ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΙ ΠΑΛΙ "ΔΙΑΡΡΟΕΣ" ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ "ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ" ΣΧΕΔΙΟ "ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ" ΕΞΟΔΟΥ (ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ) ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 60 Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ - ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ COSMOTE






Oι  "διαρροές" σχετικά με την "εθελούσια"  έξοδο εργαζομένων στην ΕΡΤ δίνουν και παίρνουν  και δεν  ξερουμε  σε ποιό βαθμό ανατανακλούν τις "μύχιες"  σκέψεις  της κυβέρνησης ,ουτε φυσικά  ποιές είναι οι λεπτομέρειες  του σχεδίου  "εθελούσιας" απομάκρυνσης εργαζομένων.
Αυτά που διαβάζουμε σε  μερικά  portals  μας δίνουν μια εικόνα  που ενδεχομένως να απέχει πολύ απο την πραγματικότητα η οποία αργα η γρήγορα θα  φανεί σε όλους .
Σύμφωνα λοιπόν με  τις ...διαρροές  το πρόγραμμα της "εθελούσιας" εξόδου  θα παρουσιαστεί  τον Ιανουάριο του 2020 και θα περιέχει δύο στάδια εφαρμογής. Το μέν πρώτο στάδιο  θα αφορά   όσους είναι  πάνω απο 60  ετών  και το δεύτερο σέμφωνα πάντα με τις "διαρροές"  όσους είναι πάνω απο 55 και όπως γράφεται  θα μοιάζει με εκείνο το σχέδιο εθελούσιας εξόδου που εφαρμόστηκε στον ομιλο cosmote.
Είναι αλήθεια  πως  δεν είναι λίγοι  οι  εργαζόμενοι στην ΕΡΤ  που πλησιάζουν ή έχουν  περάσει τα 60 οι οποίοι  πιεζόμενοι απο  το κλίμα ανασφάλειας  που αναπτυσσεται  διαρκώς περιμένουν με αγωνία  να ακούσουν τα μαντάτα, ελπίζοντας  ότι  θα είναι στην παραγματικότητα  εθελούσια  και αληθινή έξοδος  κι όχι  εκβιαστικά αναγκαστική απομάκρυνση με  αντιπαροχες  ψίχουλα ή ξεροκόματα.
Υπάρχουν επίσης πολλοί που αναρωτιούνται αν  η "ανανέωση"  του προσωπικού  στην οποία έχει αναφερθεί ο κ. Ζούλας  έχει νόημα,χωρίς ταυτόχρονο σχεδιασμό για προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού ή όταν πρόσφατα διορισθέντα ανώτατα στελέχη στην ιεραρχία  της ΕΡΤ  έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα 60.  

Σε άρθρο του  euro2day.gr που δημοσιεύθηκε στις  25 Απριλίου 2019 διαβάζουμε σχετικά με το σχέδιο εθελούσιας εξόδους στον όμιλο cosmote:


"Περίπου 320 εργαζόμενοι που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το 2025 εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ, με το συνολικό κόστος για τον οργανισμό να προσεγγίζει τα 53 εκατ. ευρώ.

Λόγω του συνωστισμού που υπήρξε, αφού κατατέθηκαν περίπου 700 αιτήσεις συμμετοχής στα δύο προγράμματα, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει μόνο το πρώτο από αυτά, που αφορούσε τους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνταν μέχρι το 2025. Οσοι από αυτούς τους υπαλλήλους δεν περιλαμβάνονται στους 320 τυχερούς, ενημερώθηκαν πως θα ενταχθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα που θα προωθήσει του χρόνου ο όμιλος του ΟΤE.

Σημειώνεται πως για αυτή την κατηγορία προσωπικού ο ΟΤE θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους μέχρι την ημέρα που θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Παράλληλα θα λαμβάνουν και το 70% έως 90% του καθαρού μισθού τους καθώς και πρόσθετες παροχές (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες του ΟΤE κ.λπ.).

Το δεύτερο πρόγραμμα, που τελικά δεν προχώρησε, με την εξαίρεση του προσωπικού που ασχολείται στη φύλαξη, ήταν ανοικτό αλλά εξαιρούνταν κάποιες συγκεκριμένες διευθύνσεις.

Στην ουσία αφορούσε οποιονδήποτε εργάζεται περισσότερα από 10 χρόνια στον ΟTE, είναι άνω των 40 ετών και δεν καλυπτόταν από το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινούσε με μπόνους 38 ακαθάριστους μισθούς και στη συνέχεια προσθέτει π.χ. δύο μισθούς αν έχεις θέση ευθύνης, δύο μισθούς για κάθε παιδί κ.ο.κ. Συνολικά μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 55 μισθούς.


Με το περυσινό πρόγραμμα εθελουσίας του ΟTΕ είχαν αποχωρήσει περίπου 300 εργαζόμενοι."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου