ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Προβληματισμός από νομικούς κύκλους για την κατάργηση της δημοσίευσης ατομικών διοικητικών πράξεων στο ΦΕΚ




'Εντονο προβληματισμό εκφράζουν νομικοί κύκλοι για την υπό κατάρτιση νομοθετική παρέμβαση, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων η κατάργηση της δημοσίευσης ατομικών και ατομικών διοικητικών πράξεων σε ΦΕΚ εκτός ορισμένων εξαιρέσεων και τη δημοσίευσή τους αποκλειστικά στη «Διαύγεια». Πρόκειται για μία από τις πολλές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο οποίος αναμένεται να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων τριών εβδομάδων και παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Με τον Ψηφιακό Κώδικα καταργείται και επισήμως το ...φαξ στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στις διατάξεις του θα περιληφθεί και ο πολυδιαφημισμένος ενίαίος προσωπικός αριθμός, ο οποίος θα ακολουθεί τους πολίτες σε ολόκληρη τη ζωή τους και σταδιακά - εντός δύο ετών - θα αντικαταστήσει τόσο τον ΑΦΜ όσο και τον ΑΜΚΑ 
(...) 

Ενστάσεις νομικών κύκλων

Να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, στις ατομικές διοικητικές πράξεις εκτός των υπηρεσιακών μεταβολών στον τομέα του Δημοσίου, Οργανισμών, κ.α δηλαδή διορισμοί, μεταθέσεις, αποσπάσεις, κλπ περιλαμβάνεται και μια σειρά άλλων πράξεων, στις οποίες συγκαταλέγονται οι αδειοδοτήσεις αλλά και οι υπαγωγές στον επενδυτικό νόμο.
(...)
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν και κατηγορίες, στις οποίες η δημοσίευση θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική, διαμηνύουν πηγές του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποφευχθεί κατ΄ουδένα τρόπο η δημοσίευση και η δημοσιοποίησή τους. Ωστόσο αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί καθώς βρίσκονται υπό επεξεργασία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, πάντως, η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και το Εθνικό Τυπογραφείο δεν μπορούν να συγκριθούν με την Διαύγεια δεδομένου ότι μόνο οι δημοσιεύσεις στην πρώτη παράγουν τεκμήριο.

Για παράδειγμα
οι ατομικές διοικητικές πράξεις, οι ποίες υποχρεωτικά ορίζεται ότι πρέπει να δημοσιεύονται σε ΦΕΚ, ισχύουν μόνο κατόπιν της δημοσίευσής τους σε αυτό. Επιπλέον το Εθνικό Τυπογραφείο είναι οργανισμός διοικούμενος από ειδικό γραμματέα, ενώ η Διαύγεια μία άυλη πλατφόρμα. Παράλληλα προβλέπεται ότι όλες οι δημοσιεύσεις σε ΦΕΚ έχουν και το αντίστοιχο έντυπό τους ώστε να μη δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου σε περίπτωση ψηφιακής κατάρρευσης, κάτι το οποίο δεν έχει η Διαύγεια, στην οποία έως τώρα αναρτώνται αποοφάσεις ακόμα και μήνες μετά τη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ.

Προσωπικός αριθμός

Με τον Ψηφιακό Κώδικα θεσμοθετείται ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) για τους πολίτες. Ο προσωπικός αριθμός θα εφαρμόζεται για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών από φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο ΠΑ θα αποδίδεται δε μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και δεν θα μεταβάλλεται. Ο Προσωπικός Αριθμός αποδίδεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός αποτελεί τον ΠΑ. Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που ορίζεται σε απόφαση.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΑ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ των φυσικών προσώπων και τον ΑΜΚΑ σταδιακά και με πλήρη αντικατάσταση εντός μιας διετίας, δεν συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Παράλληλα θεσμοθετείται το Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, το οποίο θα αποτελεί το μοναδικό σημείο της Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο πολίτης θα δηλώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση, τηλέφωνο, email). 

Όλοι οι δημόσιοι φορείς θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτό το μητρώο, για να ενημερώνονται για τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών, χωρίς να απαιτείται οι πολίτες να δηλώνουν ή να επικαιροποιούν ξεχωριστά σε κάθε φορέα τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Ενιαία ψηφιακή πύλη Δημοσίου

Με τον Ψηφιακό Κώδικα, θα επιταχυνθεί η ενδυνάμωση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) Στο  νέο εργαλείο θα εισαχθούν περαιτέρω ρυθμίσεις για τη λειτουργία της, βασικά στοιχεία: ....

ολόκληρο το άρθρο στο ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου