ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΔΩΡΟ" ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΚΟΥΣ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΤΑ ΑΚΡΙΒΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΤΩΝ ΠΑΕ, ΚΑΕ ΚΛΠ

Όπως είπε σήμερα  ο κ. Ζούλας σε συνέντευξη τύπου "οι προηγούμενες διοικήσεις  είχαν μετατρέψει την ΕΡΤ σε ΟΠΑΠ" και "...πως τα εξωφρενικά ποσά που αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση να διατεθούν για την αγορά των αθλητικών δικαιωμάτων, κυρίως του ελληνικού ποδοσφαίρου,  λειτούργησαν υπονομευτικά για την παραγωγή οποιουδήποτε άλλου προγράμματος...",  γεγονός που όπως ξέρουμε οδήγησε τη  σημερινή διοίκηση  να ακυρώσει τις συμφωνίες αυτές "εξοικονομώντας" πρός "όφελος" της ΕΡΤ  αυτά τα ποσά, στερώντας όμως  τη δυνατότητα  του κοινού (που πληρώνει το  ανταποδοτικό τέλος)  να  παρακολουθεί δωρεάν και ελεύθερα π.χ  ποδοσφαιρικούς αγώνες  των αγαπημένων του ομάδων, οι ιδιοκτήτες των οποίων πήραν  ένα  "χριστουγεννιάτικο δώρο" απο την κυβέρνηση  συσκευασμένο σε μια τροπολογία  που περιελήφθη στο νομοσχέδιο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο».

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου ο φορολογικός συντελεστής για τα ακριβά συμβόλαια  (ποσά άνω των 40.000 ευρώ) , θα μειωθεί από το 45%, στο 22% (για συμβόλαια κάτω των 40.000 ευρώ, εκεί θα ισχύσουν οι φορολογικοί συντελεστές  9%, 22%, 28% και 36%.)

Με δυό λόγια  ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος, ο Σαββίδης  και όλοι οι άλλοι ιδιοκτήτες ΠΑΕ , ΚΑΕ  κλπ  αθλητικών επιχειρήσεων θα  αποδίδουν στο κράτος  τους μισούς φόρους  απο όσους  κατέβαλλαν μέχρι χθές  όταν  έκλειναν  ένα ακριβό συμβόλαιο με έναν παίκτη.

Τους άλλους μισούς φόρους  ποιός  φαντάζεστε  ότι θα τους πληρώσει;

Μα  αυτός  που  εξαιτίας  της  "εξυγιαντικής" απόφασης  της διοίκησης  της ΕΡΤ  θα πρέπει τώρα  να πληρώσει  στις συνδρομητικές  εταιρείες   σαν κι αυτή π.χ του  ιδιοκτήτη   ομάδας , προκειμενου  να δεί στον τηλεοπτικό του δέκτη  έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με  την αγαπημένη του ομάδα.

Και επειδή  στον τίτλο της ανάρτησης  αναφερόμαστε  σε μία άλλη  "τροπολογία- δώρο"  που αφορά  σε τραπεζίτες και υπόδικους, ας θυμηθούμε  τί έγραψαν  πρίν απο ένα μήνα για αυτήν  οι  Financial Times:

“Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι μια δωδεκάδα Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν
παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.”


Financial Times: Αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
(αναδημοσίευση απο το sofokleousin.gr)

14 Νοεμβρίου 2019

Έντονα επικριτικό άρθρο για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία κατηγορείται για «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς», δημοσιεύουν στη σημερινή (14/11) τους έκδοση οι Financial Times.

H κυβέρνηση Μητσοτάκη “ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες” καταγγέλλει το δημοσίευμα των FT  με τίτλο “Greek law change viewed as backtracking on money laundering”.


Αφορμή για το δημοσίευμα είναι η τελευταία τροποποίηση του ποινικού κώδικα σύμφωνα με την οποία τα “άτομα που είναι ύποπτα για εγκληματική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακτούν περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει από το δικαστήριο, αν δεν τεθούν σε δίκη εντός 18 μηνών” .

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT “η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει.”

Το δημοσίευμα επικαλείται και τις αναφορές δύο πολύ σημαντικών οργανισμών. Σύμφωνα λοιπόν με την Financial Action Task Force  και την Greco ότι “τα μετρητά και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ποινικής έρευνας πρέπει να παραμείνουν παγωμένα μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι δικαστικές διαδικασίες.”

“Ο Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπέβαλε την τροπολογία την  Τετάρτης το πρωί πριν από την τελική συζήτηση για το νέο νόμο χωρίς να δώσει νομική εξήγηση  γιατί η Ελλάδα σπάει  την προηγούμενη πρακτική της” επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του αριστερού κόμματος αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα. «Γιατί επιλέξατε να επιδείξετε την επιείκεια σε εγκληματίες με άσχημη θητεία σε υψηλό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους κοντά στην εξουσία. . . για προσωπικό κέρδος; "ρωτά ο κ. Τσίπρας.”

Κερδισμένοι από την τροποποίηση αυτή θα είναι οι εφοπλιστές υπογραμμίζει το ρεπορτάζ των FT  αναφέροντας χαρακτηριστικά:

 “Ανάμεσα σε όσους θα επωφεληθούν από αυτή την κίνηση είναι μια δωδεκάδα Έλληνες εφοπλιστές, εξέχοντες επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες υπό έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν παγωμένα τα τελευταία 2-7 χρόνια, κανείς από τους κατηγορούμενους δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο.”

“Η κίνηση της κυβέρνησης εξέπληξε τους Έλληνες δικηγόρους και τους δικαστές, καθώς το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τα στάνταρτς  στο δικαστικό σύστημα, ειδικά σε ότι αφορά την καταπολέμηση της διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα, αφού κέρδισαν τις εκλογές του Ιουλίου” σημειώνει το ρεπορτάζ.

"Υπάρχει κάτι περισσότερο από ένα θέμα φήμης που διακυβεύεται εδώ. . . Η Ελλάδα είναι τώρα πιο πιθανό να υποβαθμιστεί στους διεθνείς δείκτες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, με επιπτώσεις στο επενδυτικό ενδιαφέρον "  δήλωσε στην εφημερίδα  κορυφαίος  δικηγόρος της Αθήνας που αρνήθηκε να ονομαστεί.

“Η τροπολογία απαιτεί την δημιουργία δικαστικών επιτροπών σε όλη την Ελλάδα για να εξετάσει σχεδόν 900 υποθέσεων για ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντός των επόμενων τριών μηνών και να αποφασίσει σε ποιες από αυτές δικαιολογείται η παράταση του παγώματος περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες” σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ.

“Υπάλληλος της ελληνικής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και  νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες δήλωσε ότι το ο κύριος όγκος  των περιουσιακών στοιχείων  που έχουν παγώσει τα τελευταία τρία χρόνια, ανέρχεται στο 1,02 δισ. ευρώ, και θα πρέπει πιθανότατα να επιστραφούν” υπογραμμίζει στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια των FT Kerin Hope.

"Είναι απίθανο  αυτές οι   επιτροπές να είναι σε θέση να εντοπίσουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας, στο χρονικό διάστημα που δίνεται", δήλωσε ο αξιωματούχος. Από την πλευρά του  αξιωματούχος της FATF (Financial Action Task Force) προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα: "Εάν μια χώρα περάσει έναν νόμο που απαιτεί τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή την τρομοκρατία να αποδεσμευτούν αυτομάτως μετά από από συγκεκριμένη περίοδο, αλλά πριν από μια οριστική δικαστική απόφαση. . . τότε η FATF θα ανησυχεί περισσότερο. " καταλήγει το ρεπορτάζ των FT.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου