Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε για την "Παγκόσμια ημέρα της ελευθερίας του τύπου" χωρίς ωστόσο να μοιρασθεί μαζί μας την εκτίμησή της γιατί η χώρα μας βρέθηκε στην ατιμωτική για την ελευθεροτυπία 65η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης



Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της στα σόσιαλ μίντια 
έκανε  ορθές  πλην γενικές αναφορές  στην ελευθερία του τύπου και των δημοσιογράφων, στην "τοξική υπερπληροφόρηση", στην αλήθεια και τόνισε τις ευθύνες των δημοσιογράφων σχετικά  με το πως υπηρετούν  τις αξίες της δημοσιογραφίας αλλά  και πως διώκονται , φιμώνονται ή απειλείται και η ζωή τους όταν το πράττουν κλπ.
Ενώ όμως  υπενθύμισε το χρέος  των δημοσιογράφων  να υπηρετούν την αλήθεια και "να διαχωρίζουν  τις φήμες απο την πραγματικότητα και να καταρρίπτουν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας", δεν αναφέρθηκε  καθόλου στο γιατί  η χώρα  μας  βρέθηκε  στην  ατιμωτική για την ελευθερία του τύπου 65η θέση της πανευρωπαικής  κατάταξης, ούτε και για το πως διασφαλίζεται στην πράξη  η "ακρίβεια και η εγκυρότητα" της είδησης που δημοσιεύουν ή μεταδίδουν  τα ελληνικά ΜΜΕ.
Η κ. πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης και στον  Αλμπέρ Καμύ,ο οποίος όμως θα της υπενθυμήσουμε, ότι απολύθηκε απο  εφημερίδα που δούλευε ακριβώς  γιατί ως δημοσιογράφος  έγραψε  όπως ο "ιστορικός της στιγμής".
Ο Αλμπέρ Καμύ θα της  υπενθυμήσουμε επίσης ότι είχε πεί  για τον 20 αιώνα(προφητεύοντας μάλλον αυτά  που ζούμε σήμερα στον 21ο αιώνα) ότι:

 «Ο 17ος αιώνας υπήρξε ο αιώνας των μαθηματικών, ο 18ος υπήρξε εκείνος των φυσικών επιστημών και ο 19ος εκείνος της βιολογίας. Ο δικός μας, ο εικοστός αιώνας, είναι ο αιώνας του φόβου. Θα μπορούσε να μου αντιτείνει κανείς ότι ο φόβος δεν είναι επιστήμη. Ωστόσο, (…) μολονότι δεν μπορεί να θεωρηθεί μια καθαυτό επιστήμη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι σε κάθε περίπτωση μια τεχνική».
Παραθέτουμε  πιό κάτω  ολόκληρο το κείμενο που δημοσίευσε  στα social media η  κ. Σακεραλοπούλου:


"Η πανδημία, που ανέτρεψε τους κανόνες της ζωής μας, επιβεβαίωσε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη ζωτική σημασία που έχει η ελεύθερη, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. 

Σε μια εποχή που τίποτε δεν είναι δεδομένο, η σημερινή παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου μας δίνει την ευκαιρία να εκτιμήσουμε την αξία του Τύπου και των δημοσιογράφων οι οποίοι ερευνούν, διασταυρώνουν πληροφορίες, διαχωρίζουν τις φήμες από την πραγματικότητα, καταρρίπτουν ψευδείς ειδήσεις και θεωρίες συνωμοσίας, δείχνουν σεβασμό στα γεγονότα και μας ενημερώνουν με ακρίβεια και εγκυρότητα. 
Μας βοηθούν να προσανατολιστούμε με διαύγεια στον περίπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

Η Ελευθερία του Τύπου είναι βασική προϋπόθεση για ζωντανό, εποικοδομητικό, δημοκρατικό δημόσιο διάλογο. 
Όπου τα Μέσα Ενημέρωσης στοχοποιούνται και απαξιώνονται, οι δημοσιογράφοι διώκονται, φιμώνονται ή απειλείται ακόμη και η ζωή τους, η δημοκρατία δεν λειτουργεί.
 Όταν παραβιάζεται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να ασκήσουν το επάγγελμά τους ελεύθεροι από φόβο και απειλές, παραβιάζεται το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη ενημέρωση. Παραβιάζεται το δικαίωμα όλων μας να γνωρίζουμε, να είμαστε υπεύθυνοι πολίτες.

Απαράβατος όρος των δημοκρατικών κοινωνιών είναι το να αισθάνονται οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης ελεύθεροι και ασφαλείς να ασκήσουν το επάγγελμά τους, να υπηρετήσουν την εποχή τους, να γίνουν οι «Ιστορικοί της στιγμής», όπως τους ήθελε ο Αλμπέρ Καμύ, ένας από τους πιο ελεύθερους και ανεξάρτητους δημοσιογράφους και διανοητές του 20ου αιώνα.

Η ελευθερία τους όμως πρέπει να συνοδεύεται και από τον δικό τους σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
 Προασπίζοντας την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία τους, ενισχύοντας τους δεσμούς τους με την κοινωνία, δικαιώνουν τον ρόλο τους ως αναχώματος στα κύματα εντυπωσιοθηρίας, δημαγωγίας, ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης που μας βομβαρδίζουν.

Σε μια εποχή κρίσης και τοξικής υπερπληροφόρησης η αλήθεια μπορεί να απελευθερώνει, παράλληλα όμως ενοχλεί κατεστημένες αντιλήψεις και κάθε λογής συμφέροντα. Ας θυμόμαστε, ωστόσο, ότι οι πρώτοι που αναζητούν την αλήθεια και αποδομούν τις ψευδείς ειδήσεις, είναι οι δημοσιογράφοι που ασκούν το επάγγελμά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης, χωρίς ιδεολογικές και άλλες παρωπίδες."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου