ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Μυριόστομο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η καταστολή δεν θα περάσει (VIDEO)

 Μυριόστομο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η καταστολή δεν θα περάσει 

(αναδημ. απο www.902.gr)

Με πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σε πολλές πόλεις της χώρας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συμφοιτητές τους στη Θεσσαλονίκη, που δέχθηκαν χθες την άγρια καταστολή από την αστυνομία κατά την κινητοποίησή τους στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ πραγματοποίησαν το μεσημέρι δυναμική συγκέντρωση στα δικαστήρια, όπου

οδηγήθηκαν οι 31 συλληφθέντες από την χθεσινή αστυνομική επέμβαση.

Οι 31 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους που ορίστηκε για τις 25 Φλεβάρη. Οι συλληφθέντες έγιναν δεκτοί με συνθήματα κατά την έξοδό τους από το Δικαστικό Μέγαρο, καθώς οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές του ΑΠΘ βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από τα Δικαστήρια. Το όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής εναντίον των φοιτητών κατήγγειλε ο Βασίλης Τομπουλίδης, δικηγόρος του Λευτέρη Στεργίου, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, ο οποίος ήταν μεταξύ των συλληφθέντων και ένας από τους φοιτητές που ξυλοκοπήθηκαν. Ο δικηγόρος δήλωσε ότι θα προχωρήσουν σε μήνυση στους αστυνομικούς για το ξυλοδαρμό του.


Οι φοιτητές έδωσαν από νωρίς το πρωί τον τόνο, αναρτώντας πανό στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ που έγραφε «Πρυτανεία της καταστολής, της αμορφωσιάς και των επιχειρήσεων». Χαρακτηριστικό ήταν και το πανό στο άγαλμα του Αριστοτέλη που ανέγραφε «Ο Αριστοτέλης θα ντρεπόταν για την πολιτική σας».

Στη συνέχεια προχώρησαν σε νέα κινητοποίηση στον χώρο της Πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου χθες σημειώθηκε το όργιο καταστολής ύστερα από την παραγγελία του Πρύτανη του ΑΠΘ, που όπως ο ίδιος είπε, κατήγγειλε φθορές ενώ δεν ήταν στον χώρο!

Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν καθηγητές του Πανεπιστημίου, άλλα και οι εργαζόμενοι του ιδρύματος που έχουν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας.

Στάση εργασίας και απόφαση συμμετοχής είχαν πάρει και η Α' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. Ακολούθως οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε πορεία προς τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου θα μεταφέρονταν οι συλληφθέντες. Με συνθήματα όπως «Η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», «Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές», φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ ξεκαθάρισαν προς την κυβέρνηση ότι η καταστολή θα σπάσει από τη λαϊκή πάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαχητικότητα της πορείας έσπασε και τον αστυνομικό φραγμό, που είχε στηθεί στην συμβολή των οδών Ίωνος Δραγούμη και Τσιμισκή. Τελικά η πορεία κατάφερε να φτάσει μέχρι τα Δικαστήρια, όπου φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενοι του ΑΠΘ, έτυχαν θερμής υποδοχής από μέλη του ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης, που έφτασαν με μοτοπορεία προκειμένου να συμπαρασταθούν στους φοιτητές. Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις Στην Αθήνα, οι δράσεις των φοιτητικών συλλόγων ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, με την ανάρτηση γιγαντοπανό στα Προπύλαια, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στις Πρυτανείες των Πανεπιστημίων της Αθήνας. Κινητοποίηση για την απαράδεκτη καταστολή σε βάρος Φοιτητικών Συλλόγων στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε σήμερα και στην Πάτρα, στην οποία καλούσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πανεπιστημίου Πατρών. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και χθες σε μία σειρά πόλεις, όπως στη Λάρισα και το Βόλο, στην Ξάνθη, την Κατερίνη, την Κοζάνη και σε πόλεις της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου