ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Κράτος «μοντέλο»: Πρόστιμο με καθυστέρηση στην εφημερίδα Φουρθιώτη, ενώ η ΕΡΤ τη διαφήμιζε



(αναδημ. απο το documentonews.gr)

 Με αρκετή καθυστέρηση και ενώ έχουν υπάρξει δεκάδες καταγγελίες αλλά και δημοσιεύματα για την εφημερίδα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ NEWS συμφερόντων Μένιου Φουρθιώτη κινήθηκε η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επιβάλλοντας πρόστιμο στην εφημερίδα του.

Ένα πρόστιμο που εκθέτει ανεπανόρθωτα την ΕΡΤ η οποία επέτρεπε στην εφημερίδα να διαφημίζει τις παραπλανητικές της προσφορές στην κρατική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 13 Μαΐου με την με αρ. πρωτ. 53965/13.5.2021 απόφαση της, επέβαλλε διοικητικές κυρώσεις στην επιχείρηση ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ NEWS IKE ύψους 80.000 ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή. Η απόφαση αφορά στην παραπλανητική διαφήμιση της εφημερίδας με το υποτιθέμενο δώρο κουπόνι 50 ευρώ για όλα τα σουπερμάρκετ!

Χρειάστηκε βέβαια να περάσουν εβδομάδες ολόκληρες και να λάβει η υπόθεση Φουρθιώτη διαστάσεις μετά

τις αποκαλύψεις του documentonews.gr προκειμένου να κινητοποιηθεί η αρμόδια Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή και να πράξει επιτέλους το αυτονόητο. Επί μήνες ολόκληρους η εφημερίδα που συνδέεται με το Μένιο Φουρθιώτη κατόρθωνε να παραπλανά το κοινό με υποτιθέμενες προσφορές.

Όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr, σε βάρος της εφημερίδας «Αποκαλυπτικά» έχει κατατεθεί σωρεία καταγγελιών από αναγνώστες της για τις προσφορές που δίνει και τον τρόπο που τις διαφημίζει από τις αρχές Απριλίου του 2021.

Χαρακτηριστική ήταν και η μαρτυρία αναγνώστριας προς το Documento, η οποία κατατέθηκε και στο Ινστιτούτο Καταναλωτή.

Όπως κατήγγειλε, στις 19 και 20 Μαρτίου η διαφήμιση της εφημερίδας σχετικά με τις προσφορές έκανε λόγο για επιταγή 50 ευρώ σε όλους για σουπερμάρκετ καθώς και δωρεάν οξύμετρο. Η ίδια, όπως καταγγέλλει, αγόρασε την εφημερίδα προκειμένου να πάρει το οξύμετρο. Ωστόσο όταν την αγόρασε αντιλήφθηκε πως για το οξύμετρο η προσφορά αφορούσε έκπτωση 10% επί της συνολικής τιμής και δεν ήταν δωρεάν όπως εμφανιζόταν.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με την επιταγή για τα σουπερμάρκετ. Η υποτιθέμενη επιταγή απλώς έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής σε κλήρωση και μόνο εάν ήταν μεταξύ των τυχερών θα μπορούσε να την εξαργυρώσει και εάν πρώτα αγόραζε μια σειρά από προϊόντα.

Η ΕΡΤ τη διαφήμιζε και όλα καλά

Η απόφαση βέβαια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου εκθέτει ανεπανόρθωτα την διοίκηση της ΕΡΤ, καθώς η κρατική τηλεόραση επέτρεπε στην εφημερίδα Φουρθιώτη να διαφημίζεται. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν καταγγελίες για παραπλανητικές προσφορές και παρά το γεγονός ότι διαφήμιζε υποτιθέμενη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος η οποία στην πραγματικότητα δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ.

Η επιβολή προστίμου και ο τρόπος που κινήθηκε η ΕΡΤ υποβαθμίζει το κύρος της δημόσιας τηλεόρασης από την τωρινή διοίκηση. Δεν είναι δυνατόν η δημόσια τηλεόραση να μην μπορεί να προστατέψει το κοινό από την παραπλάνηση και τις πρακτικές ενός προσώπου το οποίο έχει δεκάδες εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη και τελικά έχει προφυλακιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου