Ερχεται νέο κύµα µε προγράµµατα εθελουσίας εξόδου στις τράπεζες, το οποίο αναµένεται να κορυφωθεί µέσα στο 2019, καθώς θα πρέπει να αποχωρήσουν τουλάχιστον 5.000 τραπεζοϋπάλληλοι.
Οπως είναι γνωστό, οι βασικοί µέτοχοι των τραπεζών αλλά και οι ευρωπαϊκές Αρχές εξακολουθούν να πιέζουν τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυµάτων να µειώσουν το λειτουργικό κόστος. Και αυτό σηµαίνει αποχωρήσεις προσωπικού και κλείσιµο καταστηµάτων.
Στο σκηνικό αυτό, τα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου αποτελούν µια λύση, όχι όµως πάντα αποτελεσµατική, και αυτό επειδή
οι δεξαµενές µεγάλης ηλικίας εργαζοµένων (πάνω από τα 50-55 έτη) έχουν στερέψει. Νέα και ικανά στελέχη των τραπεζών δράττονται της ευκαιρίας, παίρνουν ένα καλό οικονοµικά πακέτο και αναζητούν εργασία στον ευρύτερο επιχειρηµατικό τοµέα.
Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, η Πειραιώς και η Εθνική είναι εκείνες που αντιµετωπίζουν το µεγαλύτερο πρόβληµα στη µείωση προσωπικού, καθώς θα πρέπει να φύγουν περισσότεροι από 4.000 εργαζόµενοι, ενώ από τις άλλες δύο συστηµικές τράπεζες οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν θα είναι λιγότεροι από 1.000 (και από τις δύο).
Να σηµειωθεί ότι προ ηµερών ολοκληρώθηκε το τελευταίο πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας και 620 εργαζόµενοι (ο στόχος ήταν 500 αποχωρήσεις) έσπευσαν να πάρουν το ελκυστικό πακέτο παροχών.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την ΕΤΕ, καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν ότι στους εργαζόµενους του private banking εστάλη το µήνυµα να πάρουν οικειοθελώς το πακέτο της εθελουσίας και να αποχωρήσουν.
Προβλέψεις Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, τους επισηµάνθηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου τα «πακέτα» θα είναι µειωµένα κατά 30% και ότι από το καλοκαίρι θα κοπούν τα µπόνους και όσοι αποχωρούν θα λαµβάνουν µόνο την προβλεπόµενη από τον νόµο αποζηµίωση.
Θα πρέπει, επίσης, να σηµειωθεί ότι η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ενηµερώσει τους αναλυτές ότι µέσα στο 2019 θα «κλείσει» 40 καταστήµατα (από τα 540 του δικτύου της).
Με αυτά τα δεδοµένα, 620 εργαζόµενοι της Εθνικής εντάχθηκαν στο πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου, το οποίο ήταν οικονοµικά ελκυστικό, καθώς το ανώτατο ποσό αποζηµίωσης (ανάλογα µε τα έτη υπηρεσίας και τη θέση) έφτασε στα 180.000 ευρώ, ή στα 157.000 ευρώ µετά από φόρους.
Παράλληλα, οι αποχωρήσαντες έχουν το προνόµιο να αποπληρώνουν τα δάνειά τους µε χαµηλό επιτόκιο, καθώς και ιατροφαρµακευτικές καλύψεις.
Οπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, τα τελευταία χρόνια από την ΕΤΕ έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 3.000 εργαζόµενοι κάνοντας χρήση των προγραµµάτων εθελουσίας εξόδου.
Η Εθνική στο τέλος του 2013 είχε 12.818 άτοµα προσωπικό.
Εναν χρόνο αργότερα, στο τέλος του 2014, ο αριθµός είχε µειωθεί στα 10.439 άτοµα. Αυτή ήταν και η πρώτη µεγάλη εθελουσία έξοδος. Το 2015 ο αριθµός αυξήθηκε κατά 500 άτοµα, στα 10.939. Στο τέλος του 2016 -πάλι µε εθελουσία- ο αριθµός των εργαζοµένων µειώθηκε κατά 1.000 άτοµα, στα 9.935, και στο τέλος του 2017 ήταν 9.770 άτοµα.
Εγκριση από το ΤΧΣ
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να «τρέξει» και νέο πρόγραµµα µέσα στο πρώτο τρίµηνο του έτους. Βέβαια, η ΕΤΕ θα πρέπει να πάρει έγκριση από το ΤΧΣ για το «πακέτο» που θα λάβουν όσοι αποχωρήσουν, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι χαµηλότερο. Καλά ενηµερωµένες πηγές αναφέρουν ότι από την ΕΤΕ πρέπει να αποχωρήσουν άλλοι 1.000 µε 1.300 εργαζόµενοι.
Οπως αναφέραµε, η άλλη τράπεζα που θα «τρέξει» πρόγραµµα εθελουσίας εξόδου είναι η Πειραιώς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να αποχωρήσουν φέτος 2.000 άτοµα και µέχρι το τέλος του 2021 σχεδόν 5.000 άτοµα.
Πολύ µικρότερες είναι οι ανάγκες για µείωση του προσωπικού στις τράπεζες Alpha και Eurobank, όπως και για κλείσιµο καταστηµάτων.
Πηγή: Έθνος (ΤΕ, 9/1/19)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου