ΠΟΣΠΕΡΤ

«΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

ΠΟΣΠΕΡΤ: ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ TEST COVID-19 ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ - ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ



Είναι η πρώτη φορά   που έχουμε απέναντί μας μια διοίκηση η οποία  φροντίζει με τη συμπεριφορά της να μας επιβεβαιώνει καθημερινά σε όσα  την καταγγέλλουμε.

Ένδεια επιχειρημάτων αντίκρουσης ή συνειδητή επιλογή να ακολουθήσει τις "άνωθεν εντολές" εφαρμόζοντας  μια αυταρχική γραμμή "κατ΄ εικόνα και καθ΄ομοίωσιν"  του επιτελικού κράτους και της "νέας μορφής διακυβέρνησης", με  κύριο χαρακτηριστικό την περιφρόνηση  όχι μόνο  της  βούλησης  των  εργαζόμενων αλλά και των νόμων, παίζοντας ακόμα και με την υγεία τους ;
Το πιθανότερο είναι ότι συμβαίνουν και τα δύο.

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί  ότι έχουμε μια διοίκηση που  εξακολουθεί  να παρανομεί  σε ότι αφορά  την ενημέρωση - διαβούλευση  με τους  εργαζόμενους πάνω σε θέματα  που αφορούν  ακόμα και την  υγεία και την ασφάλειά τους.
Ποιός ξέρει, ίσως να πιστεύουν πως έχουν  εξασφαλισμένη κάποιου είδους  άτυπη  ασυλία, πως εσαεί θα είναι στο απυρόβλητο και πως δεν θα χρειαστεί να  απολογηθούν  σε κανέναν και ποτέ  για  όσα  έπραξαν ή δεν έπραξαν.

Τον τελευταίο καιρό  αν  και όλοι  οι  ειδικοί επιστήμονες  αναφέρονται στο δεύτερο κύμα της  πανδημίας  που  ενδεχομένως θα  ενσκύψει και στη χώρα μας, τονίζοντας  την ανάγκη της  επαγρύπνησης και της  αυστηρής  τήρησης όλων  εκείνων  των μέτρων προφύλαξης και περιορισμού της  διασποράς  της covid-19, η διοίκηση  της ΕΡΤ  με εξαίρεση  κάποια  emails  που αφορούν στην υποχρέωση  χρήσης  μάσκας  σε χώρους  που υπάρχει  συνωστισμός,  δεν έχει δείξει  να αντιλαμβάνεται  το  βάρος και κυρίως  την  ηθική και νομική ποιότητα των ευθυνών της.

Οι καθημερινές  απολυμάνσεις των χώρων εργασίας  "αιχμής" (studio, αίθουσες σύνταξης κλπ) έχουν  θεωρηθεί μάλλον  "αχρείαστη υπερβολή" , ενώ έχουν  πεταχτεί στον κάλαθο των  αχρήστων  προτάσεις  της ΠΟΣΠΕΡΤ όπως π.χ  να γίνουν  οι απαραίτητες τεχνικές αλλαγές στο ιατρείο του ραδιομεγάρου και να εμπλουτισθεί αυτό με  ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό  ώστε  να εξυπηρετεί τις  ανάγκες  πρόληψης και αντιμετώπισης  τυχόν κρουσμάτων  covid-19  σε  εργαζόμενους, να  γίνεται θερμομέτρηση  και σύντομες  διερευνητικές  ερωτήσεις σύμφωνα  με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ  σε κάθε  εισερχόμενο  πρόσωπο, να γίνονται  τακτικοί  δειγματοληπτικοί  έλεγχοι  στο προσωπικό τυχαία ή επιλεκτικά όπου κρίνει ο  ιατρός  εργασίας για  ύπαρξη αντισωμάτων κλπ.

Είναι απαράδεκτο  εκ μέρους  της διοίκησης  να αφήνει τους εργαζόμενους να γίνονται  έρμαια  διαφόρων  φημών σχετικά  με την  ύπαρξη  ή όχι  κρουσμάτων.

 Δεν  βοηθούν στην υγιεινή και την ασφάλεια,  οι αντιφατικές επισημάνσεις μόνο σε ότι αφορά τη χρήση  μάσκας, και η  δήθεν  ενημέρωση απο  διευθυντές άσχετους με το αντικείμενο  που δίνουν αβάσιμες  και ανεύθυνες...εξηγήσεις, με αποτέλεσμα να εντείνονται δικαιολογημένα  οι ανησυχίες του προσωπικού. 

Η διοίκηση  αργά η γρήγορα  θα αντιληφθεί ότι ο  κατήφορος  στον οποίο επέλεξε  να πορεύεται δεν θα την οδηγήσει  ποτέ  σε καμία  κορυφή, και πως  πρέπει  να  δείξει  την απαιτούμενη  σοβαρότητα  και στα  θέματα  που αφορούν  την υγεία και την ασφάλεια των  εργαζομένων.

Κύριοι της διοίκησης σοβαρευτείτε.


ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ  ΤΟ ΝΟΜΟ, ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΕΥΘΥΝΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.


Παραθέτουμε  πιό κάτω ένα απόσπασμα  απο τις  κατευθυντήριες  οδηγίες  που δίνει το   Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων και το ΕΛΙΝΥΑΕ  στους εργοδότες  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία  εν μέσω  πανδημίας:


EΛΛHNIKH ΔHMOKPATIA
YΠOYPΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΓENIKH Δ/NΣH ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΥΓΕΙΑΣ &
ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.) 
ΕΛΙΝΥΑΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία)

Βασικές υποχρεώσεις εργοδοτών

1. Επικαιροποίηση της Εκτίμησης
Επαγγελματικού Κινδύνου ως προς την
αξιολόγηση του κινδύνου και τα μέτρα
πρόληψης και προστασίας έναντι του
κορωνοϊού.

2. Ενημέρωση των εργαζομένων για την
κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό και
τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, βάσει
και των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

3. Διαβούλευση με τους εργαζόμενους
και ενθάρρυνση για υποβολή σχετικών
προτάσεων.

4. Λήψη μέτρων περιβαλλοντικής και
ατομικής υγιεινής, όπως τακτικός
αερισμός των χώρων εργασίας,
συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού -
κλιματισμού και καθαρισμός επιφανειών,
συσκευών κ.λπ., σύμφωνα και με τις
οδηγίες του ΕΟΔΥ.

5. Χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής
προστασίας (Μ.Α.Π.) και επίβλεψη της

ορθής χρήσης τους.

Οδηγίες για τον εργοδότη

Προβλέψεις της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία:
Σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α΄), η νομοθεσία για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία εφαρμόζεται στη χώρα μας, εφόσον δεν ορίζεται αλλιώς, σε όλες τις επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (καθώς και τα ν.π.δ.δ. και τους Ο.Τ.Α.) και για κάθε εργαζόμενο που απασχολείται από
τον εργοδότη με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, περιλαμβανομένων των ασκούμενων και μαθητευόμενων.

Βασικός πυλώνας του παραπάνω θεσμικού πλαισίου είναι η νομική έννοια της αποκλειστικής ευθύνης του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται να εξασφαλίζει την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας, να λαμβάνει μέτρα που να
εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων (άρθρ.42, παρ.1. ΚΝΥΑΕ) και να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφαλείας και (όπου προβλέπεται) ιατρού εργασίας. 

Ο ιατρός εργασίας παρέχει υποδείξεις και συμβουλές στον εργοδότη, στους εργαζομένους και στους εκπροσώπους τους, γραπτά ή προφορικά, σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων. 
Ο ιατρός εργασίας επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση των εργαζομένων στους κανόνες υγείας και ασφάλειας, ενημερώνει τους εργαζομένους για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους, καθώς και για τους τρόπους πρόληψής τους, παρέχει
επείγουσα αντιμετώπιση σε περίπτωση αιφνίδιας νόσου.

Στο πλαίσιο των ευθυνών του ο εργοδότης οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων πρόληψης, ενημέρωσης και κατάρτισης, καθώς και της δημιουργίας της απαραίτητης οργάνωσης και της παροχής των αναγκαίων μέσων. 
Τα μέτρα για την ασφάλεια, την υγεία και την υγιεινή κατά την εργασία σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται την οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων (άρθρ. 42, παρ. 10).
Ο εργοδότης επιπλέον οφείλει να έχει στη διάθεσή του μια γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που και αφορούν ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους καθώς και να καθορίζει τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν και, αν χρειαστεί, το υλικό προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου θα
πρέπει να επικαιροποιηθεί και ως προς τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης από τον COVID-19.
Ο εργοδότης πρέπει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους στην επιχείρηση να λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όσον αφορά τη νομοθεσία, τον τρόπο εφαρμογής της από την επιχείρηση και τους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία, καθώς και τα μέτρα και τις δραστηριότητες προστασίας και πρόληψης που λαμβάνονται.

Ο εργοδότης πρέπει να εφαρμόζει αυστηρά το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, καθώς και τις ειδικότερες διατάξεις για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κινδύνους και χώρους εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε περίπτωση τις εξειδικευμένες και επείγουσες οδηγίες των αρμόδιων θεσμικών οργάνων (Υπουργείο Υγείας – ΕΟΔΥ, Υπουργείο Εργασίας – ΣΕΠΕ κ.λπ.) για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τη συνδρομή του ιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφάλειας, και σε συνεργασία με την επιτροπή υγείας και ασφάλειας ή τους εκπροσώπους των εργαζομένων για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου