ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΑΠΟ ΤΗΝ DIGEA ΘΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ (ΟΣΟΝΟΥΠΩ) ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ "ΜΙΚΤΕΣ" ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΠΟΤΕ; ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΑΠΑΝΗ 650.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ "ΜΙΚΤΕΣ" ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Η  αρχή για την πορεία της ΕΡΤ  προς την ανεξαρτησία έγινε με την τροπολογία  που  θέτει τις βάσεις για την απελευθέρωση απο την ομηρεία της Digea και την εξ αυτής  οικονομική αιμορραγία, δίνοντάς της  τη δυνατότητα  μέσω της  ίδρυσης  της ΕΡΤ_ΝΕΤ να διαχειριστεί τουλάχιστον "τα του οίκου της" (αυτό εφόσον  ευοδωθούν και οι υπόλοιπες αναγκαίες προϋποθέσεις π.χ προμήθεια ψηφιακών πομπών, βελτίωση και εμπλουτισμός  υποδομών κλπ) .

Έτσι αυτό που απομένει  είναι  να  δημιουργηθούν και εκείνες οι συνθήκες  που  θα απελευθερώσουν την ΕΡΤ   απο την άλλη  "ομηρία" της, της ...εύκολης "λύσης"  των  εξωτερικών - "μικτών"  παραγωγών, οι οποίες μαζί  με την outsourcing  παροχή απαραίτητου προσωπικού για την λειτουργία των δομών (βλ. "εργολάβοι"),αποτελούν  την δεύτερη  αιμορροούσα "πληγή" της εταιρείας.

Οι εξωτερικές και μικτές παραγωγές θα έπρεπε να  είναι  η ακραία  κι όχι  η  ...εύκολη  "λύση"  στην κάλυψη  της  αναγκαίας ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής.Μια "λύση"  που  στηρίζεται  πότε δίκαια και πότε άδικα στο  επιχείρημα  "δεν έχουμε  διαθέσιμες υποδομές και προσωπικό".

Να εστιασθούν  λοιπόν  οι προσπάθειες  στη βελτίωση και τον εμπλουτισμό των υποδομών όπου χρειάζεται και να ασκηθεί πίεση προς  τον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας να επιτρέψει στην ΕΡΤ  να  προσλάβει  το προσωπικό που είναι αναγκαίο ,δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς  σε λίγα χρόνια  λόγω  συνταξιοδοτήσεων  ο αριθμός των εργαζομένων θα μειωθεί  σε τέτοιο βαθμό που  τεθούν σε κίνδυνο ακόμα και βασικές  λειτουργίες της.

Εξάλλου με την  δραστική αλλαγή στην ποσόστωση  εσωτερικών - εξωτερικών, "μικτών" παραγωγών, υπέρ  της εσωτερικής  ραδιοτηλεοπτικής παραγωγής, θα κλείσουν  αρκετά  στόματα  που καθημερινά  επικρίνουν  την ΕΡΤ  επαναλαμβάνοντας  ρητορικές ατάκες  του Σαμαροβενιζελικού καθεστώτος, αλλά  και μερικά  που  εκφράζουν   εκείνους  οι οποίοι έβλεπαν και  βλέπουν την ΕΡΤ  σαν  "σίγουρο χρηματοδότη" των ορέξεών τους.

Πιό κάτω  παραθέτουμε  τον κατάλογο με τις  εξωτερικές- "μικτές" παραγωγές που εγκρίθηκαν και που θα κοστίσουν στην ΕΡΤ 650.000 ευρώ(πηγή ΕΦ.ΣΥΝ):


Το ΔΣ της ΕΡΤ ενέκρινε 12 επεισόδια, ωριαίας διάρκειας, του ντοκιμαντέρ «Γραφή καθαρή» (εκτελεστής παραγωγής Κωνσταντίνος Χαραλάμπους) έναντι συνολικού ποσού 140.942,40 ευρώ (11.745 ευρώ το επεισόδιο) και επιπλέον 1.600 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές (πλέον ΦΠΑ).

Άλλα 12 επεισόδια εγκρίθηκαν και για την παραγωγή «32+2» (εκτελεστής παραγωγής (Μάριος Πολυζωγόπουλος  – ΜΡ Prontuctions) με διάρκεια 50 λεπτών έκαστο και συνολικό ποσό 128.172 ευρώ (10.681 ευρώ ανά επεισόδιο) και επιπλέον 30.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για εργοδοτικές εισφορές.

Άλλες 119.301 ευρώ (9.177 ευρώ το επεισόδιο) ενέκρινε το ΔΣ της ΕΡΤ για 13 επεισόδια του δημιουργικού ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο» (εκτελεστής παραγωγής RGB Studios) ενώ προβλέπονται και για εργοδοτικές εισφορές επιπλέον 7.800 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). 

Το ΔΣ της ΕΡΤ πάντως ή θεώρησε ότι πάει καλά η εκπομπή ή ότι δίνει αρκετό υλικό για τον Γιώργο Μητσικώστα και το “The Mitsi Show” του (διαλέγετε και παίρνετε...) κι έτσι άναψε “πράσινο φως” για άλλα 44 επεισόδια, δίωρης διάρκειας έκαστο, για την ενημερωτική «Δεύτερη Ματιά» (εκτελεστής παραγωγής Μπλακ Όραντζ ΑΕ) της ΕΡΤ-1 (καθημερινά 16.00).

Για τη «Δεύτερη Ματιά», λοιπόν, εγκρίθηκαν λοιπόν άλλες 59.330,92 ευρώ (1.348,43 ευρώ ανά επεισόδιο) και επιπλέον 17.600 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για εργοδοτικές εισφορές. Πρόκειται βέβαια για τα... επιπλέον χρήματα που δίνονται, καθώς πρόκειται για μικτή παραγωγή αφού η ΕΡΤ βάζει στούντιο, σκηνοθέτη, κάμεραμαν, ρεπόρτερ και πάει λέγοντας.

Τη συνέχιση της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη» (εκτελεστής παραγωγής Arcadia Media AE) αποφάσισε επίσης το ΔΣ της δημόσιας τηλεόρασης. Θα δοθούν λοιπόν άλλες 90.135,50 ευρώ (12.876,50 ευρώ ανά επεισόδιο) για ακόμη επτά επεισόδια 50λεπτης διάρκειας έκαστο, καθώς και επιπλέον 7.175 ευρώ για εργοδοτικές εισφορές (πλέον ΦΠΑ).

Εγκρίθηκαν τέλος και άλλα 40 τετράλεπτα επεισόδια της παραγωγής «Startup Reporters» (εκτελεστής παραγωγής Γεώργιος Γιαννόπουλος) έναντι συνολικού ποσού 43.792 ευρώ (1.094 ευρώ ανά επεισόδιο). 

Το συνολικό ποσό που θα επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό της ΕΡΤ φθάνει τις 645.848,42 ευρώ, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές που φθάνουν τις 64.175 ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου