ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Να πληρώσει άμεσα ο Χατζηνικολάου τα χρωστούμενα στη συνάδελφο της «Real News» (Αναλυτικά η καταγγελία της συναδέλφου Α.Σ)

(Από την παρέμβαση της συνέλευσης στα γραφεία του ομίλου Real τον Μάιο του 2017)

αναδημ.απο την "κατάληψη ΕΣΗΕΑ"
 (Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ,όπως προέκυψε από την κατάληψη στην ΕΣΗΕΑ 10-16/1/2009)

Να πληρώσει άμεσα ο Χατζηνικολάου τα χρωστούμενα στη συνάδελφο της «Real News»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2020
«Εμείς πήραμε ψίχουλα, μόνο 30 χιλιάδες ευρώ ολόκληρο το χρόνο, σε ένα έτος με τζίρο 35 εκατομμύρια»  Νίκος Χατζηνικολάου για τη διαφήμιση της Novartis 



Όχι, δεν μας ενδιαφέρει να πάρουμε θέση στη διαμάχη που «συντάραξε» το πανελλήνιο ανάμεσα στους μιντιακούς εργοδότες Νίκο Χατζηνικολάου και Γιάννη Αλαφούζο για τα πάρε δώσε τους με τη Novartis – αν και είναι ενδεικτικό για το πώς εννοούν τα αφεντικά των ΜΜΕ την «ανεξαρτησία του Τύπου». 

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως μπορεί «στον βούρκο που μαλώνουν τα βουβάλια» τα 30.000 ευρώ να θεωρούνται ψίχουλα, όταν όμως ανάλογα ή μικρότερα ποσά αφορούν χρωστούμενα σε εργαζόμενους, τότε τα αφεντικά προτιμούν να κρατήσουν τα «ψίχουλα» για τον εαυτό τους, για να πληρώσουν τα σπασμένα ως συνήθως ... τα «βατράχια».

Χρωστούμενους μισθούς και δεδουλευμένα, τα οποία συστηματικά και κατ’ επανάληψη αρνείται να πληρώσει ο εργοδότης του ομίλου Real, κ. Χατζηνικολάου. Να υπενθυμίσουμε, πως τον Μάιο του 2017, η Συνέλευσή μας είχε πραγματοποιήσει παρέμβαση στα γραφεία του ομίλου Real στο Μαρούσι, καθώς οι εργαζόμενοι ήταν επί πέντε και πλέον μήνες απλήρωτοι, προκειμένου να μπορεί ο συγκεκριμένος εργοδότης να περηφανεύεται για τον επιτυχημένο του ρόλο ως μιντιάρχης/δημοσιογράφος/παρουσιαστής.

Μάλιστα, κατά ίδια περίοδο, ο Real Group άνοιξε τη νέα, καθημερινή εφημερίδα, τις «Αληθινές Ειδήσεις» με μηδενικό εργατικό κόστος, καθώς την «έτρεχαν» δωρεάν οι υπάρχοντες εργαζόμενοι από τα εβδομαδιαία φύλλα. Η συγκεκριμένη εφημερίδα έκλεισε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017. 

Αυτή τη φορά, μία νέα καταγγελία έφτασε στα χέρια μας, από πρώην μακροχρόνια εργαζόμενη -με μπλοκάκι- στην «Real News», τα δεδουλευμένα της οποίας αγγίζουν τα 3.400 ευρώ, ποσό που αρνείται να πληρώσει ο Νίκος Χατζηνικολάου παρά τις επίμονες κρούσεις της συναδέλφου προς την διεύθυνση της εφημερίδας για εξόφλησή της.
 Ως γνωστό, κατά την απασχόληση με μπλοκάκι (στην περίπτωση της κρυφής μισθωτής σχέσης), τις ασφαλιστικές εισφορές τις καταβάλει ο εργαζόμενος και όχι το αφεντικό, ενώ ο εργοδότης δεν καταβάλει δώρα και επιδόματα, τακτική που στην προκειμένη περίπτωση επεκτάθηκε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συναδέλφου, όπως η ίδια αναφέρει. 
Και, φυσικά, στην απαίτησή της για τα αυτονόητα δεν κωφεύει μόνον το αφεντικό, αλλά και το σωματείο της ΕΣΠΗΤ, στο οποίο είναι εγγεγραμμένο μέλος. 

 Αναλυτικά η καταγγελία της συναδέλφου Α.Σ: 
 «Ξεκίνησα να δουλεύω στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News (Real.g)r ως κρυφή μισθωτή (με μπλοκάκι) το 2008 με την υπόσχεση πως σύντομα θα γινόταν πρόσληψη. Επί 9 περίπου χρόνια ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) βάρυνε εμένα, δώρα ή επιδόματα δεν δικαιούμουν ενώ ταυτόχρονα συμπεριλαμβανόμουν σε όλες τις μειώσεις μισθών. Εκτός αυτού για όσο διάστημα χρειάστηκε να λείψω κατά την περίοδο εγκυμοσύνης, έμεινα απλήρωτη.

 Αυτά ίσχυαν για όλους τους συναδέλφους με το ίδιο εργασιακό καθεστώς. 

Τα πρώτα χρόνια εργασίας μου η παρουσία μου στην εφημερίδα ήταν καθημερινή και για πολλές ώρες, κάτι που με τον καιρό άλλαξε καθώς η εταιρεία δεν προέβη ποτέ σε πρόσληψη όποτε έκρινα πως δεν υπάρχει λόγος να «χτυπάω κάρτα». 

Οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ξεκίνησαν το 2013. Ταυτόχρονα είχαν πραγματοποιηθεί 3-4 μειώσεις μισθών. Ο συνδυασμός αυτών των δυο κατέστησε αδύνατη τη πληρωμή του ΟΑΕΕ και του ΦΠΑ. Το 2017 τα μπλοκάκια μετρούσαν καθυστέρηση στο μισθό που έφτανε αθροιστικά μέχρι και τους 8-9 μήνες. 
Παράλληλα ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους η έκδοση καθημερινού φύλλου κάτι που προϋπόθετε τη καθημερινή παρουσία και φυσικά την απλήρωτη επί της ουσίας εργασία, με μόνη υπόσχεση πως αν βάλουμε για ακόμη μια φορά πλάτη όλοι και εφόσον πάει καλά το νέο εγχείρημα θα μας δώσουν κάποια από τα δεδουλευμένα. 

Τότε αποφάσισα να παραιτηθώ καθώς δεν μπορούσα να προσλάβω κάποιον/α να φροντίζει το παιδί μου, καθότι ήμουν απλήρωτη. Έφυγα με την υπόσχεση πως θα μου καταβάλλουν τα χρωστούμενα σε τρεις δόσεις εκ των οποίων καταβλήθηκε μόνο η μια. 
Στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορούσα να προσφύγω καθώς εργαζόμουν ως «μπλοκάκι». 
Προσέλαβα δικηγόρο, κατατέθηκε αγωγή, στο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε καν ο δικηγόρος της εταιρείας. Κέρδισα το δικαστήριο, ανταλλάχθηκαν διάφορα email με την εταιρεία, τα οποία κατέληξαν σε νέα συμφωνία για αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Για ακόμη μια φορά η συμφωνία δεν τηρήθηκε. 

Ο δικηγόρος μου επιχείρησε να προχωρήσει σε κατάσχεση εις χείρας τρίτου (κατάσχεση (συνήθως) χρημάτων και απαιτήσεων, που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, αποτελεί μέσο διοικητικής εκτέλεσης για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων) στο πρακτορείο διανομής Άργος.

 Η επίσημη απάντηση ήταν πως προηγούνται πολλοί. 

Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι η κατάσχεση σε ακίνητα στοιχεία της εταιρείας, κάτι όμως το οποίο είναι δαπανηρό για εμένα και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Για την όλη κατάσταση έχει ενημερωθεί δύο φορές η ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου) της οποίας είμαι μέλος χωρίς καμία ανταπόκριση».

 Είναι γνωστή η ζοφερή κατάσταση τόσο στα παραδοσιακά ΜΜΕ, όσο και σε αυτά του διαδικτύου, η οποία κορυφώθηκε κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, όταν και ο κλάδος μας μετατράπηκε από τα αφεντικά μας -με την συνενοχή των σωματείων - σε πειραματικό σωλήνα για την εφαρμογή των νέων δυσμενών για τους εργαζόμενους μέτρων: μειώσεις μισθών, καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και υπογραφή ατομικών, «εθελούσια» έξοδος, απολύσεις όσων δεν έσκυψαν το κεφάλι, συστηματικές καθυστερήσεις και μη καταβολή δεδουλευμένων. 

Μια κατάσταση η οποία δεν έχει επ’ ουδενί αλλάξει στις μέρες μας. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι η εκμετάλλευση των εργαζομένων λαμβάνει χώρα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί το αφήγημα της «εξόδου από την κρίση», όπως κόπτονται να καμαρώνουν πως πέτυχαν κυβερνήσεις και εργοδότες – η έξοδος από την κρίση προφανώς αφορά τους εαυτούς τους και τις τσέπες τους και μόνον. 

Από την πλευρά μας, ως Συνέλευση Εργαζομένων/Ανέργων/Φοιτητών στα ΜΜΕ, στεκόμαστε στο πλευρό της συναδέλφου και ζητάμε την άμεση καταβολή των χρωστούμενων από την εργοδοσία του Real και τον Χατζηνικολάου, τονίζοντας πως θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο ώστε αυτό να γίνει αυτό εφικτό. 

 Γιατί, η αλληλεγγύη η συναδελφική στα αφεντικά φέρνει ταραχή! 

 Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στη συνάδελφο! 

Συνέλευση Εργαζομένων/Ανέργων/Φοιτητών στα ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου