Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Υπουργέ, τα ένσημά σας;

 

Υπουργέ, τα ένσημά σας;

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του Κωστή Χατζηδάκη συμπεραίνει πως δεν είχε κολλήσει ούτε ένα ένσημο, αφού η πρώτη του «δουλειά» σε ηλικία 27 ετών εμφανίζεται να είναι η προεδρία της ΟΝΝΕΔ (1992-1994), πριν ξεκινήσουν οι θητείες του ως ευρωβουλευτή (1994-2007) και ύστερα βουλευτή (από το 2007 μέχρι σήμερα).

Ο ίδιος ευτυχώς δεν χρειάστηκε να

εργαστεί κατά την διάρκεια των σπουδών του αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την άγνοιά του γύρω από το θέμα, από τη στιγμή που ως υπουργός Εργασίας μας ενημέρωσε σήμερα ότι το σπάσιμο του οκτάωρου θα μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του ίδιου του εργαζόμενου για να έχει ευελιξία…

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Χατζηδάκης έφερε το παράδειγμα ενός φοιτητή «που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις. Μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Χατζηδάκης έφερε το παράδειγμα των εργαζόμενων φοιτητών, που όμως έχουν έτσι κι αλλιώς δικαίωμα για άδεια 30 ημερών

Ενημερώνουμε τον κύριο υπουργό πως οι εργαζόμενοι φοιτητές και τις φοιτήτριες έχουν εδώ και πολλά χρόνια δικαίωμα να παίρνουν άδεια, 30 ημερών τον χρόνο –επιπλέον της κανονικής άδειας- για να να δώσουν εξετάσεις, η οποία είναι άνευ αποδοχών εκ μέρους του εργοδότη αλλά αμείβεται από τον ΟΑΕΔ, που υπάγεται στο υπουργείο του. 

Πηγή : https://www.efsyn.gr

(ενημέρωση απο το www.ergolavikoi.gr)

«Μη διανοηθεί να φέρει αυτό το έκτρωμα στη Βουλή»
(απο την efsyn.gr)

Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις Χατζηδάκη προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση κηρύσσουν πόλεμο στους εργαζόμενους. Καλεί, ακόμη, τον υπουργό Εργασίας να μην φέρει αυτό το «νομοθετικό έκτρωμα» στη Βουλή.Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με τις σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα «εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο «λάστιχο» και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες.

Αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη.

Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το Υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων.

Ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε η τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγορώντας τον Κ. Χατζηδάκη ότι «υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων ισχυριζόμενος ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι πρός όφελός τους». 

«Προφανώς, στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Υπουργού Εργασίας, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη και η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το “αφήγημα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα!» δηλώνει και προσθέτει «η κυβέρνηση θα λάβει τη δυναμική απάντηση του κόσμου της εργασίας εάν αποτολμήσει να φέρει αυτές τις αντικοινωνικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Εμείς, από την πλευρά μας, θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των νέων, των οποίων αυτή η κυβέρνηση συστηματικά υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον τους!».

Μετά τις αντιδράσεις ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να μαζέψει τις πρωινές του δηλώσεις κάνοντας λόγο για fake news και επιμένοντας ότι το νομοσχέδιό του προστατεύει την εργασία. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε τα άστοχα παραδείγματα αναφέροντας «αν π.χ. ένας νέος εργαζόμενος, θέλει να εργαστεί σε μια περίοδο του χρόνου λίγο περισσότερο, για να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα μια εβδομάδα παραπάνω άδεια, σε τι ενοχλεί αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ;», επιμένοντας να παρουσιάζει μια ειδυλλιακή κατάσταση στους χώρους εργασίας και συνθήκες αρμονικής συνεννόησης εργοδοτών με τους εργαζόμενούς τους.

Η απάντηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου