ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Αθήνα, 29 Απριλίου 2015 -Ομιλία της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια, επί του σχεδίου νόμου "Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Ανώνυμη Εταιρία"


Ομιλία της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια, επί του σχεδίου νόμου 
«Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Ανώνυμη Εταιρία και τροποποίηση του άρθρου 48 του ν. 2190/1920 και άλλες διατάξεις». 
(Πρόχειρα και αδιόρθωτα πρακτικά)

Ζωή Κωνσταντοπούλου Πρόεδρος της Βουλής: 

«Θα μου επιτρέψετε να μιλήσω με συναισθηματική φόρτιση, με υποκειμενισμό και με πολύ μεγάλη συναίσθηση του τι σηματοδοτεί για τη δημοκρατία το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αυτή και ο Υπουργός αυτός αποφασίζουν και φέρνουν εις πέρας την ανατροπή της πολιτικής του «μαύρου», την ανατροπή μιας χουντικής κοπής εμπνεύσεως, που υλοποιήθηκε με ένα διάγγελμα από τον τότε Υπουργό κ. Κεδίκογλου και σηματοδότησε από τη μία πλευρά την πιο αυταρχική ίσως πράξη της κυβέρνησης Σαμαρά.

Από την άλλη πλευρά, σηματοδότησε και την απαρχή μιας αντίστροφης πορείας, που ενεργοποίησε τα δημοκρατικά ανακλαστικά του λαού μας, ο οποίος δεν ενέδωσε στις σειρήνες της εξοικονόμησης και δεν παρέδωσε την ελευθερία ενημέρωσης χάριν αποσόβησης κάποιων ευρώ.

Αντίθετα, έχοντας εγγεγραμμένη εμπειρία του αυταρχισμού, της δικτατορίας, της απολυταρχικής διακυβέρνησης, ξεσηκώθηκε, αγκάλιασε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Εγώ πάντοτε λέω τους εργαζόμενους, διότι και η δικαστική εξουσία στη χώρα μας, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, ανταποκρίθηκε και ήρθη στο ύψος του καθήκοντός της και διέγνωσε ότι ήταν άκυρες και αντισυνταγματικές οι απολύσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ.

Και λέω πάντοτε εργαζομένων και όχι απολυμένων για τον επιπλέον λόγο ότι οι άνθρωποι αυτοί, του οποίους θέλησε να λοιδορήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά, παρέδωσαν μαθήματα ανιδιοτέλειας, ακάματου αγώνα, υπηρέτησης της αχειραγώγητης και ακηδεμόνευτης ενημέρωσης, ώστε να είναι ύβρις, ορισμένοι και ορισμένες, οι οποίοι και οι οποίες δεν έχουν ποτέ καν μπει στην ανασφάλεια της ανεργίας και της απλήρωτης εργασίας, να τους εγκαλούν για «σύγκρουση συμφερόντων».

Θέλει, πραγματικά, πάρα πολύ μεγάλο θράσος για να εγκαλείς για «σύγκρουση συμφερόντων», εκείνους οι οποίοι επέλεξαν το δύσκολο δρόμο του αγώνα για τη δημοκρατία, εκείνους οι οποίοι επέλεξαν να είναι πιστοί στη συνείδησή τους και στο συνταγματικό τους καθήκον και να ενημερώνουν τους πολίτες, όταν η μιντιακή προπαγάνδα οργίαζε και η διαπλοκή κάγχαζε και η DIGEA έκοβε το σήμα σε οτιδήποτε τολμούσε να προβάλει κάτι παρεκκλίνον από την κεντρική γραμμή.  

Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα παραγράψουμε το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

 Δεν θα ξεχάσουμε και δεν θα παραγράψουμε την παρέμβαση της DIGEA για το «μαύρο» στην ΕΡΤ. 

Θυμίζω ότι παρενέβη στον τηλεοπτικό σταθμό 902, που ακόμη τότε ήταν ιδιοκτησίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. 

Η DIGEA παρενέβη και διέκοψε την εκπομπή.

 Και αυτό το έκανε με σύγκρουση συμφερόντων, διότι προσδοκούσε να παραλάβει -και όχι να αναλάβει ούτε να κερδίσει από τον «φωτογραφικό» διαγωνισμό για τις συχνότητες- σε εξευτελιστικό τίμημα, την αποκλειστική παροχή ψηφιακού φάσματος σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Και πράγματι, το έλαβε. Και πράγματι, με τίμημα 18.300.000 ευρώ, έξι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας, πήραν για δεκαπέντε χρόνια την αποκλειστική παροχή του ψηφιακού σήματος, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Αυτό, με μία απλή πράξη αριθμητικής, την οποία είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σημαίνει 18.300.000, δια δεκαπέντε έτη, δια δώδεκα μήνες, δια έξι τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, από αυτούς με τους οποίους διεπλάκη οργιωδώς η προηγούμενη διακυβέρνηση. Αυτό, κυρίες και κύριοι, σημαίνει κάτι λιγότερο από 17.000 ευρώ το μήνα μίσθωμα για την αποκλειστική παροχή, για την αποκλειστική διάθεση αυτού του πολύτιμου, ανεκτίμητου δημόσιου αγαθού.     

Και εκεί, ναι, υπάρχει τεράστια σύγκρουση συμφερόντων, αλλά δεν είναι στους εργαζόμενους της ΕΡΤ που απλήρωτοι επί 22 μήνες έδωσαν και δίνουν τον αγώνα.

Υπάρχει τεράστια σύγκρουση συμφερόντων σε εκείνους οι οποίοι από τη μία έκλεισαν την ΕΡΤ και από την άλλη μεθόδευσαν τη μία μετά την άλλη τις απευθείας αναθέσεις σε διαφόρους ημετέρους.

Έχω εδώ, κυρία Πρόεδρε (Δ. Χαραλαμπίδου Γ΄ Αντιπρόεδρος Βουλής), μια ερώτηση που έκανα –παρέμεινε αναπάντητη- ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 Φλεβάρη του 2014. 

Είναι μία ερώτηση που αφορά την ειδική διαχείριση.

 Δεν απαντήθηκε ποτέ. 

Ο ειδικός διαχειριστής έκανε απευθείας αναθέσεις με δυσθεώρητα ποσά στην εταιρεία «ΚΑΝΤΩΡ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ» –ας πούμε- με 58.500 ευρώ για την ανάθεση συμβουλευτικών υπηρεσιών υποστήριξης. 

Και κάποιους τους ενόχλησε η Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

Ο ειδικός διαχειριστής, επίσης, ενοικίασε ολοκληρωμένο σύστημα μοντάζ ήχου και εικόνας για την παραγωγή του δελτίου ειδήσεων της ΔΤ -μιας ανύπαρκτης εταιρείας- στην εταιρεία TELMACO με 79.500 ευρώ. 

Ο ειδικός διαχειριστής της ΕΡΤ ανέθεσε υπηρεσίες φύλαξης κτηρίων, τέως ΕΡΤ3, κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο του 2013 ύψους 59.464,35 ευρώ.

Επίσης, ανέθεσε προμήθεια εξοπλισμού για λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού και παροχή συναφών υπηρεσιών λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού στην εταιρεία «Εμμανουήλ Αγγελόπουλος και Σία ΕΕ» -«Τηλεοπτική ΕΕ»- από 16/7/2013 έως 15/10/2013, δηλαδή στη ΔΤ, το ανύπαρκτο μόρφωμα το οποίο ήλεγχε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης. 

Εάν είναι δυνατόν τηλεόραση υπό το Υπουργείο Οικονομικών και Δημοσίας Τάξης!
 Και κάποιοι έχουν το θράσος να λένε ότι η νέα ΕΡΤ θα είναι κυβερνητική τηλεόραση!
 Γι’ αυτή, λοιπόν, την απευθείας ανάθεση, επίσης, δαπανήθηκαν 468.000 ευρώ.

 Ο ειδικός διαχειριστής κ. Γκίκας Μάναλης στις 5/11/2013, επίσης, πήρε απόφαση να δοθούν 155.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, στην εταιρεία «Τηλεοπτικές Επιχειρήσεις» κατά το μήνα Ιούλιο για μίσθωση χώρου στούντιο για τη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος για χρονικό διάστημα οχτώ ημερών. Είναι το περίφημο στούντιο συνιδιοκτησίας δύο εκ των μέσων ενημέρωσης της ιδιωτικής διαπλοκής.

Ποιός έχει τη σύγκρουση συμφερόντων; Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ; 

Ποιος, κύριοι και κυρίες, έδωσε στον κ. Γκίκα Μάναλη με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, σε άσχετο νομοσχέδιο, ασυλία για αυτές τις απευθείας διαχειριστικές πράξεις και απευθείας αναθέσεις; 
Ποιος του έδωσε το πράσινο φως για να πάει να γίνει Γενικός Διευθυντής σε ιδιωτική τράπεζα, ουσιαστικά απολαμβάνοντας την ασυλία με την κοινοβουλευτική βούλα;

Ποιός τολμά να μιλά για σύγκρουση συμφερόντων στους ανθρώπους αυτούς που είδαν είκοσι συναδέλφους τους να χάνουν τη ζωή τους σε αυτούς τους 22 μήνες;

Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ για τους ανθρώπους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια αυτού του αγώνα και για τις οικογένειές τους, στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία σας –ξέρω ότι θα αφορά το ζήτημα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου- να υπάρξει μία πρόβλεψη. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής.
Είναι σύστοιχο και συνεπές με αυτό που κάνει η πολιτεία για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον. Και νομίζω ότι οι άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όντας σε αυτήν τη μέγγενη της φίμωσης, αλλά επιμένοντας να αγωνίζονται για αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ελεύθερη ενημέρωση, αξίζουν και πρέπει εμείς να τους τιμήσουμε ως πεσόντες στο καθήκον.

Σύγκρουση συμφερόντων μας απευθύνεται και απευθύνεται στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ από ποιους; 

Σε ποιο σημείο έχει φτάσει το θράσος και σε ποιο σημείο δεν λειτουργεί το έρκος των οδόντων, ο φράχτης των δοντιών που πρέπει να βάζει ένα τέρμα στη γλώσσα;

 Μήπως ήταν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ οι οποίοι, ας πούμε, φέρανε στη Βουλή γνωμοδοτήσεις για την υπόθεση των υποβρυχίων για την περίφημη εταιρεία της Abu Dhabi Mar; 
Και ω του θαύματος γνωμοδοτούσε για μία σκανδαλώδη τροπολογία ποιος; 
Διορισθείς στη διοίκηση της ΕΡΤ όχι προφανώς από τους εργαζομένους, όχι προφανώς από τις συγκυβερνώσες σήμερα πολιτικές δυνάμεις.

Εν πάση περιπτώσει, να πούμε και το εξής: 

Πρέπει να υπάρχει και ένα στοιχείο αυτογνωσίας, ένα στοιχείο συστολής και ανάληψης ευθύνης.
 Ειλικρινά, απόρησα ακούγοντας την τοποθέτηση του Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ. 
Δεν αμφισβητώ ότι εκφράζει την προσωπική του θέση και ότι την εκφράζει γνήσια. 
Όμως, δεν μπορεί αυτή εδώ η Αίθουσα να ξεχάσει ότι από το «μαύρο» στην ΕΡΤ κάποιοι προήχθησαν, κάποιος Αρχηγός κόμματος έγινε Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και κάποιοι Βουλευτές έγιναν Υπουργοί.

Αυτό ήταν το αντάλλαγμα της συνέχισης της Συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία μετά την κρίση του Ιουνίου του 2013.

 Και νομίζω ότι ο καθένας κρίνεται -και πρέπει να κρίνεται- πολύ αυστηρά όταν επ’ ανταλλάγματι δέχεται να υπονομεύει τη δημοκρατία και όταν επ’ ανταλλάγματι, επίσης, δέχεται να συμπράττει σε μία άκρως αντιδημοκρατική πολιτική και πρακτική. Και αυτή ήταν η επιλογή του ΠΑΣΟΚ από τον Ιούνιο του 2013.

Οι κροκοδείλιες κορώνες περί αντίθεσης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ουδεμία αξία έχουν, διότι, όπως είναι γνωστό, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατέθεσαν αμέσως μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προτάσεις για την άμεση ανάκληση και κατάργησή της. 

Η Κυβέρνηση τότε επέλεξε απλώς να μην τη φέρει προς κύρωση.

 Όμως, δεν έφερε ποτέ προς συζήτηση αυτές τις προτάσεις όλων των κομμάτων για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αυτή ήταν η εικοστή πράξη νομοθετικού περιεχομένου και είχα τότε πει, μιλώντας στη συγκέντρωση συμπαράστασης που είχε γίνει στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ, ότι θα ήταν η τελευταία της κυβέρνησης Σαμαρά. Δεν ήταν τελικά η τελευταία. Εξέδωσε άλλες δέκα περίπου. Ήταν, όμως, η χαριστική για την αντίστροφη πορεία της. Και ήταν η χαριστική, επίσης, για την αποφασιστική διεκδίκηση εκ μέρους του ελληνικού λαού της ανατροπής αυτού του συστήματος φαυλοκρατίας και διαπλοκής που καταδυνάστευε τον τόπο.

            Θα ήθελα από αυτό το βήμα και μιλώντας με τον τρόπο που είπα -και υποκειμενικά και φορτισμένα- να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ για τα μαθήματα δημοκρατίας, αξιοπρέπειας και αταλάντευτης διεκδίκησης που έδωσαν και που ήταν εμψύχωση για όλους όσους -ο καθένας από το δικό του μετερίζι- έδιναν και δίνουν τον αγώνα τους.

Θέλω να πω ότι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, και στους εκφωνητές και στους εργαζόμενους στα ραδιόφωνα σε όλη την επικράτεια, στους τεχνικούς, στους δημοσιογράφους, στην ΠΟΣΠΕΡΤ, που έκανε το τιτάνιο έργο να υποστηρίξει την πανελλήνιας εμβέλειας αναμετάδοση και μάλιστα και με ψηφιακό φάσμα, αξίζει να αποτίσουμε πραγματικά την τιμή που τους πρέπει.

Είναι προς τιμήν σας, κύριε Υπουργέ, ότι φέρνετε μια νομοθετική πρωτοβουλία που δεν έχει καμία ρεβανσιστική χροιά. 
Νομίζω ότι αυτό δίνει ένα εντελώς διαφορετικό μάθημα νέου υποδείγματος. 
Πρέπει να γίνει μία ρύθμιση, ενόψει και του επόμενου νομοσχεδίου που θα φέρετε, ώστε η αποκατάσταση των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων να είναι πλήρης και να είναι δίκαιη.

Από πλευράς της Βουλής βλέπω με πολύ ενδιαφέρον ότι αυτό που περισσότερο κάποιους ανησυχεί δεν είναι τίποτα άλλο παρά το ότι με τη δημιουργία μιας ενημέρωσης που δεν είναι στον έλεγχό της και στον έλεγχο της διαπλοκής, δημιουργείται ένα ρήγμα σε αυτό το παραπέτασμα παραπληροφόρησης. Και βλέπω ότι την ίδια ανησυχία εκδηλώνουν κάθε φορά που το Κανάλι της Βουλής μεταδίδει κοινοβουλευτική δράση, κάθε φορά που το Κανάλι της Βουλής μεταδίδει εκείνα τα οποία η διαπλοκή και οι ίδιοι με τις παρεμβάσεις τους κόβουν.

Λοιπόν, σωστά ανησυχούν, γιατί το Κανάλι της Βουλής θα συνεχίσει να υπηρετεί την αχειραγώγητη ενημέρωση, την πλήρη πληροφόρηση. Και να μην έχετε καμία αμφιβολία, κύριε Αμυρά, ότι έτσι θα κινηθεί, προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν πάλι ελπίζετε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσχηματικής πληροφόρησης, θα σας απογοητεύσουμε.

Θέλω, κύριε Υπουργέ, επίσης να σας πω ότι, υποστηρίζοντας αυτόν τον στόχο που βάζετε και με το νομοσχέδιο του Υπουργείου σας, το Κανάλι της Βουλής, όπως είχα πει και στην εναρκτήρια ομιλία μου ως νεοεκλεγείσα τότε Προέδρος του Σώματος, θα αξιοποιήσει και την εμπειρία που διαμόρφωσαν οι εργαζόμενοι σε όλον αυτόν τον αγώνα και θα μπει στη διαδικασία και να ενημερώσει για αυτόν τον αγώνα, αλλά και να τον αξιοποιήσει ουσιαστικά και κατά περιεχόμενο. Βέβαια, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πολλοί έχουν λόγους να ανησυχούν. Αντίθετα, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να τους κάνουμε να μην ανησυχούν.

Θέλω να πω ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ ενέπνευσε και στήριξε ψυχολογικά πάρα πολλούς ανθρώπους. 

Δεν ξεχνώ τους σχολικούς φύλακες που συγκεντρώνονταν και στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής αλλά και πάνω, στην ΕΤ3, τους εργαζόμενους της Coca Cola, τους απολυμένους ή τους επιστρατευμένους, που πάντα γύρω από την ΕΡΤ συσπειρώνονταν και συνέπρατταν σε αγωνιστικότητα.

Έτσι, νομίζω ότι αυτό το πρώτο βήμα του νομοσχεδίου είναι μία αποφασιστικά συμβολική και ουσιαστική κίνηση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. 

Ήταν απολυταρχική πράξη το «μαύρο» και πρέπει να ειπωθεί.
 Ήταν πράξη δικτατορικής υφής και πρέπει να ειπωθεί και εκείνοι που μηχανεύονται τέτοιου είδους ενέργειες για προώθηση δήθεν δημοσιονομικών πολιτικών είναι εκείνοι που στην πραγματικότητα ονειρεύονται να καθυποτάξουν κοινωνίες ολόκληρες και λαούς με το πρόσχημα μιας οικονομικής οφειλής.
 Είναι ο ίδιος μηχανισμός που με το πρόσχημα του χρέους στην πραγματικότητα αποσκοπεί στο να εξανδραποδίσει λαούς και κοινωνίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα με χαμόγελο και αισιοδοξία.
 Πρέπει, κύριε Υπουργέ, σε αυτό το βήμα κανέναν να μην αφήσουμε πίσω. 
Επομένως, στο πεδίο που έχουν διατυπωθεί παρατηρήσεις, προτάσεις, περαιτέρω εξειδικεύσεις και κριτική ακόμη, όλα αυτά πρέπει να τα δείτε με πολλή προσοχή μέχρι το επόμενο νομοσχέδιο που δεν αργεί και μας έχετε ενημερώσει ότι θα έρθει σύντομα.

Πρέπει να στηριχθεί η ΕΡΤ στη λειτουργία της. 
Πρέπει να ειπωθεί καθαρά ότι αυτό που λέγεται ΝΕΡΙΤ δεν είναι η ΕΡΤ. 
Αυτό που λεγόταν ΔΤ δεν είναι η ΕΡΤ, ούτε θα ήταν ποτέ. 
Διαφορετικά, θα πιστεύαμε, όπως είπα και πριν, ότι οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών έδειραν τα ΜΑΤ. Διαφορετικά, επίσης, θα πιστεύαμε ότι για το ότι έχασε η Εθνική Ελλάδος στο Μουντιάλ φταίει ότι πήγε με το αριστερό. Αν αυτή ήταν ΕΡΤ και ενημέρωση, δεν θα βλέπαμε, νομίζω, ποτέ τέτοια φαινόμενα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέγοντας αυτά θέλω να πω ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαι πολύ περήφανη που στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα έχουμε δημοσιογράφους που έδωσαν τη μάχη με πολύ δύσκολες συνθήκες και επιλέγοντας με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν. 
Διότι το δύσκολο είναι να επιλέγεις το δρόμο της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας, το εύκολο είναι να επιλέγεις τα φράγκα και τη σιγουριά, η οποία όμως αποτελεί ανασφάλεια για πάρα πολλούς άλλους ανθρώπους.

Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι μας δίνετε σε όλους και όλες μεγάλη ελπίδα και προσδοκία για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Οι πολίτες που αγκάλιασαν τους εργαζόμενους έχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες και από την Κυβέρνησή σας και από τη νέα ΕΡΤ που θα δημιουργηθεί.

 Οι πολίτες, ευτυχώς, έχουν ξυπνήσει και δεν καταπίνουν αμάσητη τροφή και γι’ αυτό απορρίπτουν σε συντριπτικό βαθμό και την ιδιωτική τηλεόραση, αλλά και την έντυπη ενημέρωση. Θα έχετε δει τις δημοσκοπήσεις και τις στατιστικές καταγραφές. Νομίζω ότι η νέα ΕΡΤ έχει την προοπτική, αλλά και την εντολή από το Κοινοβούλιο να είναι μία όαση ενημέρωσης, πολιτισμού, παιδείας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι η εμπειρία αυτού του αγώνα νομίζω ότι δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και δεν έχει και αντίστοιχο. Και αυτό μας δείχνει ότι η δύναμη του ανθρώπου και των συλλογικοτήτων, όταν ενεργοποιούνται, είναι ανεξάντλητη και η εφευρετικότητα, η επινοητικότητα και η δημιουργικότητα είναι αστείρευτες. Αυτό το μάθημα ας το κρατήσουμε ως οδηγό και για την επόμενη πορεία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου