ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ MARKET IN (ΠΡΩΗΝ ΚΑΡΥΠΙΔΗ) - ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΠΡΑΒΩΝ


Νίκος Γιαννόπουλος (www.news247.gr )
05 Απριλίου 2019 07:05

Εστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση οι εργαζόμενοι του Market in, που παραμένουν ουσιαστικά όμηροι από τον Νοέμβριο του 2016 και μετά, δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια και ετοιμάζονται πλέον για την αντεπίθεσή τους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση 2833/2019, που καθαρογράφηκε πριν από λίγες ημέρες, αναγνώρισε ότι έχει επέλθει καθολική μεταβίβαση της επιχείρησης της "Καρυπίδης" στην "Market in" ήδη από τον Νοέμβριο του 16.

Mε την εν λόγω, η επιχείρηση υποχρεώνεται να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εργαζόμενων και φυσικά να τους πληρώνει γι' αυτές κάτι που φυσικά δεν έχει γίνει τα τελευταία δυόμιση χρόνια με συνέπεια οι
οικογένειες των εργαζόμενων να υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις θα λάβει χώρα τριμερής συνάντηση στις 17 Απριλίου στην οποία θα πάρουν μέρος στελέχη του υπουργείου εργασίας, αντιπροσωπεία των εργαζόμενων και αντιπροσωπεία της εργοδοσίας που οφείλει πλέον να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Είναι, ωστόσο, άγνωστο αν η εργοδοσία επιλέξει να παρευρεθεί στη συνάντηση.

Η απόφαση

Η πρόσκληση του υπουργείου εργασίας σε τριμερή


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑΣ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΗΤΟΥ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ   ΤΩΝ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ  ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ 

(ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ  http://epohi.gr/market ΜΕ ΤΙΤΛΟ:  MARKET IN – ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ: Δεν συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση )



MARKET IN – ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ: Δεν συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση
IN ΚΟΙΝΩΝΙΑ / BY EPOHI / ON JANUARY 8, 2018 AT 10:57 PM /
karyotakis

Το δικαστήριο με προσωρινή απόφαση στις 19 Δεκεμβρίου αποδέχθηκε ότι η εταιρεία σούπερ μάρκετ «Market In» είναι συνέχεια της «Καρυπίδης» και έπρεπε ήδη να έχει προσλάβει όλους τους εργαζομένους.

«Το θράσος της εργοδοσίας του “Market In” δεν έχει τελειωμό. 

Μετά τη χρησιμοποίηση κρατικής καταστολής (ΜΑΤ, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, χρήση γκλομπς), τις 17 συλλήψεις συνδικαλιστών και εργαζομένων ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, που συνελήφθη 2 φορές, τις 22 μηνύσεις, την επιστράτευση μπράβων-ατόμων της νύχτας και εγκληματικών στοιχείων την ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας […] έρχεται τώρα η εργοδοσία με απύθμενο θράσος και δεν εφαρμόζει την προσωρινή διαταγή δικαστηρίου, που ορίζει την επιστροφή στη δουλειά των εργαζομένων στην πρώην “Καρυπίδης” στα Γιάννενα από την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Ουσιαστικά τα προβλήματα σχετικά με την εταιρεία «Καρυπίδης» είχαν ξεκινήσει από το 2014, όταν ο ομώνυμος επιχειρηματίας είχε αγοράσει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», η οποία κατείχε συνολικά 149 καταστήματα. Αυτή η εξαγορά είχε προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, καθώς ο Καρυπίδης δεν δραστηριοποιούταν στον χώρο. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα έγινε γνωστό ότι είχε επέλθει συμφωνία για την πώληση των καταστημάτων στην «Μαρινόπουλος Α.Ε.». Η προαναφερθείσα εξαγορά προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς θεωρήθηκε ότι όλα είχαν συμφωνηθεί εξαρχής μεταξύ των δύο επιχειρήσεων. Τελικά, λόγω της άσχημης κατάστασης της «Μαρινόπουλος» δεν ολοκληρώθηκε η εξαγορά, με αποτέλεσμα ο Καρυπίδης να προσπαθήσει να βρει λύση και μέσω τριμερούς συνάντησης στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδης. Σ’ εκείνη τη συνάντηση είχε διαφανεί μια λύση, καθώς η «Μαρινόπουλος» είχε δεσμευτεί να καταβάλει τα χρωστούμενα, κάτι ο οποίο δεν έγινε τελικά ποτέ. Έτσι, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» υπάχθηκε στο άρθρο 99 του του πτωχευτικού κώδικα με σκοπό την εξεύρεσης λύσης όσον αφορά τις οφειλές της προηγούμενης εταιρείας.

Απόφαση υπέρ των εργαζομένων

Στη συνέχεια προέκυψε έντονο ενδιαφέρον για εξαγορά από την «Market In», αλλά δεν ολοκληρώθηκε παρότι οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν έρθει πολύ κοντά. Η βασική αιτιολόγηση ήταν ότι η συμφωνία είχε διακοπεί λόγω κακών ευρημάτων του χρηματοοικονομικού ελέγχου της «Market In» στην «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΕΕΕ». Η ενδιαφερόμενη εταιρεία, μάλιστα, ξαφνικά από τις 9 Ιανουαρίου 2017 σταμάτησε τον εφοδιασμό των καταστημάτων με προϊόντα. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική πρόταση εξαγοράς έβρισκε αντίθετο το υπουργείο Εργασίας, καθώς περιλαμβανόταν η αγορά 110 καταστημάτων από τα 130 της εταιρείας «Καρυπίδης» σε συνδυασμό με τη διατήρηση 1.110 θέσεων εργασίας έναντι των 1.400. Επίσης, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να δεχθούν μια μείωση της τάξεως του 20% των μισθών τους και το βοήθημα των χιλίων ευρώ που θα έδινε το υπουργείο θα διαγραφόταν από τις προϋπάρχουσες οφειλές προς αυτούς.

Παρά το ναυάγιο η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Ράμμου προχώρησε σε απευθείας συμφωνίες (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κοζάνη κ.ο.κ.) με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που στέγαζαν τα καταστήματα της «Καρυπίδης».

Η διοίκηση των «Market In» φαίνεται να έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά, καθώς στις 26 Οκτώβριου και στις 29 Νοέμβριου 2017, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων προέβη στη μήνυση απεργών και συνδικαλιστών. 

Επιπλέον, στις 14 Δεκεμβρίου έλαβαν χώρα εκ νέου κινητοποιήσεις στα Ιωάννινα λόγω πανελλαδικής απεργίας, με τους απεργούς και  τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για χρήση μπράβων από την επιχείρηση, οι οποίοι συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. 


Σε κάθε περίπτωση, η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τον αγώνα των εργαζομένων και προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στην «Market In».
Η εταιρεία ζήτησε ανάκληση της απόφασης και έκανε γνωστό ότι δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Εφετείου Ιωαννίνων, με βάση την οποία έπρεπε να έχει προσλάβει τους εργαζομένους ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι να εκδικαστεί οριστικά η απόφαση στις 26 Ιανουαρίου.

Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου