ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023

Απάντηση στην από 06.10.2023 ανακοίνωση της ΕΡΤ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγ. Παρασκευή, 11.10.2023

 

 

 

Θέμα: Απάντηση στην από 06.10.2023 ανακοίνωση της ΕΡΤ με θέμα «Ενημέρωση Εργαζομένων - Συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται στην ΕΡΤ ή αποχώρησαν ενώ ήταν ήδη συνταξιούχοι»

 

Όπως έχουμε ενημερώσει, με την αναλυτική ανακοίνωσή μας της 04.10.2023, την 03.10.2023 υπήρξε συνάντηση μεταξύ της ΠΟΣΠΕΡΤ και της Διοίκησης ΕΡΤ για θέματα που ανακύπτουν από την ερμηνεία του άρθρου 11 παρ. 4β Ν. 4354/2015, ως προς μισθολογικά ζητήματα εργαζομένων που έχουν λάβει σύνταξη, την αναδρομική του εφαρμογή, και άλλα θέματα.

 

Στη συνάντηση της 03.10.2023, που είχε διάρκεια, μετείχαν από πλευράς διοίκησης ΕΡΤ οι κκ. Ευάγγελος Λουριδάς, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Π. Τζόβενου, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, Π. Κεφάλας, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Οργάνωσης Αποδοχών και Παροχών, Κ. Φιλιππόπουλος, Νομικός Σύμβουλος της ΕΡΤ, και από πλευράς ΠΟΣΠΕΡΤ οι κκ. Δ. Κούνης, Πρόεδρος Δ.Σ., Α. Σιμιτζής, Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΣΠΕΡΤ, και Κ. Τοκατλίδης, Νομικός Σύμβουλος ΠΟΣΠΕΡΤ.

 

Εάν δεν γνωρίζαμε πώς λειτουργούν ορισμένα πράγματα στην ΕΡΤ θα μας έκανε επομένως μεγάλη εντύπωση η παραπάνω ανακοίνωση της ΕΡΤ, λίγες μέρες μετά τη συνάντησή μας, με την οποία διατρανώνεται για μία ακόμη φορά η έλλειψη στοιχειώδους συνέπειας και συνέχειας μεταξύ λόγων και έργων στην ανώτατη Διοίκηση της ΕΡΤ. Δεν μπορεί να είναι επίσημη θέση της ΕΡΤ ότι η συνάντησή της με την ΠΟΣΠΕΡΤ τάχα «δεν αποτελεί σιωπηρή αναγνώριση ανύπαρκτης αρμοδιότητας εκπροσώπησης των εργαζομένων από  φορείς που εκπροσωπούν εργαζομένους και άλλων MME και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία επιχειρησιακή αρμοδιότητα στην ΕΡΤ» (!) ούτε βέβαια ότι τάχα «στα αμιγώς επιχειρησιακά εργασιακά ζητήματα της ΕΡΤ, οι μόνοι νομιμοποιημένοι συνομιλητές της Διοίκησης είναι οι πρωτοβάθμιες επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΕΡΤ» (!), όπως διατείνεται με την ανακοίνωσή της αυτή η Διοίκηση της ΕΡΤ.

 

Δεν χρεώνουμε την παραπάνω απαράδεκτη ενέργεια στον κ. Ευάγγελο Λουριδά, που υπογράφει τη σχετική ανακοίνωση, γιατί ο κ. Λουριδάς μας δέχθηκε ως όφειλε θεσμικά και νομικά και είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με αυτόν και όλα τα στελέχη της Διοίκησης της ΕΡΤ που μετείχαν στη συνάντηση της 03.10.2023.

Αντιλαμβανόμαστε ότι «άλλοι» είναι αυτοί που υπαγορεύουν και επιβάλλουν τέτοιες όψιμες μεταστροφές θέσεων, αδιαφορώντας για το εάν η ΕΡΤ έτσι γίνεται όχι μόνο ανακόλουθη αλλά παραβιάζει και τις υποχρεώσεις της που έχει από το εργατικό δίκαιο.

 

Εμείς οφείλουμε όμως, ως ΠΟΣΠΕΡΤ, να παραμείνουμε σταθεροί στο στόχο μας, που είναι η προστασία των εργαζομένων – και δεν θα περάσουμε «στη Ζούλα» ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η από το πουθενά αξίωση για καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος καλόπιστων και ανυποψίαστων συναδέλφων, ως δήθεν «αχρεωστήτως καταβληθέντων». Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας να γίνουν λεία και να φθάσουν μετά από δεκαετίες προσφοράς να σέρνονται στα δικαστήρια για να επιστρέψουν χρήματα που δεν έχουν, επειδή κάποιοι θυμήθηκαν ότι επί χρόνια και χρόνια έδιναν άλλα υποτίθεται από αυτά που έπρεπε...

 

Μας ενδιαφέρει η προστασία των εργαζομένων της ΕΡΤ, περιλαμβανομένων των εργαζομένων συνταξιούχων, από κάθε ατόπημα – που εδώ είναι μεγάλο και αδικαιολόγητο.

 

Δυστυχώς η ανώτατη Διοίκηση της ΕΡΤ δεν αντιλαμβάνεται ότι ενεργώντας με τον τρόπο που ενεργεί, όπως η στάση της αποτυπώνεται και στην παραπάνω πρόσφατη ανακοίνωσή της, δεν πετυχαίνει τίποτε. Μόνο ένδεια επιχειρημάτων και έλλειψη καλής θέλησης έχει να καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου η ανώτατη Διοίκηση της ΕΡΤ; Αντί να παίζει με ανακοινώσεις, παραβιάζοντας το συλλογικό εργατικό δίκαιο, μήπως θα έπρεπε να τρέξει «εχθές» να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δει πώς θα κλείσει ένα θέμα που άνοιξε εξαιτίας της; Και το οποίο αντί να συμμαζέψει επιδεινώνει;

 

Τι εννοεί η Διοίκηση της ΕΡΤ, όταν γράφει στην παραπάνω από 06.10.2023 ανακοίνωσή της ότι «επεξεργαζόμαστε ενημερωτικό έγγραφο – απάντηση για τις ενέργειες εκ μέρους της ΕΡΤ, προς το Ελεγκτικό Συνέδριο»; Ότι αντί να προχωρήσει στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων -και των ιδίων των στελεχών της- η Διοίκηση της ΕΡΤ θα περιοριστεί στο κυνηγητό των εργαζόμενων για επιστροφή υπέρογκων ποσών; Χωρίς να θέσει το μείζον ζήτημα, που επισημάνθηκε με κάθε τρόπο από την ΠΟΣΠΕΡΤ, ότι εδώ πρόκειται για προφανή περίπτωση έλλειψης ευθύνης των εργαζομένων, οι οποίοι και πρέπει να προστατευθούν, όπως επιτάσσουν και οι αποφάσεις των ανωτάτων ελληνικών και ευρωπαϊκών Δικαστηρίων;

 

Γιατί θυμίζουμε, για άλλη μία φορά, ότι στο τέλος-τέλος, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι από τους οποίους ζητούνται ιλιγγιώδη ποσά ως δήθεν «αχρεωστήτως καταβληθέντα», έχουν πολλές νομικές άμυνες και -εάν χρειαστεί να φτάσουν τα πράγματα στα δικαστήρια- είναι πιθανό να δικαιωθούν. Διότι ήταν ειλικρινείς έναντι της ΕΡΤ και καλόπιστοι όταν ελάμβαναν τα υποτιθέμενα πλεονάζοντα ποσά που η ΕΡΤ τους κατέβαλε επί χρόνια (δεν τα πήραν μόνοι τους!). Για το θέμα αυτό αναφερθήκαμε εκτενώς σε δικαστικές αποφάσεις τόσο των ανώτατων ελληνικών δικαστηρίων όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη συνάντηση που είχαμε στις 03.10.2023 με τα στελέχη της Διοίκησης της ΕΡΤ.

 

Όμως, εάν δεν υπάρξει σωστή αντιμετώπιση του θέματος, σε τραγική θέση δεν θα βρεθούν μόνο οι εργαζόμενοι: σοβαρές συνέπειες είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν και οι αρμόδιοι της ΕΡΤ. Διότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού (Ν. 4270/2014, άρθρο 96) για καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών γίνεται καταλογισμός τόσο στον λαβόντα, υπό προϋποθέσεις, όσο όμως και στον αρμόδιο που προχώρησε στην καταβολή... Προσπαθώντας επομένως να βρούμε λύσεις, ελπίσαμε ότι έστω σε αυτό το κρίσιμο θέμα η Διοίκηση της ΕΡΤ θα τηρήσει μία άλλη στάση από τη συνήθη. Όμως η Διοίκηση της ΕΡΤ επιλέγει για άλλη μία φορά τη στείρα αντιπαράθεση... Θεωρώντας ότι αδιαφορεί εκ του ασφαλούς.

 

Ασφαλώς, η κατάσταση στην ΕΡΤ είναι στο απροχώρητο από κάθε άποψη και δεν γνωρίζουμε εάν απόφαση για μη επικοινωνία με τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων της ΕΡΤ εκφράζει έλλειψη σεβασμού προς τους

 

εργαζόμενους, τους εκπροσώπους τους και τους θεσμικούς και νομικούς κανόνες που διέπουν το πλαίσιο διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις, ή ενδεχομένως εν τέλει φόβο και τάση φυγής.

 

Όπως και να έχει, τα πράγματα πάντοτε παίρνουν το δρόμο τους και ό,τι δεν λύνεται εσωτερικά, με διάλογο και καλή πίστη, λύνεται παρακάτω, στα αρμόδια όργανα, τους θεσμούς και τα δικαστήρια. Εμείς θα είμαστε εδώ για όλα τα επόμενα βήματα.

 

 

 

Για την ΠΟΣΠΕΡΤ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου