ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Στο δρόμο ενάντια στην απαγόρευση διαδηλώσεων και ο κλάδος εργαζομένων στα ΜΜΕ - Οι ενώσεις του Διασωματειακού στα ΜΜΕ, η ΕΤΕΡ και η ΠΟΣΠΕΡΤ, έβγαλαν ανακοινώσεις καταδίκης και καλέσματος στη διαδήλωση


Στο δρόμο ενάντια στην απαγόρευση διαδηλώσεων και ο κλάδος εργαζομένων στα ΜΜΕ


by mediatvnews • July 9, 2020 

Στο σύνολο τους οι συνδικαλιστικές ενώσεις στο χώρο των ΜΜΕ καταδικάζουν το σχέδιο νόμου Χρυσοχοϊδη για τον έλεγχο και απαγόρευση των διαδηλώσεων, καλώντας τους εργαζόμενους στον κλάδο να πάρουν σήμερα μέρος στη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα. 

Οι ενώσεις του Διασωματειακού στα ΜΜΕ, η ΕΤΕΡ και η ΠΟΣΠΕΡΤ, έβγαλαν ανακοινώσεις καταδίκης και καλέσματος στη διαδήλωση. Γιατί τέτοια χουντικής προέλευσης, νομοσχέδια, καταργούνται στο δρόμο. Διαφορετικές είναι ώρες και οι χώροι στους οποίους καλούν οι ενώσεις δημοσιογράφων τεχνικών και η ΕΤΕΡ, ΠΟΣΠΕΡΤ, Σύνταγμα στις 8.00 οι πρώτοι, πλατεία Κλαθμώνος στις 7.00 οι δεύτεροι. 


Παρακάτω όλες οι ανακοινώσεις των ενώσεων:



Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.


Αυτό που στην πραγματικότητα εισάγεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα σύνολο διατάξεων που καθιστούν οποιαδήποτε διαδήλωση δυνητικά «απαγορευμένη» και τελικά οδηγούν σε κατάργηση του δικαιώματος της συνάθροισης και των διαδηλώσεων. Επιπρόσθετα υιοθετούνται ευρείας κλίμακας περιορισμοί που συνδέονται με συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες και αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
Είναι προφανές ότι το συνολικό πλαίσιο των μέτρων οδηγεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα σε ασφυκτικό περιορισμό, καθώς αφορά στην ουσία όποιον πολίτη, σωματείο, συλλογικότητα θελήσει να διαμαρτυρηθεί δημοκρατικά για οποιοδήποτε θέμα ευρύτερου ή στενότερου ενδιαφέροντος.
Ιδιαίτερα και ειδικότερα εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην νεοπαγή διάταξη περί ποινικής και αστικής ευθύνης του οργανωτή δημόσιας συνάθροισης.
 Πρόκειται για μια παντελώς ακατανόητη και άστοχη διάταξη η οποία αντίκειται στο νομικό πολιτισμό μιας ευνομούμενης πολιτείας και θέτει σαφές ζήτημα συνταγματικότητας όπως ορθά έχει υποδείξει η συντριπτική πλειοψηφία του νομικού κόσμου της χώρας. Η υποχρέωση δήλωσης οργανωτή της συνάθροισης και οι επαπειλούμενες κυρώσεις στο πρόσωπό του συνιστούν σοβαρό περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης των πολιτών.
Τα Δ.Σ. των Ενώσεων, εκφράζοντας κάθε εργαζόμενο στην ενημέρωση, υπογραμμίζουν ότι το δικαίωμα στη διαδήλωση, όπως και αυτά της απεργίας, του συνδικαλισμού, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, είναι κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα και κεκτημένα όλων των εργαζομένων, όλων των πολιτών, όλων των κοινωνικών ομάδων.
Στη βάση αυτή τα Δ.Σ. των Συνεργαζομένων Ενώσεων δηλώνουν αποφασιστικά ότι κάθε απόπειρα, πρόθεση, μεθόδευση ελέγχου και κατάργησης των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της δημόσιας συνάθροισης και της διαδήλωσης, και συνακόλουθα της ελευθερίας της έκφρασης, του πλουραλισμού και των δημοκρατικών αξιών, μας βρίσκουν απέναντί τους.
Καλούν επίσης τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που έχουν αποφασίσει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 8 μμ στο Σύνταγμα. 
Όχι στον χουντονόμο Χρυσοχοΐδη-ΕΤΕΡ
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος διακυβέρνησης. Η αποδόμηση άρχισε νωρίς. Το όραμα, που δόθηκε σαν υπόσχεση, δεν υλοποιείται για την πλειονότητα του κόσμου που πλήρωνε τα τελευταία χρόνια  χρέη και κακοδιαχείριση άλλων. Η «κανονικότητα» στην οποία επιστρέφουμε είναι αυτή που ξέραμε από παλιά, υπερκοστολογημένες εργολαβίες και αντιμετώπιση του κράτους σαν τσιφλίκι, χάρες, ρυθμίσεις και ενίσχυση μόνο για τους «φίλους». Αύξηση της ανεργίας ενώ παράλληλα, για ακόμη μια φορά, μεγάλος αριθμός εργαζομένων οδεύει προς την φτωχοποίηση με άλλοθι την πανδημία. Ετοιμαζόμαστε για «μνημονιάκι», όπως χαριτωμένα λένε οι εντεταλμένοι, σε μια κατηφόρα που άρχισε πριν τον κορονοϊό. Τα όποια αγκάθια φυσικά κουκουλώνονται και «παραγράφονται». Για την κανονικότητα των τελευταίων δεκαετιών μιλάμε δηλαδή…
Κάθε κυβέρνηση, όταν αντιμετωπίζει κλιμακούμενη λαϊκή αντίδραση, υπάρχει ο δύσκολος δρόμος της αντιστροφής της κατάστασης και της υιοθέτησης φιλολαϊκής πολιτικής, υπάρχει και ο εύκολος δρόμος της ενίσχυσης της καταστολής της κοινωνικής αντίδρασης η οποία ετοιμάζεται να ξεσπάσει. Ο εύκολος δρόμος που επιλέχθηκε έχει αφετηρία σε νόμους του προ 50ετίας καθεστώτος. Χούντα λέγεται! Η σημερινή κυβέρνηση έχει την σχετική τεχνογνωσία γιατί έχει στελέχη, πρώην (;) θαυμαστές αυτών των καθεστώτων, που δηλώνουν ανοιχτά την πρόθεσή τους να καταργήσουν «θεσμικά» την  εκλογή πολιτικών αντιπάλων.
Ο χουντονόμος Χρυσοχοΐδη στοχεύει να φοβίσει κάθε ενεργό πολίτη να αντιδράσει, έμπρακτα και στο δρόμο, μετατρέποντας τον με γρήγορες διαδικασίες «παράνομο». Οι Ενώσεις, τα Σωματεία και οι Συλλογικότητες θα θεωρούνται υπεύθυνες σε περίπτωση επεισοδίων, τα οποία προκαλούνται κάθε φορά, από «άγνωστους». Στο τέλος της ημέρας, τα ΜΜΕ θα τους χρίσουν, επιλεκτικά, πρωταγωνιστές της κάθε κινητοποίησης. Για κάτι τέτοιες «χάρες» οι εργοδότες μας έλαβαν την κατάπτυστη οικονομική ενίσχυση και την επιλεκτική αδιαφορία των «ανεξάρτητων» ελεγκτικών αρχών για την τήρηση των όρων της αδειοδότησης αλλά και της μετάθεσης της πληρωμής των δόσεων, των τηλεοπτικών αδειών, στο (άγνωστο) μέλλον…

Στην πιο «ελαφριά» εφαρμογή, του χουντονόμου Χρυσοχοΐδη, θα δίνεται εντολή αλλαγής τόπου, χρόνου, ακόμα και ματαίωσης της εκδήλωσης. Ότι μας ενοχλεί κόβεται πριν ακόμα ξεκινήσει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λέμε ΟΧΙ στο χουντικό νομοσχέδιο καταστολής κάθε κοινωνικού αγώνα, λέμε ΟΧΙ στην συνεχή ανακύκλωση των μέτρων φτωχοποίησης και της προσπάθειας κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και της γενικής υποτίμησης της παιδείας και της ζωής μας.

ΟΛΟΙ στην πλατεία Κλαυθμώνος, σήμερα 9/7/2020 στις 19.00, στο συλλαλητήριο κατά του χουντονόμου Χρυσοχοΐδη!


ΠΟΣΠΕΡΤ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ  Ν.Δ 794/71 ΚΑΙ ΤΟΥ «ΙΔΙΩΝΥΜΟΥ»ΠΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ «ΣΥΝΕΡΧΕΣΘΑΙ»ΟΛΟΙ ΣΤA  ΠΑΛΛΑΪΚA – ΠΑΝΣΩΜΑΤΕΙΑΚA ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙAΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ   9/7/2020 (ΑΘΗΝΑ  ΩΡΑ 19.00 ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ)



Η  ΠΟΣΠΕΡΤ  καλεί τα σωματεία- μέλη της, τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ  και στα  ιδιωτικά  ΜΜΕ , στα παλλαϊκά – πανσωματειακά  συλλαλητήρια  της  Πέμπτης 9 Ιουλίου. (Αθήνα 19.00 πλ. Κλαυθμώνος).
Με πρόσχημα  την «τάξη»  και την  «ασφάλεια»  η σημερινή κυβέρνηση  πάντρεψε  το  χουντικό νομοθετικό διάταγμα  794/1971 «Περί δημοσίων συναθροίσεων» και τον αλήστου μνήμης  νόμο 4229/1929 περί «προστασίας  του κοινωνικού καθεστώτος», γνωστού ως «ιδιώνυμο του Βενιζέλου» (απόγονος του οποίου είναι ο σημερινός  πρωθυπουργός) και  έφερε  προς ψήφιση  στη βουλή  ένα νομοσχέδιο υβρίδιο και των δύο , που έχει χαρακτηριστεί ως  «νομοσχέδιο του γύψου» όχι άδικα,  αφού  οι ρυθμίσεις του πράγματι βάζουν  στο «γύψο» κάθε μορφή οργανωμένης ή αυθόρμητης συλλογικής λαϊκής, εργατικής διεκδίκησης, δράσης ή  διαμαρτυρίας.Ένα  νομοσχέδιο πού είναι όνειδος  για την ίδια τη Δημοκρατία  όχι μόνο  επειδή είναι καταφανώς αντίθετο  στο πνεύμα  του άρθρου 11  του ισχύοντος  Συντάγματος, αλλά  γιατί  ξεπερνώντας ακόμα  και τις χουντικές του καταβολές, νεκρανασταίνει  την  ποινικοποίηση  του «συνέρχεσθαι»  χαρακτηρίζοντάς  την  ως «ιδιώνυμο αδίκημα» και διώκει  ποινικά  ακόμα και αυτόν  που συμμετέχει  σε μια ειρηνική διαδήλωση  η οποία δεν  θα έχει την  «πιστοποίηση» ή την …έγκριση της  αστυνομίας ή αλλιώς , «Polizei uber alles» ( η αστυνομία υπεράνω όλων)    στη γλώσσα  των μνημονίων  και της  προστασίας του πολιτικοοικονομικού καθεστώτος.
Η συμμετοχή μας στα  συλλαλητήρια της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2020, είναι  μια, εργατική, πολιτική και  ταξική υποχρέωση, ένα καθήκον  που ξεπερνά  τα «πρέπει». Ένα καθήκον  που περιγράφεται στα  παρακάτω λόγια  του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι:
«Οποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, η συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πώς πρέπει, του πώς οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε; Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου