Τρίτη 26 Μαΐου 2020

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ – ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Το νερό των Σταγιατών» 30.05.2020 - Μια ραδιοφωνική απάντηση του Θωμά Σίδερη και της Ελένης Μανώλη στη χυδαιότητα και στην εκμετάλλευση


η φωτογραφία δεν προέρχεται απο την πηγή της  αναδημοσίευσης
(μετά το δελτίο τύπου της ΕΡΤ, ακολουθεί το ενημερωτικό κείμενο των Κατοίκων των Σταγιατών ενάντια στον αποκλεισμό των κατοίκων από την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό της πηγής «Κρύα Βρύση» του χωριού, καθώς και στην ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή του.)
 
Πηγή φωτογραφίας: ΕΡΤ Βόλου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΕΡΤ ΒΟΛΟΥ  ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΔΙΑΒΑΣΗ «Το νερό των Σταγιατών» 30.05.2020

Το Πρώτο Πρόγραμμα και η ΕΡΤ Βόλου παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το νερό των Σταγιατών», που θα μεταδοθεί ζωντανά το Σάββατο 30 Μαΐου 2020, στις 12:00.
Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της κοινότητας  Σταγιατών* για ελεύθερη πρόσβαση στην πηγή του χωριού τους, ενώ ξεδιπλώνει και όλα εκείνα τα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με τις πηγές του Πηλίου και τη μακραίωνη σχέση των κατοίκων με τα νερά του βουνού.
Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ταξιδεύει μέχρι το Περού και συναντά την «Κόρη της λίμνης» Νέλιδα Αϊάι, μια νεαρή ιθαγενή των Άνδεων που μιλά με τα πνεύματα του νερού και βρίσκεται στο στόχαστρο της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης χρυσού της Λατινικής Αμερικής. Την ίδια στιγμή, στην Ουρουγουάη, μία εταιρεία παρασκευής χαρτοπολτού καταναλώνει το νερό που θα έπιναν 44 εκατομμύρια άνθρωποι.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ εστιάζει στη Λατινική Αμερική και την ποινικοποίηση της κοινωνικής αντίστασης στα «μεγαπρογιέκτος», στις οικονομικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, φέρνοντας στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Λατινικής Αμερικής (OCMAL), καθώς και της οργάνωσης Global Witness.
Τέλος, το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει μέχρι το βουνό Οίτη και παρουσιάζει τον αγώνα συλλογικοτήτων του νομού Φθιώτιδας, προκειμένου να προστατεύσουν τον
εθνικό δρυμό, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Natura, από την ανεξέλεγκτη οικονομική δραστηριότητα.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Ελένη Μανώλη, Θωμάς Σίδερης.
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: FM 91.6 και 105.8!
ΕΡΤ Βόλου: FM 100.7 και 101.2 MHz
Info
Σάββατο 30 Μαΐου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Το νερό των Σταγιατών»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-volos
Facebook: http://www.facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:
http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

*Το χρονικό της σύγκρουσης 

για το νερό των Σταγιατών

(απο το www.ogdoo.gr 20/5/20)

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η εταιρεία ύδρευσης του Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) απέκοψε την παροχή των σπιτιών του χωριού Σταγιάτες στο Πήλιο από την πηγή που υδρεύονταν, συνδέοντάς το χωριό με το νερό της Πορταριάς.

Στο πλευρό των κατοίκων του χωριού οι οποίοι αποφάσισαν να διαχειρίζονται μόνοι τους την υδροδότηση του χωριού τους, τάχθηκε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο τραγουδοποιός έκανε μάλιστα σχετικές δηλώσεις από το χωριό των Σταγιατών στην ΕΡΤ1:
«Το χωριό υπάρχει εξαιτίας αυτής της πηγής, 350 χρόνια η ζωή και οι παραδόσεις των κατοίκων κινούνται γύρω από αυτό το ιερό νερό. Το συντηρούν το δίκτυο μόνοι τους με προσωπικά έξοδα και προσωπική εργασία, κάνουν τους τακτικούς χημικούς ελέγχους. Ποτέ κανείς τους δεν διανοήθηκε να το εκμεταλλευτεί οικονομικά και θα αγωνιστούν μέχρι τέλους ώστε να συνεχίζει να τρέχει 
ελεύθερα και για τις επόμενες γενιές».

Το περασμένο Φθινόπωρο ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είχε λάβει μέρος σε μια εκδήλωση που είχε διοργανωθεί εκεί στην οποία παρουσίασε ένα τραγούδι που δημιούργησε για το νερό των Σταγιατών.
Κατά τη διάρκεια της γνωστής πλέον συνέντευξης τύπου που έδωσε ο δήμαρχος Βόλου ακούστηκαν κατηγορίες με ακραίους χαρακτηρισμούς εναντίον των κατοίκων που αντιδρούν στη ιδιωτικοποίηση και τη χλωριοποίηση της πηγής, αλλά και εναντίον του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Ο δήμαρχος δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι είναι τσαμπατζήδες που δεν έχουν πληρώσει ποτέ για το νερό. «Είναι 40 – 50 άτομα με κάτι μαύρες σημαίες, που έχουν μάθει να κάνουν τον π@@στη με ξένο κ@@ο».

Ο κ.Μπέος δήλωσε ότι θα προβεί σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, απευθυνόμενος σε αυτούς που κατηγορεί ότι «λειτουργούν αυθαίρετα και δεν τους ελέγχει κανένας». Για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, είπε: «… έχουν κι έναν μαλάκα εκεί που λέγεται Αλκίνοος Ιωαννίδης. Επάγγελμα τραγουδιστής λέει. Τι τραγουδάει δεν ξέρουμε, αλλά είναι αρνητική νότα» .
Ακολουθεί το ενημερωτικό κείμενο των Κατοίκων των Σταγιατών ενάντια στον αποκλεισμό των κατοίκων από την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό της πηγής «Κρύα Βρύση» του χωριού, καθώς και στην ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή του.

Το χωριό μας είναι ταπεινό και πανέμορφο, φυτεμένο μέσα στη φύση του Πηλίου. Δεν έχει ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, δημόσιες υπηρεσίες. Δεν το επισκέπτονται τουρίστες, παρά μόνο ταξιδιώτες και άνθρωποι που εκτιμούν την αλήθεια του. Δεν αποτελεί πέρασμα για κάποιον άλλο προορισμό, ούτε διεκδικεί ο,τιδήποτε δεν του ανήκει.

Αυτό που του ανήκει είναι η ομορφιά του, οι δραστήριοι κάτοικοί του, οι πολλές, ανοιχτές, αφιλοκερδείς πολιτιστικές εκδηλώσεις του (παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογράφος, θέατρο, συναυλίες), οι οικογιορτές που διοργανώνονται κάτω από τα πλατάνια του κάθε χρόνο, οι συνάξεις ανθρώπων που παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο. Και, βέβαια, το νερό του!

Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία τους είναι άρρηκτα δεμένη μαζί της. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε. Το καθαρό της νερό, γνωστό σε όλη την περιοχή του Πηλίου και του Βόλου, είναι το πιο πολύτιμο αγαθό που προσφέρει ο τόπος μας. Οι παραδόσεις και η ιστορία μας γυρίζουν, αιώνες τώρα, γύρω από αυτή την πηγή. Όπως και η ζωή μας. Οι ίδιοι οι κάτοικοι, με δικά μας έξοδα και προσωπική εργασία, συντηρούμε και καθαρίζουμε εδώ και χρόνια το δίκτυο, αναλαμβάνοντας μάλιστα το κόστος χημικών μετρήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μέσα στην καραντίνα, και μάλιστα Μεγάλη Παρασκευή, η εταιρεία ύδρευσης του Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) απέκοψε την παροχή των σπιτιών μας από την πηγή, συνδέοντάς μας, μέσα από ένα εγκαταλελειμμένο χρόνια, σκουριασμένο, και αμφίβολης ποιότητας δίκτυο, με το νερό της Πορταριάς. Χωρίς καμία ενημέρωση, συζήτηση ή προειδοποίηση προς τους κατοίκους, απέκοψαν το χωριό από την πηγή και την ιστορία του. Οι λόγοι είναι γνωστοί.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου ξεκίνησε το 2005, με την κατασκευή ενός εφεδρικού δικτύου ύδρευσης του χωριού, «για περίπτωση ανάγκης». Μάλιστα, προκειμένου να περαστούν οι σωλήνες, καταστράφηκε το εξαιρετικής ομορφιάς καλντερίμι που σενέδεε τις Σταγιάτες με την Πορταριά, καθώς και το κανάλι άρδευσης του χωριού. Το 2009, ο τότε δήμαρχος, Βασίλης Κοντορίζος, προσπάθησε επίμονα να «παραχωρήσει» την πηγή σε γνωστό βιομήχανο. Το Τοπικό Συμβούλιο, ευτυχώς, απέρριψε την πρόταση τρεις φορές.

Το καλοκαίρι του 2011 ήρθε η χλωρίωση! Ήταν μια γροθιά στο στομάχι για την τοπική κοινωνία αλλά και για όλα τα χωριά του Πηλίου που αργότερα ακολούθησαν τις Σταγιάτες. Κινηθήκαμε δικαστικά, με οδηγό τη μελέτη του Αντρέα Γκρόμαν (από το 2008), διευθυντή της ύδρευσης Βερολίνου και επίτιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Βερολίνου, με την οποία πρότεινε την χωρίς χλώριο παροχή πόσιμου νερού στα χωριά του Πηλίου. Στηριχθήκαμε επίσης στα 350 χρόνια χρήσης του πηγαίου νερού της Κρύας Βρύσης χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά και στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι σε κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 3000, η χλωρίωση δεν είναι υποχρεωτική. Διεκδικήσαμε λοιπόν νομικά την απαλλαγή από το χλώριο, με πολλά έξοδα, χωρίς όμως επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου