυσεπίλυτα, τα οποία μέχρι σήμερα χρονίζουν και ενώ θα περίμενε κανείς να έχουν μπει σε μια σειρά, κάτι τέτοιο δεν έγινε γι’ αυτό και αφού εξαντλήσαμε τον όποιο διάλογο με τη Διοίκηση, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ ξεκινήσαμε απεργιακές κινητοποιήσεις για αυτές τις διεκδικήσεις που θα έπρεπε να έχουν λυθεί ή προγραμματιστεί και μέσα από νόμιμες διαδικασίες η ΕΡΤ να λειτουργεί απρόσκοπτα σε ένα ομαλό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο εμείς θεωρούμε ακρογωνιαίο λίθο.

Από τα πιο επείγοντα θέματα, τα οποία μας οδήγησαν και σε απεργιακές κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα και δεν έχουν λυθεί, παραθέτουμε περιληπτικά παρακάτω, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι και άλλα θέματα είναι εξίσου σημαντικά και πρέπει και αυτά να δρομολογηθούν ώστε να επιλυθούν.
Είμαστε διατεθειμένοι για περαιτέρω τεκμηριωμένη - ανάλυση, όποτε ζητηθεί.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ σε ειδικότητες που απαιτούνται για όλη την επικράτεια με συμβάσεις αορίστου χρόνου ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ειδικές ειδικότητες.
Η έλλειψη προσωπικού είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Η μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ακόμα και σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, επιφέρουν εκτός των άλλων και ποινικές ευθύνες, όπως μη χορήγηση ρεπό (τα μέχρι τώρα χρωστούμενα ρεπό έχουν ήδη ξεπεράσει τις 20.000) βάρδιες προσωπικού που δεν έχουν την υποχρεωτική διακοπή του 12ωρου (8 ή πολλές φορές και 6ωρη διακοπή) είναι ο κανόνας.
Η μη τήρηση βαρδιών με την απαραίτητη εκ του νόμου σύνθεση (π.χ. 2 ηλεκτρολόγοι στη βάρδια– λόγω των ηλεκτρικών φορτίων στην ΕΡΤ κλπ).
Σήμερα υπηρετούν 2.220 άτομα προσωπικό (εκ των οποίων 620 περίπου δημοσιογράφοι).  Οι 1.600 περίπου εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, περιλαμβανομένων και των μουσικών συνόλων,  σε όλη την Ελλάδα για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι πάρα πολύ λίγοι ακόμα και με τα διεθνή πρότυπα, πόσο μάλλον όταν σε αυτό το προσωπικό δεν είναι στοχευμένες - καθορισμένες οι θέσεις ανά ειδικότητα, δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο, δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις ανά υπηρεσιακή μονάδα και συνολικά έτσι υπάρχουν δυσλειτουργίες που εντείνονται με τη μεγάλη ανισομέρεια.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι εργολαβίες (outsourcing) και οι ενοικιάσεις μέσω αυτών, εργαζομένων κύριου παραγόμενου έργου της ΕΡΤ. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν λύνονται ούτε με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, ούτε με εργολάβους, ούτε με συμβούλους που παράνομα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του προγράμματος.

Θεωρούμε ότι το outsourcing, οι εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και κάθε άλλη μορφή εργασίας, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους παράνομες στην περίπτωση της ΕΡΤ για το ιδιαίτερο παραγόμενο έργο της, έχει και επιπλέον κόστος οικονομικά (η επιχείρηση στη χειρότερη περίπτωση κερδίζει το ποσοστό του εργολάβου διαμεσολαβητή) και σε τελική ανάλυση δεν είναι της ίδιας ποιότητας και επαγγελματισμού των εργαζομένων υπαλλήλων της ΕΡΤ είτε με αορίστου χρόνου, είτε εξ’ ανάγκης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η γάγγραινα των μόνιμων ενοικιάσεων και η μείωση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ, μέσω αυτών, πρέπει να σταματήσει. Ο πλουτισμός κάποιων εις βάρος της ΕΡΤ, πρέπει να σταματήσει. Ο εργασιακός μεσαίωνας που φέρνουν αυτές οι ανεπίτρεπτες μορφές εργασίας πρέπει να σταματήσει. 

Επομένως και για λόγους διάρκειας και συνέχειας της ΕΡΤ και της μεταφοράς τεχνογνωσίας των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων, της εξειδίκευσης κλπ, λόγω του ότι έχουν πολλά χρόνια να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, η ΕΡΤ πρέπει να καταρτίσει διαχρονικό πρόγραμμα προσλήψεων αορίστου χρόνου ή ακόμα και να προβαίνει σε αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όταν απαιτείται, εφαρμόζοντας τους εργασιακούς νόμους.
Για τα σημερινά όμως δεδομένα και χωρίς να είμαστε ακριβείς, από την ενημέρωσή μας γενικότερα στις εγκαταστάσεις της Αθήνας, της ΕΡΤ3 και τους περιφερειακού σταθμούς, απαιτούνται πάνω από 300 - 350 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, όπως οδηγοί, εργάτες εξωτερικών μεταδόσεων, υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί όλων των ειδικοτήτων, τεχνικοί ΠΕ και ΤΕ, σχεδόν όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες, κομμώτριες, μακιγιέζ, χειριστές autocue και χειριστές γεννήτριας χαρακτήρων, αναρριχητές ιστών  κλπ.
Ιδιαίτερα οι περιφερειακοί σταθμοί και τα κέντρα εκπομπής κινδυνεύουν να σταματήσουν άμεσα τη λειτουργία τους, λόγω ελλείψεως τεχνικού προσωπικού.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: 
Πρέπει να συνεχίσει η αυτονομία της ΕΡΤ, πέρα από τις προβλέψεις του Νόμου, με ένα μεσοπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, ώστε να προχωρήσει η αγορά εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα της νέας εποχής, πομποί Τ2, DΑΒ κλπ, - η προθεσμία στη νέα εποχή λήγει το 2020 για να μπορεί να εκπέμψει η ΕΡΤ ψηφιακά όλα της τα κανάλια και της Βουλής καθώς και να γίνει προεργασία για πλήρη αναμόρφωση στο 4Κ – 8Κ. Εξοπλισμός στούντιο κλπ. Επίσης πρέπει να αδειοδοτηθούν τα κεραιοσυστήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ, ώστε να μην υποχρεωθεί η υπηρεσία σε υψηλά πρόστιμα ή σε μεταφορά σήματος μέσω Digea ή ακόμα και να πέσει μαύρο.
Επίσης πρέπει να γίνει προμήθεια εξοπλισμού και απαραίτητες τροποποιήσεις, επισκευές ή μετασκευές των εξωτερικών μεταδόσεων, ώστε η ευελιξία να μεγιστοποιηθεί και το κόστος λειτουργίας να μειωθεί.
Πρέπει να στηριχθούν οι περιφερειακοί σταθμοί και τα κέντρα εκπομπής με μηχανήματα και ανταλλακτικά όπου απαιτείται καθώς και αλλαγή κοστοβόρων πομπών ραδιοφωνίας με νέας τεχνολογίας ψηφιακούς DAB, FM, Μεσαίων και βραχέων και με αναμεταδότες ώστε να καλύπτεται όλη η επικράτεια.

Pool : Να σταματήσει η παράνομη και καταχρηστική τροφοδότηση του παραγόμενου προϊόντος της ΕΡΤ, κυρίως σε ειδησεογραφικό υλικό, μέσω pool κυκλωμάτων ή με οποιοδήποτε τρόπο στα ιδιωτικά κανάλια, ιδιωτικοποιώντας έτσι τη δουλειά των εργαζομένων της ΕΡΤ και συμβάλλοντας στις απολύσεις και την ανεργία. 




ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ.
Όπως γνωρίζετε, με το κλείσιμο της ΕΡΤ, η ακίνητη περιουσία της πέρασε στο δημόσιο. Όταν δημιουργήθηκε η ΝΕΡΙΤ, κάποια λίγα κτίρια της παραχωρήθηκαν και αυτά λόγω της συνέχειας του Ν.4173 με το Ν. 4324, περιήλθαν στη σημερινή ΕΡΤ. Θεωρούμε απαραίτητο όχι μόνο γιατί οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΕΡΤ αφορούν τη λειτουργία της και το προσωπικό της, αλλά και γιατί πολλά από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της και τα υπόλοιπα αξιοποιήσιμα από την ίδια την ΕΡΤ, να επανέλθουν στη δικαιοδοσία της ΕΡΤ. Είναι οξύμωρο, λειτουργικές μονάδες της ΕΡΤ που δεν σταμάτησαν ποτέ σήμερα να φαίνονται φιλοξενούμενες σε πρώην δική τους περιουσία. Είναι επίσης οξύμωρο, λειτουργικές μονάδες στη Μεσογείων 136 & Κατεχάκη, να έχουν παραχωρηθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα η ΕΡΤ επιβαρύνεται με τους φόρους και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ για όλους τους υπαλλήλους και όχι τη σημερινή πραγματικότητα που υπάρχουν 5 διαφορετικοί τρόποι – μισθολόγια – για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και υπολογισμός σε αυτό όλων των χρόνων προϋπηρεσίας.
Η ίση και ίδια μεταχείριση για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ δεν μπορεί να είναι απαίτηση, είναι χρέος της πολιτείας και επιταγή του συντάγματος.
Δεν δεχόμαστε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να χωριστούν σε πατρικίους και πληβείους.
Όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (Τεχνικοί, καλλιτεχνικό προσωπικό, μουσικοί, διοικητικοί, δημοσιογράφοι) είναι αλληλένδετα συνδεδεμένοι με την προετοιμασία, παραγωγή, μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος και τη λειτουργία, τη συντήρηση, την επισκευή και εγκατάσταση/αποκατάσταση των δομών της ΕΡΤ.
Στην ΕΡΤ οι εργαζόμενοι αμείβονται με 4 – 5 διαφορετικά μισθολόγια. Είναι σκόπιμο (όπως και τα μέχρι σήμερα Δ.Σ. της ΕΡΤ είχαν αποφασίσει και προτείνει) να γίνει ένα μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ώστε να υπάρχει ισονομία, δικαιοσύνη και να μην υπάρχουν μισθολόγια : άλλο για δημοσιογράφους, άλλο για μουσικούς, άλλο για καλλιτεχνικές ειδικότητες (ποιες είναι ; πώς διαχωρίζονται ; υπάρχει κενό νόμου), άλλο για τεχνικούς και άλλο για το υπόλοιπο προσωπικό.
Οι τεχνικοί διαχωρίζονται σε 2 κατηγορίες αν και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, στο ίδιο αντικείμενο, στον ίδιο χώρο και θέση εργασίας επειδή κάποιοι έχουν πάρει το πτυχίο τους προγενέστερα των ειδικών δεξιοτήτων που προέβλεψαν μεταγενέστεροι νόμοι.
Λάβετε σοβαρά υπόψη δε, ότι σε κανέναν εργαζόμενο της ΕΡΤ, που το δικαιούται, δεν του καταβάλλεται το ανθυγιεινό και επικίνδυνο επίδομα, σε αντίθεση με όλο το δημόσιο που αμείβεται με το ενιαίο μισθολόγιο.

Όλα αυτά και άλλα πολλά ήταν αυτά που τελικά δεν είχαν εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ από το 2011 και μετά.

Οι αδικίες και η μεροληπτική αντιμετώπιση δεν πρέπει να διαιωνίζονται και να επιδεινώνονται με νέους ευνοϊκούς όρους σε ειδικότητες προσωπικού.

 Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε καθ’ όσον μας αφορά και απαιτούμε μια δίκαιη αντιμετώπιση με ισονομία και αξιοκρατία.

 Πιστεύουμε ότι αποσπασματικές μισθολογικές διαφοροποιήσεις κλάδων και ειδικοτήτων εργαζομένων, διευρύνουν τις ήδη υφιστάμενες μισθολογικές ανισότητες του προσωπικού της ΕΡΤ και δυσχεραίνουν κάθε προσπάθεια στην κατάρτιση ενός δίκαιου, ισότιμου και στέρεου μισθολογίου που θα εξομαλύνει αυτές τις ανισότητες και τη μονομέρεια ακόμα, θα καλύπτει τις ειδικές συνθήκες και υποχρεώσεις της αδιάλειπτης λειτουργίας της υπηρεσίας και θα υπηρετεί την παραγωγική και ανταγωνιστική λειτουργία της ΕΡΤ.

Σ.Σ.Ε. (ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)
Πρέπει να υπογραφεί Σ.Σ.Ε., πέραν του μισθολογικού, που να αφορά το κανονιστικό  πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ, να καταρτιστεί καθηκοντολόγιο με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που το θεωρούμε κρίσιμο και απαραίτητο, καθώς και να ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα με τον καθορισμό των οργανικών θέσεων εργασίας ανά μονάδα.
Ο ΓΚΠ που θα υπογραφεί θα πρέπει να είναι δίκαιος, ολοκληρωμένος, που θα έχει βάση τους κανονισμούς του δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που πρέπει να συμπεριληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τη συνέχεια με τη συνήθη επιχειρησιακή πρακτική.

Είναι κοινή πεποίθηση όλων όσων γνωρίζουν ότι ο νέος νόμος για τις μετατάξεις (κινητικότητα) έχει φέρει την ΕΡΤ - και αυτό θα εντείνεται - σε πολύ δύσκολη θέση, αν η ΕΡΤ δεν έχει ένα ελκυστικό πακέτο (ΓΚΠ, μισθολόγιο κλπ), ώστε να σταματήσει τη φυγή των συναδέλφων που ήδη εκδηλώνεται.

Στην ΕΡΤ υπάρχει εξειδίκευση και ειδικότητες που δεν υπάρχουν αλλού στο δημόσιο για να την επιλέξουν. Σε ειδικότητες π.χ. οδηγούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ψυκτικούς, εργάτες κλπ που θα μπορούσαν να επιλέξουν την ΕΡΤ, αν παραμείνουν όμως τα πράγματα ως έχουν, θα είναι ασύμφορο για να έρθουν, πέρα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Το επιχειρησιακό σχέδιο που θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και χρόνια, μόλις καταρτίστηκε από την GRANT THORNTON και σας διαβιβάστηκε από τη διοίκηση.
Σας γνωρίζουμε ότι οι πρώτοι που το θέλουν και πίεζαν να υπάρχει πέρα από τη νομοθετική υποχρέωση, είναι οι εργαζόμενοι. Το συγκεκριμένο, πάρα τις προβλέψεις των νόμων και των ευρωπαϊκών οδηγιών, δεν μας έχει δοθεί για διαβούλευση. Άλλωστε και η διοίκηση δεν αποφάσισε επί αυτού του σχεδίου. Ελπίζουμε άμεσα να μας δοθεί.

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΕΞΑΙΡΕΣΙΜΩΝ της περιόδου Νοέμβριος 2012 – Ιούνιος 2013.

 Μέχρι σήμερα και παρά τις πιέσεις της Ομοσπονδίας αλλά και των αποφάσεων της δικαιοσύνης, δεν έχει γίνει η αποπληρωμή. Στην ΕΡΤ το 2013 υπηρετούσαν 2.950 υπάλληλοι περίπου, οι ανάγκες της υπηρεσίας είχαν δημιουργήσει 30.000 περίπου ρεπό και εξαιρέσιμα αργιών, νυχτερινά κλπ.
Αυτά τα δεδουλευμένα, άμεσα πρέπει να αποπληρωθούν γιατί αφορούν υποχρέωση προς τους εργαζόμενους που τα έχουν ανάγκη. Συγχρόνως αφορούν και συμβασιούχους που έχουν αποχωρήσει από την ΕΡΤ σήμερα και είναι άνεργοι. Θεωρούμε ότι ένας δίκαιος εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι προς όφελος όλων και της πολιτείας που θα γλιτώσει αρκετά, εκτός του 12% από τόκους κλπ και των εργαζομένων (όποιων επιθυμούν) να εισπράξουν άμεσα αφού είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθούν δικαστικά.

Κύριε Υφυπουργέ,
Είναι μια περίοδος που απαιτεί συνεννόηση.

Θέλουμε να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τον πολλαπλά κρίσιμο και περισσότερο από ποτέ αναγκαίο ρόλο της Δημόσιας Τηλεόρασης- ενημερωτικό, πολιτισμικό, ψυχαγωγικό, αναπτυξιακό εθνικό- συνταγματικό ρόλο.

 Θα βρεθούμε σθεναρά απέναντι σε όποια σχέδια εξυφαίνονται για να τον σταματήσουν. 

Θέλουμε να στηρίξουμε σταθερά και αταλάντευτα όπως κάναμε πάντα, την ομαλή λειτουργία της Εταιρίας, την αξιοκρατική αξιοποίηση του προσωπικού, τον ορθολογισμό δαπανών, τη διαφανή διαχείριση προμηθειών και κάθε λογής ανεξέλεγκτων δαπανών ώστε να μην υπάρχει η όποια σπατάλη.

Θέλουμε  η Κυβερνητική Πολιτική για τους Παρόχους δικτύου να εξακολουθήσει να είναι η ίδια δηλαδή η ΕΡΤ να μπορεί να είναι όπως και σήμερα Δημιουργός και Πάροχος περιεχομένου και να έχει την εποπτεία των υφιστάμενων και μελλοντικών Πάρκων κεραιών για όλα τα ΜΜΕ.

 Επίσης πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο το γεγονός και εκ μέρους σας ότι οι 2,5 πολυπλεξίες (μπουκέτα) πρέπει να είναι  στην  χρήση της ΕΡΤ.

Θέλουμε να υπάρξουν διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου στην ΕΡΤ μέσα από κοινωνικούς φορείς,  συνδικάτα, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς πολιτισμού , παιδείας  κλπ.

Θέλουμε μια ΕΡΤ με όλες τις δομές της, στην υπηρεσία του πολίτη, με ισχυρό αναπτυξιακό στόχο, με πολιτισμό, με ψυχαγωγία, με πλουραλιστική ενημέρωση, με ισχυρούς πυλώνες και την ΕΡΤ3 και τους Περιφερειακούς Σταθμούς, σε συνάρτηση με τον ειδικό, μοναδικό τρόπο στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην εθνική προσπάθεια. 

Οι εργαζόμενοι δίνουν την ψυχή τους με την επάρκεια του επαγγελματισμού τους καθημερινά, ώστε η ανασυγκρότηση της ΕΡΤ να συνάδει με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση με ένα ευπρόσωπο αποτέλεσμα, να είναι όσο το δυνατόν με λιγότερα προβλήματα, ώστε να παρέχουν στην κοινωνία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά τον επιχειρούμενο διαχωρισμό τους και την άνιση μεταχείριση.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι που εκπροσωπεί είναι διατεθειμένοι και το έχουν αποδείξει, να συμβάλλουν ώστε η ΕΡΤ να γίνει αυτή που όλοι επιθυμούμε, προς όφελος όλων.

Είμαστε παρόντες και θεματοφύλακες της λειτουργίας, της διαφάνειας, της ισονομίας, της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Είμαστε αφοσιωμένοι στους σκοπούς αυτούς και σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουμε μόνο όποια προσπάθεια οδηγεί προς αυτούς.

Με το παρόν υπόμνημά μας, σας αναλύσαμε επείγοντα θέματα.

Μια συνάντηση μαζί σας στο άμεσο μέλλον, θα μας δώσει τη δυνατότητα και να αναλύσουμε τα παρόντα αλλά και να σας θέσουμε άλλα τρέχοντα θέματα.

Μέσα από την κυβερνητική σας θέση ελπίζουμε ότι θα στηρίξετε την ΕΡΤ, τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας όπως επίσης και τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη ύπαρξη ανεξάρτητης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και σε συνάρτηση με τις οδηγίες και τα δεδομένα της Ε.Ε. καθώς και όλους τους εργαζόμενους στα ΗΜΜΕ.

Προσβλέπουμε στη δική σας συμβολή και μέσα από διάλογο για την επίτευξη ορατών και δίκαιων λύσεων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου