ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ακριβά κοστίζει στην ΕΡΤ η Ν.Δ.



Γράφει ο Δημ. Κανελλόπουλος (www.efsyn.gr )

Συνολικά 378.000 ευρώ πλήρωσε η δημόσια τηλεόραση για την κάλυψη των κομματικών εκδηλώσεων της Νέας Δημοκρατίας την τετραετία 2015-2018, 99.000 ευρώ κόστισε η τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και 95.000 ευρώ η κάλυψη εκδηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν φτάνει που την κατηγορεί την ΕΡΤ σε καθημερινή βάση η Νέα Δημοκρατία. Δεν φτάνει που της κήρυξε εμπάργκο για κάποιους μήνες. Δεν φτάνει ακόμα περισσότερο που της έβαλε και λουκέτο τότε που ήταν στην κυβέρνηση. Τη χρεώνει και από πάνω με ένα σωρό χρήματα. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ακριβή υπόθεση απ’ όποια πλευρά και αν τη δεις.

Εχει ενδιαφέρον λοιπόν να δούμε πόσο κοστίζει το κάθε κόμμα στην ΕΡΤ, πόσο της έχει κοστίσει από τις
αρχές του 2015 έως 31/12/2018. Αναφερόμαστε σε καλύψεις κομματικών εκδηλώσεων, είτε με τεχνικά μέσα και προσωπικό απευθείας από την ΕΡΤ, είτε με μισθωμένα μέσα από την ΕΡΤ. Εννοείται πως στο τελικό κόστος δεν περιλαμβάνονται οι αμοιβές του προσωπικού της ΕΡΤ, τα διάφορα κυκλώματα που ανοίγουν για τις απευθείας μεταδόσεις και τα χρήματα που ξοδεύονται για τη χρήση των τεχνικών μέσων της ΕΡΤ.

Το πιο ακριβό κόμμα λοιπόν είναι η Νέα Δημοκρατία που μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια στοίχισε στην ΕΡΤ 378 χιλιάδες ευρώ. Μόνο για το 2018 η ΕΡΤ πλήρωσε για τη Νέα Δημοκρατία περισσότερα από 165 χιλιάδες ευρώ. Δεύτερο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής που χρέωσε την ΕΡΤ με 99 χιλιάδες ευρώ.

Τρίτος και καταϊδρωμένος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «συριζαϊκή» ΕΡΤ έχει δώσει για την κάλυψη των εκδηλώσεων του κυβερνώντος κόμματος 95 χιλιάδες ευρώ. Στα υπόλοιπα κόμματα βλέπουμε το ΚΚΕ με 92 χιλ. ευρώ, το Ποτάμι με 34 χιλ. ευρώ και τους ΑΝ.ΕΛΛ. με 29 χιλ. ευρώ. Στοιχεία υπάρχουν και για την Ενωση Κεντρώων, τη Λαϊκή Ενότητα και τους Οικολόγους που κόστισαν, στο σύνολο, 51 χιλ. ευρώ μέσα στην τετραετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν στοίχισε στην ΕΡΤ το 1/4 των χρημάτων που χρειάστηκε η Δημόσια Τηλεόραση για τη Νέα Δημοκρατία. Κι επειδή τα τεχνικά μέσα είναι κοινά για τα δύο κόμματα (τις ίδιες κάμερες θα χρησιμοποίησαν, π.χ. δεν θα ήταν άλλες για τον κ. Μητσοτάκη), επομένως ίδια είναι και τα έξοδα, συμπεραίνουμε πως οι κομματικές εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ είναι τέσσερις φορές περισσότερες. Δεν είναι αυθαίρετο το συμπέρασμα: τον Φεβρουάριο αυτού του έτους που μέτρησα τις εμφανίσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, βρήκα πως εκείνες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν υπερτριπλάσιες.

Πρέπει ωστόσο να λάβουμε υπόψιν μας δυο διαφορετικές παραμέτρους. Η Νέα Δημοκρατία είναι αντιπολίτευση και μοιάζει λογικό να κάνει περισσότερες εκδηλώσεις προκειμένου να προβληθεί. Επίσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζουν επιπλέον τηλεοπτικό χρόνο ως μέλη της κυβέρνησης. Ανέκαθεν στην ΕΡΤ οι υπουργοί γνώριζαν, εκ των πραγμάτων, μεγαλύτερη προβολή. Οχι λόγω της αγάπης της ΕΡΤ προς την εκάστοτε κυβέρνηση (παίζει και αυτό βέβαια) αλλά λόγω των δραστηριοτήτων τους.

Οπως καταλαβαίνετε η Νέα Δημοκρατία μάς κοστίζει πολύ ακριβά. Ακόμα και για την ΕΡΤ. Αφήστε δε τα «κόκκινα» δάνεια των 200 εκατομμυρίων ευρώ που έχει στις τράπεζες. Χώρια την κατάσταση στην οποία έφτασε τη χώρα (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) μετά από τόσες δεκαετίες στην εξουσία. Αυτό δεν είναι κόμμα, αλλά πραγματική χρεοκοπία...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου