ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Πριν απο 28 χρόνια (8/1/1991) ο καθηγητής Ν. Τεμπονέρας πέφτει νεκρός απο την "καταδρομική" επιχείρηση των "ταγμάτων εφόδου" της ΝΔ


Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.


Στις 8 Ιανουαρίου 1991  ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας στην Πατρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ δολοφονεί τον Νίκο Τεμπονέρα  με σιδερένιο λοστό, κατά την διάρκεια  της "καταδρομικής" επιχείρησης των "ταγμάτων εφόδου"  της ΝΔ  , που σύμφωνα με την μαρτυρία του συγκατηγορούμενου του Μαραγκού εκτελούσαν  "άνωθεν εντολές" με στόχο το "σπάσιμο των καταλήψεων  των γυμνασίων και λυκείων".


Πιο κάτω ένα σπάνιο video στο οποίο έχει καταγραφεί η διακομιδή στο νοσοκομείο  του σοβαρά τραυματισμένου Ν. Τεμπονέρα:




Διαβαζουμε στο www.reader.gr:


Τι απέγινε ο Καλαμπόκας;


Η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου, άρχισε στις 22 Ιουνίου του 1992 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 1993. Πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.


Η δίκη του σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 1993 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1994. Αυτή τη φορά, οι δικαστές του ανανγώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και 3 μηνών. Το 1996 άσκησε αναίρεση ώστε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχικής ορμής», όμως το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας δεν του το αναγνώρισε και η ποινή παρέμεινε ίδια.


Αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 1998 (λίγο καιρό πριν ξεσπάσουν νέες κινητοποιήσεις για την Παιδεία), έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Σύμφωνα με την πατραϊκή ιστοσελίδα thebest.gr, ο Καλαμπόκας είναι σήμερα κάτοικος Βόλου, παντρεμένος με δημοσιογράφο και πατέρας δύο παιδιών. Αφού εξέτισε την ποινή του, άνοιξε επιχείρηση διαχείρισης κοινοχρήστων και εξυπηρέτησης πολυκατοικιών και προσπάθησε να χτίσει τη ζωή του από την αρχή. 


Μετά από λίγα χρόνια, έκλεισε την επιχείρηση καθώς έπιασε δουλειά στην Εθνική Τράπεζα, εργάστηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια σε υποκατάστημα του Βόλου. Όπως αποκάλυψε ο γιος του δολοφονημένου Νικου Τεμπονέρα, ο Καλαμπόκας σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου.


Το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα το 2008 όταν ο τότε βουλευτής Αχαϊας της Ν.Δ Νίκος Παπαδημάτος είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε εκδήλωση της παράταξης του στην Πάτρα στον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαϊας Γιάννη Καλαμπόκα λέγοντας: «η παράταξη, δεν πρέπει να ξεχνά τους αγωνιστές της όπως τον αγωνιστή Γιάννη Καλαμπόκα».


Η τελευταία φορά που ο Γιάννης Καλαμπόκας, απασχόλησε τα ΜΜΕ ήταν το Μάιο του 2012, όταν δέχθηκε επίθεση σε κεντρικό τσιπουράδικο του Βόλου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος την ώρα που έτρωγε μαζί με την παρέα του. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου