ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Το μονοπώλιο του Πρακτορείου Τύπου και η αμαρτωλή 12άδα

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα, όπως έλεγε ο Λένιν. Συνήθως διδάσκει. Πριν 112 χρόνια υπήρχαν και πάλι μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο του Τύπου με ευθύνη των εφημερίδων, αλλά και του μοναδικού πρακτορείου διανομής.
Προφανώς υπήρχαν και κυκλοφορίες μικρότερες ακόμα κι από τις σημερινές. Μόνο που τότε η Ελλάδα που έφθανε μέχρι τη Λάρισα αριθμούσε μόλις 2.631.952 ψυχές, σύμφωνα με την απογραφή εκείνης της χρονιάς και στην πρωτεύουσα που κυρίως κυκλοφορούσαν οι εφημερίδες της Αθήνας μόλις 341.247 άνθρωποι. Αν τώρα σε αυτούς τους αριθμούς υπολογίσουμε και τα
υψηλά ποσοστά αναλφάβητων εκείνης της εποχής θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα σήμερα είναι πολύ χειρότερα.
Το εξώφυλλο των δύο δημοφιλέστερων ερφημερίδων της εποχής (25-9-1908)
Τι συνέβαινε τότε; Μας το αποκαλύπτει χρόνια αργότερα, στα 1933, ο βετεράνος δημοσιογράφος Φώτης Γιοφύλλης στο αξιόλογο περιοδικό Εβδομάς (τ. 321, 24 Νοεμβρίου 1933).
Οι 12 λοιπόν εφημερίδες σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του μοναδικού πρακτορείου διανομής Τύπου, τον Σπύρο Τσαγγάρη είχαν δημιουργήσει ένα κλειστό κλαμπ στο οποίο δεν μπορούσε να εισχωρήσει άλλος, Και η φάμπρικα δούλεψε για χρόνια, έως οι αλλαγές στην κοινωνία και στη χώρα γενικότερα ανέτρεψαν τις ισορροπίες.
Ολόκληρο το άρθρο στο  pasatempo.wordpress.com
(Η ενημέρωσή μας   έγινε απο την αναδημοσίευση στο  www.zoornalistas.com ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου