Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ Β. ΚΙΚΙΛΙΑ




Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα 29 Απριλίου 2020
Α.Π:10242

ΠΡΟΣ:
ü  ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΗ
ü  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ü  ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ
ü  ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΝΩΣΕΩΝ
ü  ΜΜΕ



ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΕΝΓΕ  28/04/2020
Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας η ΟΕΝΓΕ επισήμανε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ανοχύρωτο, με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης, της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.
Θέσαμε ως επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν τα αιτήματα μας για προσλήψεις προσωπικού,  άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ, μέσα ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, ώστε να μπορέσει το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας.
Με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση του προβλήματος, υπολογίζοντας τις «αντοχές» του συστήματος υγείας, κερδήθηκε χρόνος, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί όλες  οι δυνατότητες και τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της. Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το ερχόμενο Φθινόπωρο ή και νωρίτερα είναι πιθανό, και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του.
Οι προσλήψεις μόλις 402 επικουρικών γιατρών, δεν αρκούν να καλύψουν παρά μόνο προσωρινά ένα μικρό μέρος των 6500 κενών οργανικών θέσεων, των  ανεπαρκέστατων οργανισμών των μονάδων υγείας.
Είναι πρόκληση να ισχυρίζεστε, όπως έκανε πρόσφατα ο Υφυπουργός Υγείας, ότι ούτε αυτοί χρειάστηκαν τελικά.
Την ώρα που ακόμα και πριν την εμφάνιση της επιδημίας καταρτίζονταν επισφαλή προγράμματα εφημεριών με μειωμένη σύνθεση ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα την
σωματική, πνευματική και ψυχική τους καταπόνηση και την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας των ασθενών.
Την ώρα που οι γιατροί, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, εξαναγκάζονται να πραγματοποιούν εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, τις οποίες μάλιστα τις πληρώνετε με καθυστέρηση αλλά και περικοπές που φτάνουν τα 300 έως 400 ευρώ το μήνα λόγω της υπέρβασης του πλαφόν.
Την ώρα που στη Π.Φ.Υ υπάρχουν τραγικές ελλείψεις ακόμα και σε βασικές ειδικότητες.
Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα φτάνουν για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος.
Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, ένας και μόνο πνευμονολόγος σε ενεργή εφημερία έχει στην ευθύνη του 55-65 ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται διασπαρμένοι σε τρεις ορόφους και πέντε κλινικές.
Στον Ερυθρό Σταυρό μόνο τους δύο τελευταίους μήνες (Μάρτιο - Απρίλιο)  υπάρχει υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών κατά 27%.
Τα κρεβάτια ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν, στελεχώθηκαν με επικουρικό προσωπικό, δηλαδή εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης και με μετακινήσεις από άλλα τμήματα και κλινικές.
Η επιδημία έφερε στην επιδημία, το αδιέξοδο της κάλυψης των κενών με συμβασιούχους αντί για μόνιμο προσωπικό. Η στελέχωση των ΜΕΘ απαιτεί προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, η οποία μέχρις ότου αποκτηθεί, η επιδημία θα έχει περάσει.
Επιβεβαιώνεται αυτό που επισημαίνουμε εδώ και καιρό ότι τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορούν να καλύπτονται με προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Στερείται έτσι το δημόσιο σύστημα υγείας, έμπειρο, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.
Ακόμα και κατά τη διάρκεια της επιδημίας συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών και άλλων εργαζομένων ενώ η επιδημία αξιοποιείται για την συνέχιση της παραμονής αλλά και την επιστροφή εργολαβικών εταιρειών στις δημόσιες μονάδες υγείας αντί για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα σε μάσκες υψηλής προστατευτικής ικανότητας (FFP2, FFP3). Υπάρχουν καταγγελίες συναδέλφων, πανελλαδικά, για μάσκες, που τους διανέμονται, χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Ήδη έχουν ήδη νοσήσει περισσότεροι από εκατό υγειονομικοί ενώ τουλάχιστον τετρακόσιοι πενήντα έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Στις περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και οι Επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες.
Είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω της υποθεραπείας ασθενών που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα υγείας. Η αναστολή της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων, οδήγησε σε παροπλισμό δεκάδες τμήματα που δε σχετίζονται άμεσα με τη διάγνωση και νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Εκατοντάδες προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν, παρατηρούνται καθυστερήσεις θεραπείας σε καρκινοπαθείς. Το σύνθημα «μένουμε σπίτι» χωρίς την αναγκαία στήριξη  έχει ήδη οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση ακόμα και οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Είναι αδιανόητο το δημόσιο σύστημα υγείας να μη μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη  ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις.
Για μια ακόμη φορά αναδεικνύουμε το πρόβλημα των ασθενών με ήπια συμπτώματα που αναρρώνουν κατ’ οίκον χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση και αξιολόγηση. Αλλά και των ασθενών με χρόνια νοσήματα που έμειναν χωρίς ιατρική παρακολούθηση με συνέπειες για την υγεία τους.
Είναι άμεση ανάγκη να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ που δεν είναι κέντρα αναφοράς για COVID-19. Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν με ασφάλεια είναι να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κ.Υ.
Κρίσιμο ζήτημα για την επαναλειτουργία με ασφάλεια των κλινικών είναι η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά.
Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της εκτεταμένης ανίχνευσης, ιχνηλάτησης και απομόνωσης των κρουσμάτων μέσω της διενέργειας μαζικών test, όπως άλλωστε συστήνει ο ΠΟΥ, κάτι για το οποίο επιμένουμε από την πρώτη στιγμή. Ιεραρχούμε το προσωπικό όλων ανεξαιρέτως των μονάδων υγείας και πρόνοιας, των φιλοξενούμενων σε δομές (χρονίως πασχόντων, προσφύγων-μεταναστών, προνοιακές, γηροκομεία, κλπ.) σε εργασιακούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, στις ευπαθείς ομάδες.

Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

-Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» του Υπουργείου Υγείας και να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2,  συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων μασκών αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κλπ) και όχι απλών χειρουργικών μασκών.
-Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς / προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς.
-Να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για την διενέργεια της εξέτασης για SARS-COV-2 και να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα.
-Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας – λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό. 
-Να γίνουν μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ξεκινώντας από την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
-Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
-Να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία. Να ενισχυθούν οι Επιτροπές Λοιμώξεων.
-Να επιταχθούν ξενοδοχεία για τη διαμονή εργαζόμενων των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι.
-Να επεκταθεί το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
-Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας και, μαζί με το προσωπικό τους, να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.
-Να αποκατασταθεί η αδικία και να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα στους γιατρούς που κάνουν δεύτερη ειδικότητα, στους επικουρικούς που προσλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας, στους ειδικευόμενους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους καθώς και σε όλους τους εργαζόμενους του ΕΚΕΨΥΕ.
-Να πληρωθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων  τακτικών και πρόσθετων εφημεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου