ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

"ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ" - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ" ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ2

Η τραγωδία «Επτά επί Θήβας» αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Αισχύλου για τον Θηβαϊκό κύκλο και το μοναδικό έργο της τριλογίας που σώζεται έως σήμερα (περιλαμβάνονται επιπλέον τα έργα «Λάιος» και «Οιδίπους»). Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 467 π.Χ. και με το έργο αυτό ο Αισχύλος κέρδισε τον ποιητικό αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο έτος της 78ης Ολυμπιάδας.

Σκηνοθεσία-μετάφραση-σκηνικά-κοστούμια: Γιάννης Τσαρούχης.

Τηλεσκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου.

Διάρκεια: 88΄

Παίζουν:
Γιώργος Ορφανός (Ετεοκλής), Νίκος Ζαμπέτης (άγγελος Α΄), Κίμων Ρηγόπουλος (άγγελος Β΄), Αντιγόνη Αμανίτου (Αντιγόνη), Μηνάς Κωνσταντόπουλος (κήρυκας), Χρύσα Παπαϊωάννου (κορυφαία), Ιουλία Βατικιώτη (χορός), Αγγελική Λυμπεροπούλου (χορός), Κατερίνα Ραζέλου (χορός), Μαρία Σάββα (χορός), Τζίνα Δράκου (χορός), Τάνα Μεξή (χορός), Παρή Κοραχάη (χορός), Κυβέλη Μαλαμάτη (χορός),  Ματίνα Μόσχοβη (χορός), Αναστασία Μπασά (χορός), Αργυρώ Πιπίνη (χορός), Κλαίρη Τσαλουχίδη (χορός).

Υπόθεση: Η ιστορία της τραγωδίας είναι βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε το θρόνο στους δύο γιους του. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη. Η πολεμική αυτή σύγκρουση κατέληξε με νίκη των Θηβαίων, αλλά και το θάνατο των δύο διεκδικητών του θρόνου.

πηγή:press.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου