ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ΔΑΣ (ΠΟΣΠΕΡΤ) :ΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ , ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΞΕΣΑΛΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ - ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στην ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας να απορρίψουν το σχέδιο του νέου οργανογράμματος της κυβέρνησης για την κρατική τηλεόραση.

Σημειώνουμε ότι το σχέδιο αυτό για το νέο οργανόγραμμα που «χτυπά» εργασιακά δικαιώματα, αφορά άμεσα τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, αλλά ανοίγει δρόμους αρνητικών εργασιακών αλλαγών και για τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ.

Με την πιο αποφασιστική θεσμοθέτηση στο κρατικό δίκτυο της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, θα επέλθει χειροτέρευση των όρων δουλειάς τόσο στο ίδιο το μέσο όσο και σε όλα τα άλλα ΜΜΕ.

Το νέο οργανόγραμμα σηματοδοτεί μεταξύ άλλων την ένταση της επιχειρηματικής δράσης στην ίδια την ΕΡΤ, προετοιμάζει την κλιμάκωση της εντατικοποίησης της εργασίας, τη μείωση των εργαζομένων στην ΕΡΤ, ξεκόβει κάθε συζήτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά στο μεγαλύτερο μέσο της χώρας.

Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:


Η οργάνωση της «εταιρίας οριζόντια αντί κάθετα», με βάση το περιεχόμενο και όχι το μέσο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις καταρχήν στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, θα φέρει ένταση της εντατικοποίησης, θα δημιουργήσει το άλλοθι στη διοίκηση για απολύσεις ή άλλο τρόπο να ξεφορτωθεί το υποτίθεται «πλεονάζον προσωπικό».

Η δημιουργία «Γενικής Διεύθυνσης Μάρκετινγκ και εμπορικής εκμετάλλευσης», αποτελεί ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, αυτή τη φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ στην ένταση της επιχειρηματικής – ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της ΕΡΤ. Αυτή η διεύθυνση θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και το περιεχόμενο της παρεχόμενης υπηρεσίας στο λαό.

Το «σύγχρονο και αποτελεσματικό Επιχειρησιακό Μοντέλο Λειτουργίας», που η διοίκηση ευαγγελίζεται, και μάλιστα με αξιοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών του εξωτερικού», σε συνδυασμό με το παραπάνω αποτελεί «υπόσχεση» για νέο γύρο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ΕΡΤ. Πρόκειται για τις «βέλτιστες πρακτικές» της «αποκοπής έργου», της γενίκευσης των εργολαβιών, του γνωστού «outsourcing», αλλά και ΣΔΙΤ, στο όνομα της «εξοικονόμησης πόρων» και της ανταγωνιστικότητας.
 Αν προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής στόχευσης, δεν θα γλιτώσει καμιά υπηρεσία της ΕΡΤ: Από το λογιστήριο και το αρχείο μέχρι τα τεχνικά τμήματα και τη διοικητική μέριμνα, τις καλλιτεχνικές παραγωγές, ακόμη και τμήματα στον ενημερωτικό τομέα.

Μια ματιά στο τι συμβαίνει σήμερα στα μεγάλα ιδιωτικά ΜΜΕ, που συνάδελφοι τεχνικοί απολύονται και περνούν σε εργολαβικά συνεργεία με ατομικές συμβάσεις και κουτσουρεμένα δικαιώματα, αλλά και της συρρίκνωσης του ενημερωτικού τομέα με μείωση προσωπικού και εντατικοποίηση της δουλειάς, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το τι σχεδιάζεται και για την ΕΡΤ.

Τα παραπάνω κάνουν σαφές ότι ετοιμάζονται δραστικές περικοπές και συρρίκνωση της ΕΡΤ και των εργαζομένων της μέσω συγχωνεύσεων, κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα στους περιφερειακούς σταθμούς.

Το «πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας», η «μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας», η αντιμετώπιση του λαού ως «χρηματοδότη» επιβεβαιώνει ότι στήνεται ένα κερδοφόρο μαγαζί, που θα επιδοτείται με τα χαράτσια από τους εργαζόμενους, ενώ θα πουλά εμπορεύματα και υπηρεσίες, αφού ετοιμάζεται να μπει και στον τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, για να μεγαλώνει τα κέρδη του.

Στο σχέδιο οργανογράμματος χωράει λοιπόν κάθε μέριμνα για να παραδοθεί η κρατική τηλεόραση στους ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά δεν χωράει η παραμικρή αναφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων, στη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, στην επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την παραγωγή έργου προς όφελος του λαού.

Η νέα ΕΡΤ που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα είναι μια ΕΡΤ πλήρως απογυμνωμένη από εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μια διαδικασία που θα δώσει το «πράσινο φως» για ακόμα μεγαλύτερο ξεσάλωμα της εργοδοσίας και στον ιδιωτικό τομέα.

Η στρατηγική που υλοποιεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΡΤ είναι η ίδια με αυτή που εφάρμοζε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ΕΡΤ – κυβερνητικό προπαγανδιστικό εργαλείο, με ασφυκτικό έλεγχο από ανάλογο επιτελικό μηχανισμό και πάμφθηνους εργαζόμενους. Και ταυτόχρονα μια εταιρία προσαρμοσμένη στη λογική «κόστους – οφέλους», που θα απομυζά το λαϊκό εισόδημα για να μπορεί να μοιράζει «έργο» κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων.
Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της ΕΡΤ ήδη έχει πει ότι «πλεονάζουν δημοσιογράφοι», ότι χρειάζεται «ανανέωση προσωπικού».

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα και να επιλέξει τη μορφή με την οποία θα υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική.

Σαν μια γροθιά όλο το προσωπικό πρέπει να απορρίψει τις φημολογούμενες «εθελούσιες εξόδους» και τις μετατάξεις, που θα αποτελέσουν τον «δούρειο ίππο» για να εφαρμοστούν όλοι οι αντεργατικοί σχεδιασμοί. Αλλωστε δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένο το οργανόγραμμα, αφού η αναδιοργάνωση θα συνοδευτεί από το νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και την ανάπτυξη των περιγραμμάτων των θέσεων εργασίας και του εγχειριδίου διαδικασιών.

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στην ΠΟΣΠΕΡΤ, σημειώνει ότι ο τρόπος που τοποθετούνται απέναντι στο οργανόγραμμα οι πλειοψηφίες των Ενώσεων των δημοσιογράφων, όπως και η ηγεσία της ΠΟΣΠΕΡΤ και των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι «βούτυρο στο ψωμί» της διοίκησης και της κυβέρνησης.

Αυτές οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, αντί να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αντί να αναδείξουν την πραγματική στρατηγική στόχευση της κυβέρνησης, παζαρεύουν το ποιος θα είναι ο «επίσημος συνομιλητής» της. Παζαρεύουν τους όρους του διαλόγου με την κυβέρνηση, κλαψουρίζουν που δεν τους κάλεσε η διοίκηση να «συζητήσουν».

Θέλουν τους εργαζόμενους θεατές διαπραγματεύσεων για το πώς θα δομηθούν οι «διευθύνσεις», επιχειρώντας να εγκλωβίσουν τη συζήτηση στη «δομή» και στην «διοικητική πυραμίδα», αποπροσανατολίζοντας από το κύριο: Από το γεγονός ότι διακηρυγμένος στόχος είναι η επιχειρηματική λειτουργία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΣΗΕΑ ουσιαστικά χαιρετίζει τη δημιουργία της «Διεύθυνσης MARKETING & ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ», αλλά κάνει κριτική στο οργανόγραμμα επειδή δεν προβλέπεται η «διάχυση» στα social media(!). Η δε ΠΟΣΠΕΡΤ δεν βγάζει άχνα για το μοντέλο ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας που προωθείται, και φτάνει να κατηγορεί τη διοίκηση επειδή καταργεί την «Δ/νση Εταιρικής Ανάπτυξης» και περιορίζει την όποια κριτική της σε άσφαιρα πυρά και υπονοούμενα περί διαπλοκής, «βολέματος ημετέρων» κλπ.

Συνάλεφοι/ συναδέλφισσες,

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στην ΠΟΣΠΕΡΤ  καλεί τους εργαζόμενους, με αποφασιστικότητα και οργάνωση «από τα κάτω» να παλέψουμε ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Είναι τώρα η ώρα να απαιτήσουμε και να συμβάλουμε στην οργάνωση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων σε κάθε πρωτοβάθμιο Σωματείο της ΕΡΤ.

Πρώτα απ’ όλα να υπερασπιστούμε όλες τις θέσεις εργασίας. Καμμιά μείωση προσωπικού. Να βάλουμε φρένο σε κάθε απόλυση όπως και αν τη βαφτίζουν (π.χ. Εθελούσιες).

Να διεκδικήσουμε:

— Την κατάργηση όλων των «ευέλικτων» μορφών εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, συμβάσεις ανά συναυλία για μουσικούς κλπ.)

— Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στην παραγωγή προγράμματος. Εξω οι επιχειρηματίες από την ΕΡΤ. Καμιά «αποκοπή έργου».

— Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους, κάθε ειδικότητας, που να στηρίζεται στην υπογραφή ΣΣΕ και θα τείνει στην ανάκτηση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.

— Την εξόφληση όλων των μισθολογικών απαιτήσεων του προηγούμενου διαστήματος και την εφαρμογή της ΚΥΑ των συμψηφισμών για την αποκατάσταση της συνέχειας του εργασιακού μας βίου.

— Καμιά συρρίκνωση της ΕΡΤ.

— Δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.

— Μέτρα για εργαζόμενους ΑμεΑ.

— Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΕΡΤ.

Με αποφασιστικότητα, να διεκδικήσουμε λύσεις που θα ανοίγουν την προοπτική για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ. Μακριά από τις λογικές της ανάθεσης, του «κοινωνικού εταιρισμού», των «αντοχών της οικονομίας», τα νομικά τερτίπια, την αναμονή.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και αγωνιστική δράση για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των αυταπατών και των εκβιαστικών διλημμάτων που προβάλλουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στην αδράνεια, στην ηττοπάθεια, στο συμβιβασμό, στους «διαλόγους» με τους σφαγείς τους, τα παζάρια για το τι και πώς θα το χάσουν, όταν η ίδια η ζωή έχει επιβεβαιώσει πως κάθε υποχώρηση και «διαπραγμάτευση» με την αντιλαϊκή πολιτική τροφοδοτεί την αγριότητά της.

Καμία αναμονή! Καμία καθυστέρηση! Τώρα είναι η ώρα για την αντεπίθεση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου