Η κριτική του Ξαρχάκου, η απαξίωση του Πέτσα και οι γκριμάτσες της Μενδώνη
(αναδημ. απο την efsyn.gr)
Η αλαζονική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και οι γκριμάτσες δυσαρέσκειας της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ερώτηση της «Εφ.Συν.» για την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο Σταύρος Ξαρχάκος (μιλώντας στον Νίκο Ξυδάκη στο ραδιοσταθμό Κόκκινο 105,5) δεν είχαν προηγούμενο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα νέα μέτρα στήριξης στους ανθρώπους του πολιτισμού.
Απέδειξαν πόσο λίγο αντέχουν και ανέχονται την κριτική οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη , αλλά και την ευκολία να απαξιώνουν προσωπικότητες σαν του Σταύρου Ξαρχάκου όταν δεν τους χαρίζονται με τα λόγια και τα έργα τους. Την ίδια στιγμή , ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωνάζει «respect» για τον μαέστρο και γυρίζει την πλάτη στην αμετροέπεια και στην ειρωνεία της έκφρασης των πολιτικών.
Η προκλητική -και άσχετη- απάντηση του Στέλιου Πέτσα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως όπως και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη την οποία
ρώτησε η «Αυγή» για το ίδιο θέμα.
*«Ο Σταύρος Ξαρχάκος δήλωσε ότι ξανακοιτώντας τους 16 πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι υπήρχε παντελής έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και καμία πρόνοια για τους ανθρώπους της τέχνης. Σας προβλημάτισε η δήλωσή του κατά την πρόσφατη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό; Σχολιάστηκε και πώς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση το κόμμα σας προτίθεται να συμπεριλάβει και τον πολιτισμό ως νέο πυλώνα;»
ρώτησε η δημοσιογράφος της «Εφ.Συν» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο κ. Πέτσας, απάντησε:
«Φαίνεται ότι οι πολίτες είχαν διαφορετική άποψη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου όσον αφορά το συνολικό πρόγραμμα της Ν.Δ., επομένως και του πολιτισμού. Γι’ αυτό σήμερα είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα μεγάλο ποσοστό ώστε να είναι αυτοδύναμος. Το ίδιο θα γίνει και στις επόμενες εκλογές όταν θα φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας και θα ζητήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, πάλι με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».
* «Ο Σταύρος Ξαρχάκος προσάπτει στην κυβέρνηση παντελή έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και πρωτοφανή απαξία των ανθρώπων του πολιτισμού και ότι αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες ως επαίτες. Πώς το σχολιάζετε»; ρώτησε η δημοσιογράφος της «Αυγής» την υπουργό Πολιτισμού.
Η κ. Μενδώνη απάντησε:
«H κυβέρνηση επιθυμεί οι καλλιτέχνες να είναι καλλιτέχνες και δημιουργοί. Ο χαρακτηρισμός επαίτες είναι προσβλητικός για τον κλάδο».
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε ότι η πανδημία ανέδειξε δομικά ζητήματα στο χώρο, όπως το υψηλό ποσοστό αδήλωτης εργασίας, οι ποικίλες εργασιακές σχέσεις και το αχαρτογράφητο τοπίο το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Παθογένειες δεκαετιών εδώ και χρόνια που σήμερα περισσότερο από ποτέ ζητούν λύσεις και καθολικό σχέδιο επιβίωσης των εργαζομένων.
Γι αυτό ακριβώς το υπουργείο Πολιτισμού έπρεπε να δείξει από την αρχή της κρίσης γρήγορα αντανακλαστικά και να απαιτήσει γενναία στήριξη από τα συναρμόδια υπουργεία. Αλλά και να ενεργοποιήσει τα ευρωπαϊκά κεφάλαια όπως έχουν κάνει άλλες χώρες και πρόσφατα η Σουηδία που απορρόφησε ευρωπαϊκό κονδύλι πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού.
Η «Εφ.Συν.» ρώτησε την κ. Μενδώνη αν η Ελλάδα έχει καταθέσει σχετικό αίτημα και σε ποιό στάδιο βρίσκεται. Η υπουργός απάντησε «έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα για το συνολικό κονδύλι το οποίο πρόκειται να εισρεύσει από το ταμείο της ΕΕ στη χώρα. Προφανώς ο πολιτισμός θα έχει το δικό του μερίδιο από το κονδύλι το οποίο χειρίζονται τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου