ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Δ. Μάρης προς εργαζόμενους 24MEDIA: «Συνδικαλισμός εδώ μέσα τέλος!..και μην σας πω τι μου είπε η Πρόεδρος σας (σ.σ. Αντωνιάδου) για τις απεργίες…»


«Συνδικαλισμός εδώ μέσα τέλος», αυτή ήταν η φράση με την οποία υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης του ομίλου 24ΜEDIA, Δημήτρης Μάρης, τους εναπομείναντες εργαζόμενους στο ραδιόφωνο 24/7, στη συνάντηση που ζήτησε για να «τους μιλήσει».

Η συνάντηση με τον ιδιοκτήτη και εργοδότη έγινε αφού είχαν προηγηθεί δύο συνελεύσεις εργαζομένων, οι οποίοι αποφάσισαν και προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ύστερα και από νέες απολύσεις συναδέλφων τους. Από τον Φλεβάρη έως και σήμερα οι απολύσεις στο ραδιόφωνο του Δημήτρη Μάρη ξεπερνούν τις 30. 
Παρ’ όλα αυτά, η ιδιοκτησία και η διοίκηση έστρεψε τα βέλη της κατά των «κακών εργαζομένων» με εργοδοτική ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα www.news247.gr και στην οποία συνδέει τους εργαζόμενους με «ανταγωνιστικά συμφέροντα» που θέλουν να υπονομεύσουν, όπως υποστηρίζει, την 24MEDIA. Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝ.Ε.Δ.), πατώντας στην παραπάνω ανακοίνωση, κλιμάκωσε την επίθεση στους εργαζομένους. Εμφανίστηκε με μια λίστα με ονόματα στο χέρι, όπου δίπλα είχε τσεκάρει ποιοι ήταν στις συνελεύσεις και τι στάση είχε κρατήσει ο καθένας. 
Πέραν των εργοδοτικών (οι οποίοι παρουσία του Δημήτρη Μάρη προχώρησαν και σε απροκάλυπτους τραμπουκισμούς), τον ρόλο του περίφημου Δαράκη (βλ. ελλ.ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» – όπου ο συγκεκριμένος κατέγραφε ποιοι εργαζόμενοι ασκούσαν συνδικαλισμό και μετά απέλυε), έπαιξε και ο διευθυντής Βασίλης Σκουρής, ο οποίος έβαλε την γραμματεία του να παίρνει τηλέφωνο έναν - έναν και μία - μία τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για να μάθει αν είχαν κληθεί στην συνέλευση και να «ψαρέψει» τι ψήφισαν. 

Όπως σε κάθε «μαγαζί» του κλάδου, έτσι και στο εξαιρετικά φιλικό προς την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, News247, δεν λείπουν οι ρουφιάνοι της εργοδοσίας. Εδώ μάλιστα φτάσαμε σε άλλο επίπεδο με την ίδια την εργοδοσία να φωτογραφίζει και να διαφημίζει εμμέσως (πλην σαφώς) τον εργοδοτικό της (και εν δυνάμει απεργοσπαστικό) μηχανισμό. Στην ανακοίνωση που προαναφέραμε, η ίδια η διοίκηση του oμίλου 24MEDIA κάνει λόγο για «τουλάχιστον 9 μέλη της ΕΣΗΕΑ, τα οποία αποτελούν το βασικό κορμό του προγράμματος και της δημοσιογραφικής λειτουργίας του Ραδιοφώνου 24/7» ο οποίοι δήθεν δεν κλήθηκαν στη συνέλευση των εργαζομένων. Βέβαια, απ' ότι μαθαίνουμε οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονταν ακριβώς έξω από την αίθουσα όταν πραγματοποιούνταν η συνέλευση. Άλλοι, συμμετείχαν στη συνέλευση επιχειρηματολογώντας μάλιστα και υπέρ της απεργίας, ενώ είχαν ήδη σπεύσει να καταγγείλουν τη μη κλήση τους σε αυτήν. 

Σημασία έχει να μείνουμε στην συμπεριφορά του Μάρη, του (αυτό)διαφημιζόμενου «νέου», «φρέσκου», «καινοτόμου» και «πρωτοπόρου» επιχειρηματία. Ο Μάρης όχι μόνο εμφανίστηκε με τη ρουφιανολίστα ανά χείρας και ήταν παρών στις τραμπούκικες συμπεριφορές των εργοδοτικών, αλλά δήλωσε στους εργαζόμενους ότι γνωρίζει τι γράφουν στα σόσιαλ μίντια μιας και παρακολουθεί τους λογαριασμούς τους! Τους κατηγόρησε ότι γράφουν αρνητικά σχόλια και πως αυτό σε συνδυασμό με την απεργία, πλήττει τα κέρδη της επιχείρησης και απαίτησε να σταματήσουν τα δυσμενή σχόλια για την επιχείρηση γιατί δεν θέλει, λέει, η κόρη του να παραπονιέται ότι έχει έναν κακό πατέρα που απολύει. Στο τέλος, ο «καινοτόμος», έφτασε να αποβάλει (!) και μια εργαζόμενη από την αίθουσα την οποία μετά απέλυσε κιόλας. 
Και κάπως έτσι κατέληξε στο εμφατικό, «Συνδικαλισμός εδώ μέσα τέλος!» και σε μια στιγμή μεγαλοκαρδίας επέτρεψε στους εργαζόμενους να «τα λένε γενικά μεταξύ τους» αλλά να αναφέρονται για τα παράπονά τους αποκλειστικά στη διοίκηση. Βέβαια, το πνεύμα αυτό προόδου, διαλόγου και μη απολυταρχικότητας το έχει εμπνεύσει απ’ ότι φαίνεται και σε κάποιους εργαζόμενους οι οποίοι εν χορώ επιτίθονταν φραστικά σε όποιον τολμούσε να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του αφεντικού ή τολμούσε να ρωτήσει τι θα γίνει με εργαζόμενους των 160 ευρώ(!), γιατί απ’ ότι φαίνεται, καινοτομία και αξιοπρεπείς μισθοί δεν πάνε μαζί. 
Μετά από αυτό το κλίμα τρομοκρατίας αλλά και τις συνεχείς επιθέσεις που δέχτηκε, υπερασπιζόμενος τα αυτονόητα, ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο ραδιόφωνο, παραιτήθηκε από την επιχείρηση. 

Θα ρωτήσει κάποιος, «μα τι κάνει η ΕΣΗΕΑ;», την απάντηση και σε αυτό το ερώτημα την έδωσε ο Δημήτρης Μάρης ο οποίος σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε προς τους εργαζόμενους, «και μην σας πω τι μου είπε η Πρόεδρος σας (σ.σ. Αντωνιάδου) για τις απεργίες…». 
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος μιντιάρχης, έχει επιδείξει τέτοια συμπεριφορά και τέτοια πρακτική. Η Συνέλευση μας έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές μέσα και έξω από την 24MEDIA μιας και αιτίες και αφορμές υπήρξαν πολλές. 

Παρέμβαση της συνέλευσης στο news247 το 2009
Περιφρούρηση απεργίας στον όμιλο 24Media το 2011
Μοίρασμα κειμένου για τις εργασιακές συνθήκες στα sites το 2014
Παρέμβαση στην παρουσίαση της Huffington Post Greece
Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του 24Media το 2015

 Εδώ μια απάντηση που είχε δώσει η Συνέλευση μας στον Μάρη, για τις εργασιακές συνθήκες στον Όμιλο του. 

Έτσι καταλήγουμε και πάλι στο διαχρονικό, «ίδια είναι τα αφεντικά, δεξιά κι αριστερά» αλλά και πως ο μόνος δρόμος υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, είναι η αυτοοργάνωση, η δημοσιοποίηση των εργασιακών συνθηκών και των πρακτικών της εργοδοσίας, η συλλογικοποίηση της αντίδρασης και του αγώνα.  

Συνέλευση εργαζομένων/ανέργων/φοιτητών στα ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου