ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΠΟΣΠΕΡΤ :ΤΗΛΕ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ.- ΔΕΙΓΜΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ Η ΔΕΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;;;




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αγία Παρασκευή   21/5/20

ΤΗΛΕ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥΣ  ΤΟΥ Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ.
ΔΕΙΓΜΑ  ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ  Η ΔΕΙΛΙΑΣ  ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ;;;

Συναδέλφισες, συνάδελφοι.

Μετά  την επιστολή μας  στις 16/4/20 και τις ισχυρές τεκμηριωμένες  θέσεις  στα ζητήματα  που  θέσαμε, η διοίκηση της ΕΡΤ  έκανε κάποια βήματα πίσω, δείχνοντας όχι  βέβαια την  καλή της θέληση, αλλά τη βούλησή της  να  εξυπηρετήσει με υποκατάστατα   διαβούλευσης  τις επιταγές  του νόμου. Έτσι ο Διευθ. Σύμβουλος της ΕΡΤ  κ. Γαμπρίτσος, αντί  να  κατέβει  από τον …θρόνο  του  και να προσέλθει  σε μια αληθινή και ειλικρινή διαβούλευση   με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, μια διαβούλευση δηλαδή που θα  βασίζεται  στους  όρους και τις  προϋποθέσεις  που θέτουν οι νόμοι , οι ευρωπαϊκές οδηγίες, το Σύνταγμα και  ο πυρήνας του  δημοκρατικού μας  πολιτεύματος,  δείλιασε  και   ανέθεσε στους «γραμματοκομιστές» του - ανώτερα στελέχη  της διοίκησης,  να  πραγματοποιήσουν   μια  «τηλε- συνάντηση»  με τους  εκπροσώπους  των  πρωτοβάθμιων  σωματείων (ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΠΣΥΠΕΡΤ, ΠΑΣΥΠΑΤΕΚΑΛ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘ. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)  και την ΠΟΣΠΕΡΤ.

Είναι προφανές  ότι εμείς δεν  αποδεχόμαστε αυτή την παρελκυστική  τακτική  της διοίκησης και  θα συνεχίσουμε  «εφ όλης της ύλης» το νόμιμο και δίκαιο δρόμο της διεκδίκησης  υπέρ των εργαζομένων.
Όσο και αν επιχειρεί ο Διευθύνων Σύμβουλος  ως εντολοδόχος  του Μαξίμου, να υποβαθμίζει  τον ρόλο  του συνδικαλισμού και των  εκπροσώπων  των εργαζομένων  δεν θα το καταφέρει. Θα μας βρίσκει  ενωμένους  και δυνατούς  απέναντί του, όταν μάλιστα οι πράξεις  και οι ενέργειές του  υπονομεύουν  τα εργασιακά  μας  δικαιώματα  και βλάπτουν  το παρόν και το  μέλλον  των εργαζόμενων  και της ΕΡΤ.

Η  «τηλε- συνάντηση» αυτή πραγματοποιήθηκε τελικά  στις 19/5/20  ενώ  εξαρχής  έγινε  εκ μέρους μας  σαφές  στους  «απεσταλμένους»  του  κ. Γαμπρίτσου, ότι  δεν ζητήσαμε  μια …ενημέρωση  από διαμεσολαβητές  της διοίκησης, αλλά  ευθύ και δημοκρατικό  διάλογο μαζί του στα πλαίσια μιας αληθινής διαβούλευσης  όπως  έχει υποχρέωση να πράξει .
Στις τρείς  ώρες  που διήρκεσε αυτή  η «τηλε- συνάντηση», στην οποία οι  «απεσταλμένοι» του κ. Γαμπρίτσου  έδωσαν τον …τίτλο «Προγραμματισμός και επικύρωση της  εργασίας», ακούσαμε  διαρκείς  επαναλήψεις της  ίδιας αφήγησης, ασαφείς απαντήσεις  και  πολλές  «σιωπές» σε κρίσιμες ερωτήσεις μας, σε μια προσπάθεια να  μας πείσουν, ότι  η νέου είδους  «αξιοποίηση»  του ήδη  υπάρχοντος  συστήματος   «προγραμματισμού και επικύρωσης της εργασίας»,  μειώνει τάχα δραστικά την  «έγχαρτη» - όπως είπαν - γραφειοκρατία  και πως  δήθεν   προστατεύει επαρκώς  τα προσωπικά  μας δεδομένα.

Τεκμηριωμένα καταδείξαμε, ότι 
μόνο ως  ανέκδοτο  ακούγεται  η  πάταξη της  «έγχαρτης»  γραφειοκρατίας  αφού  με τις νέες εφαρμογές  του συστήματος  αυξάνεται  τελικά  η «ηλεκτρονική» γραφειοκρατία. Ο δήθεν «πόλεμος» εναντίον  της  «χαρτούρας», είναι στην ουσία  η κατάργηση  κυρίως  του φύλλου  παρουσίας και  του εβδομαδιαίου προγράμματος σε κάθε τμήμα,.στα οποία  όπως ισχυρίστηκαν  περιέχονται  δήθεν «προσωπικά δεδομένα»  και γι αυτό  «δεν πρέπει να βρίσκονται  σε …κοινή θέα. Έτσι με πρόσχημα την γραφειοκρατία και την προστασία  των προσωπικών μας δεδομένων εξαφανίζουν  και τα τελευταία  ψήγματα  διαφάνειας, αφού παρά τις επιταγές του νόμου  το  εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας και τα φύλλα παρουσίας θα είναι  σε ηλεκτρονική  μορφή ορατά  μόνο σε λίγους  «εκλεκτούς» και δεν θα μπορεί να δεί ο απλός εργαζόμενος ενός  τμήματος  εάν   π.χ  ο  προϊστάμενός  του  τηρεί  τον κανονισμό και τους νόμους  και διανέμει,  διαχειρίζεται  και τελικά  εγκρίνει  δίκαια και ισομερώς   τις  υπερωρίες , τις αργίες  κλπ. 
Κατά τα άλλα,  για τους «απεσταλμένους»  της διοίκησης, η  «κοινή θέα»  δεν αποτελεί «κίνδυνο» ή «απειλή»,  όταν αφορά  στις ιδιωτικές  εταιρείες  στις οποίες  εκχωρούν τα  προσωπικά μας δεδομένα  που πιθανόν να είναι  και ευαίσθητου  χαρακτήρα, ενώ  γνωρίζουμε  όλοι  πόσες  φορές  ιδιωτικές  εταιρείες  «παροχής  υπηρεσιών» έχουν  κατηγορηθεί  για  μαζικές «διαρροές»  ευαίσθητων  προσωπικών  δεδομένων  που διαχειρίζονταν ως «εργολάβοι» του δημοσίου.

Στο σημείο αυτό δεσμεύτηκαν  ότι  το πρόγραμμα  και το  «παρουσιολόγιο» θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και  ορατά  σε όλους, όπως εξάλλου τους υποχρεώνει ο νόμος.

Δεν απάντησαν  στο  τι σκοπεύουν να πράξουν σχετικά με  το   τεράστιο  ζήτημα  των οφειλόμενων  ρεπό  που έχουν  ξεπεράσει τις 25.000 και  όταν τους καταγγείλαμε ότι κάποιοι διευθυντές  «ξεφορτώνουν» αυτό το βαρύ φορτίο αυθαίρετα, επιβάλλοντας παράνομα και με αυταρχισμό  σε  συναδέλφους μας,  να  αποδεχθούν παρά τη θέλησή τους  τη λήψη οφειλόμενων ρεπό  όταν  είναι  σε βάρδιες εφεδρείας ή όταν  εργάζονται με  τηλε-εργασία από το σπίτι,  αναγκάστηκαν  να ομολογήσουν  ότι «αυτό  κακώς  συμβαίνει».

Τους  δηλώσαμε επίσης ρητά και ξεκάθαρα ότι  δεν θα  δεχτούμε  κανενός είδους  «δημιουργική λογιστική» που εφαρμόζουν μερικά στελέχη  της  διοίκησης, όπου παράνομα και επιλεκτικά  κόβουν «κατά το δοκούν» σε συναδέλφους μας, εγκεκριμένες  πρόσθετες αμοιβές  από  υπερωριακή εργασία ή από εργασία  σε αργίες και εξαιρέσιμες ημέρες κλπ.

Για τα παραπάνω  δεσμεύθηκε  ο ΓΔΔΟΥ ότι θα μας απαντήσει και εγγράφως.

Δεν δόθηκε επίσης καμία  σαφής απάντηση και πληροφορία  σχετικά  με τις  προδιαγραφές  και τις  extra  …δυνατότητες  του υπάρχοντος συστήματος  αλλά και των  πρόσφατα αγορασμένων   συστημάτων «ωροσήμανσης». Ειδικά  ως προς τα τελευταία,  όταν στριμώχτηκαν  αναγκάστηκαν  να διαψεύσουν  ακόμα και τον  ίδιο τους τον εαυτό  λέγοντας ότι τάχα   τα αγόρασαν   για να αντικαταστήσουν  αυτά  που  … «χαλάνε». 

Ο ΓΔΔΟΥ απαντώντας  σε σχετική ερώτησή μας  δήλωσε ρητά  ότι δεν θα  υπάρξει  άλλη κάρτα ή άλλη χρήση της υπάρχουσας  κάρτας πλην εκείνης που αφορά  στην ασφάλεια.

Ούτε κουβέντα  για τα θέματα  υγείας  και ασφάλειας που  διαρκώς  βάζουμε  μπροστά, ούτε  συζήτηση  για το πόσο  μολυσμένος  είναι ο αέρας  που κυκλοφορεί  στα δίκτυα  κλιματισμού  και  πως θα  μας  προστατεύσουν  από έναν  τέτοιο κίνδυνο.
Ούτε  λέξη  για  τις παρανομίες   σχετικά  με τις  εξοντωτικές  συνθήκες  εργασίας  που επιβάλλουν   σε  συναδέλφους  μας  που π.χ  δουλεύουν    σχεδόν συνεχόμενα  σε βάρδιες χωρίς  την απαιτούμενη   από το νόμο διακοπή  μεταξύ αυτών.

Συναδέλφισες , συνάδελφοι

Είμαστε  και θα είμαστε  διαρκώς παρόντες  σε κάθε εργατικό  αγώνα και  δεν θα σταματήσουμε  να  διεκδικούμε με όλες μας τις  δυνάμεις το δίκιο  των εργαζόμενων, χωρίς να υπολογίζουμε απειλές , τρομοκρατία και λάσπη. 
Πάντα μπροστά, ενωμένοι  και δυνατοί θα είμαστε  το μεγάλο  και  ανίκητο εμπόδιο σε κάθε αντεργατικό  σχεδιασμό  που  υπονομεύει  το παρόν και το μέλλον  όλων μας , γιατί  αυτός  είναι ο ρόλος  μας , γιατί γι αυτό   μας  εκλέξατε ,  γιατί  αυτό περιμένετε  από εμάς  κι όχι   να περιφερόμαστε στους διαδρόμους   χειροκροτώντας  τη διοίκηση  και διαφημίζοντας  το «θεάρεστο έργο»  της  που όπως   αναδείξαμε   κρύβει  θανάσιμες παγίδες  για τους απλούς εργαζόμενους ( ευέλικτες συμβάσεις, εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση  της εργασίας, κλείσιμο δομών ,  θυγατρικές   εταιρείες  - εργασιακές γαλέρες που θα λειτουργήσουν  σαν  ηλεκτρική σκούπα   κλπ) και τεράστιες  αυξήσεις  στις αποδοχές  της  «ελίτ» της  ιεραρχίας και καμία  αύξηση στον  απλό εργαζόμενο.

Αποδείξαμε όχι μόνο  στα δύο χρόνια του αγώνα, ότι  όλοι  μαζί μπορούμε  να  αλλάξουμε  τη «μοίρα» που χαράζουν μερικοί για εμάς  χωρίς εμάς  και πως δεν χρειαζόμαστε  «εντεταλμένους προστάτες» για να προστατέψουμε  το δίκιο  και τη ζωή μας.


                             


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου