ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΑΡΠΕ: Nα σταματήσουμε το έκτρωμα Πέτσα με απεργιακή κλιμάκωση

 


ΑΡΠΕ
Nα σταματήσουμε το έκτρωμα Πέτσα με απεργιακή κλιμάκωση


Τα σωματεία του κλάδου έκαναν δύο 24ωρες απεργίες διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στο δόγμα ενίσχυσης των πλουσίων σε όλη την διάρκεια της πανδημίας, προχωράει σε ένα ακόμη γαλαντόμο δώρο στους καναλάρχες, που δεν «χόρτασαν» από τα δύο πακέτα δεκάδων εκατομμυρίων που τους μοίρασε η κυβέρνηση. 

Ο Πέτσας προωθεί για ψήφιση στη Βουλή, ένα νομοσχέδιο που φέρνει νέες ενισχύσεις στους ιδιοκτήτες και νέα αντεργατικά μέτρα για τους εργαζόμενους. 

Χαρίζεται στους καναλάρχες η ετήσια δόση των 3,5 εκατ. ευρώ για το 2020. 

Το συνολικό τίμημα των 35 εκατ. ευρώ αντί για 10 δόσεις φτάνει έως τις 96 μηνιαίες δόσεις.  

Χαρίζονται τα πρόστιμα του ΕΣΡ προβλέποντας την παραγραφή τους μετά από 3 χρόνια. 

Αφήνει το ελεύθερο στις διοικήσεις της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, να

προσλαμβάνουν «εξωτερικούς συνεργάτες» χωρίς πλαφόν στον μισθό τους. 

Για τους εργαζόμενους φέρνουν λεπίδι στις εργασιακές σχέσεις.

Ενώ μέχρι τώρα τα κανάλια είχαν την υποχρέωση απασχόλησης 400 ατόμων με συγκεκριμένα κριτήρια για τις ειδικότητες, το νομοσχέδιο καταργεί τις συμβάσεις. Τυπικά παραμένει ο αριθμός των 400, αλλά σε αυτόν προσμετρώνται πλέον απασχολήσιμοι, με σύμβαση έργου - εργολαβικοί, μέχρι τον αριθμό των 280. Για τους υπόλοιπους 120 θα μπορούν να προσμετρώνται απασχολήσιμοι από συνδεδεμένες επιχειρήσεις εντός ή εκτός Ελλάδας. Αντί για 25 ημέρες εργασίας, νομιμοποιείται 20ήμερη εργασία επιτρέποντας έτσι τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία. Καταργείται ουσιαστικά η σταθερή μόνιμη δουλειά με σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο 8ωρο ή 7ωρο, πλήρη μισθό και γενικεύεται η ευελιξία και η εντατικοποίηση.  

Στις συναντήσεις που έγιναν από τη μεριά των Ενώσεων με τον Πέτσα και τους καναλάρχες, επαναεπιβεβαιώθηκε ότι αφεντικά και κυβέρνηση επιμένουν να τα πάρουν όλα. Οι  δύο 24ωρες απεργίες που έκαναν η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΠΟΕΣΥ πρέπει να κλιμακωθεί και να αποκτήσει διάρκεια. Με ένα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων και ένα τετρασέλιδο ενημερωτικό που θα φτιαχτούν με ευθύνη των ενώσεων και θα είναι η μόνη ενημέρωση που θα επιτρέπουμε στη διάρκεια της απεργίας. 


Απεργία που προφανώς θα έχει στο κέντρο της τους εργαζόμενους στα κανάλια, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ

αλλά θα είναι απεργία για όλο τον κλάδο. Γιατί όλοι οι συνάδελφοι έχουν χτυπηθεί από τα μέτρα της κυβέρνησης και τα αφεντικά όλη αυτήν την περίοδο. Γιατί η διάλυση των εργασιακών σχέσεων αφορά όλους. 

Γιατί η κυβέρνηση φέρνει συνολικά μέτρα για όλη την κοινωνία. Έχουμε μπροστά μας τον προϋπολογισμό του 2021 όπου η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις ανάγκες των εργατών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές δαπάνες, δουλειές και μισθούς.  Στον προϋπολογισμό. τα κονδύλια  για την Δημόσια Υγεία είναι 551 εκ. λιγότερα από πέρσι. Αντίθετα οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται κατά 1600 εκ. για να αγοράσουν αεροπλάνα Ραφάλ και φρεγάτες.  Στο Υπουργείο Εργασίας 2 δις λιγότερα  και αυτό σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις, στα επιδόματα, στα ασφαλιστικά ταμεία.  Γι’ αυτό πρέπει να βρεθούμε στην ίδια απεργιακή συγκέντρωση με του Υγειονομικούς που θα απεργήσουν στις 15 Δεκέμβρη, ημέρα που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. 

Γιατί η κυβέρνηση, παρόλο που εξαιτίας της απεργίας στις 26 Νοέμβρη, πάγωσε τον νέο αντισυνδικαλιστικό νόμο, ετοιμάζεται να φέρει με την πρώτη ευκαιρία την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απόφαση απεργίας, την αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στο 40%, την απαγόρευση των καταλήψεων χώρων δουλειάς, εισόδων και απεργιακών φρουρών ως «άσκηση ψυχολογικής βίας». Γι’ αυτό θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχουν σωματεία του κλάδου όπου η ηγεσία τους προσπαθεί να νομιμοποιήσει την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» (πχ ΠΑΣΥΜΗΤΕ) δίνοντας έτσι χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση. Αντίθετα αυτό που χρειαζόμαστε είναι την ένταξη όλων των συναδέλφων στα σωματεία, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους. Και έτσι ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να τσακίσουμε αυτήν την επίθεση της κυβέρνησης και των αφεντικών στον κλάδο. Η απεργία να γίνει η αρχή για την δική μας αντεπίθεση.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου