Πολύ σύντομα πρόκειται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων που θα αφορά πλέον στην ψηφιακή εκπομπή της ελεύθερης τηλεόρασης στο φάσμα κάτω των 700 MHz!
Το σχέδιο του ψηφιακού χάρτη δόθηκε πριν λίγο καιρό για διαβούλευση στους παρόχους δικτύου και σήμερα αποκαλύπτουμε τα βασικά του σημεία.
Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά τον αριθμό των κέντρων εκπομπής από τα 156 σημεία του ψηφιακού χάρτη του 2012, τα οποία αυξάνονται στα 168. Υπάρχει επίσης και αύξηση της ισχύος εκπομπής.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και με αυτόν τον χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων δεν καλύπτεται το σύνολο της επικράτειας και θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι «Λευκές περιοχές», πρόβλημα που η κυβέρνηση θεωρεί πως λύνεται οριστικά με την είσοδο των ευρυζωνικών υπηρεσιών και την επιδότηση των κατοίκων με το κουπόνι των 100 ευρώ, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα μέσω όποιας πλατφόρμας, ιντερνετικής ή δορυφορικής, επιθυμούν.
Στο σχέδιο του ψηφιακού χάρτη βέβαια υπάρχει πρόβλεψη και για την εγκατάσταση δευτερευόντων κέντρων εκπομπής (gap fillers). Αναφέρεται συγκεκριμένα πως:
«Για την γεωγραφικά πληρέστερη και τεχνικά αρτιότερη ραδιοκάλυψη μονοσυχνικού δικτύου επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών συμπληρωματικής κάλυψης (gap fillers), σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Η εγκατάσταση των σταθμών συμπληρωματικής κάλυψης (gap fillers) πραγματοποιείται σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις από τον πάροχο του δικτύου και εφόσον δεν δημιουργούνται προβλήματα συγχρονισμού και παρεμβολών σε δίκτυα άλλων παρόχων που λειτουργούν νόμιμα».
Η παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει είναι πως δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος αναλαμβάνει το κόστος της εγκατάστασης των gap fillers, άρα πρακτικά θα συνεχιστεί η κόντρα σε επίπεδο περιφερειών.
Ο νέος Χάρτης αφήνει το ελεύθερο στους παρόχους δικτύου να αναπτύξουν «ελεύθερα την τεχνολογία» που θα επιλέξουν, μια έμμεση αναφορά δηλαδή στην είσοδο κωδικοποίησης DVB-T2. Ήδη όπως γνωρίζουμε οι δυο βασικοί πάροχοι δικτύου, Digea και ΕΡΤ έχουν προβλέψει την προμήθεια πομπών σε DVB-T2.
Σε ότι αφορά τις άλλες ρυθμίσεις του νέου Ψηφιακού Χάρτη σημειώνεται ότι «η βασική σχεδίαση του χάρτη αφορά σε συστημικές παραμέτρους σχεδίασης διαμόρφωση 64−QAM, κωδικοποίηση 3/4 και διάστημα φύλαξης (Guard Interval − Gl) τουλάχιστον 1/8, για σταθερή λήψη.
Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται από την ΕΕΤΤ ότι το δίκτυο ενός παρόχου προκαλεί προβλήματα συγχρονισμού και/ή επιζήμιων παρεμβολών σε άλλα δίκτυα ψηφιακής ευρυεκπομπής που λειτουργούν νόμιμα, ο πάροχος υποχρεούται να μειώσει την ισχύ των σταθμών του, κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης στην ΕΕΤΤ.
Πηγή: Περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Απριλίου
(Αναδημοσίευση απο το mediatvnews.gr )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου