ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Plandemic: Η ακροδεξιά συναντά τους αντιεμβολιαστές

 


Ποιοι κρύβονται πίσω από την πανδημία; Ποια σχέδια απεργάζονται; Ποιος κερδίζει και τι ακριβώς;
 Η πανδημία προσφέρει γόνιμο έδαφος για να γιγαντωθούν οι θεωρίες συνωμοσίας. 
Η σωστή ερώτηση, όμως, είναι ποιοι κρύβονται πίσω από τις θεωρίες συνωμοσίας. Κι αν όσοι τις ασπάζονται, γνωρίζουν με ποιους συμμαχούν.

Άρθρο της Κατερίνας Οικονομάκου* που δημοσιευθηκε στο insidestory.gr

(Σχόλιο pospertblog: Με την ιστοσελίδα  που δημοσίευσε το παρόν άρθρο  δεν μας  ενώνει απολύτως  τίποτα, αντίθετα η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο μέχρι πρότινος  προέδρός της Π. Καλφαγιάννης είχαν γινει στόχος μιας  οργανωμένης  επίθεσης λάσπης στην οποία  συμμετείχε και αυτή η ιστοσελίδα.Είχαμε  απαντήσει σε όλες  τις λάσπες  που είχαν και έχουν στόχο  την απαξίσωση του συνδικαλιστικού κινήματος και την  επικράτηση  των  φιλικών στο σύστημα  νεόκοπων εργοδοτικών  σχηματισμών. Αυτό  όμως  είναι άλλοκαι άλλο η επιλογή να αναδημοσιεύσουμε ένα  υπογεγραμμένο άρθρο με  ψύχραιμη προσέγγιση σε ένα  σοβαρό θέμα που διχάζει τις  κοινωνίες και οι πηγές  του οποίου  ευκολα  και απο οποινδήποτε  διασταυρώνονται.) 

«Η ανθρωπότητα είναι αιχμάλωτη μιας φονικής πανδημίας.

 Άνθρωποι συλλαμβάνονται επειδή έκαναν σέρφινγκ στον ωκεανό και διαλογισμό έξω, στη φύση. 

Έθνη καταρρέουν. 

Οι πεινασμένοι εξεγείρονται.

 Τα μέσα ενημέρωσης έχουν προκαλέσει τόση σύγχυση και φόβο που οι άνθρωποι εκλιπαρούν για σωτηρία μέσα από μια σύριγγα. 

Δισεκατομμυριούχοι που έχουν στην κατοχή τους πατέντες πιέζουν για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, παγκοσμίως.

 Όποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί με πειραματικά δηλητήρια θα αποκλειστεί από τα ταξίδια, την εκπαίδευση, την εργασία. 

Όχι, δεν πρόκειται για την σύνοψη μιας νέας ταινίας τρόμου. Αυτή είναι η πραγματικότητα, σήμερα».

Αυτή είναι η εικόνα του κοντινού μας μέλλοντος, όπως το φαντάζεται το Plandemic – μια αμερικανική ταινία που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, προτού ακόμη προβληθεί.

Ο σκηνοθέτης του Plandemic Μίκι Γουίλις έχει δηλώσει ότι η πρεμιέρα θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. Έως τότε, όμως, θα δίνει στη δημοσιότητα αποσπάσματα από αυτό το ντοκιμαντέρ, όπως το χαρακτηρίζει, το οποίο «θα αποκαλύψει τις επιστημονικές και πολιτικές ελίτ που ηγούνται της απάτης που συνιστά το παγκόσμιο σύστημα υγείας, και ταυτόχρονα θα παρουσιάσει ένα σχέδιο το οποίο θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να επανασυνδεθεί με τις θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης».

Το πρώτο και μέχρι στιγμής μοναδικό απόσπασμα του Plandemic που έχει κυκλοφορήσει, είναι ένα βίντεο 25 λεπτώνPlandemic documentary | Brighteon, όπου ο Γουίλις παίρνει συνέντευξη από την Δρ Τζούντι ΜάικοβιτςJudy Mikovits. 

Σε απόλυτη αρμονία με τον τίτλο της ταινίας, που υπαινίσσεται ότι η νόσος Covid-19 είναι προϊόν σχεδιασμού, η Μάικοβιτς ισχυρίζεται ότι πίσω από την πανδημία υπάρχει ένα αδίστακτο λόμπι, που

θα κερδίσει δισεκατομμύρια, μολύνοντας πολλά εκατομμύρια ανθρώπους με έναν κατασκευασμένο ιό και δολοφονώντας τους με μολυσμένα εμβόλια.



Το βίντεο ανέβηκε στο Facebook και το YouTube στις 4 Μαΐου. Μια εβδομάδα αργότερα, μετρούσε πάνω από οκτώ εκατομμύρια προβολές. Μόνο στο FB, περισσότεροι από 2,5 εκατ. χρήστες είχαν κάνει like ή το είχαν μοιραστεί.

 Μέσα σε λίγες ημέρες, μια έως πρόσφατα περιθωριακή, απαξιωμένη επιστήμονας είχε γίνει διάσημη. Κι εξαργύρωνε τη νεοαποκτηθείσα φήμη της: Το βιβλίο της Plague of Corruption: Restoring Faith in the Promise of SciencePlague of Corruption: Restoring Faith in the Promise of Science (Children’s Health Defense) | amazon.com («Μάστιγα της Διαφθοράς: Αποκαθιστώντας την Πίστη στην Υπόσχεση της Επιστήμης»), που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, σκαρφάλωσε στην κορυφή της λίστας με τα ευπώλητα του amazon.

Στις 7 Μαΐου, το Facebook κατέβασε το βίντεοFacebook and YouTube are rushing to delete “Plandemic,” a conspiracy-laden video | MIT Technology Review, εξηγώντας ότι παραβιάζει τους κανόνες του, καθώς υποστηρίζει πως η χρήση μάσκας είναι επικίνδυνη, πληροφορία που είναι επιστημονικά ανακριβής και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. 

Λίγες ημέρες αργότερα, το ίδιο θα συνέβαινε με το YouTube, έπειτα το Twitter και το Vimeo. 

Όμως το Plandemic και η Δρ Μάικοβιτς είχαν ήδη αποκτήσει έναν στρατό από οπαδούς, που άρχιζαν τώρα να διαμαρτύρονται για λογοκρισία και να αναρτούν τη συνέντευξη σε μια σειρά από φιλόξενες πλατφόρμες.

 Την ίδια στιγμή, τα μέσα ενημέρωσης –πρώτα τα αμερικανικά και στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά, το ένα μετά το άλλο– άρχισαν να αποδομούν τους ισχυρισμούς της Μάικοβιτς, έναν προς έναν.

Εκείνο που κάνει την περίπτωση του Plandemic να ξεχωρίζει ανάμεσα στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν ήδη από την αρχή της πανδημίας, είναι ακριβώς αυτό: Δεν πρόκειται για μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας που διαδίδουν απλώς κάποιοι «ψεκασμένοι». Μπορεί να δανείζεται τον λόγο αυτών που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε ψεκασμένους, αλλά το Plandemic είναι ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ: Κάποιος έκανε την παραγωγή και τη σκηνοθεσία, υπάρχει σενάριο και καστ πρωταγωνιστών, άλλος ανέλαβε το μάρκετιγκ κι έπειτα ήρθαν οι πλατφόρμες για τη διανομή και τα μέσα για τη δημοσιότητα. Η Τζούντι Μάικοβιτς δεν βρήκε τυχαία το κοινό της.


Τζούντι Μάικοβιτς, η πρωταγωνίστρια

Η τελευταία φορά που η Τζούντι Μάικοβιτς είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα ήταν όταν συνελήφθη, το 2012, με την κατηγορία ότι είχε κλέψει σημειώσεις και στοιχεία που ανήκαν στο ερευνητικό εργαστήριο από το οποίο είχε πρόσφατα απολυθεί. Μετά από αυτό, η επιστημονική κοινότητα χάνει τα ίχνη της, καθώς η Μάικοβιτς προσχωρεί στους κύκλους των αντιεμβολιαστών.

Αλλά πώς έφτασε ως εκεί; Η Τζούντι Μάικοβιτς πήρε το πτυχίο της στη Χημεία το 1980. Λίγα χρόνια αργότερα θα πιάσει δουλειά ως τεχνικός εργαστηρίου στο Εθνικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο (NCINational Cancer Institute), στο εργαστήριο του Δρ Φανκ Ρασέτι. Ο ίδιος θα επιβλέψει και τη διδακτορική διατριβή που η Μάικοβιτς θα ολοκληρώσει το 1992. Η Μάικοβιτς θα συνεχίσει θα εργάζεται ως τεχνικός εργαστηρίου, έως το 2001, όταν θα παντρευτεί, θα μετακομίσει στην Καλιφόρνια και θα πιάσει δουλειά σε ένα start-up βιοτεχνολογίας.

Όταν αυτό αποτυγχάνει, η Μάικοβιτς πιάνει δουλειά σε μπαρ. Από εκεί θα φύγει το 2006A Big Splash From an Upstart Medical Center | The New York Times, όταν μέσω γνωστών της θα έρθει σε επαφή με ένα ζευγάρι που έχει αποφασίσει να επενδύσει σε ένα εργαστήριο για την έρευνα πάνω στο Σύνδρομο Χρόνιας ΚόπωσηςChronic fatigue syndrome, από το οποίο πάσχει η κόρη τους. Ο Χάρβεϊ και η Αν Γουίτμορ πιστεύουν ότι η ασθένεια πρέπει να οφείλεται σε κάποια μόλυνση. Η Μάικοβιτς μετακομίζει στο Ρένο της Νεβάδας, για να αναλάβει την έρευνα στο Whittemore Peterson Institute for Neuro-Immune DiseaseAccelerating Treatments for Neuro-Immune Disease | Whittemore Peterson Institute.


Η Τζούντι Μίκοβιτς με τον πρώην συνάδελφό της στο Whittemore Peterson Institute, Βίνσεντ Λομπάρντι.

Το 2009, η Μάικοβιτς δημοσιεύει στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ScienceScience (journal) μια έρευνα που συνδέει το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης με τον ρετροϊό XMRVXenotropic murine leukemia virus-related virus. Ο ισχυρισμός είναι ότι οι ασθενείς από το σύνδρομο, έχουν μολυνθεί με αυτόν τον ρετροϊό που προήλθε από ποντίκια. Το εύρημα προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδες για τη θεραπεία της μυστηριώδους πάθησης. Όμως η ευφορία δεν κράτησε πολύ. Το 2011 το Science ανακαλεί το άρθρο, καθώς όταν το πείραμα επαναλήφθηκε, έδωσε άλλα αποτελέσματα. Στην πορεία, μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα πρώτα αποτελέσματα οφείλονταν σε μόλυνση που είχαν υποστεί τα εργαστηριακά δείγματα της Μάικοβιτς.

Η θεωρία της είχε πια διαψευστεί. 

Την ίδια χρονιά χάνει τη δουλειά της, καθώς υπάρχει η εντύπωση ότι παραβίασε κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας.

 Η Τζούντι Μάικοβιτς θα αρχίσει τότε να ισχυρίζεται ότι ο λόγος που η θεωρία της για τη μόλυνση από ρετροϊό δεν έγινε αποδεκτή, συνδέεται με συνωμοσία του ιατρικού κατεστημένου.

 Και καθώς θα έρχεται όλο και πιο κοντά στο δίκτυο των αντιεμβολιαστών, η Μάικοβιτς θα κερδίσει φήμη υποστηρίζοντας τη θεωρία ότι τα εμβόλια περιέχουν ιούς που προκαλούν αυτισμό.

 Από το 2012 έως σήμερα, η Μάικοβιτς δεν έχει κάνει ούτε μία δημοσίευση σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.


Plandemic: Το σενάριο μιας συνωμοσίας

Τι ακούμε από τον Μίκι Γουίλις και την Τζούντι Μάικοβιτς στη διάρκεια αυτών των 25 λεπτών που διαρκεί η συνέντευξη; Πολλά μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις που ασχολούνται με fact checking έχουν ήδη κάνει αυτή τη δουλειά*, αλλά θα την επαναλάβουμε, παρουσιάζοντας συνοπτικά τους ισχυρισμούς και την αλήθεια:

Ισχυρισμός: «Η Τζούντι Μάικοβιτς έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις σημαντικότερες επιστήμονες της γενιάς της», λέει ο Μίκι Γουίλις καθώς μας συστήνει τη συνομιλήτριά του, προσθέτοντας ότι η διδακτορική διατριβή της για τον ιό HIV «έφερε επανάσταση στη θεραπεία του HIV/AIDS».

Ισχύει; Όχι, η Τζούντι Μάικοβιτς δεν ξεχώρισε ποτέ για τη δουλειά της. Ήταν, προφανώς, επαρκής εφόσον εργαζόταν στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, αλλά ποτέ δεν είχε δικό της εργαστήριο. Η μοναδική φορά που το όνομά της συζητήθηκε από την επιστημονική κοινότητα, ήταν όταν δημοσίευσε το άρθρο στο Science, το 2009. Η διδακτορική διατριβή της με τίτλο «Negative Regulation of HIV Expression in Monocytes» δεν είχε καμία απολύτως επίδραση στη θεραπεία της ασθένειας.

«Στην ακμή της καριέρας της, η Δρ Μάικοβιτς δημοσίευσε ένα επαναστατικό άρθρο στο περιοδικό Science που συγκλόνισε την επιστημονική κοινότητα, καθώς αποκάλυψε ότι η χρήση ανθρώπινων και ζωικών εμβρυϊκών ιστών προκαλούσε καταστροφικές, χρόνιες ασθένειες», λέει ο Γουίλις.

Το άρθρο στο Science δεν είχε καμία σχέση με αυτό που λέει ο Γουίλις. Εκείνο που παρουσίαζε, εσφαλμένα, ήταν μια σύνδεση ανάμεσα στο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και έναν ρετροϊό από ποντίκι.

«Με έβαλαν στη φυλακή, χωρίς μου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», λέει η Μάικοβιτς, αναφερόμενη στη σύλληψή της, το 2011, υπονοώντας ότι υπήρξε θύμα ανεξήγητων διώξεων. Λέει, μάλιστα, ότι κάποιοι «φύτεψαν» ενοχοποιητικό υλικό στο σπίτι της, καθ’ υπόδειξη του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Ασθένειες (NIAIDNational Institute of Allergy and Infectious Diseases) και του διευθυντή του, Δρ Άντονι ΦάουτσιAnthony Fauci.


Ο εισαγγελέας της Νεβάδας απήγγειλε εναντίον της κατηγορίες για παράνομη απομάκρυνση δεδομένων και υλικού από το ινστιτούτο Whittemore. Όπως φαίνεται σε ένταλμα για έρευναEx 2 3 Warrant (Lacking Signatures) που έδωσε στο Pro PublicaI’m an Investigative Journalist. These Are the Questions I Asked About the Viral “Plandemic” Video. | ProPublica ο δικηγόρος που είχε εκπροσωπήσει τότε την Μάικοβιτς, η ερευνήτρια απολύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 και συνελήφθη τον Νοέμβριο, με την κατηγορία ότι είχε κλέψει ένα κομπιούτερ και σημειώσεις. Οι κατηγορίες στη συνέχεια αποσύρθηκαν, όχι διότι αποδείχθηκε η αθωότητα της Μάικοβιτς, αλλά διότι οι κατήγοροι είχαν άλλα προβλήματα: Ο Χάρβει Γουίτμορ (ένας εκ του ζευγαριού που είχε χρηματοδοτήσει την έρευνα για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης) είχε κατηγορηθεί για παράνομη χρηματοδότηση ομοσπονδιακού αξιωματούχου.

Το ζεύγος Γουίτμορ με την υπόλοιπη οικογένεια καθώς εισέρχεται στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ρίνο της Νεβάδα για την ανακοίνωση της ποινής του Χάρβεϊ, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Στο μεταξύ, όμως, ο βοηθός της Μάικοβιτς, Μαξ Πφοστ, είχε δώσει ένορκη κατάθεση όπου ομολογούσε ότι είχε κλέψει σημειωματάρια για λογαριασμό της. Άλλη μια ερευνήτρια, η Αμάντα ΜακΚένζι, είχε επίσης καταθέσει ότι η Μάικοβιτς είχε ζητήσει και από την ίδια να κλέψει για λογαριασμό της δείγματα από το εργαστήριο, αλλά η ΜακΚένζι αρνήθηκε να το κάνει.


Ο Φάουτσι ήταν επικεφαλής εκστρατείας που είχε σκοπό να καταπνίξει την έρευνά της, να κρύψει τα αποτελέσματα που είχε, να την σπιλώσει και να καταστρέψει την καριέρα της. Συνεργοί του Φάουτσι ήταν οι επικεφαλής όλων των τμημάτων της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Υγεία (HHSU.S. Department of Health and Human Services), καθώς και το FBI. Επιπλέον η Μάικοβιτς καταγγέλλει ότι όσοι συνέδραμαν τον Φάουτσι, «πληρώθηκαν, πήραν εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από τον Τόνι Φάουτσι και το Εθνικό Ινστιτούτο για τις Αλλεργίες και τις Μεταδοτικές Ασθένειες».


Δεν είναι σαφές για ποια έρευνα μιλάει. Ποια ήταν τα αποτελέσματα που το ιατρικό κατεστημένο δεν ήθελε να επιτρέψει να δουν το φως της δημοσιότητας; Η μόνη έρευνα την οποία έκανε η Μάικοβιτς αφορούσε το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Και εκείνα τα αποτελέσματα είχαν αποδειχτεί εσφαλμένα, ως προϊόντα μόλυνσης δειγμάτων. Εκτός αυτού, η Μάικοβιτς δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο για να στηρίξει τον ισχυρισμό για συνωμοσία εναντίον της.


Η σύγκρουση με τον Φάουτσι είχε ξεκινήσει χρόνια νωρίτερα, λέει η Μάικοβιτς. «Ξεκίνησε όταν ήμουν 25 ετών κι ήμουν μέλος της ομάδας που απομόνωσε τον ιό HIV σε σάλιο και αίμα ασθενών του Γάλλου λοιμωξιολόγου ΜοντανιέLuc Montagnier, ο οποίος είχε πρώτος απομονώσει τον ιό», λέει.

 Η Μάικοβιτς κατηγορεί τον Φάουτσι ότι πήγε στο εργαστήριο του Δρ Ρασέτι ενώ εκείνος έλειπε και απαίτησε από την Μάικοβιτς να του δώσει αντίγραφο του άρθρου που η ομάδα του Δρ Ρασέτι είχε μόλις υποβάλει, στο οποίο τεκμηρίωναν τον εντοπισμό του ιού σε σάλιο και αίμα ασθενών του Δρ Μοντανιέ.

 Η έρευνα του Δρ Ρασέτι είχε επιβεβαιώσει τα ευρήματα του Δρ Μοντανιέ. Σύμφωνα με την Μάικοβιτς, ο Δρ Φάουτσι ούρλιαζε απαιτώντας να του δώσει αντίγραφο.

 Για ποιο λόγο;

 Για να καθυστερήσει τη δημοσίευση, ώστε να προλάβει να κάνει πρώτος τη δική του δημοσίευση ο συνεργάτης του, Δρ Ρόμπερτ Γκάλο.

 Τελικά ο Δρ Φάουτσι πέτυχε τον σκοπό του, λέει, αφού εκφόβισε άγρια τον Δρ Ρασέτι.


Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ο Άντονι Φάουτσι αρνείται ότι είχε ποτέ οποιαδήποτε συνεργασία ή συνάντηση με την Τζούντι Μάικοβιτς. Πάμε παρακάτω: 

Ποιον λόγο είχε να ουρλιάζει σε μια τεχνικό εργαστηρίου;

 Αν ήθελε κάτι, δεν μπορούσε να πάρει τηλέφωνο τον συνάδελφό του; 

Αλλά πώς εκφόβισε και εξανάγκασε τελικά τον Δρ Ρασέτι να κρατήσει αδημοσίευτη την εργασία του; 

Ο Δρ Ρασέτι γιατί να δεχτεί κάτι τέτοιο;

 Επίσης, δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Μάικοβιτς ήταν μέλος της ομάδας που επιβεβαίωσε τα ευρήματα του Δρ Μοντανιέ.


Η καθυστέρηση στη δημοσίευση της εργασίας του Δρ Ρασέτι και της ομάδας του, κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια ασθενείς του AIDS, λέει η Μάικοβιτς. «Και βεβαίως ήταν στη μέση και πατέντες», λέει, προσθέτοντας ότι ο Δρ Φάουτσι και άλλοι μαζί με αυτόν κέρδισαν πολλά χρήματα προωθώντας λάθος θεραπείες. Μάλιστα, η Μάικοβιτς λέει ότι ο συγγραφέας και ακτιβιστής κατά του AIDS Λάρι Κρέιμερ μισεί τον Φάουτσι.


Δεν υπάρχει κανένα στοιχείo για καθυστέρηση δημοσίευσης, ούτε για πλουτισμό του Δρ Φάουτσι από πατέντες, καθώς και κανένα στοιχείο για λάθος θεραπείες που κόστισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους. Τέλος, ο Λάρι Κρέιμερ, ο οποίος στην αρχή της επιδημίας του HIV/AIDS είχε συγκρουστεί με τον Φάουτσι, είναι εδώ και χρόνια φίλοςHow Anthony Fauci Became America's Doctor | The New Yorker του.


«Η υδροξυχλωροκίνη είναι αποτελεσματική ενάντια σε αυτήν την οικογένεια των ιών», λέει η Μάικοβιτς, προσθέτοντας ότι αυτό έχει αποδειχθεί.


Η αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης δεν έχει αποδειχτεί σε κλινικές έρευνες. Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία υπέρ ή κατά της χρήσης της για τη θεραπεία της νόσου Covid-19.


Άνθρωποι όπως ο Μπιλ Γκέιτς θέλουν να επιβάλουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού, γιατί τους ανήκουν οι πατέντες κι έτσι θα βγάλουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους όπως έχουν ήδη κάνει. «Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή εμβόλια για ιούς RNA», λέει επίσης η Μάικοβιτς.


Τα εμβόλια δεν έχουν σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Έχουν σώσει εκατομμύρια ζωές. Μιλάμε για εμβόλια κατά RNA ιών, όπως είναι ο ιός της γρίπης, της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της λύσσας, του κίτρινου πυρετού, του Έμπολα.


Η Τζούντι Μάικοβιτς αρνείται ότι ανήκει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα.


Η Μάικοβιτς είναι εδώ και χρόνια γνωστό μέλος του δικτύου των επιστημόνων που δίνουν διαλέξεις κατά των εμβολίων. Άλλωστε συνυπογράφει το βιβλίο της μαζί με τον διαβόητο αντιεμβολιαστή Κεν ΧέκενλαϊβλιKent Heckenlively, US 'anti-vaxxer', denied Australian visa | BBC News, με τον οποίον είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν. Επιπλέον, τον πρόλογο του βιβλίου της έχει γράψει ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ΤζούνιορRobert F. Kennedy Jr., ο πιο προβεβλημένος εκπρόσωπος του αντιεμβολιαστικού κινήματος στις ΗΠΑ. 

O γιος του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και ανιψιός του Τζον Φ. Κένεντυ, είναι επίσης ο ιδρυτής της οργάνωσης Children’s Health DefenceHelp Children's Health Defense and RFK, Jr. end the epidemic of poor health plaguing our children, που κάνει έντονο λόμπιγκ κατά των εμβολίων.




Ο ιός απελευθερώθηκε από εργαστήριο. Κάποιοι είχαν πάρει τα ζώα στο εργαστήριο και τα μεταχειρίστηκαν έτσι ώστε να ελευθερώσουν τον ιό και να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο. Αυτό συνέβη κάπου ανάμεσα στα ερευνητικά εργαστήρια του αμερικανικού ΣτρατούFort Detrick και κάποιο εργαστήριο στη Γουχάν.

Η γενετική δομή του αποκλείει κάτι τέτοιο και η διεθνής κοινότητα των λοιμωξιολόγων θεωρεί απολύτως βέβαιο ότι ο ιός δεν προέκυψε σε εργαστήριο.

Η Μάικοβιτς λέει ότι το 1999 εργαζόταν στο εργαστήριο του αμερικανικού Στρατού στο Fort Detrick, όπου είχε την αποστολή «να διδάξω στον Έμπολα πώς να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Ο Έμπολα δεν μπορούσε να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα μέχρι που τον πήραμε στα εργαστήρια και του το διδάξαμε».


Το πρώτο κρούσμα του Έμπολα χρονολογείται στο 1976. Πάντως, εάν ίσχυε αυτό που λέει η Μάικοβιτς, αυτό θα σήμαινε ότι η ίδια είναι υπεύθυνη για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τέλος, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Μάικοβιτς εργάστηκε έστω και μια ημέρα στο Fort Detrick.


Πώς εξηγείται το υψηλό ποσοστό θανάτων στην Ιταλία κατά την Μάικοβιτς;

 Ο πληθυσμός της χώρας είναι πολύ γερασμένος, λέει, και είναι πολλοί άρρωστοι από φλεγμονές. Επίσης, το εμβόλιο της γρίπης που κυκλοφόρησε στην Ιταλία στις αρχές του 2019, είχε τέσσερα διαφορετικά στελέχη γρίπης και δεν είχε δοκιμαστεί. Μάλιστα, εκείνο το εμβόλιο «καλλιεργήθηκε σε σειρά από κύτταρα σκύλου. Οι σκύλοι έχουν πολλούς κορονοϊούς». Με άλλα λόγια, η Μάικοβιτς εννοεί ότι οι Ιταλοί μολύνθηκαν με τον κορονοϊό μέσω του εμβολίου της γρίπης.


Δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να συνδέει το εμβόλιο της γρίπης με τον κορονοϊό. Επιπλέον, αυτή η εκδοχή αντιφάσκει με την εκδοχή περί εργαστηρίου, που είχε παρουσιάσει νωρίτερα. Εάν ο ιός απελευθερώθηκε από εργαστήριο, γιατί οι Ιταλοί ειδικά τον κόλλησαν από το περσινό εμβόλιο της γρίπης;


Το εμβόλιο κατά της γρίπης αυξάνει κατά 36% τις πιθανότητες να νοσήσει κανείς από Covid-19. Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει κορονοϊούς.


Τίποτε από τα δύο δεν ισχύει.


Εάν φοράς μάσκα, «ενεργοποιείται ο ιός που ήδη έχεις. Αρρωσταίνεις από τις δικές σου επανενεργοποιημένες εκφράσεις του κορονοϊού, κι αν τύχει αυτός ο κορονοϊός να είναι ο Sars-Cov2, τότε έχεις μεγάλο πρόβλημα».


Δεν «ενεργοποιείται» κανένας ιός όταν φοράμε μάσκα. Δεν υφίσταται η έννοια της αυτομόλυνσης.


Η Μάικοβιτς συμμερίζεται την πολύ διαδεδομένη θεωρία ότι οι γιατροί πιέζονται να φουσκώνουν τους αριθμούς των νεκρών από Covid-19. Λέει ότι πεθαίνουν από άλλα αίτια, αλλά οι γιατροί γράφουν τη νόσο Covid-19 ως αιτία θανάτου, γιατί έτσι παίρνουν τα νοσοκομεία περισσότερα χρήματα.


Πολλοί άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα δεν θα πέθαιναν από αυτά εάν δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό. Γι' αυτόν το λόγο, στις ΗΠΑ, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, προσμετρώνται στα θύματα της νόσου Covid-19. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων στις ΗΠΑ είναι υψηλότερος από τον επισήμως καταγεγραμμένο, καθώς πολλοί άνθρωποι πέθαναν μόνοι, στα σπίτια τους.

*Έγκυρα μέσα που έκαναν fact checking του Plandemic
Το καστ: Οι κακοί

Δύο είναι οι φιγούρες που ξεχωρίζουν: Ο Δρ Άντονι Φάουτσι και ο Μπιλ Γκέιτς. Στην επιλογή των εχθρών της, η Τζούντι Μάικοβιτς τυχαίνει να συμπίπτει με την αμερικανική ακροδεξιά, αυτήν που κατ’ ευφημισμό συστήνεται ως alt-right.


Δρ Άντονι Φάουτσι: Από την στιγμή που ο Φάουτσι τέθηκε επικεφαλής της μάχης κατά της πανδημίας στις ΗΠΑ, έχει γίνει ο στόχος μιας εκστρατείας μίσους. Οι απειλές κατά της ζωής του έχουν γίνει τόσο πολλές και τόσο ανησυχητικές, που πλέον κυκλοφορεί με προστασία.


Ο Δρ Φάουτσι με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την καθημερινή ενημέρωση των Αμερικανών για την πορεία της πανδημίας, 22 Απριλίου 2020. [Mandel Ngan/AFP]

Η πιο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας κατά του Φάουτσι τον θέλει να παίζει καίριο ρόλο σε ένα μυστικό σχέδιοThe CIA, the FBI and the myth of America’s Deep State | Financial Times που απεργάζεται το «βαθύ κράτος» κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όλες οι αποδείξεις που χρειάζονται συνοψίζονται σε ένα βίντεο από τις 23 ΜαρτίουTrump makes 'Deep State Department' joke | MSN video, όπου ο Τραμπ αποκαλεί το υπουργείο Εξωτερικών «Deep State Department». Ο Δρ Φάουτσι, ο οποίος στέκεται ακριβώς πίσω του, δεν καταφέρνει να κρύψει την έκπληξη και την απαξίωσή του. Για τους οπαδούς του προέδρου, η έκφραση του Φάουτσι, το γεγονός ότι χαμηλώνει το κεφάλι και κρύβει με το χέρι το πρόσωπό του, μαρτυρούν την ενοχή του. Το χάσταγκ #FauciFraud θα πλημμυρίσει το τουίτερ.


Το μήνυμα είναι πως ό,τι λέει ο Φάουτσι, είναι ψέματα. Ο γιατρός είναι αναξιόπιστος. «Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται τους ειδικούς, ότι έχουν κρυφή ατζέντα που δεν είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων», έλεγε τότε στους ΝΥΤMedical Expert Who Corrects Trump Is Now a Target of the Far Right | The New York Times ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον Καρλ Μπέργκστρομ, παρατηρώντας ότι «από τη μεριά των οπαδών του Τραμπ υπάρχει μια συντονισμένη επιχείρηση επιθετικής παραπληροφόρησης γύρω από τον ιό».


Μπιλ Γκέιτς: Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο Νο 1 εχθρός των αρνητών της πανδημίας διεθνώς.

 Ο δεύτερος, πλέον, πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο συγκεντρώνει ορισμένα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ιδανικό κακό. Μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda GatesWhat We Do | Bill & Melinda Gates Foundation, ο Γκέιτς και η σύζυγός του υποστηρίζουν προγράμματα ενάντια στο AIDS, τη φυματίωση, την ελονοσία, τις τροπικές ασθένειες, δίνοντας προτεραιότητα στον περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας. Σε αυτό παίζει τεράστιο ρόλο ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός, υπέρ του οποίου έχει επανειλημμένα εκφραστεί ο Μπιλ Γκέιτς. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να μπει στο στόχαστρο του αντιεμβολιαστικού κινήματος.




Με το ξέσπασμα της πανδημίας, το κατηγορητήριο εναντίον του Γκέιτς διευρύνθηκεBill Gates, bogeyman of virus conspiracy theorists | France24. Σύμφωνα με αυτό, δεν θέλει απλώς να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσω του εμβολίου, σκοπεύει να μας εμφυτεύσει τσιπάκι ώστε να μας ελέγχει. Την ίδια στιγμή, μέσω του εμβολιασμού έχει στόχο να προκαλέσει τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, ώστε να μειωθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, την ώρα που εκείνος θα αποκομίζει δισεκατομμύρια δολάρια από τις πατέντες των εμβολίων. Ο Μπιλ Γκέιτς, όμως, δεν έχει πατέντες εμβολίων. Και είναι ήδη τόσο πλούσιος που είναι σε θέση να ανακοινώνει ότι έως τον θάνατό του, το 90% της περιουσίας του θα έχει περάσει στο φιλανθρωπικό ίδρυμα.


Υπάρχουν, όμως, οι αποδείξεις για τον σκοτεινό του ρόλο: Μια διάλεξη που είχε δώσει το 2015 στο TED-X. Τότε ο Γκέιτς είχε επισημάνει τον άμεσο κίνδυνο μιας νέας επιδημίας, μετά τον Έμπολα, που κινδύνευε να μας βρει απροετοίμαστους. Αυτή και μόνο η πρόβλεψη του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου δεν μπορεί παρά να αποδεικνύει ότι είχε ο ίδιος κάποια σχέση με την πανδημία που τελικά ξέσπασε. Μήπως, μάλιστα, συνεργάστηκε για τη δημιουργία του ιού σε κάποιο εργαστήριο; Όλα έχουν ακουστεί. Παραβλέποντας μια απλή αλήθεια: Χρόνια τώρα οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιδημίες. Και το κάνουν πολύ πριν από τον Μπιλ Γκέιτς.




Μίκι Γουίλις, ο σκηνοθέτης

Στην ταινία, ο Μίκι Γουίλις συστήνεται ως «πατέρας και σκηνοθέτης». Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως ηθοποιός και μοντέλο. Σήμερα, μαζί με τη γυναίκα του, είναι ιδιοκτήτες μιας εταιρείας παραγωγήςElevate που γυρίζει ταινίες που «μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά που είμαστε άνθρωποι». 

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, είχε εργαστεί ως κινηματογραφιστής για την καμπάνια του Μπέρνι Σάντερς Bernie Sanders, ενώ το ίδιο έκανε πριν από μερικούς μήνες για την Τούλσι Γκάμπαρντ Tulsi Gabbard, όταν η βουλευτής από την Χαβάη μπήκε στην κούρσα για διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών.



Τον θυμάστε; O Μίκι Γουίλις είναι ο πατέρας του νεαρού που διαλέγει μία κούκλα για δώρο γενεθλίων, σε αυτό το βίντεο που έγινε viral πριν από μερικούς μήνες.


Κατά τα άλλα, έχει γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ψυχοδηλωτικών ουσιών, μια σειρά από βίντεο για έναν ντίτζεϊ κι ένα ντοκιμαντέρ για την κομποστοποίηση.

 Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει ένα ακόμη ντοκιμαντέρ με τίτλο «Να είσαι γενναίος: Η αληθινή ιστορία του Ντάνιελ Νόρθκοτ» και θέμα την ιστορία ενός νεαρού κινηματογραφιστή ο οποίος πέθανε πριν από λίγα χρόνια από καρκίνο. Μαθαίνουμε ότι λίγο καιρό πριν αρρωστήσει, ο Νόρθκοτ είχε βρει έναν τάφο των Μάγια, από όπου είχε κλέψει ένα οστό. «Κανείς ποτέ δεν θα μάθει εάν εκείνο το αντικείμενο ήταν καταραμένο», ακούμε στο τρέιλερ.





Μιλώντας στους Los Angeles TimesMeet the Ojai dad who made the most notorious piece of coronavirus disinformation yet | Los Angeles Times, ο Γουίλις αρνείται κατηγορηματικά ότι ανήκει στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Αλλά αμέσως μετά λέει ότι αποφάσισε να γυρίσει το Plandemic με δικά του χρήματα, γιατί ανησυχούσε για την ασφάλεια των εμβολίων και τη διαφθορά που μαστίζει τη φαρμακευτική βιομηχανία. Την Δρ Τζούντι Μάικοβιτς την είχε γνωρίσει μέσω κοινών φίλων και είχε εντυπωσιαστεί, όπως λέει. Όταν οι ειδήσεις για την πανδημία άρχισαν να γίνονται όλο και πιο αγχωτικές, «ένιωθα ότι κάτι δεν κόλλαγε». Γι’ αυτό αποφάσισε να ζητήσει τη γνώμη της.


Το μπάτζετ του Plandemic ήταν μικρότερο από $2.000, επιμένει ο Γουίλις, ο οποίος λέει ότι είναι σε επαφή με διάφορους γιατρούς, άλλοι εκ των οποίων συμφωνούν και άλλοι διαφωνούν με την Μάικοβιτς. Ο σκοπός του, διαβεβαιώνει, είναι να γυρίσει μια συνέχεια που θα επιβεβαιώνει όσα λέει η Δρ Μάικοβιτς. Δεν ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ούτε με ποιους γιατρούς έχει μιλήσει, ούτε τι του έχουν πει, ούτε πότε θα κυκλοφορήσει αυτό το δεύτερο μέρος.

Ζακ Βόρχις, ο μάνατζερ

«...Γι’ αυτό απευθύνομαι σήμερα σε εσάς, για να ζητήσω τη βοήθειά σας, ώστε να κάνουμε πάλι μεγάλη την Αμερική. Θα χρησιμοποιήσω τη μικρή συνεισφορά σας για να πληρώσω τον μισθό μου. Γιατί ξέρω πώς να χειριστώ τη δημοσιότητα. Ξέρω πώς να τρέξω μια καμπάνια».


Αυτός που θέλει να κάνει πάλι μεγάλη την Αμερική είναι ένας νεαρός άντρας με το όνομα Ζακ Βόρχις. Και η καμπάνια στην οποία αναφέρεται, είναι η καμπάνια για να διαδοθούν οι θεωρίες της Δρ Τζούντι Μάικοβιτς. Το βίντεο αυτό αναρτήθηκε στα μέσα Απριλίου στο YouTube και διαδόθηκε μέσα από το δίκτυo του Βόρχις στα σόσιαλ μίντια, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρεμιέρα του Plandemic.



Πώς γνώρισε o Βόρχις την Δρ Μάικοβιτς και αποφάσισε να την αναλάβει; 

Σύμφωνα με όσα έχει γράψει ο ίδιος –και τα οποία κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έχει μέχρι στιγμής διασταυρώσει– γνωρίζεται με τον Μίκι Γουίλις μέσω του Facebook. Ο Βόρχις λέει ότι ο Γουίλις είναι πρώην οπαδός του Μπέρνι Σάντερς που «πήρε το κόκκινο χάπι What Does Red Pill Mean? | Slang by Dictionary.com» (πρόκειται για αναφορά στην ταινία The Matrix και χρησιμοποιείται ως έκφραση για όποιον βιώνει μια πολιτική αφύπνιση που τον τοποθετεί κοντά στη ριζοσπαστική αμερικανική δεξιά). 

Πάντως, με δεδομένο το γεγονός ότι ο Βόρχις είναι δηλωμένος αντιεμβολιαστής, μοιάζει δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι περίμενε από τον Γουίλις να του γνωρίσει την Μάικοβιτς, η οποία είναι εδώ και χρόνια γνωστή στους αντιεμβολιαστικούς κύκλους.


Ο Βόρχις έχει εργαστεί στο παρελθόν ως μηχανικός λογισμικού για το YouTube και την Google. Όπως αναφέρει στο σάιτ τουAbout | Zach Vorhies – Google Whistleblower, «η κατάσταση πολιτικοποιήθηκε το 2017, όταν η Google διέγραψε από το αραβικό λεξικό της τον όρο covfefeCovfefe, ώστε να κάνει μια ανάρτηση του Τραμπ στο τουίτερ να μοιάζει ανόητη». 

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, ο Βόρχις λέει ότι μια εβδομάδα αργότερα, και καθόλου συμπτωματικά, τα συστημικά μέσα άρχισαν να επικαλούνται την 25η Τροπολογία σε μια απόπειρα να ανατρέψουν τον Τραμπ. 

Έτσι ο μηχανικός άρχισε να υποψιάζεται ότι η Google μπορεί να εμπλέκεται σε μια συνωμοσία για την ανατροπή του προέδρου των ΗΠΑ. 

Τελικά ο Βόρχις παραιτήθηκε το 2019 και έκτοτε αυτοπροσδιορίζεται ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. 

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία, ούτε έχει καταθέσει οτιδήποτε θα δικαιολογούσε τον χαρακτηρισμό. Αντιθέτως, έχει συνεργαστεί με την ομάδα Project Veritas του Τζέιμς Ο’Κιφ, που είναι γνωστή για συστηματική ακροδεξιά προπαγάνδα και διασπορά ψευδών ειδήσεων.


Για τον Ζακ Βόρχις, η προώθηση της Μάικοβιτς είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που υπηρετεί το όραμα της συνωμοσιολογικής αμερικανικής ακροδεξιάς. 

«Θα κάνουμε ξανά μεγάλη την Αμερική», λέει κλείνοντας το σύντομο βίντεο στο οποίο παρουσιάζει το σχέδιό του. «Αυτό είναι μέρος του. Είναι μέρος της Μεγάλης Αφύπνισης. 

Τώρα δείχνουμε στους συνανθρώπους μας ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγεία και η υγεία δεν είναι ανάγκη να πηγαίνει μαζί με μια μεγάλη μηνιαία πληρωμή στη φαρμακοβιομηχανία κάθε μήνα. Μπορούμε να έχουμε αυτήν την υγεία αν απομακρύνουμε τις τοξίνες που μπαίνουν στο περιβάλλον μας κάθε μήνα. Αυτό είναι κάτι μεγαλύτερο από εμάς».


Αν επισκεφθεί κανείς το σάιτ του Ζακ Βόρχις, θα διαπιστώσει κάτι ενδιαφέρον:

 Ο μηχανικός λογισμικού ζητάει από τους επισκέπτες να τον στηρίξουν οικονομικά, αγοράζοντας Support | Zach Vorhies – Google Whistleblower είτε ένα φιαλίδιο με σέρουμ κολλοειδούς αργύρου, για την τόνωση του ανοσοποιητικού τους, ή μια συσκευή για την παρασκευή κολλοειδούς αργύρου στο σπίτι. Πατώντας την επιλογή της αγοράς, διαπιστώνει κανείς ότι το σέρουμ κοστίζει από 81,99 έως 235,99 δολάρια. Η συσκευή κοστίζει 275 δολάρια. Το 15% από την αγορά οποιουδήποτε από τα δύο προϊόντα, μαθαίνουμε, πηγαίνει στον λογαριασμό του Βόρχις.


Τα προϊόντα αυτά πωλούνται στο σάιτ honeycolony.comWhere the Hive Decided What's Healthy | Honey Colony που ανήκει στην Καναδέζα Μάριαμ ΧενάινMaryam Henein, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως δημοσιογράφος, ακτιβίστρια, σύμβουλος εναλλακτικής ιατρικής, σκηνοθέτης και επιχειρηματίας. Το 2009 είχε προβληθεί το ντοκιμαντέρ της «Η εξαφάνιση των μελισσώνVanishing of the Bees (2009) | IMDb». Το σάιτ της Χενάιν είναι ένα ονλάιν περιοδικό για εναλλακτικές και φυσικές θεραπείες, το οποίο ταυτόχρονα πουλάει συμπληρώματα διατροφής, υπερτροφές, αντιγηραντικές ουσίες, «φυσικά» αντιβιοτικά κλπ. Μια γρήγορη ματιά στην αρθρογραφία, στο μεταξύ, καθιστά σαφές ότι η Χενάιν δεν είναι μόνο εναντίον των εμβολίων, αλλά και εναντίον της χημειοθεραπείας. Φαίνεται, όμως, ότι αντί για τον όρο «αντιεμβολιαστής», προτιμάει να παρουσιάζεται ως «αγωνίστρια για την ιατρική ελευθερία».


Πηγαίνοντας κανείς στον λογαριασμό της στο τουίτερ βρίσκει πολλές αναφορές της Καναδέζας ακτιβίστριας

Τα σχετικά tweets στις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του Μπιλ Γκέιτς, αλλά και αναρτήσεις όπου δηλώνει τον θαυμασμό και την αλληλεγγύη της προς τον Άλεξ ΤζόουνςAlex Jones, ιδρυτή του  Alex Jones' Infowar: There's a war on for your mind! και διαβόητου ακροδεξιού συνωμοσιολόγου στις ΗΠΑ.


Το background: Οι προφητείες του QAnon

Αξίζει να προσέξει κανείς την αναφορά του Βόρχις στη Μεγάλη Αφύπνιση, που παραπέμπει στη θεωρία συνωμοσίας της αμερικανικής ακροδεξιάς που είναι γνωστή με το όνομα QAnon The Prophecies of Q | The Atlantic. 

Οι οπαδοί του QAnon πιστεύουν ότι μια διεφθαρμένη ελίτ που λατρεύει τον σατανά, εκμεταλλεύεται σεξουαλικά μικρά παιδιά και ελέγχει τους πάντες: τους πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης, ακόμη και το Χόλιγουντ.

Ο μόνος που τους πολεμάει είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να τους σταματήσει και να αποκαλύψει τα εγκλήματά τους.

 Για αυτούς, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ Robert Mueller υποκρινόταν ότι ερευνούσε τη σχέση του Τραμπ με τους Ρώσους Explainer: Tι ακριβώς είναι η έρευνα του Μάλερ που τόσο φοβάται ο Τραμπ;, ενώ στην πραγματικότητα συνεργαζόταν με τον Τραμπ για να φέρουν στο φως τα εγκλήματα του Μπαράκ Ομπάμα, της Χίλαρι Κλίντον και άλλων Δημοκρατικών.

Ο Ρόμπερτ Μάλερ το 2013, τότε διευθυντής του FBI και μετέπειτα ειδικός σύμβουλος στην έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016. [Alex Wong/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP]

Στις 28 Οκτωβρίου 2017, ένας ανώνυμος χρήστης, που υπέγραφε ως Q, έκανε μια σειρά από αναρτήσεις στην πλατφόρμα 4chan. 

Ο χρήστης έλεγε πως ήταν εργαζόμενος στο υπουργείο Ενέργειας όπου είχε Άδεια Πρόσβασης Q – πρόκειται για την άδεια που επιτρέπει πρόσβαση σε άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες. 

Ο Q είχε δώσει σε εκείνο το πρώτο thread τον τίτλο «Η γαλήνη πριν την καταιγίδα» και προέβλεπε ότι λίγες μέρες αργότερα ο Στρατός επρόκειτο να συλλάβει την Χίλαρι Κλίντον για τη συμμετοχή της, δέκα μήνες νωρίτερα, στο Pizzagate conspiracy theory. Το γεγονός ότι αυτό ουδέποτε συνέβη, δεν εμπόδισε τον Q να συνεχίσει προφητεύει συλλήψεις προβεβλημένων στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος, αλλά και δημοσιογράφων που στην πραγματικότητα ήταν πράκτορες του βαθέως κράτους.


Γνωστός ακροδεξιός είναι άλλος ένας από τους πιο δραστήριους υποστηρικτές της Δρ Μάικοβιτς. Είναι μάλιστα ο άνθρωπος τον οποίο η ίδια ευχαρίστησε θερμά

Το σχετικό tweet, μέσω του λογαριασμού της στο τουίτερ, για την τεράστια συμβολή του στη διάδοση του Plandemic και του βιβλίου της. «Εδώ είναι το λινκ στο καταπληκτικό, τίμιο πόντκαστ από το οποίο ξεκίνησαν όλα. Σε ευχαριστώ @thomas1774paineThomas Paine (@Thomas1774Paine) | Twitter που θέλησες να ακούσεις την ιστορία μου», γράφει η βιολόγος. 

Πρόκειται για τον Μάικλ Ντ. Μουρ [απλή συνωνυμία με τον σκηνοθέτη], ο οποίος βρίσκεται πίσω από το σάιτ True PunditTrue Pundit. Ο Μουρ, ψευδώς όπως έχει αποδειχθεί Revealed: Notorious Pro-Trump Misinformation Site True Pundit Is Run By An Ex-Journalist With A Grudge Against The FBI | BuzzFeed News, διατείνεται ότι έχει βραβευθεί με το Πούλιτζερ για δημοσιογραφικές του έρευνες. Ανακριβής είναι και ο ισχυρισμός του ότι έχει προταθεί για το επίσης δημοσιογραφικό Βραβείο Πολκ.


Ο Μουρ, ο οποίος υποστηρίζει ανοιχτά και φανατικά τον Ντόναλντ Τραμπ, δημοσιεύει συστηματικά ψευδή δημοσιεύματα εναντίον στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, επικαλούμενος δήθεν απόρρητες πληροφορίες από πάντα ανώνυμες πηγές του στο FBI. 

Το σάιτ True Pundit είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ενημερωτικούς ιστότοπους των οπαδών του Αμερικανού προέδρου, ενώ ακόμη και στενοί συνεργάτες του Τραμπ έχουν στο παρελθόν επικαλεστεί δημοσιεύματά του.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, καλεσμένος στο πόντκαστ του Μουρ ήταν ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, ο οποίος κατηγορούσε τον Δρ Φάουτσι ότι κατέστρεψε την καριέρα της γιατρού που αποκάλυψε ότι είχαν δηλητηριάσει με μολυσμένο αίμα μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών.


Οι διανομείς: Θεωρίες συνωμοσίας κι εναλλακτικές θεραπείες

Στις 4 Μαΐου ο Μίκι Γουίλις ανεβάζει το Plandemic Part I ονλάιν. Λίγες ώρες αργότερα, ο διαχειριστής ενός FB γκρουπ οπαδών του QAnon, θα το μοιραστεί με τα 25.000 μέληHow the ‘Plandemic’ Movie and Its Falsehoods Spread Widely Online | The New York Times του κάτω από τον τίτλο «Αποκλειστικό περιεχόμενο. Πρέπει να το δείτε». Πολύ σύντομα, πάνω από 1.500 χρήστες το είχαν μοιραστεί στις σελίδες τους. Την ίδια ημέρα, μέσω της σελίδας στο FB θα το μοιραστεί και η Δρ Κριστιάνε ΝόρθραπChristiane Northrup, M.D..

 Η Δρ Νόρθραπ, η οποία είναι συγγραφέας αρκετών μπεστ σέλερ γύρω από την υγεία των γυναικών και διάσημη τηλεοπτική περσόνα, έχει μισό εκατομμύριο followers. Στη σελίδα της διαβάζει κανείς ότι η γιατρός «ξέρει πως το κλειδί για τη ζωτική υγεία σε όλα τα επίπεδα είναι μέσα μας – είναι η εσωτερική σοφία μας».

Παρατηρεί κανείς ότι το σάιτ της Δρ Νόρθραπ, όπως και το σάιτ της Μάριαμ Χενάιν, δεν παραπέμπει με κανέναν τρόπο στην αισθητική σελίδων οπαδών της ακροδεξιάς ή του ψεκασμένου περιθωρίου. Αλλά με μια επίσκεψη στη σελίδα της Κριστιάνε Νόρθραπ στο FB , πέφτεις αμέσως σε μια σειρά από ημερολογιακές καταχωρίσεις μέσω βίντεο, με τον τίτλο «Η Μεγάλη Αφύπνιση». Η Δρ Νόρθραπ αναφέρεται σε σκοτεινές σατανικές δυνάμεις, λέει ότι έχει κάνει εξορκισμό, προτρέπει τους ακροατές να καλέσουν τους αγγέλους τους κλπ. Με άλλη ανάρτησή της, προτρέπει τους followers της να παρακολουθήσουν ένα βίντεο του Στίβεν ΓκριρSteven M. Greer, πρώην εντατικολόγου και γνωστού υποστηρικτή της θεωρίας ότι το αμερικανικό βαθύ κράτος κρατάει μυστικές πληροφορίες για την ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης.


Το βίντεο εμφανίζεται με φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ και τα χάσταγκ #QAnon και #TheGreatAwakening.

O Δρ Γκριρ πιστεύει ότι μια κρυφή παγκόσμια κυβέρνηση δολοπλοκεί για να οργανώσει μια επίθεση από εξωγήινους. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Γκριρ έδινε συνέντευξη στον Άλεξ ΤζόουνςDr Steven Greer on Alex Jones: Private/government research projects exposed. | YouTube και το Infowar, για να αποκαλύψει ότι το βαθύ κράτος δολοπλοκεί με μια διεθνή ελίτ, ερήμην του προέδρου των ΗΠΑ, ώστε η πανδημία να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.


Ο Γκριρ ακούγεται, ενδεχομένως και να είναι, περιθωριακός. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει μικρό κοινό. 

Αρκεί να δει κανείς ότι το ντοκιμαντέρ Unacknowledged: An Exposé of the World's Greatest SecretUnacknowledged: An Exposé of the World's Greatest Secret | IMDb (Μη Αναγνωρισμένο: Μια έκθεση του μεγαλύτερου μυστικού στον κόσμο), στο οποίο έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, προβάλλεται στο NetflixUnacknowledged | Netflix.


Μεταξύ των σάιτ που πρωτοστάτησαν στην προώθηση του Plandemic πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρει κανείς το Infowars του Άλεξ Τζόουνς. «Λογοκριμένο περιεχόμενο: 

Πρώην υπάλληλος του Φάουτσι που φυλακίστηκε αποκαλύπτει τα πάντα σε συνέντευξη που έγινε viral», είναι ο τίτλος ενός μόνο από τα πολλά άρθρα που παρουσιάζουν την Δρ Μάικοβιτς σαν θύμα του ιατρικού κατεστημένου, της φαρμακοβιομηχανίας και του βαθέος κράτους. Ο Τζόουνς, ο οποίος ανήκει στα γνωστά μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος, ασπάζεται όλες ανεξαιρέτως τις θεωρίες συνωμοσίας. Η αισθητική του Infowars είναι αυτή ακριβώς που περιμένει κανείς από έναν συνωμοσιολογικό ιστότοπο ενός φανατικού οπαδού του Ντόναλντ Τραμπ και του QAnon. 

Τι έχει όμως κοινό με το εντελώς διαφορετικής αισθητικής σάιτ της Χενάιν; 

Την εμμονή με τις εναλλακτικές θεραπείες και τη δυσπιστία προς την επίσημη ιατρική, με το αζημίωτο. 

Το Infowars εμπορεύεται όλων των ειδών τα συμπληρώματα διατροφής και εναλλακτικά φάρμακα. Τον Απρίλιο, οι αρχές τού έδωσαν εντολή FDA warns Alex Jones to stop promoting false coronavirus cures | The Hill να πάψει να πουλάει σκεύασμα το οποίο διαφήμιζε ως φάρμακο κατά του κορονοϊού.



Ο Μάικ Άνταμς.

Στους ενεργούς υποστηρικτές του Plandemic ανήκει άλλο ένα γνωστό σάιτ, που τοποθετείται στον χώρο της συνωμοσιολογικής ακροδεξιάς.

Πρόκειται για το naturalnews.com Natural Health News and Scientific Discoveries | NaturalNews.com, που διατείνεται ότι έχει αποστολή την «προστασία της υγείας, της ζωής και της ελευθερίας». 

Ιδρυτής του είναι ο Μάικ Άνταμς Mike Adams Is Building an Alternate Reality Online | Office for Science and Society – McGill University, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως ακτιβιστή.

Το σάιτ του καλύπτει «ειδήσεις για την ολιστική υγεία, τις διατροφικές θεραπείες, την πνευματικότητα, την περμακουλτούρα, τα βιολογικά προϊόντα, τα δικαιώματα των ζώων και τις υπερτροφές», ενώ «ασκεί έντονη κριτική στην ιατρική του χειρουργείου και των φαρμάκων, στα εμβόλια, την εταιρική διαφθορά, τη χημική μόλυνση των τροφίμων, τα βαριά μέταλλα σε καταναλωτικά προϊόντα και την κυβερνητική διαφθορά». Ο Άνταμς αναφέρει, επίσης, ότι το naturalnews.com έχει κατά καιρούς αποκαλύψει περιπτώσεις όπου η επιστήμη ευθύνεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», φέρνοντας ως παράδειγμα τα πυρηνικά όπλα, τη χημειοθεραπεία, τις γενετικά μεταλλαγμένες τροφές κ.λπ.

«Επιβεβαιώνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν ελέγχεται από το λόμπι της φαρμακοβιομηχανίας και είναι απολύτως αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», είναι ο τίτλος μιας από τις πρόσφατες ειδήσεις του naturalnews.com, ανάμεσα σε άρθρα για τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης ασπαρτάμης, τα καλά λιπαρά του αβοκάντο και τις συνταγές με αγγούρι.

 Ο Άνταμς, πάντως, έχει αποδυθεί σε κανονική καμπάνια υπέρ της Μάικοβιτς, ενημερώνοντας πού μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το Plandemic με υπότιτλους σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά. 

Μπορεί οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να έχουν κατεβάσει την ταινία, αλλά υπάρχει μια σειρά από τα λεγόμενα «alt-tech», τις αποκαλούμενες εταιρείες εναλλακτικής τεχνολογίας, που φιλοξενούν κάθε είδους ακραίο περιεχόμενο. Το Plandemic και η Μάικοβιτς θα βρίσκουν πάντα εύκολα το πρόθυμο ακροατήριό τους.

 Άλλο ένα κοινό σημείο που έχουν ο Άνταμς με τον Τζόουνς και τη Χενάιν; Πουλάει κι αυτός συμπληρώματα διατροφής. Για την ακρίβεια πουλάει από συμπληρώματα μέχρι υπερτροφές και είδη για το «υγιεινό» σπίτι.


Εξετάζοντας τις πλατφόρμες που προωθούν το Plandemic, βλέπει κανείς καθαρά πώς συναντιούνται θιασώτες των εναλλακτικών θεραπειών και του αντιεμβολιαστικού κινήματος με την αμερικανική ακροδεξιά.

 Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο πολύ γνωστός Δρ Τζόζεφ Μέρκολα Joseph Mercola, οστεοπαθητικός και επιχειρηματίας, ο οποίος αναφέρει ότι αποστολή του είναι να παρέχει τις πιο έγκυρες πληροφορίες για την υγεία των αναγνωστών του και να αποκαλύψει όλα τα ψέματα της κυβέρνησης, της φαρμακοβιομηχανίας και των μέσων ενημέρωσης «που μπορεί να σας στείλουν πρόωρα στον τάφο».


Στο σάιτ τουMercola.com - #1 Natural Health Website, ο Δρ Μέρκολα παρουσιάζει κάτω από εξαιρετικά θετικό φως όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν γύρω από την νόσο Covid-19, δίνοντας έμφαση σε όσα υποστηρίζει η Δρ Μάικοβιτς, καθώς και στα σενάρια που εμπλέκουν τον Μπιλ Γκέιτς σε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το σάιτ του Μέρκολα αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στην πολιτική και τα άρθρα του έχουν όλα σχέση με την εναλλακτική ιατρική, τη διατροφή και τη γυμναστική, ενώ η αισθητική του δεν θυμίζει σε τίποτε το σάιτ του Άλεξ Τζόουνς. Αλλά και ο Μέρκολα πουλάει από αιθέρια έλαια μέχρι συμπληρώματα, ρούχα και είδη για το σπίτι. Όλα δοκιμασμένα από τον ίδιο, όπως διαβεβαιώνει, ώστε να κάνουν καλό στην υγεία.


Ντοκιμαντέρ ή μυθοπλασία;

  • Γιατί είναι τόσοι άνθρωποι έτοιμοι να πιστέψουν τις θεωρίες συνωμοσίας, αγνοώντας την αποδόμησή τους;
  •  Γιατί έχουν βρεθεί τόσο άνθρωποι, για παράδειγμα, που δέχονται ως αληθείς τους ισχυρισμούς της Τζούντι Μάικοβιτς, τη στιγμή που δεν έχουν καμία πληροφορία γύρω από την αξιοπιστία της ίδιας ή του ανθρώπου που της παίρνει συνέντευξη;
  •  Γιατί αμφισβητούν τους γιατρούς και τους ειδικούς, ενώ δέχονται άκριτα όσα λέει μια βιολόγος που εμφανίστηκε από το πουθενά;


Παρακολουθώντας το Plandemic, προκύπτει μια σειρά από ερωτήματα γύρω από τις μεθόδους που χρησιμοποίησε ο σκηνοθέτης και την αξιοπιστία της συνεντευξιαζόμενης. Ενδεικτικά, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει τα εξής:


  • Πού ήταν η Τζούντι Μάικοβιτς τα τελευταία χρόνια; Πού εργάζεται; Πώς βιοπορίζεται; Ποιες είναι οι δημοσιεύσεις της; Ποιοι είναι εκείνοι που την έχουν χαρακτηρίσει «μια από τις κορυφαίες επιστήμονες της γενιάς της»; Εάν υπάρχουν, γιατί δεν μιλούν στην κάμερα;
  • Γιατί δεν μιλάει στην κάμερα κανένας από τους επιστήμονες που έχουν συνεργαστεί μαζί της στο παρελθόν; Ακούμε λίγα ονόματα, αλλά δεν βλέπουμε τα πρόσωπα και δεν μαθαίνουμε τι έχουν να πουν.
  • Γιατί ο Μίκι Γουίλις δεν ζητάει να μιλήσει με τον Δρ Φάουτσι, ο οποίος κατηγορείται από την Μάικοβιτς ότι της κατέστρεψε την καριέρα; Πού είναι η δική του εκδοχή;

Βλέπουμε βίντεο με κάποιους γιατρούς, οι οποίοι δεν κατονομάζονται. Αυτό παραβιάζει κάθε κανόνα δεοντολογίας και υπονομεύει την αξιοπιστία του περιεχομένου. Μάλιστα, δεν πρόκειται για βίντεο που τράβηξε ο Γουίλις, αλλά για αποσπάσματα που βρήκε στο διαδίκτυο. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, πρόκειται για δυο γιατρούς από το Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια, τον Νταν Έρικσον και τον Άρτιν Μασίχι, οι οποίοι έγιναν γνωστοί από τις εμφανίσεις τους στο δελτίο του Fox News, όπου επέμεναν ότι ο κορονοϊός είναι λιγότερο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης. Αλλά οι δυο γιατροί ανακοίνωσαν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέσηPublic Statement from Accelerated Urgent Care, May 6 2020 | Instagram με το Plandemic και δεν υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας.

Η ταινία περιλαμβάνει ένα βίντεο που δείχνει έφοδο της επίλεκτης ομάδας κρούσης SWAT σε ένα σπίτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι το βίντεο της σύλληψης της Τζούντι Μάικοβιτς. Αυτό δεν ισχύει.

Το σημαντικότερο: Ο Μίκι Γουίλις δεν έχει δοκιμάσει να διασταυρώσει ούτε έναν από τους ισχυρισμούς της Τζούντι Μάικοβιτς.

Το θέμα της παραγωγής: Δεν είναι γνωστό πώς χρηματοδοτήθηκε η ταινία. Το μόνο που έχουμε ως πληροφορία είναι ο ισχυρισμός του Γουίλις ότι έγινε με δικά του έξοδα, που δεν ξεπέρασαν τα 2.000 δολάρια.

Μέχρι σήμερα, η Δρ Τζούντι Μάικοβιτς έχει απορρίψει όλα τα αιτήματα που της έχουν κάνει δημοσιογράφοι γνωστών μέσων ενημέρωσης για συνέντευξη. Έχει δεχτεί να μιλήσει –και μιλάει πολύ– αποκλειστικά σε σάιτ της συνωμοσιολογικής ακροδεξιάς και του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Εφόσον έχει επιχειρήματα, γιατί αρνείται να τα παρουσιάσει και να αντιμετωπίσει τον αντίλογο; Εάν επιδιώκει να ενημερώσει την ανθρωπότητα, όπως διατείνεται, για ποιο λόγο δεν αξιοποιεί όποια ευκαιρία της δίνεται να μιλήσει;

Στο inside story δοκιμάσαμε να μιλήσουμε με Έλληνες που έχουν μοιραστεί το βίντεο με φίλους τους. Κανείς ανάμεσα σε τέσσερα άτομα που προσεγγίσαμε δεν δέχτηκε να συζητήσει μαζί μας. Επίσης, κανείς δεν δέχτηκε έστω να μας εξηγήσει γιατί βρίσκει πειστική την Δρ Μάικοβιτς.


Να σημειώσουμε ότι ενώ το Plandemic προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους Δρ Μίκοβιτς - ψεύδη της προπαγάνδας και τα εγκλήματα (Plandemic1) | Brighteon σε πλατφόρμα που φιλοξενεί από ακροδεξιά βίντεο έως συνωμοσίες για τους εξωγήινους, κανένας από τους τέσσερις ανθρώπους που προσεγγίσαμε δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ψηφοφόρος ή φίλα προσκείμενος στην ακροδεξιά.


To be continued

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έφερε μια ποιοτική αλλαγή σε σχέση με τις θεωρίες συνωμοσίας και τους οπαδούς τους. Η συνωμοσιολογία και η παραπληροφόρηση δεν βρίσκονται πλέον στο περιθώριο.

 Οποιαδήποτε εξωφρενική ή επικίνδυνη θεωρία, οποιαδήποτε ανακρίβεια θεωρείται πλέον νομιμοποιημένη και μεταδίδεται ακόμη και από τα πιο επίσημα χείλη. Άλλωστε, ο ίδιος ο Τραμπ αναπαράγει οποιαδήποτε θεωρία συνωμοσίας μπορεί να τον εξυπηρετεί τη δεδομένη στιγμή – για παράδειγμα, πριν από τις εκλογές του 2016, διέδιδε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι γεννημένος στις ΗΠΑ. Σήμερα, κάθε λίγο και λιγάκι αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα βαθύ κράτος. Και τι άλλο είναι το ObamagateWhat is 'Obamagate' and why is Trump so worked up about it? | The Guardian για το οποίο μιλάει και τουιτάρει τον τελευταίο καιρό, από μια ακόμη, καλά οργανωμένη, θεωρία συνωμοσίας; Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι Αμερικανοί οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας και κάθε ψέματος γύρω από την πανδημία τυχαίνει να είναι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος, μάλιστα, μόλις προ ημερών έλεγε ότι παίρνει καθημερινά ένα χάπι υδροξυχλωροκίνης.


Τι γίνεται, όμως, στην Ευρώπη, όπου οι οπαδοί των ίδιων θεωριών συνωμοσίας έχουν τον τελευταίο καιρό οργανώσει διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα κατά της πανδημίας, ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς και κυρίως ενάντια στα εμβόλια και τον Μπιλ Γκέιτς; 

Χιλιάδες άνθρωποι –από οπαδούς της ακροδεξιάς μέχρι χίπιδες και φανατικούς των εναλλακτικών θεραπειών– έχουν μέχρι σήμερα βγει στους δρόμους στο Βερολίνο, τη Βιέννη, τη Ζυρίχη και το Λονδίνο, αρνούμενοι να τηρήσουν τους κανόνες του social distancing και καταγγέλλοντας τα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού.


Αυτά που τους ενώνουν είναι η δυσπιστία απέναντι στους ειδικούς, η καχυποψία απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, και η βεβαιότητα ότι το λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών ελέγχει τις κυβερνήσεις που παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας. Όλοι αυτοί μάλλον θα αρνούνταν ότι έχουν οτιδήποτε κοινό με τους οπαδούς του Τραμπ. Κι όμως, η πραγματικότητα μαρτυρά ότι υιοθετούν με μεγάλη προθυμία κάθε θεωρία συνωμοσίας που έχει φυτρώσει και καλλιεργηθεί στο έδαφος της αμερικανικής ακροδεξιάς και των ευρωπαϊκών παραφυάδων της.


Εικόνα oikonomakou
Έχει εργαστεί στον Ταχυδρόμο, τον Ελεύθερο Τύπο, την Ελευθεροτυπία και το Marie Claire. Ήταν European Journalism Fellow στο Βερολίνο. Το βιβλίο της «Ο τραγουδιστής του Αουσβιτς. Εστρόγκο Ναχάμα, Θεσσαλονίκη 1918-Βερολίνο 2000» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου