ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

H "υπόθεση Palantir" του κολοσσού επεξεργασίας δεδομένων και της «σκοτεινής» συνεργασίας της με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής -Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα

 


(αναδημ. απο το vouliwatch.gr)

Μέσα σε λίγες μέρες μετά την ανάδειξη του  θέματος της μυστικής συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με την πολυεθνική Palantir -που έχει μαύρο μητρώο σε θέματα διαχείρισης προσωπικών δεδομένων- από την πρωτοβουλία μας και το Inside Story, η υπόθεση έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα και αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διαβάστε τις εξελίξεις. 







Η Υπόθεση #PalantirGR

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, το Vouliwatch ανέδειξε την υπόθεση της σκιώδους αμερικανικής εταιρίας διαχείρισης μεγάλων δεδομένων (big data) Palantir Technologies με την Ελληνική Κυβέρνηση και υπέβαλε αίτημα κατάθεσης εγγράφων για την «κρυφή» σύμβαση που έχει υπογράψει η Palantir με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. 

Την ίδια ημέρα, δημοσιεύτηκε σχετικό άρθρο από την ερευνήτρια δημοσιογράφο, Ελίζα Τριανταφύλλου στο Inside Story, καταγράφοντας τα ίδια γεγονότα και ύποπτα πραγματικά περιστατικά και ανέφερε -μεταξύ άλλων - ότι πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έχει υπογράψει το νομικό σύμφωνο από την πλευρά της Ελλάδας, ανέφεραν στο inside story ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος για την ελληνική πλευρά. Πρόκειται για μία πλατφόρμα η οποία χορηγήθηκε δωρεάν από την Palantir, όπως έχει κάνει η εταιρεία και σε άλλες χώρες, η οποία οπτικοποιεί σε πραγματικό χρόνο δεδομένα τα οποία είναι πλήρως ανώνυμα, όχι ανωνυμοποιημένα». Ζητώντας να μάθουμε ποια είναι αυτά τα δεδομένα, η απάντηση που λάβαμε ανεπίσημα ήταν πως αφορούν κυρίως την κίνηση, όπως διόδια, λιμάνια και πρατήρια καυσίμων (π.χ. πόση βενζίνη καταναλώθηκε σε συγκεκριμένες ώρες και συγκεκριμένες ημέρες) και πως αυτά τα δεδομένα πρόκειται σύντομα να διατεθούν στην πλατφόρμα Open Data για να τα χρησιμοποιήσει όποιος θέλει.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέρα από την κίνηση του πληθυσμού υπάρχουν και άλλα δεδομένα που αξιοποιούνται από την πλατφόρμα, αλλά δεν ήταν εφικτό να μας εκτεθούν αναλυτικά, διότι από την ίδια τη σύμβαση δεν προβλέπεται να δοθούν λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. Όπως μας εξήγησαν, πρόκειται για ένα νομικό σύμφωνο το οποίο περιλαμβάνει ρήτρα εμπιστευτικότητας.

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε «γύρω στις αρχές Απριλίου» και υπαγορεύθηκε από την «ανάγκη να υπάρχουν πολλά δεδομένα σε real time για να μπορεί να προχωρά η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων σε εισηγήσεις και η κυβέρνηση σε αποφάσεις» σχετικά με το lockdown. Ως προς το αν ζητήθηκε η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η ίδια πηγή τόνισε ότι «κανένα από αυτά (τα δεδομένα) δεν εμπίπτει στην κατηγορία αυτήν προκειμένου να ζητηθεί έγκριση από την Αρχή».

Στην ερώτησή μας γιατί δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια, η απάντηση που λάβαμε είναι ότι «δεν δημοσιεύθηκε επειδή ήταν δωρεάν και δεν υπήρχε κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα, δεν υπήρχε λόγος να δημοσιευθεί. Η συμφωνία έχει προσδιοριστεί ως δωρεά». Ο τελευταίος ισχυρισμός, ωστόσο, δεν στέκεται νομικά καθώς η σχετική νομοθεσία (ν. 3861/2010ΦΕΚ Α'/112/13-07-2010 - Α’112) υπογορεύει , «στο διαδίκτυο αναρτώνται:

[...] πράξεις αποδοχής δωρεών στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., σε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και συμβάσεων πολιτιστικών χορηγιών».

Σε άμεση συνέχεια της εκστρατείας μας και της παραπάνω δημοσιογραφικής ανάδειξης, το θέμα πήρε εκτεταμένη δημοσιότητα σε παραδοσιακά ΜΜΕ καθώς και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: 

Το πιο πρόσφατο δημοσίευμα της ενημερωτικής ιστοσελίδας Eurotoday αναφέρει ότι η προετοιμάζεται από την Κυβέρνηση η δημοσιοποίηση της σύμβασης ενώ κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως η συμβατότητα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων έχει ελεγχθεί «από κορυφαίους ειδικούς». 

Κοινωνία των Πολιτών 

Η MKO Homo Digitalis, που έχει στόχο την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή και είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου European Digital Rights, κατέθεσε Αίτηση προς την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΔΠΧ) προκειμένου να ασκήσει η ΑΠΔΠΧ τις εξουσίες έρευνας που διαθέτει και να ρίξει φως στη σύμβαση της Palantir με την Ελληνική Κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι στην ΑΠΔΠΧ δεν μπορεί να αντιτεθεί κανένα απόρρητο.

Κοινοβουλευτικός Έλεγχος • Η υπόθεση Palantir στη Βουλή

Μέρα25, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ φέρνουν το ζήτημα στη Βουλή με αιτήματα κατάθεσης εγγράφων για την περίφημη - πλέον- κρυφή σύμβαση: 

Μέρα25:

ΣΥΡΙΖΑ: 

ΚΙΝΑΛ: 

Σήμερα, μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή έκανε αναφορά στην υπόθεση ζητώντας να μάθει: «Τι ακριβώς έχετε συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικτυακή χειραγώγηση της ψήφου των Αμερικανών πολιτών υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις προηγούμενες εκλογές και έπαιξε καταλυτικό, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση της Cambridge Analytica. Γιατί κρύβετε τη συνεργασία της κυβέρνησης με την εταιρία αυτή που έχει ξεκινήσει ήδη από τον Μάρτιο; Τι ακριβώς πάτε να εκμεταλλευθείτε στο πλαίσιο της πανδημίας με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Γιατί δεν δίνετε στη δημοσιότητα τη σύμβαση;». Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου