ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Πιέζεται η Cosmote TV, ενισχύεται η ΕΡΤ -Σκληρό παιχνίδι στο πεδίο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία

Σκληρό παιχνίδι στο πεδίο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία. 

Για πρώτη φορά μετά την ενσωμάτωση της οδηγίας για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες στην ελληνική νομοθεσία, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει έναν κατάλογο, μετά από τρεις διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν την 21η Μαρτίου 2018, με τα γεγονότα μείζονος σημασίας που πρέπει να μεταδίδονται ελεύθερα και ζωντανά.

Από την ανάγνωση προκύπτει πως τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψει, αν τελικώς γίνει αποδεκτός ο κατάλογος από την Κομισιόν, η Cosmote TV.

Για τα επόμενα τρία χρόνια έχει εξασφαλίσει έναντι συμβολαίου που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ την
αποκλειστική μετάδοση των αγώνων του UEFA Champions League και του UEFA Europa League. 

Η πρόταση της κυβέρνησης, με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου, προβλέπει την ελεύθερη και ζωντανή μετάδοση των τελικών των δύο διοργανώσεων, όπως και του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος Ποδοσφαίρου. 

Ζημιωμένη βγαίνει και η Nova καθώς ζωντανά και σε ελεύθερη μετάδοση θα μεταδοθεί και ο τελικός της Euroleague. Όμως, από την άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι αυτή που επιβάλει την ελεύθερη μετάδοση των σημαντικών γεγονότων, για τα οποία κάθε χώρα αποφασίζει ξεχωριστά. Ευνοημένοι από αυτήν την εξέλιξη θα είναι οι ιδιωτικοί ελεύθερης λήψης σταθμοί και η ΕΡΤ, εφόσον διεκδικήσουν τα δικαιώματα.



 Οι υπόλοιπες διοργανώσεις

Η λίστα της ΓΓΕΕ που εστάλη προς έγκριση στην Κομισιόν προβλέπει ακόμη την ελεύθερη και ζωντανή μετάδοση όλων των παιχνιδιών του Μουντιάλ και ολόκληρη τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου καθώς και όλα τα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδος στη διοργάνωση, σε περίπτωση πρόκρισης στην τελική φάση.

Στη λίστα ακόμη υπάρχουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου. Κι ακόμη ο τελικός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης και όλοι οι αγώνες της Εθνικής Ελλάδος σε αυτό (σε περίπτωση πρόκρισης), ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης και όλοι οι αγώνες της Εθνικής Ελλάδος σε αυτό (σε περίπτωση πρόκρισης) και ο τελικός Κυπέλλου Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος.

Επίσης, στον κατάλογο προβλέπεται η ζωντανή ή μαγνητοσκοπημένη μετάδοση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και των Παραολυμπιακών Αγώνων, καθώς και η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, το Ράλι Ακρόπολης και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας. 

Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν, το 2014, η τότε υπουργός Σοφία Βούλτεψη είχε υπογράψει μια σχετική λίστα, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί διαβούλευση, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση του Νίκου Παππά.

ΠΗΓΗ:http://www.typologies.gr/piezetai-i-cosmote-tv-enischyetai-i-ert/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου