ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΤ / Σαρώνουν ό,τι κινείται υπέρ ημετέρων

ΕΡΤ / Σαρώνουν ό,τι κινείται υπέρ ημετέρων

(αναδημ. απο www.avgi.gr)

 Η νέα ανθρωπογεωγραφία της ΕΡΤ δεν περιλαμβάνει τους ανθρώπους της σε θέσεις ευθύνης, που έχουν καταληφθεί όλες από την... "αγορά"

Οι προθέσεις του Μαξίμου για την ΕΡΤ φάνηκαν αμέσως, με την εγκατάστασή τους στο Ραδιομέγαρο το καλοκαίρι του 2019: δύναμη κατοχής και υφαρπαγής ακόμα και της παραμικρής εξουσίας. Με το καλημέρα τοποθέτησαν πρόσωπα - κλειδιά σε θέσεις στρατηγικού χαρακτήρα, δηλαδή στις γενικές διευθύνσεις, παράλληλα με την πρόσληψη «εντεταλμένων» και «συμβούλων» πάσης φύσεως, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε περιθωριοποίηση όσων δεν ταίριαζαν στη νέα διοίκηση και σε βίαιες μετακινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο το ότι εδώ και ενάμιση χρόνο 50 με 60 άτομα έχουν απομακρυνθεί προσωρινά με μετάταξη, ενώ έχουν κατατεθεί περίπου 200 αντίστοιχες αιτήσεις. 

Τι επαγγελματικό μέλλον μπορεί να δει κάποιος σήμερα στην ΕΡΤ;

 Αυτός είναι και ο λόγος που με τροπολογία στον νόμο για τα ΜΜΕ απαγορεύτηκαν οι μετατάξεις εάν προηγουμένως δεν εγκριθούν από το Δ.Σ.

Εκεί όμως που έγινε κανονική σφαγή ήταν στον ειδησεογραφικό τομέα, όπου κυριολεκτικά δεν έμεινε τίποτε όρθιο.

Σαρώθηκε όλη η πυραμίδα των ειδήσεων και των ειδησεογραφικών εκπομπών από τους διευθυντές, τους τμηματάρχες και αρχισυντάκτες, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τους ρεπόρτερ.

Ο Φώτης Καφαράκης φρόντισε γι’ αυτό πριν καν επιλεγεί γενικός διευθυντής Ενημέρωσης. Κομβικό ρόλο στην εκκαθάριση έπαιξε και ο τύποις Νο 2 της ιεραρχίας, Γιάννης Τρουπής, διευθυντής ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών και ενσωματωμένος επί χρόνια πολιτικός συντάκτης της Ν.Δ.

Μια στρατιά δημοσιογράφων, πρόθυμων να υπηρετήσουν το νέο καθεστώς εμφανίστηκε στην ΕΡΤ. 

Είναι ρουσφέτια; Δηλαδή βόλεμα «ημετέρων»; Γαλάζιων παιδιών, δικών μας παιδιών που τακτοποιούνται;  Ή μήπως είναι οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε, εκείνοι που θα βγάλουν τη δουλειά όπως τη θέλουμε;

 Προφανώς πρόκειται και για τα δύο.

Στα δελτία ειδήσεων, πρώτη φορά μετά το "μαύρο" και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, "η διοίκηση στηρίζεται σε δημοσιογράφους που προσέλαβε από την ‘αγορά’ εκτός ΕΡΤ και όχι στους μόνιμους υπαλλήλους της". Χωρίς να αξιοποιήσει το σύνολο των εργαζομένων, "παγώνοντας" ρεπόρτερ που δεν είναι πολιτικά ημέτεροι, με ρεβανσιστική λογική, χωρίς να συγκρουστεί και με τη δημοσιοϋπαλληλική αντίληψη κάποιων εργαζομένων, προχώρησε σε συμβάσεις με δημοσιογράφους σε θέσεις κλειδιά.

Ο επικεφαλής του ρεπορτάζ (desk) είναι ο Ζαφείρης Σπυριδάκης, από την "αγορά". Επίσης πρώτη φορά οι αρχισυντάκτες των δελτίων είναι και εκτός ΕΡΤ. 

Προσέλαβαν ως αρχισυντάκτες τον Τάσο Ζορμπά, την  Άρση Γιαννέλλου από το Mega, τη Νατάσσα Μπαρχαμπά από τη σύνταξη των ειδήσεων του Open και την Ελένη Πετροπούλου. 

Επικεφαλής των παραγωγών είναι εκτός ΕΡΤ η Ελένη Πλαβούκου από τον ΑΝΤ1.

Πρόσωπο των διεθνών είναι η Κλειώ Νικολάου από το Mega, κεντρικό πρόσωπο στο δελτίο των 9, «αξιοποιείται» στα μεγάλα γεγονότα (π.χ. αμερικανικές εκλογές), αλλά και στην εκπομπή για την Ευρώπη, όπου

είναι συμπαρουσιάστρια με τον Παπαγεωργίου, αφού προηγουμένως "καρατόμησαν" την Εύα Μπούρα.

Στο διεθνές τμήμα της ΕΡΤ και της EBU εργάζονται 15 δημοσιογράφοι, μόνιμοι υπάλληλοι. Κανένας δεν κρίθηκε επαρκής. Η Μαρία Κονταξή, πρώην επικεφαλής του διεθνούς, παραγκωνισμένη και διαφωνώντας με την ιεράρχηση των θεμάτων, μετακινήθηκε στο ραδιόφωνο.

Στο πολιτικό ρεπορτάζ, μετά την αναβάθμιση του Γιάννη Τρουπή σε διευθυντική θέση και του Γιώργου Ευθυμίου, που επέλεξε να μετακινηθεί στο Μαξίμου, η διοίκηση Ζούλα, αντί να ορίσει κάποιον από τους 13 δημοσιογράφους του πολιτικού και κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, επέλεξε να βάλει επικεφαλής την Κατερίνα Γαλανού από την εκπομπή της  Όλγας Τρέμη και την εφημερίδα Φιλελεύθερος που έκλεισε. Το ρεπορτάζ Ν.Δ. καλύπτει ο Δ. Γάτσιος από το νυν Mega και το Capital.

Για διεθνή οικονομικά προσέλαβαν τον Ηλία Σιακαντάρη, μετεγγραφή από τον Alpha, και πρώην ΣΚΑΪ, ενώ υπάρχει επαρκές προσωπικό. Λέγεται ότι πρόκειται να παρουσιάζει το δελτίο ειδήσεων το σαββατοκύριακο.

Πρόκληση είναι το αστυνομικό ρεπορτάζ, στο οποίο υπάρχουν ήδη τρεις διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι μόνιμοι υπάλληλοι και προσέλαβαν ακόμα τέσσερις από την «αγορά». Οι ανάγκες ήταν μεγάλες για να υποστηρίξουν το δόγμα Ν.Δ. και Χρυσοχοΐδη περί "τάξης και ανομίας" και να πλημμυρίζουν με φόβο για το μικροέγκλημα αντιγράφοντας τα ιδιωτικά κανάλια. Κανένα ιδιωτικό κανάλι πάντως δεν δουλεύει με επτά αστυνομικούς ρεπόρτερ.

Χορό συμβασιούχων από την «αγορά» στήνουν και στις ενημερωτικές εκπομπές, κυρίως σε θέσεις αρχισυντάκτη, την ώρα που το δυναμικό της ΕΡΤ υποβαθμίζονται ή μπαίνει στο ψυγείο.

 Υπολογίζεται ότι η Ν.Δ. προσέλαβε στην ΕΡΤ περισσότερους από 30 δημοσιογράφους με συμβάσεις διαφόρων ειδών, που εργάζονται σε ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου