ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ , διευκόλυνε τις απολύσεις , να μην υποβαθμίσει και τον ΟΜΕΔ ;

(η φωτο δεν προερχεται απο την πηγη της αναδημοσίευσης)
Πιο δύσκολη η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία

Μαίρη Λαμπαδίτη

Προϋποθέσεις για τη  μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία και  ρήτρα απόκλισης από τις κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν οι προωθούμενες διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. ....
Διαιτησία: Με τη διάταξη θα τεθούν προϋποθέσεις, με άλλα λόγια βαθμοί  δυσκολίας, στη μονομερή προσφυγή  ( κυρίως από τα συνδικάτα) στον ΟΜΕΔ για μισθολογικές διαφορές . Το δικαίωμα να προσφεύγουν χωρίς προϋποθέσεις θα διατηρήσουν κάποιες κατηγορίες επιχειρήσεων όπως οι κοινωφελείς.  Είναι γνωστό ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις και κυρίως ο ΣΕΒ έπνεαν μένεα κατά του ισχύοντος συστήματος υποχρεωτικής διαιτησίας και με κάθε ευκαιρία επεσήμαναν στην κ. Αχτσιόγλου ότι το σύστημα πρέπει να μεταρρυθμισθεί, περιοριζόμενο στις περιπτώσεις «ουσιωδών υπηρεσιών» και στις περιπτώσεις όπου τίθεται σε κίνδυνο η «κοινωνική ειρήνη».


Ρήτρα απόκλισης: Με τη σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, μια εταιρία που κινδυνεύει με λουκέτο θα μπορεί να αποκλίνει από τους όρους των κλαδικών συμβάσεων. Η νέα διάταξη θα προβλέπει δηλαδή την
θέσπιση ρήτρας απόκλισης από τους κλαδικούς μισθούς με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο οι αμοιβές δε θα κατρακυλούν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Την  ανάγκη να θεσπιστεί η ρήτρα εξαίρεσης είχε επισημάνει  το ΔΝΤ αλλά και ο ΣΕΒ. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο στις περιπτώσεις που η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση , η διαβούλευση για τους μισθούς να γίνεται σε επίπεδο επιχείρησης ( εργοδότης και σωματείο) χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Το μέτρο συζητείται να έχει περιορισμένη διάρκεια για να μην προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνδικάτων καθώς μετά την έξοδο από το μνημόνιο καταργήθηκε η διάταξη που ευνοούσε τις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών.

Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα περιληφθεί επίσης διάταξη για τους απλήρωτους εργαζόμενους. Με παλαιότερη διάταξη του 2017 είχε προβλεφθεί ....πως η μη καταβολή των δεδουλευμένων για αξιόλογο διάστημα  θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή και δίνει τη δυνατότητα στον απλήρωτο εργαζόμενο να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας. Με την προωθούμενη νέα διάταξη το « αξιόλογο» αυτό διάστημα ορίζεται στους δύο μήνες.

Με άλλη διάταξη  του υπουργείου θα προβλέπεται ....
ολόκληρο το άρθρο  στο  newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου