ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Πρς πώληση το ακίνητο της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης - Η ΠΟΣΠΕΡΤ εκτός των άλλων είχε προσφύγει στο ΣΤΕ για την ακύρωση της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ αυτού του οικοπέδου



Προς πώληση το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ πριν από το «λουκέτο» στην κρατική ραδιοτηλεόραση. Το ακίνητο της Περαίας είχε παραδοθεί προς ανέγερση πολυκατοικιών, μετά την ένταξή του στο σχέδιο πόλης, πριν από το 2013. Οι τότε διοικήσεις της ΕΡΤ δεν παρείχαν πληροφορίες και ενημέρωση για το αν η ΕΡΤ είχε έσοδα από τη μεταβίβαση αυτή. Στην έκθεση ωστόσο της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ το 2013, μετά το «λουκέτο», η αξία του εν λόγω οικοπέδου εκτιμήθηκε στα 18 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο παραδόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011 προς πώληση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Οκτώ χρόνια μετά το ίδιο οικόπεδο περιλαμβάνεται στα 23 συνολικά ακίνητα του αναθεωρημένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ενέκρινε πριν από λίγες μέρες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
(απο τις "Τυπολογίες")

Σχόλιο γρ. τύπου ΠΟΣΠΕΡΤ:

ΝΑ θυμίσουμε ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ  ήταν εκείνη που αντέδρασε  άμεσα εναντίον  του ξεπουλήματος  της περιουσίας  της ΕΡΤ, που ήδη είχε δρομολογηθεί πριν απο το "πραξικόπημα  του μαύρου".Στην περίπτωση  της Περαίας ειδικά, εκτός των άλλων,  είχε  καταθέσει προσφυγή στο ΣΤΕ  τον Απρίλιο του 2013 η οποία συζητήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 και στην οποία  ζητείτο  η ακύρωση  της μεταβίβασης  αυτού του οικοπέδου  στο  περίφημο  "ΤΑΙΠΕΔ" και η απόδοση  του ακινήτου στην ΕΡΤ ή αλλιώς αποζημίωση ή ανταλλαγή με κτιριακές  εγκαταστάσεις  που θα μπορούν  να στεγάσουν  την ΕΡΤ 3 και να εξυπηρετήσουν  τις ανάγκες της.
Παραθέτουμε πιό κάτω μια απο τις ανακοινώσεις μας (Οκτώβριος 2016)  που αφορούν στο θέμα τονίζοντας ταυτόχρονα  ότι  και η Περαία  ήταν ένα απο τα θέματα  που είχαμε  υποβάλλει στην κυβέρνηση και στη  σημερινή διοίκηση  όταν  ανέλαβε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Δίκη στο ΣτΕ για ακίνητο Περαίας»

Αγία Παρασκευή, 04/10/2016

Συνάδελφοι

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (7μελής Σύνθεση) συζητήθηκε η  αίτηση ακύρωσης που έχει ασκήσει άμεσα η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο Π. Καλφαγιάννης κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την ακύρωση της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτου της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2013. 
Ζητήσαμε την απόδοση στην ΕΡΤ αυτού του οικοπέδου αξίας 18,5 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον (ζημία ΕΡΤ διαχειριστικού έτους 2013) ή την αποζημίωσή του ή την ανταλλαγή του με κτιριακές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη που να μπορούν να στεγάσουν όλες τις ανάγκες της ΕΡΤ3. 
Ως γνωστόν το συγκεκριμένο οικόπεδο, 761 στρέμματα, προοριζόταν για Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ3, ώστε να πάψει να είναι «ο φτωχός συγγενής» χωρίς τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές που δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη υγιεινής και ασφάλειας, πολλές υπηρεσίες βρίσκονται σε κοντέινερ και επιπλέον να ενοικιάζει κτίρια εις βάρος του προϋπολογισμού της.

 Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι ο νέος ιδρυτικός νόμος της ΕΡΤ  4324/2015 έχει προβλέψει ήδη τον «κόφτη» – που η Βουλή ψήφισε ένα χρόνο μετά  ! για όλους - για παροχές και δαπάνες που εμπίπτουν στον όρο «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί», ακόμα και της μισθοδοσίας.

 Απέναντι στο εξόφθαλμα δίκαιο αίτημά της ΠΟΣΠΕΡΤ και τις μεγάλες παραλείψεις και ατέλειες του νόμου και με τη μη συμβατότητα όρων του συντάγματος για την απόφαση μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ και της αυτοτέλειας της ΕΡΤ, τονίσαμε μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη μεταβίβαση, εκτός του ότι είναι παντελώς αναιτιολόγητη, είναι και συνταγματικά ανεπίτρεπτη καθώς αφορά σε ακίνητο εκτός συναλλαγής, η οποία τελείται χωρίς καταβολή ανταλλάγματος ή αποζημίωσης, ενώ η απόφαση για τη μεταβίβασή του έχει εκδοθεί δυνάμει αντισυνταγματικής διάταξης νόμου. Σημειώσαμε ότι η μεταβίβαση του επίδικου ακινήτου στο ΤΑΙΠΕΔ είχε αποτέλεσμα η ΕΡΤ να υποστεί σημαντική οικονομική ζημία, αλλά και να αδυνατεί ακόμη και σήμερα να λειτουργήσει σωστά η ΕΡΤ3.

Στη δίκη παρέστησαν απέναντι στην ΠΟΣΠΕΡΤ το
Ελληνικό Δημόσιο δια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (και τα Υπουργεία Οικονομικών, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Παιδείας) καθώς επίσης το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο άσκησε παρέμβαση στη δίκη υπέρ του Δημοσίου.


Απέναντι σε όλους τους λόγους ακυρότητας που προέβαλε ο Κ. Τοκατλίδης νομικός σύμβουλος της ΠΟΣΠΕΡΤ, η κυρίαρχη επιχειρηματολογία τους ήταν ότι δεν υπήρχε κανένα έννομο συμφέρον από την ΠΟΣΠΕΡΤ και τον Π. Καλφαγιάννη – σαν εργαζόμενο, σαν πολίτη, σαν τηλεθεατή/ακροατή και επίσης ότι το κράτος από τη μια τσέπη τα βγάζει και στην άλλη τα βάζει και ότι ακόμα και αν γινόταν η διαβούλευση που προβλέπεται από το νόμο, η τότε κυβέρνηση δεν θα άλλαζε άποψη !

Δεν αγνοούν οι νομικοί σύμβουλοι των υπουργείων και του ΤΑΙΠΕΔ την πραγματικότητα, αλλά στο πνεύμα των ανάλγητων δανειστών και κατ’ εντολή των ανωτέρων τους ή των πελατών τους, παραπλανούν.

Αν ήταν έτσι τότε ο κάθε οργανισμός είτε δημόσιος είτε ΔΕΚΟ δεν θα είχε δικό του Δ.Σ., δικούς του ισολογισμούς, δικούς του  προϋπολογισμούς, δική του περιουσία κλπ.

Συνάδελφοι, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την εξέλιξη της υπόθεσης γιατί απέναντί μας είναι ένα κράτος υποταγμένο στο κελεύσματα των δανειστών, όμως η υποχρέωσή μας να διεκδικούμε το καλύτερο για τους συναδέλφους δε σταματά πουθενά. Άλλωστε οι ΣΣΕ που θα υπογράφονται μεταξύ ΠΟΣΠΕΡΤ και ΕΡΤ θα επηρεάζονται άμεσα από την αξία της περιουσίας της ΕΡΤ και επομένως οποιαδήποτε ζημιά που θα προέρχεται ακόμα και από την αφαίμαξη της περιουσίας της ΕΡΤ, στην ουσία θα την πληρώνουμε οι εργαζόμενοι.

 Μέχρι το τέλος θα διεκδικούμε το δίκαιο όσο κι αν φαίνεται άνιση μια μάχη.

Έχουμε υποχρέωση, εκτός από τα συμφέροντα των εργαζομένων, να προσπαθούμε να διαφυλάξουμε την περιουσία της εταιρίας που υπηρετούμε για το κοινό καλό και για το κοινό συμφέρον, αφού δεν τον κάνουν όλοι οι άλλοι.


Μέσα από την ανάδειξη των προβλημάτων και την ενημέρωση που υπάρχει, θεωρούμε ότι βάζουμε ένα λιθαράκι υπέρ της περιουσίας του δημοσίου, λέμε όχι στο ξεπούλημα μέσω ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ και θέλουμε εργαζόμενους και κοινωνία με ισονομία και δικαιοσύνη. Συνεχίζουμε να παλεύουμε γι’ αυτά τα ιδανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου